ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
andree

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#1651 Příspěvek od andree »

azrael píše:Skus v MP nastavit parameter throttle mid, alebo tak nejak. Ten udava kolko %throttlu potrebuje copter na udrzanie sa vo vise v automatickych rezimoch. Zistis to napr z logu ked polietas na stabilize.

v tom to nieje... To som nastavil hned po 30 sekundovom skusobnom lete, tak ako pises z logu udaj Throttle out...

Aj realne toto funguje, lebo ked dam Stabilize mod, tak kopter pekne visi pri plyne na 50%...
andree

#1652 Příspěvek od andree »

Takze som absolvoval dalsi pokus, prehodil som to APM na staru kopteru a tam funguje uplne v poriadku. Jednoducho ma problem s velkymi vrtulami a pomalymi motormi. Ale je zaujimave ze v stabilize mode lieta nadherne....
kitemonkee

#1653 Příspěvek od kitemonkee »

kitemonkee píše:creagel: Ten vyskomer mi porad nejak nefunguje. Mam to tu ted polozene na stole vedle PC, zadny pruvan, slunicko na to nesviti. Vyska postupne narusta, aktualne jsem na 5,98. Nesetkal jste se s tim nekdo?

Woita:To je centimetr za vteřinu? Myslím že to je normální. Schválně, co řeknou ostatní, teď u toho nejsem, ale myslím že takto mi to bloudí taky.

kitemonkee: Barometrické měření výšky - udávaná výška z barometrického výškoměru závisí na tlaku/teplotě okolního vzduchu, tj. může se časem sama (na jednom místě) měnit, při změně počasí docela hodně.
u nás platí přibližně 1hPa = 8m výšky. takže například, rychlý přechod studené fronty dokáže změnit tlak na jednom místě až o 15 - 20 hPa za pouhých několik hodin.
spočítej si, co to udělá s výškou...

právě si prohlížím log z výškoměru (Alam00) který jsem měl zapnutý cca 5 dní jenom položený doma na skříni, a vzpoměl jsem si na všechny ty co se diví proč se jim v Mission Planneru/APM Planneru hejbe výška nahoru, nebo dolů.
takhle nějak to s tím počasím může vypadat v reálu, a tohle je jenom jeden z těch "mírnějších" příkladů:
plus40m_za_8.5h.png
plus40m_za_8.5h_detail.png
plus40m_za_8.5h_detail.png (6.37 KiB) Zobrazeno 1435 x
frsky x7 & frsky xLite | telink toro & zohd orbit & hacker tomahawk.ng
OK2BUH

#1654 Příspěvek od OK2BUH »

Když jsem si vynuloval výškoměr na úroveň letiště a přišel druhý den po změně počasí, tak jsem byl 200 m pod zemí. :)
Nejvyšší změna tlaku naměřená v historii u nás byla 682 m, ve světě 1710 m.
troiac

#1655 Příspěvek od troiac »

Zdar panove objednal som ti tuto GPS-ku
http://www.goodluckbuy.com/ublox-lea-6h ... oller.html
najskor nepasoval konektor [mal o jeden pin viacej ako APM-ko] tak som ho prehodil z povodnej NEO 6M-ky.
Teraz GPS-ka pracuje chyti signal ale APM-ko ju nepozna stale pise v mission planeri ze nema gps fix.
Compas funguje aj sa da nakalibrovat.
V com moze byt problem?
Dik za postrehy.
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
janko.hrasko

#1656 Příspěvek od janko.hrasko »

skontrolovat piny (gnd a vcc mas asi dobre), skusit prehodit rx/tx
troiac

#1657 Příspěvek od troiac »

Skusim snad ju neodpalim...
Pomohlo dik za nakopnutie uz to funguje...
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
Corado68

#1658 Příspěvek od Corado68 »

andree píše:Ahojte.

