Předělání malinkého vrtulníčku?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Předělání malinkého vrtulníčku?

#31 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše:Má to nosný a vyrovnávací rotor? Má. Má to trysky nebo antigrav? Nemá. Prostě zvenku je to vrtulník. Za něj to prohlásí asi tak 99,9% lidí kteří to uvidí. Ten jeden z tisíce jim to nevyvrátí.
:roll:

Jak umělohmotné dětské lyže, tak sjezdové speciály jsou lyže. Všichni ví, že se to jmenuje lyže. Ovšem asi tak 99,9% lidí kteří to uvidí to nebude považovat za totéž...
varok

#32 Příspěvek od varok »

Tak asi půjdu do toho Colibri V4,5. Někdo mi to tady teď nabízí přes SZ za pěknou cenu, tak asi koupím.
varok

#33 Příspěvek od varok »

zdzd: Ale notak. Už na začátku jsem psal, že chci vrtulníček na naučení a vyblbnutí. To co popisujete jsem poznal na tom malinkém co mám doma nefunkční dvourotor.
Vím že to není prostě kopie skutečných vrtulníků, ty jsou s cenou úplně někde jinde. Třeba 15 000,- kč výše? Jednou jsem takový vrtulník viděl, cenu nevím. Parametry: jen tak laicky, průměr hlavního rotoru asi 1500mm, délka kolem 1200mm, nevím přesně. Bylo to na spalovací motor, ten měl svůj ventilátorek, asi aby se neuvařil. Motor hnal přes ozubený řemen takovou hřídel pod ocasní trubkou a vzadu to bylo zpřevodované na ocasní vyrovnávací rotor. V předu to bylo zpřevodované na asi setrvačník hl. rotoru. Omlouvám se za názvy, nejsem profík. Létal s tím i akrobacii, moc pěkné. Ovládání takovýchto vrtulníků je samozřejmě jiné, protože u těch malinkých je dost vykutěná elektronika, která většinu věcí uhlídá sama.

Ale ten základ tam prostě podle mě je i u těch malinkých. Umět udržet vrtulník ve vzduchu je podle mě umění samo o sobě. A ten Colibri V4,5 se mi líbí, že má jeden hlavní nosný rotor, pádla, zadní vrtulku normálně na stranu. Né jako ty šity z tesca a nevím odkud, které mají všechno nakutěné právě elektronikou, jak už jsem psal. Zadní rotor bývá vrtulkou nahoru. Nevím na jakém přesně principu ty levné pracují, ale nemají tu stavitelnou rotorovou hlavu. Ve vzduchu to drží v podstatě jen pod plynem, zadní vrtulka dělá naklánění dopředu a dozadu. Do stran to létá jen tím, že se asi mění otáčky nosných rotorů mezi sebou. Teď popisuji dvourotor z Tesca apod. Prostě jen páčkou přidáte plyn, vrtulník se zvedne a vysí. Nějakým trimem doladíte aby měly oba rotory asi stejné otáčky, tím se přestane točit kolem své osy. Když dáte směr dopředu nebo dozadu, ta zadní vrtulka se točí buď na jednu nebo druhou stranu a tím pádem se buď zvedne nebo spadně zadní část a vrtulník letí dopředu nebo dozadu.

Tohle já nechci.
zdzd

#34 Příspěvek od zdzd »

varok píše:Ale ten základ tam prostě podle mě je i u těch malinkých.

Není a to je právě ta neznalost a chybějící zkušenosti. Nic si z toho ale nedělej, takových názorů tu nejdeš mraky. Včetně toho, že později se všichni bijí d ohlavy, proč vyhodili prachy za něco, co jim nic nedalo a navíc ani pořádně nefungovalo.

Podívej, jsou to tvoje prachy a tvoje touhy. Na tobě je, co si koupíš. Ale pamatuj, že s hračkou pro děti nikdy nic pořádného nezaletíš. A pokud do budoucna uvažuješ o lepším létání než kolem žárovky, tak se těm hračkám vyhni. Budou tě jen stát peníze a k pilotáži sportovního vrtulníku ti nedají vůbec nic.

P.S.: Díval jsi se vůbec na ty odkazy co jsem sem linkoval?

http://vitocz.net/heli/popisy/vyber_heli.htm
http://zd.wwwcity.cz/zd/TeorieLetuHeli.htm
http://zd.wwwcity.cz/zd/IRCHA.htm
tomyn

#35 Příspěvek od tomyn »

zdzd píše: a k pilotáži sportovního vrtulníku ti nedají vůbec nic.

ohledně nulového přínosu malých hraček pro pilotáž sportovních modelů vrtulníků bych to tak černě jako zdzd neviděl: naučí tě třeba, že když máš vrtulníčka proti sobě a chceš letět bokem doleva, tak dáš páčku bočení doprava - orientaci v ovládání mají stejnou hračka i "profi hračka"...
malej vrtulníček, malý dr... kvadrokoptérka, Phoenix RC sim
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

tomyn píše:ohledně nulového přínosu malých hraček pro pilotáž sportovních modelů vrtulníků bych to tak černě jako zdzd neviděl: naučí tě třeba, že když máš vrtulníčka proti sobě a chceš letět bokem doleva, tak dáš páčku bočení doprava - orientaci v ovládání mají stejnou hračka i "profi hračka"...

