CX-10 koptérka za čtyři stovky - první dojmy

Pokud se dá copter koupit v obchodě, tak všechno patří sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
LUJdeCHUJ
Kontaktovat uživatele:

Re: CX-10 koptérka za čtyři stovky - první dojmy

#76 Příspěvek od LUJdeCHUJ »

100mAh baterka tak by to mohlo bejt cca 4-5C (0,4-0,5A)
jestli se mýlím tak mne prosím opravte
DX6i,Messerschmit BF-109,Parabolic-Robbe,Capriol-Scorpio,
Micron,Etalon-LSmodel,BuggyRanger-Reely
Drondys

#77 Příspěvek od Drondys »

Dejfak píše:Baterka se nabije na 4.1V
Ale co tam leze za proud těžko říct...
nabíjení odhaduji cca 12-15min...

Za předpokladu, že se ta lipolka vybíjí na optimální úroveň tj. zbytkový náboj je cca 20% jmenovité kapacity a následně se za uvedený čas nabíjí na 4,1V což je na cca 90% tak se nabíjí jen cca 70% tj. 70 mAh což je při těch časech okolo cca 3C tj. zřejmě se nabíjí proudem okolo cca 300mA. U této malé lipolky to bude asi přijatelné maximum. Větší lipolky bývají stavěné i pro nabíjení 5C i více, ale u takto malých lipolek nabíjení přes 3C může dost snižovat jejich životnost.

Pokud máš nějaký multimetr tak si můžeš orientačně změřit jak hluboko se ta lipolka v CX-10 vybíjí.

Poté co ukončíš létání ve stavu kdy už bude lipolka dle tvého názoru natolik vybitá, že je vhodné ji nabít ukonči let, vypni napájení CX-10 a nechej cca 10 minut v klidu bez napájení. V průběhu toho odpočinutí by se mělo v lipolce od ukončení vybíjení ustálit napětí tak, že při následném měření bude lépe vypovídat o stavu zbytkového náboje. Po zmíněném odpočinutí tj. po uplynutí cca deseti minut ve vypnutém stavu změř multimetrem napětí na pinech nabíjecího pidikonektůrku, který je umístěn na modelu viz červené šipky na obrázku níže. Dávej pozor, abys neudělal zkrat, protože piny v tom pidikonektůrku jsou dost blízko u sebe. Pak sem napiš jaké bylo napětí té lipolky po zmíněném odpočinutí.
Přílohy
cx10konektor.jpg
cx10konektor.jpg (10.46 KiB) Zobrazeno 1615 x
LUJdeCHUJ
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od LUJdeCHUJ »

tak já naměřil toto:
4.15V nabito, 3.75V začne blikat, 3.4V vypne regl - měřeno za 10min
jinak okamžitá hodnota po nabití/vypnutí reg. je 4.2/3.2V
Drondys

#79 Příspěvek od Drondys »

LUJdeCHUJ píše:tak já naměřil toto:
4.15V nabito, 3.75V začne blikat, 3.4V vypne regl - měřeno za 10min
jinak okamžitá hodnota po nabití/vypnutí reg. je 4.2/3.2V

Pokud je ustálené napětí na lipolce 3.4V po 10-ti minutovém odpočinutí od vypnutí tak dochází k vybití přes 95%. V takovém případě ta lipolka dostává pořádně zabrat hlubokým vybíjením a pokud se takto tj. až do vybití více než z 95% létá opakovaně pak ta lipolka zřejmě moc dlouho nevydrží. Odhadují, že obvykle po několika desítkách cyklů (cca do padesáti a možná i méně) dojde k výraznému poklesu letového času na jedno nabití a bude vhodné ji vyměnit. Pokud někomu ta lipolka vydrží při takto hlubokém vybíjení větší počet cyklů při zachování letového času na jedno nabití alespoň 5 minut tak to bude mít asi velké štěstí na výjimečný kus.
LUJdeCHUJ
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od LUJdeCHUJ »

vypadá to že ta moje baterka jde do kopru už jako nová
ještě mě napadlo že si pujčím jinej kabel jestli se nezmění doba nabíjení a třeba i letu.asi blbost co? ale co když ta moje nabiječka dává moc (nabíjím 9min) a tím pádem likviduje baterku.
Drondys

#81 Příspěvek od Drondys »

LUJdeCHUJ píše:vypadá to že ta moje baterka jde do kopru už jako nová ještě mě napadlo že si pujčím jinej kabel jestli se nezmění doba nabíjení a třeba i letu.asi blbost co? ale co když ta moje nabiječka dává moc (nabíjím 9min) a tím pádem likviduje baterku.

