Walkera MH 60

Coaxiální vrtulníky od hraček až po průzkumné prostředky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#61 Příspěvek od zdzd »

kmarty píše:3D inverted flight" (tak to pisou v navodu):
na prepinaci rezimu je poloha oznacena jako "1" (nebo je to napul setreny, tezko rict)
Plyn - 100%-0%-100% (paka uprostred je 0, krajni polohy jsou maximum)

To bude určitě nějaké nedorozumění. Ve středu plynu bude náběh listů nulový, ale plyn určitě ne - to by se rotor zastavil.

Pro akro je průběh náběhu listů v závislosti na výchylce kniplu asi takový jako IDL2-PIT na obrázku:
Obrázek
Tedy "z rohu do rohu".

Průběh plynu (nemá-li regl stabilizaci otáček) pak
Obrázek
Tedy tvaru "V". Nejvíce v maximálních výchylkách kolektivu, nejméně ve středu. Cílem je docílit přibližně konstantních otáček rotoru tím, že při větší zátěži náběhem listů se zvětšuje i výkon motoru, při nejmenší zátěži je i ubraný plyn.

IDL1-PIT je režim pro základní létání, kdy se nepředpokládají polohy na zádech. Do mínusu jde kolektiv méně, aby se při stažení páky kolektivu helina hned nerozstřelila o zem a v mínusu kolektivu je také ubrán plyn, protože směrem dolů není třeba vrtulník "pohánět". Na chybné přepnutí režimů už zahynulo hodně vrtulníků. Klasický vtip je zapomenout přepnout na režim akro a a převrátit helinu na záda (třeba ve výkrutu), když začne klesat, je nutné zabrat kolektivem do mínusu. A je to. Nejen že rotor nezabere díky omezení mínus úhlu listů, ale navíc se ještě stáhne plyn. Helina na zádech, klesá, rotor nenese, motor se zastaví, copak asi následuje?
kmarty

#62 Příspěvek od kmarty »

zdzd píše:To bude určitě nějaké nedorozumění. Ve středu plynu bude náběh listů nulový, ale plyn určitě ne - to by se rotor zastavil.
Sakra, ted si mne ale fakt dostal. Preci jen to byl pekny fofr a uz si ani nevzpominam jestli jsem tu anabazi s neprepinajicim prepinacem rezimu zakoncil vytrhnutim baterky nebo jen srovnanim plynovy paky do nuly.
Overim to vecer, ja ten akro rezim mel jenom jednou a to jeste omylem a od te doby kdyz si s tim hraju, tak zasadne pri odpojenem motoru (zatim jeste nelitam, vsechno je na stole nebo na zemi).

Mozna by to i vysvetlovalo, proc vysilacka odmita nastartovat v "akro" rezimu.
kmarty

#63 Příspěvek od kmarty »

Tak jsem si vcera poridil merku uhlu (s tou co byla u toho pribalena se pracuje uplne priserne) a sel jsem nastavit uhly (tentokrat lepe nez jen od oka).
Uz tedy aspon vim, ze je HM60 (tedy aspon ta moje) v "akro" rezimu schopna nastavit listy v uhlech cca -7° az 7° .
Dokonce se mi i povedlo nastavit padla asi zatim nejlip co jsem kdy zkousel.
Listy jsem konecne srovnal takze jsem na nule mel opravdu nulu a sel si hrat se soubehem listu ("stopa listu" nebo jak se to zove). Lec neuspesne :-(.
Duvodem celeho neuspechu se nakonec ukazalo ze listy jsou "do vrtule" a jeste k tomu kazdy na opacnou stranu. Oni jsou teda uz slusne jety, ale rikal jsem si ze na prvni poskakovani by mohly stacit. Jenze to zkrouceni je opravdu velky a hadam ze by to tak byt nemelo.

No, nezbyva mi nez cekat az dorazi nove listy (tady je kupovat nebudu - kurz $1 = 45Kc resp. $1 = 53Kc podle ktereho zrejme funguji mistni obchody mi prijde priserny*) nez se vrhnu do dalsiho nastavovani.

Pripadne jeste zkusim jestli nejsou nekde k mani "kompatibilni" listy.

*) Chapu ze obchod z neceho musi zit a platit rezii, ale tohle je fakt moc.

P.S.: Ke krivkam jsem se ani nedostal a jak se zda, nejakou chvili to potrva nez se vubec dostanu.
helifish

#64 Příspěvek od helifish »

kmarty Pomohl ten rychly navod co jsem ti vcera poslal do emailu :wink:
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
kmarty

#65 Příspěvek od kmarty »

No minimalne mi pripomnel co vse jsem uplne vynechal :-)

Treba zrovna to ze bych se mel zajimat o to ... o tu ... no ta "stopa listu" :-). (i kdyz teda zrovna o tom mi shodou nahod rekli i v kramu kdyz jsem kupoval merku. Jenze kdyz to clovek vidi na papire, teda v PDFku, tak je to prece jen o necem jinym)
kmarty

#66 Příspěvek od kmarty »

Protoze ted cekam na nove listy, jal jsem se hrat si s vysilacem. Duvody byly nefunkcnost trimu u plynu, male vychylky plynu (alespon podle zprav ziskanych poruznu z Internetu to musi dat bezproblemove +-10°) a doletovani chybejiciho prepinace (puvodni prepinac Normal/3D nefungoval, tak jsem si pujcil prepinac urceny puvodne pro sedmy kanal "Gear").

