Halové setupy

Všechno co se týká lehkých modelů, slow a parkflyerů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlado C

Re: Pohon 80cm deskových 3D akrobatů z EPP

#106 Příspěvek od Vlado C »

Crack Yaka mam v prevadzke od Jan 2013. Aktualne ma cca 170 startov. Novy vazil 21 g s tymto osadenim.

Moje osadenie:

Crack Yak
Motor  BlackMagic -B2204-21 vaha 22g 21,90 €
Vrtula GWS 9x4,7
Arrow Wind Baterie 2S 350 Amh 20C/2C

Namerene vykony pri prvych startoch.

Poradie nameranych/udavanych velicin
Elektrické výkony Bateria Arrowind 2S Mechanické výkony
Dátum V A W Kapacita mAh Vybíjací Nabíjací Vrtula Obrátky Ťah
13.1.2013 7,01 6,9 49,9 450 20C 2C GWS 8x4
Obratky a tah som nemeral..... :(

Presiel som na vrtulu GWS 9x4,7 a s tou som merania nejako nestihol.
Aktualne moze vazit cca 250 g lebo nejake rany dostal, kridelkove servo som menil 2x a v oblasti cumaka ma viacej oprav ale vyzera stale velmi
dobre. Hodne prispel k narastu mojich pilotaznych zrucnosti. Najvacsi vplyv na ich narast ma velmi intenzivne packovanie, mala rychlost a odolnost

Zavisi aj teraz, ale odchod z visu by som privital sviznejsi. Lietam s nim len vonku a v nudzi aj vo vetre napriek tomu ze to nemam rad.

Co mne najviac vadi je kratka doba letu cca 4,5 minuty. Ale nemyslim ze ostatni lietaju dlhsie.
Klubovy kolega ma Sbacha 800 mm z RCF a lieta s nim na 3cl. tiez len vonku. Potom je to znacne rychlejsie.

Do noveho by som privital baterky 25C mam pocit ze by davali viacej prudu. :) A kratsi cas :(
Naposledy upravil(a) Vlado C dne ned 26.10.2014 16:04, celkem upraveno 1 x.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Honza.V

#107 Příspěvek od Honza.V »

Ano létal jsem velmi dlouho axíky, s naprostou spokojeností, ale jednou jsem potřeboval nutně sehnat rychle motor a šahnul jsem po těžším T-motoru. Samotného mě to překvapilo :) sice je trošku těžší než Axi, ale letový projev se mi líbí.
HonzaS

Re: Halové setupy

#108 Příspěvek od HonzaS »

Lehký, levný, dobrý, ale do akrobatů je moc nedávám. I tak jich mám doma docela dost v klasických slowflyerech. Do F3P by klidně dát šly, ale regulaci mají jemnější jiný značky.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Zápotocký88

#109 Příspěvek od Zápotocký88 »

Honza.V píše:Především na EPP modelu ty 2g, při létání venku znát opravdu nebudou. Každý by chtěl snížit váhu a zvednout výkon, ale bohužel, někde ta hranice být musí :lol:
http://www.rc-factory.cz/katalog/strida ... -1675.html
Tento motor létám ve všech EPP kolem 160-170g a jsem spokojen. Vysoký výkon, a přijde mi nižší spotřeba oproti axi.

Děkuju za tip na motor Tiger AT2204-17, určitě ho vyzkouším. S jakou ho používáte baterkou a vrtulí? To vše by mohlo mít vliv na snížení váhy modelu a na dobu letu.
Myslím ale, že technické možnosti snížování váhy pohonů ještě nejsou na hranici. Lehčí motor s vyšší účinností by umožnil použít i lehčí baterku pro stejnou dobu letu a ta úspora váhy by mohla být víc, než jen 2g na motoru. Taky 7" vrtule je lehčí, než 8" (tedy neuvažuji uhlíkové, ty jsou moc křehké) a kdyby se našel pro 7" vrtuli vhodný motor, aby to mělo dobrou účinnost a výkon, tak by se zase ušetřily gramy na váze. Vývoj jde dopředu a nechci zkoušet něco, co už určitě někdo vyzkoušel. Má někdo zkušenosti s motory Hacker s prohnutými magnety a snad i vyšší účinností?
Honza.V

#110 Příspěvek od Honza.V »

Motor vhodný pro 7" vrtuli se rozhodně najde, ale nikoliv letadlo. Letadlo, kterému by vyhovovala 7" vrtule, bude spíš vhodné na rychlostí létání než na 3D akrobacii. Při větším průměru a menším stoupání bude sice menší rychlost ale lepší akcelerace. Létám uhlíkové vrtule, s tím že jsou křehké nesouhlasím. Uhlíkové vrtule jsou dražší ale jejich pevnost a odolnost proti zničení je daleko větší než odolnost třeba GWS. Osobně preferuji vrtuli Mejzlík 8x3.8, občas také létám PT 9x3
REX

#111 Příspěvek od REX »

Tak pokud chceš jít do extrému....
Motor: http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1441
GWS 7x3,5
6A regl
300mAh baterka
pár lehoučkých serv a jsi někde mezi 140-150g.

