Antenni system na FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: Antenni system na FPV

#496 Příspěvek od gardenroute »

TBS patch - letam s ni už 1.5 roku, zcela srovnatelna s nějakými lacinymi 3listky (tzn. nějakých 600-800m s 200 mW), které byly v té době bezne dostupne, ale bral jsem to tak, že 'darovanemu koni na zuby nehledej', Trappy me ji přibalil k Rx pro Dominatory :-)
Občas s ni po letam, zejména na bližší vzdalenost, ale jinak ji beru jako záložní.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
ST
Kontaktovat uživatele:

#497 Příspěvek od ST »

Vzhledem k tomu, že by teoreticky měla mít zisk 5dBi při úhlu cca 110st. mi to přijde asi tak, že ta kruhová polarizace je jen zbožné přání a spíš bude jen lineární, ale tohle je pro jiné kapacity. A že by stačilo k otáčení jen ty zkosené rohy no nevím, nevím. Vzhledem k tomu, že clover leaf anténa má cca 1,2dBi , tak pokud by to fungovalo jak má tak by musel být dost výrazný nárůst signálu.

To, že Ti ji trappy přibalil k anténce ? No neboj oni si to připočtou k ceně toho přijímacího modulu TBS Dominator 5.8GHz . :lol:
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
gardenroute

#498 Příspěvek od gardenroute »

ST píše:To, že Ti ji trappy přibalil k anténce ? No neboj oni si to připočtou k ceně toho přijímacího modulu TBS Dominator 5.8GHz . :lol:
Ne, ne, v te době ještě nebyla (když jsem bral ten Rx do Dominatoru), davali k modulu klasicky proutek. Ale mel jsem s tim později nejaky problém, který byl jeste zkomplikovan ztrátou zasilky, takze novy (treti) me poslal i s TBS Patch jako bonusem na vyzkouseni :D
ST
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od ST »

Zkoušel jsem TBS patch anténku proti 5GHz WiFi vysílači vzdáleném cca 1km a porovnával jsem signál s 1dBi anténkou pro 5GHz. Je mi jasné že to jsou hrušky s jablky, pokud je ta patch anténa v kruhové polarizaci. Ale i tak je rozdíl značný. S 1dBi anténkou s lineární polarizací byl signál 68 dB a s patch 55 dB. TBS patch jsem postupně otáčel o 45st a signál byl stále stejný +- nějaký dB. Měřil jsem to na technologii od UBNT ( BULLET5 ) který mám upraven na SMA konektor.
celestyn
Kontaktovat uživatele:

#500 Příspěvek od celestyn »

Mam dotaz ohledne rp-sma/sma redukce.

Mam kombinaci vysilace boscam s rp-sma konektorem a monitorem s diversitnim prijimacem s sma konektory.
Chci koupit par anten tx/rx a otazka je, zda mam radeji koupit zvlast rx a tx antenu kazdou se spravnym konektorem, nebo mohu koupit par a k jedne strane pak redukci. A pokud redukci (ktera asi bude ztratova), ma byt radeji na strane vysilace, nebo prijimace?
Fascination, Rytmus mini, Fokker DVII, Wing-E, T-Rex450SE V2, Spitfire, NAZA M-LITE F550, MAVIC Pro
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#501 Příspěvek od jamesgsf »

Asi lepší bez redukce, ale co jsem četl od ibcrazyho tak by redukce neměla mít zásadní vliv.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Seba

#502 Příspěvek od Seba »

celestyn píše:Mam dotaz ohledne rp-sma/sma redukce.

Mam kombinaci vysilace boscam s rp-sma konektorem a monitorem s diversitnim prijimacem s sma konektory.
Chci koupit par anten tx/rx a otazka je, zda mam radeji koupit zvlast rx a tx antenu kazdou se spravnym konektorem, nebo mohu koupit par a k jedne strane pak redukci. A pokud redukci (ktera asi bude ztratova), ma byt radeji na strane vysilace, nebo prijimace?

