High performance-prostě kompozity a vše technické

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: High performance-prostě kompozity a vše technické

#316 Příspěvek od jindraj »

ST píše:Zkoušel jsi protočit motor přes vrtuli, jestli není seklá převodovka ? No nic co by potěšilo, držím palce.

zatím ne zkusím to v rámci dalších průzkumů :)
RomanSadilek

#317 Příspěvek od RomanSadilek »

gratuluji k perfektnímu nouzovému přistání, ještě že máš příjmačovky.

Pochopil jsem to tak že první výbuch byl regl, pak se zřejmě zkratovala baterka, ta nevydržela velký proud a bouchla.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#318 Příspěvek od jindraj »

RomanSadilek píše:gratuluji k perfektnímu nouzovému přistání, ještě že máš příjmačovky.

Pochopil jsem to tak že první výbuch byl regl, pak se zřejmě zkratovala baterka, ta nevydržela velký proud a bouchla.

no odhaduji, že to šlo v tomto pořadí - černý dým a pak bílý (reg byl černý, ... baterky při vyndavání bublaly šedobíle) .... ale jistě to nevím a dost možná vědět nebudu :/ otázka je, proč bouchl ten reg. ... buď byl vadný a prostě to během stoupání nějak nehezky vzdal a zbytek, co přišel po pár sekundách už byl jen nevyhnutelným důsledkem .... nebo se stalo něco v motoru, co jen reg posléze neustál a dál dtto. no uvidíme budu se snažit ještě po rozborce zjistit něco víc.

P.S. přijímačovku jsem pak líbal :)

P.S.2 pro ST ... motor se točí naprázdno normálně ... nic nezadrhává, po pólech přeskakuje jako obvykle, žádné divné zvuky myslím nejsou.
fireball

#319 Příspěvek od fireball »

Asi nejsou hvězdy reglům nakloněny, před 2 týdny mi zahořel v Alcorovi regulátor Scorpion Comander 90A. Připojil jsem silové kabely jako vždycky, regl spokojeně zapípal, zaklapnu kabinu a když chci pověsit vysílač na krk, zpod kabiny se vyvalil hustý šedý dým... Stihl jsem to zase odpojit před zahořením baterky, regl na uhel, dráty se z něj samy odletovaly, baterka vřelá a jako balón. A toho smradu... Baterka po vychladnutí splaskla a zdá se v pořádku, i když jí to asi na životnosti nepřidalo. Všechno ostatní taky přežilo, jen je to očouzené a smrdí to ještě teď. Příčina neznámá, první let proběhl normálně.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#320 Příspěvek od Milan Nes »

tohle smrdí ještě měsíce a nepomůže ani drhnutí trupu v jarové vodě :(
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Tomikk

#321 Příspěvek od Tomikk »

Hmmm, trochu me s těma příhodama o regulatorech děsíte! Nevydržel jsem letat s Pikem na tříčlánek a včera jsem testnul články čtyři. Na zemi se studenýma baterkama ukázal watmetr 125A s vrtulí 16x13. Včera jsme dal první lety, vše v pohodě a stoupaní se z 16ti m/s zvedlo 33. To už mi připadalo ok. Listy 16x10 nemá teď ani Paláček ani Freudentaler, tak jsem dnes lítal opět s 16x13. Asi se baterky rozjeli, Max odber jsem mel 145A stoupani 38m/s! S YGE 120, bez přijimačovek a po Vašich příhodách mě trochu mrazí! Nemáte někdo doma listy RFM 16x10? Na pujčení, nebo i na odkup.
Diky
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#322 Příspěvek od jindraj »

tak jsem vyoperoval pohon Vikinga a podrobněji revidoval stav.

Trup je skutečně bez škrábnutí. Nepočítám připečený sucháč, který jsem rovnou strhnul a který asi chvíli fungoval jako tepelný izolant.

Motor zvenčí a opticky OK.

Regulátor YGE 150HV FAI je na škvarek ... ale fakt fest. Vůbec si neumím představit, co se mu muselo stát. Několik tranzistorů z horní vrstvy rozpukaných, a pokud správně koukám na otisky na chladiči tak dva jsou úplně vystřelené. Obal roztavený - kolem regulátoru očazené vše kolem.

