High performance-prostě kompozity a vše technické

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: High performance-prostě kompozity a vše technické

#361 Příspěvek od jindraj »

petrajksner píše:... Je pravda že jsem těm baterkám nevěřil, že jsou schopný dát tolika proudu 2250mAh a dají 209A bez předehřátí.
Další věc je to že v reglu jsem nastavoval nějaký omezení (vyp. napětí 3V na článek, omezení proudu jen na 205A, předstih je o pár stupňů menší) a i tak to letí jako prase:-) ...

anžto a jelikož zrovna řeším výběr a nastavení reglu do Vikinga a výběr náhrady za vyhořelou baterku v něm a zároveň baterky do Backfira tak mě přeci jen napadá pár dotazů i když se asi budu pohybovat o nějakou tu kW níže na potravním řetězci :)

... jaká že baterka to takhle zvládá trpět při téhle kapacitě?
... pokud si to pamatuješ, jak je přesně nastaven ten regl.? Mezon je jeden ze dvou kandidátů, tak že bych měl regerenci, s čím si poradí ... předstih, spínací frekkvence, ... cokoliv dalšího si vzpomeneš
... ta rampa je nastavená na vysílačce nebo je to nějaký náběh už na tom reglu .... jaký, jak? (opět spíš pro inspiraci, abych věděl jak jde které nářadí použít aniž bych předjímal, zda to bude v mém případě nějak nutné nebo užitečné).
graup15

#362 Příspěvek od graup15 »

petrajksner píše:Co bylo zvláštní že byly vlažný, 3300mAh po 300A je kolikrát na hraně, abych jí v ruce udržel.

Mám stejnou zkušenost, 6S-2200mAh (130C hahahaha ,nálepka snese vše) taky nijak zvláštně nehřáli , ale po 8mi cyklech šli do kopru. Proto jsem zvědavý na výsledky životnosti.
Je mi jasné,že jak se někdo vydá cestou 200A a víc, musí být připraven na časté nákupy baterek:-), ale jako dostačující bych viděl 50 cyklů. Né 8.
Tak pak dej vědět. Dík
petrajksner

#363 Příspěvek od petrajksner »

Baterka je ze stránek Petra Janků a celý pohon taky.
8kHz, brzdu manuál 30% + 100% zpoždění 0,5s, rozběh 0 - 100% 0,5s, předstih (zatím 8 stupňů), předstih dávám dle otáček a dle použití v letadlech.
Rampu si můžeš nastavit jak v reglu tak i ve vysílači. U 14SG je to v položce motor, druhá stránka a jelikož je to v reverzu tak se přidává zpoždění na cestě ven, je tam i kolonka jen jednou, tu třeba používám u pyloňáka, kde mám rozběh od půlky plynu cca 4 vteřiny.
U F5B předstih nastavím na max doporučený i s 12kHz a vypnu omezení (u mého), ale z tím člověk už jde lítat, že to třeba zahoří a spadne, přeci jenom je to letadlo na ždímání max hodnot:-)
Pokud motor roztáčím okolo 45tis dávám kolem 6 stupňů a 8kHz, pokud bych měl dávat motor do F3B, točit ho kolem 60tis. tak jdu s předstihem na 0 stupňů + upravým rampu na min 1 vteřinu.
Skorpion
Kontaktovat uživatele:

#364 Příspěvek od Skorpion »

jindraj píše:tam přeskočila desetinná čárka ne? :)

co je tam za pohon?

Při dobrém nastavení pohonu to jde s ještě menším výkonem. Létám na 10s a baterky jsou vlažné.

V prostřed vlevo je graf:
http://www.f5b.cz/cs/Contestove-souteze ... dorf-2014/

petrajksner: Máš nějaký Unilog, nebo něco podobného na změření příkonu? Docela by mě zajímalo, jestli je tam to co si myslím :)
petrajksner

#365 Příspěvek od petrajksner »

Bohužel žádný unilog nemám, jen vyčtený regulátor jetiboxem, minimální a maximální hodnoty, jestli to pomůže?
Další věc která mě napadla, je jestli vario není umístěno v nějakém podtlakovém úplavu a pak by mohlo lhát, ale otáčky vyčtené z reglu s touto vrtulí tomu ve srovnání s mím Speedfirem odpovídají tomuto stoupání.
Skorpion
Kontaktovat uživatele:

#366 Příspěvek od Skorpion »

Asi to úplně sedět nebude, ale zkusit to můžeme. Pokud se ty baterky zahřejí, tak udrží větší napětí, takže minimální napětí asi nebude 100% sedět na zahřáté baterie. Musíš prodat Futabu a koupit pořádný rádio :wink: :)

Umístit blbě to jde, ale spíše ti to bude ukazovat menší hodnoty, těch 83 bude v pořádku.
petrajksner

#367 Příspěvek od petrajksner »

Změny by asi byly mezi zahřátými aku pokud by byla vypnutá omezení jak proudově tak i na napětí, pokles napětí byl oproti zahřátým aku jen o 0,5V první let byl pokles na 22,2V druhý asi 22,6V.

