Mírně nafouknutá LiPolka Nanotech

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Mírně nafouknutá LiPolka Nanotech

#16 Příspěvek od arda1 »

Všichni ne - někomu nanotechy jedou, drží a nenafukují se- Radek
ICQ 638556901
Drondys

#17 Příspěvek od Drondys »

Někdo má dobré zkušenoti jen s Nanotechama A-SPEC a někdo i s klasickýma Nanotechama jak píše siki viz tento odkaz, Woita viz tento odkaz nebo igorb viz tento odkaz.

Někomu se nafoukly i když byly nové po jednom nebo pár cyklech i značkové GensAce jak píše třeba TomasC viz tento odkaz.

Dost záleží na tom jaký kus člověk zrovna dostane jak píše Vojc29 viz tento odkaz. Najdou se kusy i běžných Nanotechů, které jsou v pohodě.

Většinou se nedá spoléhat na deklarované maximální vybíjecí faktory C tj. při používání je vydělit tak zhruba dvěma a i to je někdy málo.

Zkrátka modelářské lipolky obecně byly, jsou a zřejmě i nadále budou v řadě případů do určité míry sázka do loterie v tom smyslu, že záleží na štěstí jaký kus člověk zrovna dostane.
semi
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od semi »

Mám nanotech 4s 1600mAh v MC, mají cca 50 cyklů, vždy plný plyn 38A, RI 20mOhm, nenafouknuté. Zatím spokojenost.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
Helitom

#19 Příspěvek od Helitom »

Jestli dobre pocitam, mas prumer 5,2 na clanek. To zas neni tolik, ale : zalezi, kolik Amper z toho chces tahat. Nova s dobrymi Ccky ma okolo 3-4.
Precti si tohle, treba budes moudrejsi, je tam i program ke stazeni:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... umulatorov

Tak jsem si to spletl s lipolkami do pětistovky. Jinak oprava. 26-29 mOhmů má desetičlánek Nanotech 4000mAh 25C (tři paky) po cca 50 cyklech, nafouklé cca 1 mm každá strana. Měřeno na icharge 4010 duo, články od 2,4 do 3,2 mOhmů.
JR Graupner DSX9
Trex 500-hc3sx, Logo 600-hc3sx
(Trex 450, Minititan, T-rex 600N - prodáno)
kesi
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od kesi »

Drondys píše:Vštšinou se nedá spoléhat na deklarované maximální vybíjecí faktory C tj. při používání je vydělit tak zhruba dvěma a i to je někdy málo.

To mám opravdu počítat s tím, že dejme tomu Nano-techy 1000mAh 3S 25C co mám doma nedají trvale 25A, ale reálně je možné, že dají třeba jen 12,5A?
Tak nečekám zázraky, resp. že parametry u levných lipolek budou odpovídat popisu, ale může to být vážně o tolik? Nebo u těch menších kapacit to není tak zlé?

Edit: tak to tak skutečně bude, tuto informaci jsem už dříve musel přehlédnout: viewtopic.php?f=42&t=50648 , nebo spíše jsem určitým věcem nevěnoval takovou pozornost.
Drondys

#21 Příspěvek od Drondys »

kesi píše:To mám opravdu počítat s tím, že dejme tomu Nano-techy 1000mAh 3S 25C co mám doma nedají trvale 25A, ale reálně je možné, že dají třeba jen 12,5A?

Ano, a to platí zdaleka nejen pro nanotechy, ale spíš obecně.

kesi píše:Tak nečekám zázraky, resp. že parametry u levných lipolek budou odpovídat popisu, ale může to být vážně o tolik? Nebo u těch menších kapacit to není tak zlé?

Tak ten rozdíl o 50% je zase spíš extrém, ale nelze vyloučit, že v některých případech to může být až o tolik a někdy dokonce třeba i více. Obvykle by mělo stačit se držet tak do 70% deklarovaného maxima. TomasC se u dvou nových GensAce packů s kapacitou 1800 mAh s deklarovaným trvalým výbíjecím faktorem 40C držel na cca 75% maxima tj. vybíjel faktorem cca 30C a bohužel mu obě sady záhy odešly.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

Co jsem zatím vypozoroval ze svých zkušeností a ze stesků lidí z fór, vypadá to že čím větší povolená "Céčka" tím nepřiměřeně hůř je baterky snáší a je to tím větší loterie (případně víc vylhané)...
Používám téměř výhradně prachobyčejné Turnigy 20C aku 3000mAh až 5000mAh, vybíjím 20C a nepozoruji nějaké nafukování. Měl jsem Nanotechy snad 40C, provozoval jsem je při 25C a nafoukly se poměrně brzy. Sice pak sloužily ještě skoro 2 sezony (hřály se znatelně víc než na tom samém místě provozované modré Turnigy 25C), ale už mi to ("nanotech") do baráku nesmí.
jyrry.webnode.cz
Drondys

#23 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:Měl jsem Nanotechy snad 40C, provozoval jsem je při 25C a nafoukly se poměrně brzy. Sice pak sloužily ještě skoro 2 sezony (hřály se znatelně víc než na tom samém místě provozované modré Turnigy 25C), ale už mi to ("nanotech") do baráku nesmí.

