Cheali Chargers – nabíjačky s Open Source

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Marena
Kontaktovat uživatele:

Re: Cheali Chargers – nabíjačky s Open Source

#31 Příspěvek od Marena »

thoroid píše:To se mi za několik měsíců používání naštěstí nestalo. Data v EEPROM drží i při aktualizaci firmware. Posledně jsem jen dával 5A firmware určený hlavně pro originál Imax B6 a zmizela chybová hlášení při kalibraci nabíjecího proudu a celkově proud teď sedí dost přesně v celém rozsahu. Takže je to dobrá varianta pro toho, kdo má Accucel-6 50W 6A s žlutou PCB. Zároveň není problém upravit program a zvednut u něj proud na 6A. Hodně důležité je mít při kalibraci i vícemístný přesný ampérmetr. Speciálně 50mA hodnota se v tomto případě měří nejlevnějšími multimetry dost špatně.

No tak se mi to stalo znovu. Jakou verzi používáš? Pawel nebo Jozsef?
Tentokrát se vyazala celá EEPROM. Připojil jsem silový kabel, připojil jsem balanční kabel a v tu chilku nabíječka napsala Please caliber jako když ji poprvé zapnul po flashi.

Já mam verzi Jozsef, takže až se vrátím z chaty, zkusím Pawel. Jen mě sere, že už se budu bát. raději pořídím nějakou nabíječku setovku do zálohy.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
vlasto

#32 Příspěvek od vlasto »

Eeprom sa mi resetovala ak nebola nabijacka korektne nakalibrovana. Hlavne nabijaci a vybijaci prud.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Marena »

Hmm zajimavy. Predtim se mi jen rozkalibrovala. No zkusim jeste tu Pawel verzi a overim si multimetr. Ma asi tak 20 let.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
vlasto

Cheali Chargers – nabíjačky s Open Source

#34 Příspěvek od vlasto »

Tak prave sa mi resetol imax-b6 po dlhsom case pouzivania. Zrejme bude nejaky problem s kontrolnym suctom, raz za cas nevyjde ako by mal a eeprom sa resetne. Mam FW njozsef 0.33 m 20140713

PS: uz som sa tu zmienoval o nespravnom merani prveho clanku lipo. V kludovom stave meria presne, ak spustim 1C nabijanie 1,3A tak mi prvy clanok meria cca o 0,035v viac ako je v skutocnosti. Robi to este niekomu okrem mna? Alebo mam chybny HW?
Marena
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Marena »

čau,

mě už se takto rozkalibrovala 3x. 2x s FW od Jozsefa. Tam vždy došlo k blbému měření 1. a 2. článku a s verzí od Pawla, tak tam mi to ukazovalo nesmyslné proudy i když tekoucí proud byl ten nastavený.

Jozsef psal, že se ještě nikdo nestěžoval, ať mu pak případně pošlu eeprom po kalibraci a pak rozkalibrovanou, ale když se tomu teď stalo, tak jsem byl mimo bez ATMELU. Takže jsem stál před otázkou zkalibrovat znova a nebo týden nelétat a pak doma sosnout eeprom. takže jsem ji znova zkalibroval.

Klidně mu tam také napiš: https://groups.google.com/forum/#!topic/cheali-charger/87hG2kbLLzQ
thoroid

#36 Příspěvek od thoroid »

Mě se Accucel-6 s žlutým PCB a s firmware 50W-5A 0.33m z 17.6.2014 od Nagy Jozsef za víc jak 2 měsíce častého používání nerozkalibrovala.

Včera jsem si všiml jiného problému. Po nabití baterie je zobrazená finální kapacita zhruba o 15-20% nižší než je skutečnost.
Už jsem si říkal, že došlo taky k chybě v eeprom, ale kalibrační data sedí stále dost přesně. Napětí na článcích je v toleranci 0,5mV a proud v kalibračním menu taky sedí. Při samotném procesu nabíjení jsou napětí v toleranci tisícin voltu a co jsem namátkově sledoval proud, tak odchylka byla max 5%, což už může být způsobené i méně přesným multimetrem a odpory ve vodičích.

Dnes jsem zkusil nejnovější firmware od NJozsef z konce července a výsledek je stejný. Nevím jestli to dělalo od začátku, protože většinou nabíjím jen na skladovací napětí a před použitím teprve dobíjím naplno, tak jsem celkovou dodanou kapacitu nesledoval.

Je taky divné,že Jozsef tvrdí,že nová verze Accucel-6 s žlutým PCB jde dobře s firmwarem 50W-6A a uvadí to i v dokumentaci k programu. Mě a dalším lidem vyhazuje při kalibraci chyby a proudy jsou až nebezpečně nestabilní. S 50W-5A to mimo nepřesně uvedenou kapacitu jde zatím velmi dobře. Jistě je hodně různých revizí a modifikací těchto oblíbených B6 nabíječek a to silně komplikuje vývoj alternativních programů a odstraňování případných problémů.