Radio měnit nebudu na mé lítání okolo pylonů to bohatě stačí:-) a laborace pohonu, teploty baterek a do jaké míry chladit a nechladit tak to mi stačí u téhle kategorie:-) ale i vaše mě do jisté míry také zajímá!
Golfista

#368 Příspěvek od Golfista »

Lze pro takhle velké odběry použít i Life? Nebo všichni používají jenom Lipol. A kolik je ještě schopná Life ze sebe dát?
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
petrajksner

#369 Příspěvek od petrajksner »

Golfista píše:Lze pro takhle velké odběry použít i Life? Nebo všichni používají jenom Lipol. A kolik je ještě schopná Life ze sebe dát?

Myslel jsem že ti odpoví někdo, kdo pamatuje Life jako pohonné, proto jsem nereagoval, já jsem začal lítat až když byly Lipolky tvrdý a vydržely přes 100 cyklů, jestli si dobře vzpomínám, někde jsem to četl, Life dají max do 120A, takže nepoužitelné.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#370 Příspěvek od JirkaA »

petrajksner píše:Myslel jsem že ti odpoví někdo, kdo pamatuje Life jako pohonné, proto jsem nereagoval, já jsem začal lítat až když byly Lipolky tvrdý a vydržely přes 100 cyklů, jestli si dobře vzpomínám, někde jsem to četl, Life dají max do 120A, takže nepoužitelné.
ještě míň, A123 2,5Ah dají 60 A, na větší proudy se řadily paralelně.
OK2WY
Golfista

#371 Příspěvek od Golfista »

Před dvěmi lety jsem nezvládl přistání a zahučel do stromu. Povedlo se vykousnout z náběžky, naštěstí nosník a vše ostatní je v pořádku. Lítáte kompozity a možná jste někdy už něco podobného řešili. Já ne. Proto se ptám, jak nejlépe a nejrozumněji opravit takto poškozené křídlo, jak je na fotkách. Je to jedna díra, focená z horní a spodní strany. Je mi líto to vyhodit. Myslím, že poškození není totální, ale nevím jak to provézt. Odhodlal jsem se až po takové době, protože jenom težce se mi lítá s modelem který je nějak "nakřáplý" a měl jsem jiné. Ale už mi tohle letadlo chybí. Lítalo se s ním opravdu skvěle. Za pomoc děkuji.
Přílohy
IMG_0533.jpg
IMG_0532.jpg
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
pepin

#372 Příspěvek od pepin »

Golfista píše:Před dvěmi lety jsem nezvládl přistání a zahučel do stromu. Povedlo se vykousnout z náběžky, naštěstí nosník a vše ostatní je v pořádku. Lítáte kompozity a možná jste někdy už něco podobného řešili. Já ne. Proto se ptám, jak nejlépe a nejrozumněji opravit takto poškozené křídlo, jak je na fotkách. Je to jedna díra, focená z horní a spodní strany. Je mi líto to vyhodit. Myslím, že poškození není totální, ale nevím jak to provézt. Odhodlal jsem se až po takové době, protože jenom težce se mi lítá s modelem který je nějak "nakřáplý" a měl jsem jiné. Ale už mi tohle letadlo chybí. Lítalo se s ním opravdu skvěle. Za pomoc děkuji.

koukni se na moje stránky Rajče net

http://pepin65.rajce.idnes.cz/oprava_Cerese/

možná tam jsou nafocené i jiné opravy.

tady je kecání k té opravě cérese, jak jsem dal odkaz na rajče

viewtopic.php?f=118&t=57259&hilit=oprava+c%C3%A9rese

Prasáckým, ale naprosto dostačujícím zpusobem se to dělá tak, že tam vmáčkneš trochu prosycený kus molitanu--prosytíš ho a vyždímáš co jde, pak ho tam vmáčkneš, tak nějak zastrkáš pod puvodní neporušený potah, druhý den obrousíš, křídlo zvenku přelaminuješ, přetmelíš, přestříkáš, rozbrousíš, rozleštíš, výsledek na oko v poho a pak tě bude jen srát, že to sice není na oko vidět ale ,že je tam definitivně zalepný třížílák k servum a že je to v tom místě kde je ten prosycený molitan prostě tvrdý: Proto ten oser, jako právě třeba v případě toho Cerese.