Edit: akorát už to nejspíš nebude mít na 3D a Talon by se dal taky použít...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Vlado C

#112 Příspěvek od Vlado C »

Honza.V píše:Motor vhodný pro 7" vrtuli se rozhodně najde, ale nikoliv letadlo. Letadlo, kterému by vyhovovala 7" vrtule, bude spíš vhodné na rychlostí létání než na 3D akrobacii. Při větším průměru a menším stoupání bude sice menší rychlost ale lepší akcelerace. Létám uhlíkové vrtule, s tím že jsou křehké nesouhlasím. Uhlíkové vrtule jsou dražší ale jejich pevnost a odolnost proti zničení je daleko větší než odolnost třeba GWS. Osobně preferuji vrtuli Mejzlík 8x3.8, občas také létám PT 9x3

Kde kupujes uhlikove vrtule? Chcel by som to skusit lebo viacej ludi uz dava pozitivne referencie na ich pouzivanie.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Vlado C

#113 Příspěvek od Vlado C »

HonzaS píše:Lehký, levný, dobrý, ale do akrobatů je moc nedávám. I tak jich mám doma docela dost v klasických slowflyerech. Do F3P by klidně dát šly, ale regulaci mají jemnější jiný značky.

Ktore znacky radis k tym co maju jemnejsiu regulaciu?
HonzaS

#114 Příspěvek od HonzaS »

Uhlíkovky prodává v podstatě jen Glavak (dají se koupit z německa a dalších zemí), PT (přímo od výrobce v čr nebo rcfactory), nebo Mejzlik (asi zas u výrobce v čr).

Hezkou jemnou regulaci mi přijde že má MGM a některý jeti. Ono zas záleží na kombinaci s motorem a tak, ale ty plushe mi moc nesedly :-(
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Zápotocký88

#115 Příspěvek od Zápotocký88 »

REX píše:Tak pokud chceš jít do extrému....
Motor: http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1441
GWS 7x3,5
6A regl
300mAh baterka
pár lehoučkých serv a jsi někde mezi 140-150g.

Edit: akorát už to nejspíš nebude mít na 3D a Talon by se dal taky použít...

Na 3D to mít určitě nebude, vždyť ten motor má 10,5g ten nemůže utáhnout 160g letadlo na 3D. Smysl má uvádět jen odzkoušené sestavy.
Zápotocký88

#116 Příspěvek od Zápotocký88 »

Honza.V píše: Létám uhlíkové vrtule, s tím že jsou křehké nesouhlasím. Uhlíkové vrtule jsou dražší ale jejich pevnost a odolnost proti zničení je daleko větší než odolnost třeba GWS. Osobně preferuji vrtuli Mejzlík 8x3.8, občas také létám PT 9x3

S těmi uhlíkovými vrtulemi mám opačnou zkušenost. Teda zkoušel jsem jen ty hodně tenké od RC Factory 8x3 a 8x3,8, jsou velmi lehké 2,7g (oproti GWS 8x4..5g), ale stačilo jedno škrtnutí o vyčnívající stébla trávy při nízkém přeletu a vrtule byla rozbitá. Cena této uhlíkové vrtule je 369 Kč. Proti tomu, když se to stane s vrtulí GWS, tak ta stojí 10krát míň. Ty uhlíkové vrtule nejsou pro obyčejné modeláře, kteří občas udělají chybu. Vrtule Mejzlík jsem nezkoušel, budou asi pevnější, protože váží trochu víc než uhlíkové od RC Factory (Mejzlík 8x4 váží 4g a 8x3,8 váží 4,5g), ale stojí skoro 500Kč. Škoda, že GWS nedělá větší sortiment, třeba 7x3…8x3…8x3,5…9x4…9x4,5. Neví někdo o nějakých levných plastových vrtulích ve větším sortimentu a třeba i lepších než GWS?
baui

#117 Příspěvek od baui »

Zápotocký88 píše:Ty uhlíkové vrtule nejsou pro obyčejné modeláře, kteří občas udělají chybu.

S takovym zobecnenim bych si dovolil nesouhlasit. Povazuju se za obycejneho modelare, nesoutezim, presto nemam problem poznat dost citelne zlepseni letovych vlastnosti pri osazeni PT nebo Mejzlika proti GWS. To je podle meho nazoru vic urcujici faktor, nez jak se chovaji kdyz s letadlem riznu o zem. Nemluve o tom, ze stavajici PT 9x2,5 jsem v hale na palubovce pouzival jednu a pul sezony a jedinou znamkou opotrebeni jsou pribrousene konce. Ze bych takovou vrtuli znicil o steblo travy bez ucasti nejakeho kamene mi prijde jako dost nepravdepodobne.
Tom
paveld

#118 Příspěvek od paveld »

Mám podobné zkušenosti jako Baui. Do halového modelu vrtule PT. GWS dávám jen do halového samokřídla, kde není nouze o kontakt se zemí.
Pro venkovní létání, kde není jeden gram to nejdůležitější, volím raději APC. Jsou tužší a nekroutí se jako GWS větších průměrů (9/5 a více).
GWS jsou vhodné pro lehká letadla a menší průměry - viz. poměr cena a výkon.
HonzaS

#119 Příspěvek od HonzaS »

Souhlasím s paveld a bauim v tom, že nesouhlasí! Z první fotky se může zdát, že jsme s kamarádama udělali objednávkou obrovskou chybu! A měli objednat GWS :lol:
IMG_20141025_110130.jpg

Ale na druhé je fotka vrtule na mém EPP Sučku po roce mlácení (předtím se ta vrtule ošoupávala sezonu na depronovým Edge). Takže... eh... Ale už mám náhradní, kdyby náhodou :-)
IMG_20141027_144001.jpg

A na ven to chce APC nebo jejich čísnké klony (podle toho, jak často dělá člověk nízký průlety - APC na jeden let vyjde draho).
IMG_20141026_173303.jpg

Nějak se mi nechce věřit, že by se PTčko omlátilo o trávu. Pokud mezi stébly nebylo prkno nebo kus železobetonu...
LuboSladek

#120 Příspěvek od LuboSladek »

Potvrdzujem "nesmrtelnosť" PT vrtulí pri lietaní RCEA a F3P, ešte som nezničil ani jednu...
Odpovědět

Zpět na „Pomalu a v hale“