Pomoc pri prvnim nastaveni

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
Hora
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc pri prvnim nastaveni

#61 Příspěvek od Hora »

danidani píše:Správný smysl otáčení motorů (vrtulí)?
Ano

Správně nasazené levo- a pravo- točivé vrtule?
Ano (kontrolováno i podle fotek dalšími modeláři)

Roztáčí se všechny motory naráz? (kalibrace plynu přes desku viz video výše)
Ano

Pokud tohle všechno funguje dobře, převracet na zemi by se neměla. Ještě to chce při startu neotálet moc při zemi, přeci jenom se tam vzduch dost točí od vrtulí. Pokud dobře vidím, ta koptéra je poměrně malá, dalo by se zkusit i chování v ruce (bez vrtulí bych to zkusil v každém případě).

Když ani to nepomůže, sežeň někoho z okolí pro osobní pomoc.

Je tady někdo ze Zlína nebo blízkého okolí?
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
Hora
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Hora »

Tak přechozí problémy které jsem měl, byly mojí chybou v prohození dvou motorů :(

Vše napraveno a model zalítáván. Bohužel přes několikero resetů a znovu nastavování, ... copter má značný dopředný let a levotočivou rotaci, jen při maximálních trimech je v téměř stabilizovaná ale pak není možné couvat a zatáčet doprava.

Máte někdo podobnou zkušenost či radu co s tím?
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
Fibik
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Fibik »

Nastavení výchylky se dá pomocí desky KK2.1 v položce Reciever Test. Nastavit výchylky by se mělo dělat ve vysílačce v menu a ne na hlavní.
Hora
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Hora »

Fibik píše:Nastavení výchylky se dá pomocí desky KK2.1 v položce Reciever Test. Nastavit výchylky by se mělo dělat ve vysílačce v menu a ne na hlavní.

Vše jsem nastavoval podle návodu na youtube.

Na KK2.1 srovnáno na 0 bez použití trimů(fyzických) na vysílačce (pokud bylo něco potřeba seštelováno ve vysílačce (i když snad jen při prvním pokusu tam byla 1 u Aileron)!

Při startu dojede k letu (v jakékoliv výšce) dopředu zatáčení doleva, během letu dotrimováno fyzickými trimy na vysílačce (back, rudder right) do konce možné dráhy trimů. Náleduje téměř totální tupost na výchylku kniplů zpět a vpravo.

Nemyslím si, že by to bylo správné následně přeštelovávat v menu vysílačky.
Fibik
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Fibik »

Kalibrace Akcelerátorů byla předpokládám provedena. Jinak při odarmování model nechat v klidu na zemi. Já jsem to původně dělal v ruce a pak coptéra létala stranou.
Hora
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od Hora »

Fibik píše:Kalibrace Akcelerátorů byla předpokládám provedena. Jinak při odarmování model nechat v klidu na zemi. Já jsem to původně dělal v ruce a pak coptéra létala stranou.

Vše jak píšeš. Stejně se domnívám i podle článků, že po odarmování se již nic nekalibruje, ale jen při pripojení AKU.

Někdo další s radou?
niky79

#67 Příspěvek od niky79 »

A nemas proste na kk spatne nastavene acc trim?
Hora
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Hora »

niky79 píše:A nemas proste na kk spatne nastavene acc trim?

Jak bych to mohl ověřit? Vše jsem dělal dokonce několikrát :(
niky79

#69 Příspěvek od niky79 »

No normálně vlez do té desky a podívej se, co tam mas za hodnoty.
Hora
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od Hora »

ACC
X: 510 OK
Y: 510 OK
Z: 580 OK
Gándhí

#71 Příspěvek od Gándhí »

Ahoj, zkoušel jsem podle návodu na oživení elektroniky zapojit ESC (Afro 30a) a motory (AX-2810Q-750KV Brushless Quadcopter Motor) k rozvodné desce. Po připojení baterie ESC jen zapípají, probliknou ledky a pak zhasnou, ale motory se ani o kousek nepootočí, jak je v návodu na quadcopter.8u.cz psáno. Zkoušel jsem všecny kombinace zapojení tří vodičů mezi motory a ESC ale pokaždé stejný výsledek. Když jsou spolu spojené červené, černé a modrý se žlutým (asi správná kombinace?) tak ESC pravidelně jednou pípají, ledky nesvítí ani neblikaj. Dík za poznatky.
janko.hrasko

#72 Příspěvek od janko.hrasko »

a dal si im nejaky signal? pripoj jeden esc s motorom na kanal plynu na prijimaci a skus, ze ci sa roztoci
bez signalu by mali pipat pravidelne
Gándhí

#73 Příspěvek od Gándhí »

Ahoj, zatím jsem ESC s příjmačem neprpojoval ale zkusím to. Asi jsem to z návodu špatně pochopil, chtěl jsem jen otestovat směr otáčení motorů a z návodu jsem pochopil, že na to stačí propojit baterii - ESC - motor (tedy zatím bez přijímače), cituji návod: Takto jsem pomocí elektrikářské čokolády zkoušel správnou rotaci motoru. Stačí zapojit dle následujícího obrázku tři červené vodiče (náhodně) a na druhé straně ESC zapojit baterii. ESC zapípá a motory se pootočí. Pokud ne, nebo na druhou stranu, musíte tři červené vodiče jakkoli prohodit, dokud se to nepovede.
JosefSvejk

#74 Příspěvek od JosefSvejk »

Tak, tak, motory se nemůžou točit, pokud nemají PWM signál z přijímače (nebo řídící jednotky). Tím mírným pootočením je možná míněno jen to pípnutí - pípá motor, nikoliv ESC, a při tom pípnutí se rotor může nepatrně pootočit.

Gándhí píše:..cituji návod: [i]Takto jsem pomocí elektrikářské čokolády zkoušel správnou rotaci motoru. ..

Prosím tě, co je to za podivný návod? :?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Torm

#75 Příspěvek od Torm »

Gándhí píše:Ahoj, zkoušel jsem podle návodu na oživení elektroniky zapojit ESC (Afro 30a) a motory (AX-2810Q-750KV Brushless Quadcopter Motor) k rozvodné desce. Po připojení baterie ESC jen zapípají, probliknou ledky a pak zhasnou, ale motory se ani o kousek nepootočí, jak je v návodu na quadcopter.8u.cz psáno. Zkoušel jsem všecny kombinace zapojení tří vodičů mezi motory a ESC ale pokaždé stejný výsledek. Když jsou spolu spojené červené, černé a modrý se žlutým (asi správná kombinace?) tak ESC pravidelně jednou pípají, ledky nesvítí ani neblikaj. Dík za poznatky.

Pokud potřebuješ ozkoušet směr otáčení motorů, potřebuješ přijímač - nebo alespoň tester serv. ESC připojíš přímo na výstup volného kanálu na přijímači, mimo desku a samozřejmě zapojíš i napájení od baterie. Motor připojíš nějak a pokud pak na příslušném kanále po zapnutí napájení zvedáš výchylku, motor se někam roztočí. Pokud je směr správně, poznamenáš si vodiče, pokud je směr špatně, prohodíš kterékoliv dva mezi sebou a motor se bude točit na opačnou stranu. Asi je to zbytečné zdůrazňovat, ale pro jistotu - motory se zkouší bez vrtulí :)
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“