Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#601 Příspěvek od Drondys »

Jind005 píše:Nechapu co se deje posledni tydny.. Ale uz cca 3ti balik z EU (Francie, Span...) se mi balik otocil a poslali ho zpet aniz. By prisel az ke mne.. Nevite o tom neco? :-)

Z výše zmíněných zemí se do ČR dopravují poštovní zásilky letecky. Pokud ty zásilky obsahovaly nějaké akumulátory zejména obsahující lithium, ale i některé další, a to ať už samostatně nebo i v rámci nějakých zařízení tak to by mohl být důvod vrácení. Stává se, že to některou kontrolou projde a některá další třeba před naložením do letadla to vrátí zpět. Řada pošt už přešla na tyto restrikce v minulosti a další pošty na ně přecházejí. Restrikce se týkají zákazu přepravovat tyto akumulátoru leteckou poštou. Za nízké ceny to v současnosti letecky dopravují už jen některé exotické pošty.
thoroid

#602 Příspěvek od thoroid »

escrito píše:Já zaplatil DPH 216Kč + 180kč poště ale asi to tak nenechám, je to proti předpisům EU.

Jestli byla cena zásilky 51€ jak jsi uváděl, tak výsledné DPH též nesedí. Celé je to nějaké divné.
escrito

#603 Příspěvek od escrito »

Protože já zaplatil 31€ protože jsem měl 15€ slevu, myslel jsem že celní úřad bude vycházet z ceny zboží (hodnota bez slevy) 51€ ale vycházeli z toho co jsem zaplatil.
Mě na infolince EU řekli že se mám obrátit na http://www.evropskyspotrebitel.cz, protože výběr DPH v rámci EU je neoprávněný.
Na poštu se obracet nemá cenu ale nechápu jak vůbec zásilky které cestují mezi státy EU jdou vůbec přes celní sklad. Já také když poletím v rámci EU tak nejdu já ani zavazadlo přes celnici. Nebo jakýkoliv kamion nejede přes celnici.
Mě ani tak nejde o ty peníze ale o to že nás tak odrbávají.
Drondys

#604 Příspěvek od Drondys »

escrito píše:...Mě na infolince EU řekli že se mám obrátit na http://www.evropskyspotrebitel.cz, protože výběr DPH v rámci EU je neoprávněný.

Obracet se na http://www.evropskyspotrebitel.cz je nesmysl, protože ti řeší spory vůči prodejcům a nikoli vůči celním orgánům ani vůči poště. Na http://www.evropskyspotrebitel.cz by mělo smysl se obracet pokud by to byla chyba prodejce např. pokud by ti naúčtoval DPH a v reálu by to poslal ze země mimo EU apod.

Jediný kdo je v tomto případě ze zákona oprávněn rozhodnout o vrácení DPH je pouze celní úřad a nikdo jiný.

Je potřeba se tedy nejprve obrátit přímo na celní úřad Praha Ruzyně a vyjasnit z jakých podkladů celní úřad při stanovení DPH vycházel. Celnímu úřadu totiž poskytuje podklady pro celní řízení Česká pošta a pokud to příslušný pracovník České pošty zmrvil a poskytl nesprávné údaje z nichž celní úřad vyvodil, že má být na zásilku stanoveno DPH pak to je chyba České pošty, ale nápravu ohledně vrácení DPH musí učinit nejprve celní úřad a až poté můžeš požadovat vrácení poplatku 180 Kč po České poště. Popis jak při odvolání postupovat najdeš v úvodním příspěvku tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně (pozn. v tomto případě je to zřejmě špatně už od základu). Napiš sem pak výsledek.

Mimochodem pokud už ti ta zásilka dorazila podívej se pozorně co přesně je na jejím obalu uvedeno jako adresa odesílatele ?
escrito

#605 Příspěvek od escrito »

Přikládám fotku balíčku, nevím podle čeho usuzují že se jedná o zboží za které bych měl platit DPH. Je jasně odesláno z Holandska. Ano máte pravdu asi bude lepší se obrátit přímo na celní úřad
Přílohy
balicek.jpg
Drondys

#606 Příspěvek od Drondys »

escrito píše:Přikládám fotku balíčku, nevím podle čeho usuzují že se jedná o zboží za které bych měl platit DPH. Je jasně odesláno z Holandska. Ano máte pravdu asi bude lepší se obrátit přímo na celní úřad

Tímto se případ vyjasnil. Důvod proč na to stanovili DPH spočívá ve žluté nálepce v pravé horní části té přiložené fotky s nápisem viz citace a níže k tomu uvádím i vysvětlení.

