johnyyyyyyyyyy píše:Dorazil mi z prahy 120 dopis, ze tam mam balik. Jedna se o boty za ktere jsem platil 58 dolcu. V tech papirech co mi prisli od posty se pise co vsechno chteji dolozit. U bodu 1 je moznost DARKU . Ma nejakym zpusobem cenu chtit od odesilatele prohlaseni o celkove cene, rozpisu zbozi a informaci, ze se jedna o darek? Bude mi pak vypocitane DPH nebo budu osvobozen? Diky za odpoved
DPH se platí normálně i u darů s výjimkou svatebních, ale to bys musel celníkům doložit kromě prohlášení dárce o daru a ceně navíc i to, že ses ženil ne více než čtyři měsíce před zasláním toho daru nebo dodatečně, že se oženíš nejpozději do dvou měsíců od zaslání toho daru. Pokud nebudeš moci svůj sňatek v daném období doložit tak prohlášení o daru nemá vůbec smysl obstarávat.
Pokud by šlo o zásilku od soukromé osoby např. od tetičky ze zahraničí tak bys měl doložit prohlášení o tom, že se jedná o zásilku mezi soukromými osobami a vyjádření o ceně od odesílatele. Uvědom si však, že mohu nahlédnout do obsahu zásilky a pokud by zjistili, že se jedná o zásilku od prodejce/eshopu tak to budou považovat za pokus o celní podvod a mohou proti tobě zahájit správní řízení, a to by se ti pak v konečném důsledku mohlo šeredně prodražit. Pokud by skutečně šlo o zásilku od soukromé osoby a celníci by to uznali v takovém případě je obecně limit pro stanovení DPH cena zásilky do 45 EUR což při současném kurzu na webu celní správy odpovídá 54,887 USD. Takže 58 USD je tak jako tak nad limitem a v takovém případě by stanovili DPH stejně jako kdyby šlo o zásilku z eshopu.
Pokud je to zásilka od prodejce/eshopu pak o tom ani vůbec neuvažuj a normálně dolož požadované doklady k nákupu včetně platby 58 USD, které jsi za to zaplatil.