je tu mezi modeláři nějaký zahradník ?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pepin

Re: je tu mezi modeláři nějaký zahradník ?

#16 Příspěvek od pepin »

tak už konečně tunim, s tím kopáním děr v tom jílu jsem ale zatím vyměknul a rozhodnul se to zkusit přez ztracený bednění, v podstatě stejný, jako by byli kytky v truhlíkách jen je to podstatně váhově těžší, levnější a bez zničení neodnesitelný--teda doufám :lol:

oproti klasickým květináčum tam šla udělat ta drenáž z kopce v pohodě, uvidím co zimní mrazy, jestli ty krychle neroztrhaj.
nakonec jsem si i trochu zamodelařil, pořád jsem řešil kde vzít stolek k tomu betonovému překladu , nic se mi k tomu nezdálo dostatečně uchylný, tak jsem nakonec včera v noci splácal desku ze zbytku podlahových parket, podstavce opět ztracené bednění do kterého perfektně pasujou hranatý plastový kýble od polaru a do nich kytky.

Zítra dojedu do Mostu pro zeminu a snad to přez víkend doplácám do zdárného konce, jestli mi ty květináče nikdo přez zimu nevyplení, tak bych na jaře asi natáhnul automatické zavlažování, aby to i beze mě alespon jednou týdně dostalo nějakou vodu.

IMG_4518.JPG

IMG_4520.JPG
zdekar

#17 Příspěvek od zdekar »

JardaRůžička píše:Ale praktičtěji: Před dost lety jsem vysadil u paty baráku (starý cihlový činžák) několik proutků obyčejného psího vína. ani nevím, z čeho vlastně roste, to co tam je se moc hlínou nazvat nedá.

Psí víno je dobrá plazivka... a nebo co takhle zkusit normální víno (tedy vinnou révu)? Ať je z toho i nějakej užitek :) Případně kiwi... to se taky pěkně plazí po všem. Pak by šla i Vistárie, to zas má pěkné modré květy. No a nebo Břečťan, ten vydrží zelený i přes zimu, ale je jedovatý.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

zdekar píše: a nebo co takhle zkusit normální víno (tedy vinnou révu)? Ať je z toho i nějakej užitek :)

tak to víš, že by se mi víno líbilo nejvíc :lol:

když jsem byl prcek, tak se nám plazilo po baráku, to byla paráda, otevřít okno a zobat :D

tady nemám ale šanci, je to směrově na východ a ještě stíněné stromy

IMG_4523.JPG

pořád ale s tou popínavkou váhám, už ani nejde o výběr odrudy, tak, jako tak to je opravdu váha, nezaroste to za rok aby ten efekt vzniknul hned a vzhledem k tomu, že tam kde to řeším je to opravdu divočina stavba století, kdy vím prdlajs, jestli mi to lešení a kdy uhnije a budu muset tunit, což by v případě zarostlého porostu bylo opravdu opruz, pokud by to bylo zarostlý.

ted jsem byl v jednom zahradnictví a viděl jsem tam zavěšenou umělohmotnou imitaci pnoucích se kytek, z blízka blbý,trochu mi to připomínalo takové ty řetězy na vánoční stromek, jen zelený,ale z dálky vcelku přijatelný, pořád lepší, než nějaká maskáčová sít , rozhodně lehký, bude to vyrostlý podle potřeby hned a lehce odstranitelný, kdyby tady do toho pak občas někde vylezl nějaký šlahoun živé popínavky, myslím, že by to byl ideální kompromis.

no a pak je ještě jedna varianta, že sem seknu doprostřed na stojáka plachetku a kraje dojedu rákosim, to by bylo asi taky pohledovo učelově v pohodě a hlavně kdyby tu shnila, nebo ji někdo ukradl, nemusel bych mít už výčitky, že jsem ji před mnoha lety prsknul ke kámošovi na statek , já na ni nejezdim a jemu tam zbytečně zabírá místo, zatím co tady by to mé brdloší hnízdo mohla řádsky dotunit :lol:

http://pepin65.rajce.idnes.cz/na_prodej ... opa005.jpg

kdyby ta mrcha nebyla tak dlouhá a vešla se mi na dýlku, na tu terasu tak bych z ní tady měl už dávno stul :lol:
Cosmo

#19 Příspěvek od Cosmo »

pepin píše: jílovitá puda,nahrnutá na svažující se asfaltové parkoviště kde se místy vubec nedaří udržet tak trochu normální trávník

Předesílám, že nejsem o nic větší zahradnický odborník, než ty. Ale povedlo se mi dosáhnout slušného úspěchu s trávou na mé extrajílovaté zahradě, tak se osměluji reagovat.