To je moc drahá zkušenost. Na to je mnohem lepší simulátor, který ti za v podstatě stejné peníze dá mnohem více i do pokročilejších obratů než otočka. Mimochodem - na hračce se nenaučíš ani zaletět zatáčku, protože se při tom chová naprosto jinak.
xGrany

#37 Příspěvek od xGrany »

Taky sem cerstvy zacatecnik. Mam mjx f-45,motory byly opravdu tragedie. Odchazeli jak na bezicim pase a menit je by me asi zrujnovalo,tak sem predelal na stridaky. Pak to litalo pro moje potreby pekne,ale melo to sva omezeni a jako hlavni problem vidim,ze pri prekroceni urcite rychlosti se vrtulnik stane neovladatelnym. Musi k tomu clovek pristupovat jako k ,,hracce,, ale na zakladni orientaci v prostoru si myslim to neni uplne spatne. Tato hracka mi vydrzela pul roku a pak sem poridil T-rexe 450... A je pravda,ze se to vubec neda srovnat ve vsech smerech. Ale i dneska,kdyz s t-rexem litam zatim jen osmicky,tak se rad vratim k mjx f-45. Treba kdyz na place nabijim baterky do rexe,tak prolitnu f-45,nebo kdyz si chci jen na zahrade trosku prolitnout bez stresu. T-rex je sice ulne neco jineho a vice dospeleho a da se i pri pomalem postupovani vyhnout nejakym velkym havariim,ale stejne bych ty ,,hracky,, uplne nezatracoval. Me treba vubec tech 1500 + 1500 za oba stridave motory nemrzi. Opravdu zalezi na jednotlivcich, co od toho kdo ocekava, jak ho to chytne a kam bude chtit postupovat. Ale jedno je jiste... Jak to cloveka chytne byde chtit lepsi a lepsi heliny. Ja mel pul roku f-45, ted mam od srpna t-rexe 450 a na jare by se mi libilo zase neco vetsiho... :-D Tak trenuju, jak na simulatoru, tak i v mrazech venku a treba to na jare,nebo v prubehu leta dopadne... :-)
varok

#38 Příspěvek od varok »

Jak už jsem psal, mám to na naučení toho základu, i když ovládání tedy není jako u velkých vrtulníků za desítky tisíc. Jen abych uměl reagovat na různé věci, ovládat ze všech stran apod. Jako u letadel RC, tam taky začínám. Zase tak moc to neprožívám :)
varok

#39 Příspěvek od varok »

Tak, dnes jsem si odpoledne hrál a máte pravdu. Překopal jsem ten můj microvrtulníček na jednorotor. Použil jsem jen horní rotor s vahadly. Hřídele jsem upravil tak, aby se horní rotor snížil na výšku původního spodního. Zadní vrtulku jsem přetočil do strany, jako mají jednorotory. Zkoušel jsem to, ale nic moc. není schopné to samo letět nějak stabilně. Snahu to má, ale točí se to pořád kolem své osy, i když jsem to zapojil tak, aby se zadní vrtulka točila pořád.
To se mi povedlo jen jednou, jinak se to ihned po odlepení jakoby od země ihned vybulí na bok. Asi by tam muselo být nějaké gyro, nebo setrvačník. Nevím, nemám s tím zkušenosti. Takže už to neřeším, nechám to na ND a zkusím to s tím Colibry. Už jsem s jedním členem zde domluvený, prodá mi ho za slušný peníz. Na naučení snad dobré.
Tak moc děkuji jyrrymu i ostatním za nakopnutí správným směrem.
Naposledy upravil(a) varok dne úte 06.01.2015 19:10, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#40 Příspěvek od zdzd »

varok píše:To se mi povedlo jen jednou, jinak se to ihned po odlepení jakoby od země ihned vybulí na bok. Asi by tam muselo být nějaké gyro, nebo setrvačník. Nevím, nemám s tím zkušenosti.

To že se to vybulí je celkem očekávané. Ovšem žádné gyro ani setrvačník tam kvůli tomu být nemusí.

Že ty jsi se na ty moje odkazy ani nepodíval...
BoŠ

#41 Příspěvek od BoŠ »

zdzd píše:
To že se to vybulí je celkem očekávané. Ovšem žádné gyro ani setrvačník tam kvůli tomu být nemusí.