Goods not fulfilling the conditions prescribed by Articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economist Community.

Takto označená zásilka byť zaslaná v rámci EU znamená, že zboží zaslané prodejcem dosud nebylo celně propuštěno v rámci EU do volného oběhu tj. příslušný prodejce v Holandsku zřejmě používá bezcelní zóny/brány v jejímž rámci zboží příchozí ze zemí mimo EU rovnou přeposílá bez proclení do cílových zemí zákazníků a v takovém případě je povinen zásilku takto označit což má za následek, že se na takové zboží nahlíží jako by šlo o zásilku ze země mimo EU, a proto to v cílové zemi EU tj.v daném případě v ČR celně odbavili přičemž bylo stanoveno DPH.

Takže v tomto případě se nejedná o žádnou chybu pošty ani celního úřadu, ale o to, že ten prodejce přeposílá zboží dovezené ze zemí mimo EU ovšem bez proclení a tím nechává celní formality i poplatky na cílovém zákazníkovi. V tom případě ti ovšem ten prodejce neměl účtovat DPH. Měl jsi na vystaveném dokladu alias faktuře (invoice) od toho prodejce uvedeno i DPH nebo neměl ?
escrito

#607 Příspěvek od escrito »

Tak to se vše vyřešilo, chyba není teda na straně pošty a ani celního úřadu.

Děkuji za vysvětlení :D
Jind005
Kontaktovat uživatele:

#608 Příspěvek od Jind005 »

Drondys píše:Z výše zmíněných zemí se do ČR dopravují poštovní zásilky letecky. Pokud ty zásilky obsahovaly nějaké akumulátory zejména obsahující lithium, ale i některé další, a to ať už samostatně nebo i v rámci nějakých zařízení tak to by mohl být důvod vrácení. Stává se, že to některou kontrolou projde a některá další třeba před naložením do letadla to vrátí zpět. Řada pošt už přešla na tyto restrikce v minulosti a další pošty na ně přecházejí. Restrikce se týkají zákazu přepravovat tyto akumulátoru leteckou poštou. Za nízké ceny to v současnosti letecky dopravují už jen některé exotické pošty.

Take diky za osvetleni :-) Jeden z techto baliku byla baterie do mobilu. Cili muzu se jednat o tento pripad..
Ostatni asi byla pouze nahoda.
Dx6 2014/T-rex 150 DFC/HK450 DFC 6S/Protos 500 FBL/Goblin 700
escrito

#609 Příspěvek od escrito »

Prodejce v Holandsku je tak solidní že mě poplatky vrátil.
danidani
Kontaktovat uživatele:

#610 Příspěvek od danidani »

IMHO prodejce v Holandsku ví, že prodává z celního skladu, a těm, co se neozvou, nic nevrátí. Takže o solidnosti bych dost pochyboval...
johnyyyyyyyyyy
Kontaktovat uživatele:

#611 Příspěvek od johnyyyyyyyyyy »

Ahoj, mel bych dotaz.
Dorazil mi z prahy 120 dopis, ze tam mam balik. Jedna se o boty za ktere jsem platil 58 dolcu. V tech papirech co mi prisli od posty se pise co vsechno chteji dolozit. U bodu 1 je moznost DARKU . Ma nejakym zpusobem cenu chtit od odesilatele prohlaseni o celkove cene, rozpisu zbozi a informaci, ze se jedna o darek? Bude mi pak vypocitane DPH nebo budu osvobozen? Diky za odpoved
Blade 400 3D, Double horse 9116, Bellanca super decathlon, Pibros, Blade mCPX BL
DX6i, Phoenix
Drondys

#612 Příspěvek od Drondys »

johnyyyyyyyyyy píše:Dorazil mi z prahy 120 dopis, ze tam mam balik. Jedna se o boty za ktere jsem platil 58 dolcu. V tech papirech co mi prisli od posty se pise co vsechno chteji dolozit. U bodu 1 je moznost DARKU . Ma nejakym zpusobem cenu chtit od odesilatele prohlaseni o celkove cene, rozpisu zbozi a informaci, ze se jedna o darek? Bude mi pak vypocitane DPH nebo budu osvobozen? Diky za odpoved

DPH se platí normálně i u darů s výjimkou svatebních, ale to bys musel celníkům doložit kromě prohlášení dárce o daru a ceně navíc i to, že ses ženil ne více než čtyři měsíce před zasláním toho daru nebo dodatečně, že se oženíš nejpozději do dvou měsíců od zaslání toho daru. Pokud nebudeš moci svůj sňatek v daném období doložit tak prohlášení o daru nemá vůbec smysl obstarávat.