Po 8 mesiacoch uspesneho lietania s mensiou quadrou (APM2.6, ram 450, motory 2830) som si doprial nieco vacsie.... A to:

- ram Tarot IronMan 650
- motory Turnigy MultiStar 4822-390KV
- ESC 40A Opto RCTIMER
- APM 2.6
- UBEC 7.5A
- telemetria
- minimOSD
- LiPo 4S 8000mAh
- vrtule APC 16”x5.5

Cely kopter som navrhol pre max. letovy cas, cca. 28 minut vo vise…
Vsetko som dokladne poskladal, pozapajal, vyvazil, nakalibroval a isiel lietat…
Kopter hned po prvom vzlietnuti lietal nad moje ocakavania, stabilne, s lahkostou, bez vibracii. Nic som netunoval, islo to na prvy krat s default hodnotami. Lietal som vsak len v Stabilize mode. Dalsi let nasledovali testy ostatnych modov. Dal som Loiter a kopter zostal ako prikovany drzat polohu, nehol sa ani do stran, ani nemenil vysku. Proste parada… Dalej som presiel na Altholt a tu nastal problem. Hned ako som prepol na Althold, kopter zacal drzat svoju vysku. Ovladac plynu som mal klasika, na 50%. No hned ked som sa zacal pohybovat do stran (je jedno do ktorej), tak kopter zacal padat. Padat nie strmhlav, ale tak trhano, co 2 metre dopredu, to 1 meter dolu… To iste do vsetkych stran. Cize ked som ho mal v 10m vyske a posunul som ho povedzme 12m do nejakej strany, tak stratil vysku o 6m… Ak by som nadalej drzal posuv do nejakej strany, tak by isiel az na zem…
Dalej som zistil, ze aj ked je Loiter ako “skala”, tak pri posuve do niektorej strany robi to iste co Althold. Jednoducho klesa a klesa… Ked pustim packu, tak hned vystupa do povodnej polohy.
Nasledoval AutoTune, ten zbehol tak do 8 minut uspesne. Razantne zmenil PID hodnoty, no problem to nevyriesilo. Potom som zacal tunovat manualne cez CH6 pocas letu, skoro vsetky hodnoty, no neuspesne. Len pre lepsiu predstavu, tento problem neriesim 2 dni, riesim ho skoro 2 mesiace. Proste to neviem rozbehat… Stabilize mod je uplne perfektny, mozem lietat ako len chcem, ide super.
Toto APM som mal predtym na tej malej quadre a tam vsetko fungovalo. Ked som ho prehadzoval na tuto novu, tak som cez terminal dal erase a potom reset. Potom som to spravil este X krat, skusal som starsie FW od 3.1.2 az po 3.1.5. Vzdy som vsetko znova kalibroval a stale sa to sprava rovnako.
ESC som kalibroval vela krat spolu cez APM a vela krat solo cez prijimac. Ziadna zmena…
Barometricka vyska, cize barometer urcite funguje. Meni hodnoty plynule a su realne. Skusal som davat na baro aj penu aj bez nej, ziadna zmena…

Ak niekoho nieco napada, alebo su dalsie otazky, budem velmi rad s kazdou pripomienkou….

Tak riešenie tohoto problému zaujíma ajk mňa.
Som totižto pred konečnou fázou postavenia new copt. s parametrami skoro podobnými, len rozpätie je trošku väčšie asi o 140mm, ale otáčky motorov a rozmer vrtúľ je skoro rovnaký.
A rád by som sa vyhol nejakým prekvapeniam za letu.
quadcopter "homemade" (650 FY-91Q)
Quad 480 APM2,6
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1659 Příspěvek od jamesgsf »

Nechci zakládat nové téma, tak to dám sem. Mám problém s minim osd, nebo nevím jestli za to může apm. Přijdu na letiště zapojím vše naběhne vylétám jednu baterku odpojím, nandám novou a minimko mne neukáže telemetrické data, normálně naběhne bez nějakých problémů, ale jak má naskočit obrazovka s informacema (horizont, výška, apod.) tak obraz minimka zmizí a jde jen obraz z kamery. Minimko jeda na 5V samostatného napájení a přes něj je napájená kamera mobius. Zkoušel jsem i odpojit telemetrii a jet jen přímo z apm a problém přetrvává. Jedna baterie jede - vždy první a pak to nenaskočí, zřejmě je to asi v minimku. Nesetkal jste se s tím někdo?
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
azrael

#1660 Příspěvek od azrael »

Neskúšal si MinimOSD pri tej druhej baterke resetnúť?
Mne síce OSD vždy nabehne, ale občas ako keby sa zaseklo a nezobrazuje aktuálne údaje. Po resete je všetko OK.
Napájané to mám z telemetrického portu Pixhawku, digitálnu aj analógovú stranu OSDčka. Kamera má svoje napájanie (GoPro / NEX).
DJI F330 (KK 2.1.5), Tarot 680Pro (X8 mod, Pixhawk)
FrSky Taranis, X8R
kitemonkee