Že ty jsi se na ty moje odkazy ani nepodíval...

Je to marný, je to marný, je to marný ....
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
varok

#42 Příspěvek od varok »

zdzd: Ano díval. První odkaz se mi zdá ale takový všeobecný. Jsem asi kategorie S1, S2
Tam jsou popsané základy, to jsem pochopil. Druhý odkaz se přiznám jsem jen tak přeletěl. Třetí je jen nějaké školení a asi výuka létání s RC vrtulníky, jestli jsem to dobře pochopil.
Vy to pořád ale berete z opačné strany než já. Svoje plány jsem tady už psal dávno. V tom druhém odkazu je ale popsáno, na jakém principu pracují skutečné vrtulníky a modely za desítky tisíc korun. Ty které mají naklápěcí listy hl. rotoru, natáčecí hlavu rotoru a nevím co ještě.
Já to chci prostě jen na volné chvíle, že se nejdříve naučím s tím trošku létat a když bude chvíli volného času, tak si zalétám.
Že to jsou hračky, jak neustále opakutete chápu, já se s vámi nehádám. Tskutečné RC modely vrtulníků se samozřejmě ovládají úplně jinak, z důvodu co jsem psal já a ostatní výše. U těch vámi psaných hraček se totiž stoupání a klesání provádí většinou snižováním a zvyšováním otáček hl. rotoru, zatím co u větších skutečných modelů natáčením lopatek hl. rotoru. A tak dále. Nebudu tady psát raději hlouposti. Jestli mě to chytne, tak bych si třeba někdy postupně našetřil na něco lepšího a zase se učit něco jiného.
V osobním životě jsem se taky učil v zaměstnání mnohokráte na různých mašinách, třeba na stříhání plechů, ohraňovacím lise- vše CNC. Potom spousty manuální práce, jelikož jsem zámečník. V domácích podmínkách trošku kutím do modelařiny, zatím jen tak okrajově, elektroniku a karosařinu skutečných aut, né modelů. Řídím se heslem, že se člověk učí celý život.
Vy prostě podle mě mícháte hrušky s jablkami. Bez urážky.
Ten malinký vrtulníček jsem koupil taky jen na vyblbnutí. Jenže jsem s ním párkrát létal a pak se pokakal, tak dlouho ležel v regále nanic. Tak jsem to chtěl zkusit předělat. Za to člověk nic nedá.
Troll

#43 Příspěvek od Troll »

Varoku, zkus vyjít z předpokladu, že my máme pravdu a Ty se mýlíš. Pak bude všechno vysvětlování snažší. Hlavně pro tebe. Z Tvého pohledu to vypadá, že jsou tady na Tebe zlí a dělají z Tebe hlupáka. Nedělají a nejsou zlí, to je realita. Tvá předělávka svědčí o tom, že jsi zatím nepolíben znalostmi o mechanice letu vrtulníků. Vrtulník není jen nějaká věc co má dvě vrtulky a nehnutě visí na místě .I když to tak vypadá. To je velice komplikovaný stroj. Musíš investovat nějaké úsilí do vlastního vzdělávání tak jako každý jiný ( nikdo se s takovými znalostmi nenarodí) . Jiná cesta není. Vlastně je, ale je poněkud drahá. Jinak se v tom budeš motat a vymýšlet ptákoviny.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jyrry »

Zkuste (někteří) vyjít z předpokladu že si varok koupil dvourotor pod názvem vrtulník, ten se mu rozbil, předělávka nevyšla tak si koupí cosi co má taky nosný a vyrovnávací rotor a našel to taky pod názvem vrtulník.
Pokud to tedy příliš nesníží vaše vrtulníkářská ega, nechte už toho hnidopišství a smiřte se s názvem vrtulník i pro tyhle hračky. Nikdo na vás stejně nebude brát ohled a na všech těch stránkách to nezmění jen kvůli vám.
Hlavně že nás to baví, to létání s čímkoli ať se to jmenuje jak chce. Vždyť jsou to pořád jen a jen hračky...
jyrry.webnode.cz
Kovboj

#45 Příspěvek od Kovboj »

zdzd píše:Nepochopil jsi. U letadel je každému jasné, že větroň lelétá jako cvičný motorák, ten zase nelétá jako akrobat, ten zase nelétá jako jet, který nelétá jako maketa. A každý tomu říká větroň či akrobat a tak dále.

Kdo je to ten "každý"? Zažil jsem už hooodně lidí co si kupovali první letadlo a rozhodně neplatí že si každý uvědomuje, že různé typy letadel létají různě a jsou vhodné na něco jiného.

Navíc kdyby si to uvědomoval "každý", tak před pár lety neměl takový úspěch ten nesmysl kdy v časopise na pokračování vycházela stavebnice dřevěného Spitfire na spalovák pro začátečníky...
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“