Já bych dnes vybral tyhle Pentabole na RX a TX, doporučuji to. Můžeš vybrat jaký konektor potřebuješ a také jaké koleno. Je to z Eu a máš to doma za pár dnů.
http://www.geoavia.de/fpv-antennen/5-8ghz-fiveleaf/
gardenroute

#503 Příspěvek od gardenroute »

Jo, jo Geoavie jsem tu nedávno také již několikrát doporučoval zájemcům o FPV začátky. Je dost pochval na tyto Němce.
Allesak

#504 Příspěvek od Allesak »

Je lepší vzít ten pětilístek a dá se použít jak na vysílač, tak na přijímač?
Seba

#505 Příspěvek od Seba »

Allesak píše:Je lepší vzít ten pětilístek a dá se použít jak na vysílač, tak na přijímač?

Podle Geovie,je nejlepší pentabole na RX a TX. Máš to na těch stránkách napsáno.
Pokud je to určeno na let nad 20m,tak obrátit dolů.
http://www.geoavia.de/fpv-antennen/5-8ghz-fiveleaf/
ST
Kontaktovat uživatele:

#506 Příspěvek od ST »

Záleží na uvážení každého soudruha. Já jsem zkoušel pentalobe na obou stranách tedy jak Rx tak TX a nezaznamenal jsem viditelný rozdíl proti kombinaci pentalobe vTx a skew-planar ( 4-lístek ) . Jediný rozdíl byl, když jsem vyměnil na vTx clower leaf ( 3-lístek ) za pentalobe.
Jinak ta cena je opravdu za lidovku. Já si naštěstí anténky ladím a vyrábím sám, takže nějaký ten mrzký peníz ušetřím. :lol:
Marek_Km

#507 Příspěvek od Marek_Km »

gardenroute píše:Jo, jo Geoavie jsem tu nedávno také již několikrát doporučoval zájemcům o FPV začátky. Je dost pochval na tyto Němce.

Že bych do těchto antén šel taky? Možná mě to FPV zas chytne a nebylo by na škodu mít ten videosignál lepší. Jsou na ty antény opravdu tak dobré recenze? Třeba to bude rozdíl oproti doteď používaným setovým prutovým anténám :lol: .
mclei
Kontaktovat uživatele:

#508 Příspěvek od mclei »

49€ je lidovka? Ptám se vážně, nevím jak se platí kvalita. Já lítám miniQuad na antény za $12.
gardenroute

#509 Příspěvek od gardenroute »

mclei píše:49€ je lidovka? Ptám se vážně, nevím jak se platí kvalita. Já lítám miniQuad na antény za $12.
No, asi neznáš ceny vysoce kvalitních a odzkoušených antén např. od Circular Wireless nebo IBCrazy :D Třeba tato Skew Planar Wheel (od C.W., mám ji), vyjde sama bratru na nějakých 35,00€.
Antény od Geoavia mají celkem dobré odezvy na zahraničních forech, určitě jsou srovnatelné s obdobnými a nebude chyba do nich jít. Z Německa je to blízko, žádná pošta 120, a pověstnému německému fortelu bych věřil.
A osobně bych také doporučil pentalobe na obě strany - někdo se ptal, proč se dříve mnemotechnicky doporučovalo "na stroj troj, a na Rx čtyřlístek", Trappy (TBS) myslím, to kdysi glosoval tím, že to prostě bylo o cenách těchto antén, celkem nedávno ještě pekelně drahých.
ST
Kontaktovat uživatele:

#510 Příspěvek od ST »

Koukám, že pentalobe je hit. :wink: Já si svoje zatím dělal z postříbřeného Cu 0,5mm. Problém je, že je to docela křehká záležitost vhodná tak pro pohodové lítání. Jelikož to chci i na 250tku, tak jsem zkusil udělat dva kousky zatím jen se zářičema bez konektorů pro víkendové ladění na spektráku. Zkusil jsem použít drát 0,7mm pro CO2 sváření. Ten má ocelové jádro a povrch je upravený poměděním. Následovala úprava povrchu postříbřením a vytvarování polotovaru zářiče. Výsledný celek antény je naprosto dokonale pevný a bude dostatečně odolný pro lítání s 250tkami. Pochopitelně zkusím z tohoto vyrobit pentalobe i pro 2,4GHz že Dalibore. :lol:
Přílohy
penta007.jpg
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“