Golfista píše:Před dvěmi lety jsem nezvládl přistání a zahučel do stromu. Povedlo se vykousnout z náběžky, naštěstí nosník a vše ostatní je v pořádku. Lítáte kompozity a možná jste někdy už něco podobného řešili. Já ne. Proto se ptám, jak nejlépe a nejrozumněji opravit takto poškozené křídlo, jak je na fotkách. Je to jedna díra, focená z horní a spodní strany. Je mi líto to vyhodit. Myslím, že poškození není totální, ale nevím jak to provézt. Odhodlal jsem se až po takové době, protože jenom težce se mi lítá s modelem který je nějak "nakřáplý" a měl jsem jiné. Ale už mi tohle letadlo chybí. Lítalo se s ním opravdu skvěle. Za pomoc děkuji.
koukni se na moje stránky Rajče net
http://pepin65.rajce.idnes.cz/oprava_Cerese/možná tam jsou nafocené i jiné opravy.
tady je kecání k té opravě cérese, jak jsem dal odkaz na rajče
viewtopic.php?f=118&t=57259&hilit=oprava+c%C3%A9resePrasáckým, ale naprosto dostačujícím zpusobem se to dělá tak, že tam vmáčkneš trochu prosycený kus molitanu--prosytíš ho a vyždímáš co jde, pak ho tam vmáčkneš, tak nějak zastrkáš pod puvodní neporušený potah, druhý den obrousíš, křídlo zvenku přelaminuješ, přetmelíš, přestříkáš, rozbrousíš, rozleštíš, výsledek na oko v poho a pak tě bude jen srát, že to sice není na oko vidět ale ,že je tam definitivně zalepný třížílák k servum a že je to v tom místě kde je ten prosycený molitan prostě tvrdý: Proto ten oser, jako právě třeba v případě toho Cerese.
PS: na dovážení poloviny nepoškozeného křídla doporučuji nacpat obyčejnou modelínu do prostoru serva, pro případ, že příště se bude opravovat právě to tentokrát nepomlácené křídlo., při ruzném dobrušování smirkem je vhodné mít smirek přilepený na čemkoli celoplošně, třeba uhuporem, jinak nedrží rovnou plochu a jak tlačíš, kopíruje a prolejzá si do prohlubní, nerovností, nikoli, že by bral jen na povrchu.
Finální uprava---jednoznačně odvézt ero k naskenování a namíchání barvy k nějakému míchači pro autolakýrníky, čučet do police barev v horn nějakém baumarktu na odstíny pro škodovku je nesmysl, smirek stačí 600-1000 na finálovku, zbytek po vytzvrzení laku vezme tempo pasta od benzinky, ruzné brusné pasty od lakýry mi stejně nikdy žádnou službu neudělali---pozor, tempo pastu na staré laky, dělají i pastu na nové, ta nefunguje asi na nic, rozhodně né tady na to. tempo pasta červená---obal--dobrý to lkeštit flesovou utěrkou, nebo starou ponožkou, papírový kuchynský ubrousky a hajzlpapír škrábe, ale v praxi--když už je to křídlo zase na ploše používaný,. vošmataný

Opravovat na kšeft já už nic nebudu, už mě to neba, ale pokud se do toho pustíš sám, rád poradím---pionýrským zpusobem, z hovna udělat kuličku, jako že do opravy křídla, které stojí nové 5 neinvestuješ deset, aby bylo fakt opravené super.
ta oprava musí mít hlavu , patu a smysluplnost .
90 % uspěchu je ale myslím opravdu si hlavně nechat namíchat přesný odstín, pak už to jsou jen metry--centimetry, z kterých tu opravu hodnotíš, ale že kje křídlo, trup přestříklý jiným ujetým odstínem, to je vidět i na 100 metru.
To konkrétní křídlo co poptáváš na opravu by bylo asi dobré v té víc vykouslé straně na místo herexu nejrřív vyložit balsou,nabodovat prstolepem a z mín pomlácený strany podlaminovat, z krytky serva tam vlízt mikrotenákem se vzduchovadlem z akvárka a vyložit podlaminovanou balsou tu vrchní část, prolejt epoxydem s mikrobalonama náběžku zevnitř, z venčí trochu podbrousit balsu , přelaminovat, přetmelit, vyfinišovat , stříknout, rozleštit, hotovo.
Uměl bych to vnitřní, venkovní odlaminování,mechanickou opravu, ale na finálovku se smradama, polyesterem, barvou je mi už líto sousedu v paneláku, to si už opravdu šetřím tu jejich tpělivost pouze pro seber, nebo by se na to finální doladění--barvení nesmělo pospíchat .