PS: na dovážení poloviny nepoškozeného křídla doporučuji nacpat obyčejnou modelínu do prostoru serva, pro případ, že příště se bude opravovat právě to tentokrát nepomlácené křídlo., při ruzném dobrušování smirkem je vhodné mít smirek přilepený na čemkoli celoplošně, třeba uhuporem, jinak nedrží rovnou plochu a jak tlačíš, kopíruje a prolejzá si do prohlubní, nerovností, nikoli, že by bral jen na povrchu.

Finální uprava---jednoznačně odvézt ero k naskenování a namíchání barvy k nějakému míchači pro autolakýrníky, čučet do police barev v horn nějakém baumarktu na odstíny pro škodovku je nesmysl, smirek stačí 600-1000 na finálovku, zbytek po vytzvrzení laku vezme tempo pasta od benzinky, ruzné brusné pasty od lakýry mi stejně nikdy žádnou službu neudělali---pozor, tempo pastu na staré laky, dělají i pastu na nové, ta nefunguje asi na nic, rozhodně né tady na to. tempo pasta červená---obal--dobrý to lkeštit flesovou utěrkou, nebo starou ponožkou, papírový kuchynský ubrousky a hajzlpapír škrábe, ale v praxi--když už je to křídlo zase na ploše používaný,. vošmataný :lol: Opravovat na kšeft já už nic nebudu, už mě to neba, ale pokud se do toho pustíš sám, rád poradím---pionýrským zpusobem, z hovna udělat kuličku, jako že do opravy křídla, které stojí nové 5 neinvestuješ deset, aby bylo fakt opravené super.

ta oprava musí mít hlavu , patu a smysluplnost .

90 % uspěchu je ale myslím opravdu si hlavně nechat namíchat přesný odstín, pak už to jsou jen metry--centimetry, z kterých tu opravu hodnotíš, ale že kje křídlo, trup přestříklý jiným ujetým odstínem, to je vidět i na 100 metru.

To konkrétní křídlo co poptáváš na opravu by bylo asi dobré v té víc vykouslé straně na místo herexu nejrřív vyložit balsou,nabodovat prstolepem a z mín pomlácený strany podlaminovat, z krytky serva tam vlízt mikrotenákem se vzduchovadlem z akvárka a vyložit podlaminovanou balsou tu vrchní část, prolejt epoxydem s mikrobalonama náběžku zevnitř, z venčí trochu podbrousit balsu , přelaminovat, přetmelit, vyfinišovat , stříknout, rozleštit, hotovo.

Uměl bych to vnitřní, venkovní odlaminování,mechanickou opravu, ale na finálovku se smradama, polyesterem, barvou je mi už líto sousedu v paneláku, to si už opravdu šetřím tu jejich tpělivost pouze pro seber, nebo by se na to finální doladění--barvení nesmělo pospíchat .
kovaco

#373 Příspěvek od kovaco »

Jednoznačně je Pepin nejlepší opravář. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
pepin

#374 Příspěvek od pepin »

kovaco píše:Jednoznačně je Pepin nejlepší opravář. :D

no tvuj X ray s pohledovým uhlíkem,kdy nejde tmelit polyesterem a pak dostříknout to byl fakt očistec :lol: ale klaplo to a hlavně mě to hodně bavilo,pro mě dobrý školný :lol:ale stejně to beru tak, že kdyby chtěl, kdejaký podomácký výrobce vakuovaných modelu s nějakou povrchovkou na urovni trochu serioznější skoro seriovky si s mojim opravářským umem vytře zadek :lol:
tomashr

#375 Příspěvek od tomashr »

Já budu provokovat, ale fakt si myslím, že občas ten "soutěžní přístup" neuškodí... To křídlo Golfisty bych rozlétal tak za hodinu až dvě práce - trochu ořezat, přelaminovat spreadtow pomocí vteřinového lepidla, trochu přebrousit a jde se létat. Když bude čas, tak pak ještě přetáhnout polyesterovým tmelem a znovu brousit (další hodina)...
Že tam bude flek jiné barvy? No a co, to nemá na letové vlastnosti vliv a modely si aspoň já pořizuji pro radost z létání (i ty nesoutěžní).
Mimochodem, zbořený střed Storka, který by asi rekreační modelář chtěl vyhodit, jsem přímo na soutěži uvedl do letuschopného stavu za 7 minut (slovy sedm minut), po kterých se upalovalo na start - létalo to tak dobře, že jsem došel do finále závodu Eurotour a odletěl pak i pět finálových letů...

Jasně že přesná oprava se zachováním odstínu je problém, ale je to fakt až tak nutné? Přijde mi, že se kolem opravitelnosti kompozitů tímto požadavkem vzniká přehnaná představa složitosti, ačkoli reálně skutečně mnohdy uvedete kompozita do letuschopného stavu rychleji než třeba PS-balsa konstrukci.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“