Především trvalo, než na zahradě vůbec něco vzešlo. Tam to není žádná raketová věda - po osetí je prostě třeba zalévat. Pokud klíček chcípne, pak už jej déšť neprobere. Nakonec se povedlo a něco vyrostlo.

Nechtěl jsem anglický trávník, stačilo mi téměř cokoliv, takže jsem se o to moc nestaral, jen občas posekal. Ovšem výsledek byl ještě horší, než jsem si uměl představit. Občas to vypadalo jako strniště po žních.

Základem bylo si uvědomit, že jíl není půda. Půda je živý oranismus, jíl je jen minerál bez živin. Takže jsem začal hnojit a pravidelně sekat mulčovací sekačkou na maximální výšku, kterou sekačka dovolí. Díky mulčování neodnášíš ze zahrady živiny a vláhu. Výsledkem je hezký, svěže zelený blýskavě lesklý trávník.

Výhoda trávníku na jílu je v tom, že jíl drží vodu. Takže i nezalévaná tráva vydrží přes léto hezká. Si ještě rozmysli, jestli budeš jíl zasypávat normální půdou ;-)
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

Cosmo píše:
Výhoda trávníku na jílu je v tom, že jíl drží vodu. Takže i nezalévaná tráva vydrží přes léto hezká. Si ještě rozmysli, jestli budeš jíl zasypávat normální půdou ;-)

myslím, že to tak uplně pravda není, kde mám nad jílem pár čísel normální země--respektive nanošený trávníkový koberec, tam ta tráva roste, ale kde vystupuje nad povrch boule čistého jílu, tak je to pouze obrostlý kopeček trávou. Nicméně jak jsem z toho měl hruzu, jak je to šíleně hrbolatý a kolik trávy a země budu muset tahat, nakonec stačil pro základní nástřel jeden prodlouženej víkend a vždy na večer, když odjeli auta z parkoviště, obejít kraje parkoviště , strhnout šlupičku trávníku při krajích, zásadní jílové boule jsem vyrejpal, doplnil tim jílem nejhlubší díry, kde to vymlela vrchní voda a nanosit na to ten travní koberec, v pondělí jsem to přejel sekačkou a už se s ní tam dá vcelku i jezdit, naprostou rovinu tam stejně nechci, ty terénní nerovnosti se mí líbí, jen to musím postupně dorovnávat podle toho, kde si sedá sekačka vrtulí až na hlínu.Myslím, že ta metoda--pěstovat si na krajích parkoviště trávník dosevem a pak ho vzrostlý přenést na ten svah bude nejpoužitelnější, jinak mi to první déšt spláchne zase dolu ze svahu.

před zazimovánim tam asi odvezu a rozházím kompost, teda pokud to zhodnotím tak, že jet v osobáku s kompostem je pro mě stále ještě přijatelné :lol: .

na to, že tu zadní část bylo reálné letos na jaře sekat pouze křovinořezem už vcelku věřím tomu, že to tam nakonec nějak udržovat pujde, jenom doufám, že mi tam někdo ty kytky nevyrejpe k sobě na zahrádku, to by mě asi docela otrávilo páč docela jsem si tam máknul a nějakou kačku to už taky stálo a ještě stát bude a kupovat to do zblbnutí by byla vcelku otrava, i tak počítám s tím, že s mými pěstitelskými schopnostmí se nekonečné obměně květeny nevyhnu :lol:

Momentálně z toho ale radost mám, jen kuli tomu ted hodně šidím létání , ale už se znám, co neudělám hned,když jsem zapálenej,
neudělám nikdy :oops:

ted o víkendu tam musím ještě dodělat nádrž na deštovku , bez toho by to byl marný boj se to tam snažit udržet aby to nakonec neuschlo.