Pokud by šlo o zásilku od soukromé osoby např. od tetičky ze zahraničí tak bys měl doložit prohlášení o tom, že se jedná o zásilku mezi soukromými osobami a vyjádření o ceně od odesílatele. Uvědom si však, že mohu nahlédnout do obsahu zásilky a pokud by zjistili, že se jedná o zásilku od prodejce/eshopu tak to budou považovat za pokus o celní podvod a mohou proti tobě zahájit správní řízení, a to by se ti pak v konečném důsledku mohlo šeredně prodražit. Pokud by skutečně šlo o zásilku od soukromé osoby a celníci by to uznali v takovém případě je obecně limit pro stanovení DPH cena zásilky do 45 EUR což při současném kurzu na webu celní správy odpovídá 54,887 USD. Takže 58 USD je tak jako tak nad limitem a v takovém případě by stanovili DPH stejně jako kdyby šlo o zásilku z eshopu.

Pokud je to zásilka od prodejce/eshopu pak o tom ani vůbec neuvažuj a normálně dolož požadované doklady k nákupu včetně platby 58 USD, které jsi za to zaplatil.
johnyyyyyyyyyy
Kontaktovat uživatele:

#613 Příspěvek od johnyyyyyyyyyy »

DPH se platí normálně i u darů s výjimkou svatebních, ale to bys musel celníkům doložit kromě prohlášení dárce o daru a ceně navíc i to, že ses ženil ne více než čtyři měsíce před zasláním toho daru nebo dodatečně, že se oženíš nejpozději do dvou měsíců od zaslání toho daru. Pokud nebudeš moci svůj sňatek v daném období doložit tak prohlášení o daru nemá vůbec smysl obstarávat.

Pokud by šlo o zásilku od soukromé osoby např. od tetičky ze zahraničí tak bys měl doložit prohlášení o tom, že se jedná o zásilku mezi soukromými osobami a vyjádření o ceně od odesílatele. Uvědom si však, že mohu nahlédnout do obsahu zásilky a pokud by zjistili, že se jedná o zásilku od prodejce/eshopu tak to budou považovat za pokus o celní podvod a mohou proti tobě zahájit správní řízení, a to by se ti pak v konečném důsledku mohlo šeredně prodražit. Pokud by skutečně šlo o zásilku od soukromé osoby a celníci by to uznali v takovém případě je obecně limit pro stanovení DPH cena zásilky do 45 EUR což při současném kurzu na webu celní správy odpovídá 54,887 USD. Takže 58 USD je tak jako tak nad limitem a v takovém případě by stanovili DPH stejně jako kdyby šlo o zásilku z eshopu.

Pokud je to zásilka od prodejce/eshopu pak o tom ani vůbec neuvažuj a normálně dolož požadované doklady k nákupu včetně platby 58 USD, které jsi za to zaplatil.

Presne tak, je to normalni prodejce. Jsem si prave rikal jestli to ma cenu zkouset nebo ne, ale kdyz je to takhle, tak na to kaslu. zaslu jim co chteji a hold zaplatim :-D . Jinak diky moc za rychlou odpoved
Blade 400 3D, Double horse 9116, Bellanca super decathlon, Pibros, Blade mCPX BL
DX6i, Phoenix
escrito

#614 Příspěvek od escrito »

Nejhorší je že když se to dostane do celního skladu tak i kdyby jste žádné DPH neplatil tak pošta požaduje zaplatit výpalné :(
Drondys

#615 Příspěvek od Drondys »

escrito píše:Nejhorší je že když se to dostane do celního skladu tak i kdyby jste žádné DPH neplatil tak pošta požaduje zaplatit výpalné :(

Ano. Jedná se o poplatek 96 kč což je v tomto tématu celkem známá záležitost popsaná i v úvodu viz tento odkaz kde k tomu jsou shrnuty i další informace. Pokud je DPH stanoveno a zásilku celně odbavuje namísto adresáta deklarant České pošty pak se 96 kč neplatí a namísto toho se platí 180 kč + DPH přičemž do základu pro výpočet DPH se v takovém případě zahrnuje i hodnota poplatku 180 Kč což je opět uvedeno v tom shrnujícím popisu v již odkazovaném úvodním příspěvku tohoto tématu.
Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“