Vyšla též zajímavá aktualizace firmware, kde by mělo být možné při probíhajícím nabíjení měnit proud.
https://groups.google.com/forum/#!topic ... uhUAoyecso

PS: Zkoušeli jste někdo vestavěný test vnitřního odporu článků, jestli je to použitelné a jakou má toleranci? Poměrově vypadá že to funguje dobře, když dám testovat starou nebo novou baterii tak je rozdíl v Ri značný ,ale nemám možnost aktuálně přesně změřit odchylky. Každopádně je dle vývojářů dobré testovat téměř nabité články a nabíjecí proud má být nad 1A
blembondo

#37 Příspěvek od blembondo »

Jen info pro případné nové majitele Imax B6 klonů.Už někdy od února se objevuje nová verze PCB kde je Atmega nehrazena China klonem ARM Cortex M0.Tedy pro programování je nutný jiný programátor.Zajímavé jsou změny na desce.Zmizel TL431.Ten Nuvoton má 12bit A/D převodník na rozdíl od Megy32.To nejdůležitější je že kalibrace není třeba.Je nastavený dobře už z výroby.Foto PCB.
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... tcount=346
bighugo
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od bighugo »

thoroid píše:Vyšla též zajímavá aktualizace firmware, kde by mělo být možné při probíhajícím nabíjení měnit proud.
https://groups.google.com/forum/#!topic ... uhUAoyecso

Děkuji za upozornění. Už jsem tenhle firmware nahrál a krátce vyzkoušel. Za sebe můžu jen doporučit. Na můj vkus znatelný pokrok v uživatelském komfortu.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Marena »

bighugo píše:Děkuji za upozornění. Už jsem tenhle firmware nahrál a krátce vyzkoušel. Za sebe můžu jen doporučit. Na můj vkus znatelný pokrok v uživatelském komfortu.

čau, nevíš jestli se dá použít eeprom z verze od Pawla nebo Jozsefa?
bighugo
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od bighugo »

Zkoušel jsem tam vnutit eeprom z verze "Jozef", kterou jsem měl zazálohovanou, ale nějak se mi nezadařilo, tak jsem nakonec projel znovu celou kalibraci. Ale nelituji, stálo to za to. Ono totiž nejen že jde měnit proud, ale před spuštěním nabíjení jde i změnit počet článků, takže už není vyloženě potřeba pro každou baterku mít extra předvolbu. V podstatě stačí nastavit si např. 1.Lipo, 2.LiFe, 3.NiMh atd....aktuální počet článků a nabíjecí proud už si nastavím bezprostředně před spuštěním nabíjení. Nevím jak komu, ale mně tahle logika vyhovuje. Vlastně se to v určitém smyslu přiblížilo logice ovládání toho originálního softu.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Marena »

Díky. To zní dobře. To je to co mi na origo FW vyhovovalo. Nepotřebuju mít na každou baterii extra paměť. Co mě na tom nejvíce štve je to, že při začátku nabíjení není vidět, jaký bude nabíjecí proud. Takže si ho musím ověřit v nastavení, protože ho občas změním dle potřeby a to je zbytečně otravné.

S kalibrací není problém, ale už jednou jsem si na kalibraci půjčoval kvalitní měřák a tak pokud je třeba překalibrovat, rovnou si ho znovu zamluvím. Ten můj pracuje po 15ti letech s přesností kdo ví jakou.

No a jsem zvědav, jestli budou problémy na mé PCB jako u FW Pawel a Joszef. Pawel už to svádí na radiaci :-D
bighugo
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od bighugo »

Já jsem teda asi trochu čuně, ale vždycky jsem to kalibroval jen podle několik let staré 830-ky. Pro moje potřeby přesnost OK, ale chápu, že někdo by se tomu hodně vysmál.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Marena »

No ja to nikdy moc neresil, dokud jsem nepotreboval kalibrovat a vzal jsem si ten samy merak z prace a na 12V byl rozdil 0,2V s tim mym.
thoroid

#44 Příspěvek od thoroid »

Pokud chcete zkalibrovat napětí, tak se dá s výhodou použít některý z lepších testerů lipol článků co se připojují přes servisní konektor. Většina má mnohem větší přesnost než levné multimetry a ty lepší se přesností občas přibližují i laboratorním voltmetrům. Jen se měřák připojí kablíky zakončené Dupont konektory do volného servisního konektoru v nabíječce a pak je možno hned pohodlně sledovat všechna napětí. Když jsem nedávno viděl, jak to řeší v jednom návodu, tak jsem se nestačil divit. http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... %93-7-cast Stačí, aby se smekl měřící hrot, dojde ke zkratu článku, ten se může poškodit nebo v lepším případě se odpálí přívodní kablík. Moje metoda má navíc výhodu, že není vůbec potřeba otvírat nabíječku. Co se týká případného úbytku napětí na vodičích, tak bych řekl, že jsou horší přechodové odpory při nutném použití tenkých měřicích hrotů než napevno propojené krátké kablíky.

Pro měření používám tento tester, který zobrazuje napětí článků na 3 desetinná místa a maximální odchylka ověřená laboratorním voltmetrem je v mém případě +3/1000V
http://www.ebay.com/itm/BVM-digital-1-8 ... 3ce86f5937

Zkoušel jsem i nejlevnější testery se zobrazením 2 desetinných míst a většina se držela s přesností kolem 1-2/100V.

Pokud nabíječku kalibrujete multimetry za 100, tak si koledujete o požár při následném používání.

Tyhle nabíječky taky nemají teplotní kompenzaci,takže můžete naměřit mírně odlišné hodnoty hned po zapnutí a třeba po 30 minutách chodu.
Torm

#45 Příspěvek od Torm »

Tak to je asi poprvé, co lituju, že neumím maďarsky. Ten mládenec evidentně ví, o čem mluví.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“