Mnohem větší problém než případné nabíjení větším proudem je to hluboké vybíjení a s tím ten kabel vůbec nesouvisí. Pokud s tím létáš opakovaně až skoro do okamžiku kdy začne elektronika koptéru sama vypínat tedy pokud tu lipolku opakovaně vybíjíš tak hluboko, že má ustálené napětí po 10-ti minutovém odpočinutí od vypnutí cca 3,4V tak bych se moc nedivil ani tomu, že s lipolkou začnou problémy i velmi brzy třeba už po pár cyklech.

Optimální úroveň vybití lipolky je z 80% a ustálené napětí na lipolce po 10-ti minutovém odpočinutí od vypnutí by mělo být cca 3,7V. Takže jakmile začne CX-10 za letu blikat tak by se mělo jít co nejdříve na přistání a pak dobít. Rozhodně nelétat až do doby kdy to samo začne vypínat, protože to už je moc hluboké vybití, které té lipolce škodí daleko víc než případné nabíjení větším proudem.
LUJdeCHUJ
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od LUJdeCHUJ »

jakmile začne blikat tak se vracím a jdu na přistání no a mám na to cca 30s než se vypne
kopterka je 3 dny stará,cca 15 ciklu,letovka 5min tak to vypadá na baterku
no nic jednu objednám stejně jsem chtěl zkusit ten ochranej rám
Drondys

#83 Příspěvek od Drondys »

LUJdeCHUJ píše:jakmile začne blikat tak se vracím a jdu na přistání no a mám na to cca 30s než se vypne kopterka je 3 dny stará,cca 15 ciklu,letovka 5min tak to vypadá na baterku no nic jednu objednám stejně jsem chtěl zkusit ten ochranej rám

Pokud je letový čas na jedno nabití mezi okamžikem startu a okamžikem kdy to začne za letu blikat cca 5 minut tak je lipolka ještě v pořádku tj. v takovém případě zatím dle mého názoru není zralá na výměnu. Do výměny té lipolky bych šel až klesne letový čas na jedno nabití mezi okamžikem startu a okamžikem kdy to začne za letu blikat tak někde ke třem minutám. Ony ty baterky budou mít proměnlivou kvalitu takže předpoklad, že s úplně novým kusem té lipolky dosáhneš zaručeně té horní hranice letového času cca 8 minut na jedno nabití zdaleka nemusí platit na každý kus té lipolky i když bude nový. Navíc může být letový čas na jedno nabití i dost závislý na stylu létání. Delší doba provozu na jedno nabití je pravděpodobná spíš při dlouhotrvajícím visení na místě s minimálním počtem nějakých razantnějších manévrů.
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Elfew »

Nejdou koupit nejake alternativy z HK? Ty origo baterky vydrzi dle mych informaci 30-40 cyklu nez rapidne klesne kapacita
Drondys

#85 Příspěvek od Drondys »

Elfew píše:Nejdou koupit nejake alternativy z HK? Ty origo baterky vydrzi dle mych informaci 30-40 cyklu nez rapidne klesne kapacita

Prostě si změř rozměry té původní lipolky a mrkni po internetu po nějaké lipolce o kapacitě okolo 100mAh a podobných rozměrů a vyzkoušej. Pokud nebude mít stejný konektor tak si ho když tak přepájíš z té původní lipolky. Není vyloučeno, že i jiné lipolky této kapacity v tomto modelu holt moc dlouho nevydrží.
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od Elfew »

Může mi někdo prosím změřit a zvážit originální baterii? Díky
Drondys

#87 Příspěvek od Drondys »

Podle popisu by do CX-10 měla pasovat lipolka viz tento odkaz. Jsou tam uvedeny rozměry cca 7,5 x 15 x 19 mm a hmotnost cca 4,5g. Ten odkaz uvádím jen jako informaci ohledně popisu parametrů vhodné lipolky a nikoli jako možnost pro nákup, protože ten prodejce prodává minimálně 1000 kusů tj. jednotlivec požadující pár baterek pro něj není partnerem.
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Elfew »

Mockrát děkuju!
vylizplech

#89 Příspěvek od vylizplech »

Zdravím, může mi nějaký majitel této koptéry změřit průměr a délku motoru, případně i průměr hřídele? Díky předem, Miloš.
Blade 130X, Blade Nano QX,3D, 200 QX, LA-PARAMOTOR, DX6i, Sim. Phoenix +Futaba T6EX.
Drondys

#90 Příspěvek od Drondys »

Podle popisu viz tento odkaz by délka těla jednoho motoru CX-10 měla být 15 mm, průměr 6 mm a hmotnost 2g. Odhadem je průměr hřídele cca 0,6 mm a vyčnívající část je cca 5 mm.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - komerční výrobky“