Čidlo UnisensE - očazené, ale podle všeho hlavně zvenčí ... bez testu ale nepoznám víc
Přílohy
IMG_2342.jpg
IMG_2346.jpg
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#323 Příspěvek od jindraj »

moc elegantní topinka :/
Přílohy
IMG_2354.jpg
IMG_2351.jpg
IMG_2350.jpg
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#324 Příspěvek od jindraj »

Tomikk píše:... max odber jsem mel 145A stoupani 38m/s! S YGE 120, bez přijimačovek ....

no nevím ... přesně při tomhle odběru se poroučela i ta 150tka ... ne že by to neměla vydržet, ale stalo se .... a být bez přijímačovky, tak mám spoustu trsátek. ... asi bych na tvém místě ten pohon trochu šetřil
Tomikk

#325 Příspěvek od Tomikk »

jindraj píše: asi bych na tvém místě ten pohon trochu šetřil

Pravě proto scháním listy 16x10. S vrtulí 14,5x10 bere pohon jen 90A, ale trochu se přetáčí a leze 26m/s;(
petrajksner

#326 Příspěvek od petrajksner »

Pro Jindraj
Je to Leomotion 4023 4500? Jakou si tam měl vrtuli? Jaké baterky a jaké bylo nastavení regulátoru, předstih a spínací frekvence?
petrajksner

#327 Příspěvek od petrajksner »

Tomikk píše:Hmmm, trochu me s těma příhodama o regulatorech děsíte! Nevydržel jsem letat s Pikem na tříčlánek a včera jsem testnul články čtyři. Na zemi se studenýma baterkama ukázal watmetr 125A s vrtulí 16x13. Včera jsme dal první lety, vše v pohodě a stoupaní se z 16ti m/s zvedlo 33. To už mi připadalo ok. Listy 16x10 nemá teď ani Paláček ani Freudentaler, tak jsem dnes lítal opět s 16x13. Asi se baterky rozjeli, Max odber jsem mel 145A stoupani 38m/s! S YGE 120, bez přijimačovek a po Vašich příhodách mě trochu mrazí! Nemáte někdo doma listy RFM 16x10? Na pujčení, nebo i na odkup.
Diky

Ve švýcarsku se možná válí:-)
http://www.leomotion.com/pi.php/Freuden ... 60-x4.html
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#328 Příspěvek od jindraj »

petrajksner píše:Pro Jindraj
JJ - Je to Leomotion 4023 4500? Jakou si tam měl vrtuli? Jaké baterky a jaké bylo nastavení regulátoru, předstih a spínací frekvence?

jojo ... Leomotion 4023-4500kV - na tom převodovka 6,7:1, Vrtule 17x13 RFM, Baterka TGY A-Spec 2600 - 4s, Podle proudového čidla jsem létal stále bohatě v nominálu toho regulátoru 143-144A bylo maximum co jsem z toho kdy vymáčkl, regulátor byl dokonce HV. Otáčky motoru se také držely v nominálním pásmu - obvykle do těch 60000 na motoru (přistoupání obvykle ne víc než 54000) - tedy všechno tak nějak příjemně bez překračování hranic čehokoliv.

... jen nastavení regulátoru nevím jistě ... nastavoval Dalibor ... ale říkal, že nastavil to co nastavuje standardně na všem. Každopádně to až do téhle příhody běželo myslím úplně krásně. Nic se nikdy nehřálo (kromě baterky - ta vždy mívala tak 45 stC po dolétání). I když jsem vylétal baterku dost rychle (třeba když jsem končil a nechtěl táhnout nabité baterky), tak byl jak reg tak motor prakticky studený. Reguloval také krásně plynule ... neměl jsem důvod nastavení měnit ... ale přesné hodnoty by ti řekl jedině Dalibor. Dokonce i po téhle příhodě jsem sahal na motor (jediné co nebylo na škvarek :) a byl v zásadě studený - tj. necítil jsem žádné horko na prstu (a to byl ten prst popálený od baterky a na teplo tedy dost citlivý).

napadá tě něco?

(fakt zatím tápu pokud jde o příčinu ... čert vem regulátor, letadlo jsem zachránil, ale rád bych se vyhnul repete)
graup15

#329 Příspěvek od graup15 »

Měl jsi tam standard nastavení pro Neu...(což je Leomotion v barevném futrálu..modrém:-)
Stejně mám nastavené i YEP a ten už mi běhá třetím rokem v mém poletovadle.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#330 Příspěvek od jindraj »

graup15 píše:Měl jsi tam standard nastavení pro Neu...(což je Leomotion v barevném futrálu..modrém:-)
Stejně mám nastavené i YEP a ten už mi běhá třetím rokem v mém poletovadle.

jo jo - to píšu ... a chodilo to pokud mohu posoudit OK ... to jen že se na to Petr ptal a já nevěděl ty konkrétní hodnoty předstihu a frekvence co se ptal.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“