#1661 Příspěvek od kitemonkee »

jamesgsf píše:Nechci zakládat nové téma, tak to dám sem. Mám problém s minim osd, nebo nevím jestli za to může apm. Přijdu na letiště zapojím vše naběhne vylétám jednu baterku odpojím, nandám novou a minimko mne neukáže telemetrické data, normálně naběhne bez nějakých problémů, ale jak má naskočit obrazovka s informacema (horizont, výška, apod.) tak obraz minimka zmizí a jde jen obraz z kamery. Minimko jeda na 5V samostatného napájení a přes něj je napájená kamera mobius. Zkoušel jsem i odpojit telemetrii a jet jen přímo z apm a problém přetrvává. Jedna baterie jede - vždy první a pak to nenaskočí, zřejmě je to asi v minimku. Nesetkal jste se s tím někdo?

měl jsem podobny problém, někde na netu jsem vyčetl že se má pustit napájení do OSDčka až po ňáké době než naběhne APM. nebo opačně? každopádně mi to tenkrát celkem pomáhalo.
frsky x7 & frsky xLite | telink toro & zohd orbit & hacker tomahawk.ng
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1662 Příspěvek od jamesgsf »

Reset jsem zkoušel, někdy to najede někdy ne. To napájení by možná odpovídalo, jen nevím jak docílit toho aby to najizdělo déle. Napajene je to zvlášť. Možná to bude i apmko ovlivňovat. Zkosel jsem i přehazovat napájení z různých regulátoru, a někdy to naskocilo někdy ne, dneska jsem vyguglil nějaké nastavení v apm param tak to zítra vyzkouším. Ještě se zeptám ukazuje vám minim po létání statistiku letu? Létám arducam a tam mne to nejde, nebo to umí jen míním osd extra?
skiner

#1663 Příspěvek od skiner »

Mne sa stava nieco podobne. Raz mam udaje na obrazovke a raz nie. Napajam ho zvlast baterkou. Ked ju odpojim a znova pripojim tak udaje nabehnu.

Ale mal som este dalsi problem s rusenim od telemetrickeho modulu. Dal som silu signalu na max. a zacalo mi rusit obraz, najprv mi udaje zacali divno poskakovat a inokedy to zmizlo po chvili uplne a ostal len obraz z kamery. Tak som potom dosiel na to, ze to rusil telemetricky modul. Znizil som mu vykon a odvtedy je klud.
azrael

#1664 Příspěvek od azrael »

Ještě se zeptám ukazuje vám minim po létání statistiku letu?

Mne to ukazuje, používam MinimOSD Extra Copter 2.2.
Prečo si sa rozhodol pre Arducam? Pokiaľ viem tak vývojári Arducam a MOE sa svojho času spojili, ale napriek tomu MOE vývoj išiel rýchlejšie napr. pridali tie štatisktiky.

V MP sa dá nastaviť parameter TELEM_DELAY, ktorý začne dáta do OSD, resp telemetrie odosielať z oneskorením. Nastavuje sa to hlavne pri pužití Xbee telemetrického rádia, ale možno to pomôže aj tomuto. Ja to mam nastavené na 2, ale ako som písal napriek tomu sa OSD občas "sekne". Viac som s tým neexperimentoval.

V MP je ešte taká položka v Optional Hardwate - OSD - Enable Telemetry http://api.ning.com/files/qQwm8B4MpQgcxW1zXT*TvaS-Ebg2QQ5LZJhiDQDPu7yr1D1QdL19fxhvyHDkFB2n3Uciy5b5KFzpJtBKzianibVFqQdtAEwH/OSD_enableTelem.png
To si neskúšal?
DJI F330 (KK 2.1.5), Tarot 680Pro (X8 mod, Pixhawk)
FrSky Taranis, X8R
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1665 Příspěvek od jamesgsf »

Zítra to vyzkouším přejdu na MOE nastavím v apm a uvidime, o tom zapinani telemetrie vím. Jde o to že na začátku to vždy jde až když vyndám baterku a nandám druhou tak to vypadne. Jako by vyselo nějaké zbytkové napětí na něčem a chovalo se to jako zapnuté.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“