Ještě hůře dopadly GensAce 40 C u Tomáše a bral z nich trvale cca 30C. Nafoukly se a proudově změkly snad už po pár cyklech tak že už pro něj dál nebyly použitelné.
Grugh

#24 Příspěvek od Grugh »

paveld píše:misamltr má pravdu, nové lipol je dobré "zaběhnout".
Já to dělám takto:
1. nabití dělám proudem cca 0,2C, aby se srovnaly články.
1. vybití na nabíječce 1C
2. nabití 0,5C
2. vybití 2-3C (pokud nabíječka umí)
3. nabití 1C
3. vybití 5C (opět dle nabíječky)
4. nabití dle výrobce accu
4. vybití v heli, ale ne pod plnou zátěží
5. dále normální provoz

Jakým způsobem hlídáte vybití?
Zkoušel jsem popsaný postup na nové baterii a pro první vybíjení jsem dal cílové napětí 3.4V (asi dost nesprávně). Lajcky jsem si řekl, že když se tvrdí, že pod 3V dochází k nenávratnému poškození, tak hodnota 3.4V by mohla bý OK. Bohužel jsem si předtím neprohlédl grafy, kde je konec vybíjecí křivky velmi nelineární. Navíc se hodně liší v závislosti na použitém proudu i konkrétní baterce.
Následující pomalý nabíjecí do 1200mAh baterie nabil více než 1400mAh. Z toho usuzuji, že jsem jí předtím opravdu hodně vyždímal.
Hlídáte vybíjení v nabíječce přes např. 80% kapacity? Nebo je na to jiný trik?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jyrry »

Grugh píše:...
Hlídáte vybíjení v nabíječce přes např. 80% kapacity? Nebo je na to jiný trik?

Mám nabíječku kde si mohu (mimo koncové napětí na článek) nastavit kolik mAh se max. vybije, případně jak dlouho to smí vybíjet.
Ale těch 3,4V na článek není tak hrozné, to by baterku nemělo tolik vyšťavit...
jyrry.webnode.cz
bighugo
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od bighugo »

jyrry píše:Co jsem zatím vypozoroval ze svých zkušeností a ze stesků lidí z fór, vypadá to že čím větší povolená "Céčka" tím nepřiměřeně hůř je baterky snáší a je to tím větší loterie (případně víc vylhané)...
Používám téměř výhradně prachobyčejné Turnigy 20C aku 3000mAh až 5000mAh, vybíjím 20C a nepozoruji nějaké nafukování. Měl jsem Nanotechy snad 40C, provozoval jsem je při 25C a nafoukly se poměrně brzy. Sice pak sloužily ještě skoro 2 sezony (hřály se znatelně víc než na tom samém místě provozované modré Turnigy 25C), ale už mi to ("nanotech") do baráku nesmí.

Mám v podstatě stejnou zkušenost. Největší a nejspolehlivější držáci jsou obyčejné modré 20C Turnigy, některé provozuju už čtvrtou sezónu. Nanotechy (byly to teda jen ty 25C) mě zklamaly, Zippy 40C dokonce doslova znechutily.
Mirek J.

#27 Příspěvek od Mirek J. »

Já mám DUALSKY EX 1700/3S z roku 2009 (kupováno u Hořejšího v Plzni), mají cca 50 cyklů, jsou nafouklé až k prasknutí, ale kupodivu drží všechny články stejné napětí +/- 0.02V a jsou stále dost tvrdé. Nejvíc mě štve to nafouknutí - rozměrově se mi nevejdou do modelu. Co myslíte-špendlíkem propíchnout opatrně, abu upustily tlak a pak dírky u všech tří článků přelepit kaptonovou folií?
Ticcino

#28 Příspěvek od Ticcino »

Tak baterku bych rozhodně nepropichoval. To že je nafouklá znamená že není v pořádku.
Mirek J.

#29 Příspěvek od Mirek J. »

No ona sice nafouklá je (a fest), ale parametry zatím drží. Může mi někdo přesně fyzikálně vysvětlit, co to nafouknutí je, proč vzniká a pokud je to nějaký plyn nebo páry (lithia?), proč by mělo vadit odpuštění tlaku a následné hermetické zaslepení minidírky? Prosím, žádné dohady, ale přesné fyzikálně-chemické zdůvodnění! Díky.
JosefSvejk

#30 Příspěvek od JosefSvejk »

Mirek J. píše: Prosím, žádné dohady, ale přesné fyzikálně-chemické zdůvodnění! Díky.

Tak to by ses asi musel ptát na nějakém odborném chemickém webu a ne na RcManii.
A dal sis dotaz do vyhledávače? Já ano a jako první příspěvek bylo toto.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“