IMG_4535.JPG
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Celeron »

To mulčování je fakt zázračný. Známej na zahradě provozuje robotickou sekačku a ta ani jinak neumí sekat. Tvrdil, že nehnojí a nezalévá. S tím zalejváním mu moc nevěřím, na zahradě mám katalpu, což je takovej přírodní skoro deštník. No a pod ní stojí tráva pěkně za prd. Ale přesně v místě, kde končí koruna začína angličák. Pod tou korunou jsem zalejval asi tak 1x týdně a stejně prd platný. Asi taky stín a nebo možná okap z listů katalpy je nějaká chemie, která trávě vadí. Podobně tráva nejde pod korunou borovice, tak prý kape okyselena voda z jehličí.
Jirka
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

Celeron píše:To mulčování je fakt zázračný. Známej na zahradě provozuje robotickou sekačku a ta ani jinak neumí sekat. Tvrdil, že nehnojí a nezalévá.

mulčovací sekání je pro mě absolutně nepoužitelné, za prvé by jsme si všichni tahali do karavanu bordel na botech a hlavně je nemyslitelné, abych si koupil mulčovací sekačku, strkal ji pod karavan a doufal, že tam bude i další víkend :D

kluci s rozumem, je to létačské zázemí, proto tam jezdíme, já s modýlky, ostatní s padáky, jen se tam postupně vytvořil něco, co překročilo rámec mojeho soukromého plácku za karavanem a bylo mi to nakonec valnou většinou znárodněno :lol:

nepotřebuji tam vytvořit reprezentativní travnatou plochu, pouze aby jsme tam po deštových přehánkách při nočních mejdanech neklouzali na rozbahněném jílu, což dřív bejvávalo a moje pokusy to vyřešit zasetím trávy do toho jílu se právě minuly učinkem a jediné co fungovalo, bylo právě nanosit travní vzrostlý koberec.Zustanu tedy i dál u teto strategie a ty problémová místa budu postupně doplnovat novým vzrostlým travním kobercem, až to bude ve fázi, že je ten trávník pouze řídký, teprve potom ho začnu dosévat.

Já tam trávím v podstatě každý víkend a vlastně ani nechci, aby to bylo rychle hotový a musel jsem si tam hledat jinou zábavu :oops:

PS: když jsem tam před desítkami let začal jezdit lítat, ani ve snu mě nenapadlo, že budu jednou řešit, jak tam pěstovat rododendrony a udržovat trávník

no a ted tu tunim na zimu krmítko pro ptáky :lol:
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

tak trávu, co jsem nanosil minulý týden je krásně zelenoučká a naježená, trochu tu v týdnu sprchlo, tak se jí to evidentně líbí.

jinak páč mi era tak nějak fungujou, nemusím se v nich rejpat, ale tento týden se mi po večerech něco rejpat chtělo, dotunil jsem svoje slavné betonové hodiny na ptačí krmítko, ještě to není uplně ono, bude to chtít po stranách trochu víc toho dřeva, ale styl už to má :lol:
IMG_4550.JPG
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Kuba78 »

Tento styl architektury bych definoval jako "bavorsky lidovy brutalismus".. Co dva sadrovi trpasliky po stranach jako vartu? Idealne s lederhosen :-)
Quis custodiet ipsos custodes?
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

Kuba78 píše:Tento styl architektury bych definoval jako "bavorsky lidovy brutalismus".. Co dva sadrovi trpasliky po stranach jako vartu? Idealne s lederhosen :-)

to máš těžký, musí v tom být tady trochu legrace a o to se snažím,pokud se mi sem podařilo inplantovat kousek bavorského lidového brutalismu, tak to má opravdu hodně blízko k t tomu, abych sem mohl konečně decentně zakomponovat hraniční kameny kterými vymezím českou a německou hranici páč karavanový soused je němec.

Myslím si, že ti trpaslíci vadí čechum pouze z jediného duvodu, jejich cena je na tolik vysoká, že by jim nezbylo, nebo alespon chybělo na něco, páč jinak jsou to fakt, jan trpaslíci :wink:
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Kuba78 »

Kdyz uz mas rad beton a za souseda nemce, tak byvala tradicni hranicni stavba spise Ropik :-)
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

Kuba78 píše:Kdyz uz mas rad beton a za souseda nemce, tak byvala tradicni hranicni stavba spise Ropik :-)

hmmmm,moji němci mi rozumějí a je fajn, že alespon tady mužene takto blbnout a komu se to nelíbí ---- :D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Celeron »

Jen si nemysli! Zase příjde ňákej a všichni začnou zdravit a cosi řvát. Mají to totiž geneticky zakódovaný...
Jirka
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Milan Nes »

bavorský lidový brutalismus ... umírám :-d díky moc za typ na formulaci, tohle určitě použiju při výuce architektonické kompozice na fakultě :-D (myslím jen a pouze tuto formulaci)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Kuba78 »

Zrejme bych si na to mel udelat TM koukam :-) no ale rekni sam, co by te jako architekta napadlo kdyz uvidis betonovy sloup a navrchu krizence kukacek a ptaci budky ve stylu alpske chatky s balkonkem..
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“