Problem s maximalnimi vychylky plynu se ukazal naprosto trivialni. Holt neni potenciometr 5k jako potenciometr 5k. Nikdy by mne nenapadlo ze muzou existovat potenciometry s rozdilnou "delkou drahy" (jedine dalsi deleni co jsem doposud znal bylo linear/logaritmic). No zkratka a dobre na plyn spravne patri potenciometr 5k 45° a na paku klopeni patri 5k 65°. Paka plynu ma mimo jine pridany dorazy, takze s ni nejdou delat takove vychylky jako s pakou klopeni.
Takze uz mi jde hejbat s uhly listu v rozmezi cca - 10° az +10°.
Bohuzel porad nevim jak spravne usadit potak plynu, takze ji zatim nechavam tam kde je, t.j. 0° je priblizne pul dilku na stredovou polohou paky v rezimu 3D. Je to misto kde se nehnou serva cykliky pri prepinani Normal/3D a zaroven misto kam se usadeji serva pri minimalnim PIT Limit. Jenze v rezimu Normal do toho muze kecat nastaveni PIT takze tam jsem z toho proste uplne mimo jak to vlastne ma byt.
No, jeste popatram.

Problem trimu plynove paky se nakonec ukazal ze problemem neni. Zrejme je to spravne, ale trim funguje pouze na otacky motoru, s kolektivem vubec nehybe (coz se blbe pozna kdyz ma clovek na stole odpojeny motor :-) ). Kdybych to byl vedel, tak bych si mohl odpustit minimalne desatero rozebrani a promerovani od potaku trimu az po ten jednocip.

Takze az prijdou listy tak se uz jen naucit je vyvazovat (TODO: Udelat si pripravek podobny tomu co ma zdzd :-) ) a ... nejspis uz nastane chvile najit nejakou dobrou dusi co by byla ochotna mi to zaletnout (a ktera mi vynada jak sem to mohl tak blbe rozstelovat :-)).
zdzd

#67 Příspěvek od zdzd »

Kroky k seřízení vrtulníku máš popsané na konci tohoto materiálu:
http://www.helimania.cz/Default.aspx?ta ... uage=en-US
(jen pro registrované na helimanii)
kmarty

#68 Příspěvek od kmarty »

Neni mozny ze jsem to uz nekde videl? Jako tentyz (nebo na 99% shodny) clanek vcetne fotek?

Jako diky moc, urcite se to bude hodit (ted jsem stahl tu PDF verzi). I kdyz je hodne veci casto popisovano, vzdycky se najdou lehky drobnosti ktery jsou jen tu ci onde.
Ale nejprv musim fakt najit spravnou polohu "nuly" na vysilaci, pac mi to slusne zasahuje do celeho zbytku nastaveni.
I kdyz ono by to snad mohlo vyplynout pri dusledne snaze o udrzeni 90° na pakach serv. Otazkou je jak to ovlivni to prepinani "N/1"*, prze mi prijde dost blby kdyz by pri prepnuti rezimu mela sebou cyklika hejbnout (zmeni uhly listu). Mozna je to "vlastnost" tohohle vysilace.

No vecer si pujdu hrat a dyztak dam zase report.

*) Tohle oznaceni bude asi lepsi

(Uz vidim v barvach jak si tohle budu cist za pul roku, za rok a budu se tlouct do cela co jsem to vyvadel za nesmysly :-) )
kmarty

#69 Příspěvek od kmarty »

Ted mne napada ze bych mohl s vycentrovanim serv vypomoct se soupravou od auta (Futaba 3PM), u te by se snad stred mohl vzit jako etalon.
I kdyz idealni by bylo spis sebrat tu vrtulnikovou soupravu k osciloskopu, vzdyt by to melo davat pulsy v rozsahu 1-2ms a stred by mel byt 1.5ms.
zdzd

#70 Příspěvek od zdzd »

Futaba má střed 1,52ms.
kmarty

#71 Příspěvek od kmarty »

Nakonec se mi povedlo pujcit si v praci osciloskop od servisaku.

Tak Walkera WK-0701 ma (minimalne ten kus co mam na stole) jako stred 1.452ms +-2µs (+- jak zrovna na to clovek dejchne).

Pri tehle hodnote jsou stredy bez hnuti v obou letovych rezimech a bez ovlivneni jakehokoliv kanalu trimem*.
Zaroven je to hodnota kterou nastavi PIT limit kdyz je stazeny na nulu a zadna paka ani trim s tim nehne (ani "uvnitr" ani venku).

*) Ono se to blbe popisuje. CCPM i RUDD mix jsem mel pri nastavovani a mereni pochopitelne vyply, EXPy to same, ale ... pri jinych hodnotach byla podivna zavislost mezi ruznymi kanaly a jejich trimy, pozorovatelna pri prepinani "N/1".

P.S.: Jen pro zajimavost - u Futaby 3PM 2.4GHz mam "stred" okolo 1.513ms.
kmarty

#72 Příspěvek od kmarty »

Dneska jsem nasel malinkaty info a sice ze WK0701 ma mit opravdu stred na 1.450ms. No, alespon mne tesi ze vysilac mam nastaveny spravne.

Spis mam jinou potiz a tim je nemoznost splnit podminku aby serva mely paky pri stredovych polohach prave uhly. Paky jsou jednoramenne a vychazi to zrovna tak blbe ze je paka bud cca na 85° nebo cca 100°. Proste smula. Nechal jsem tech 85° a snad to nebude tolik vadit (nic s tim stejne neudelam - nevim jak).
martin303

#73 Příspěvek od martin303 »

Zdravim

Som uplny zaciatocnik ( doteraz dvojrotorak LAMA s nalietanymi 15 hodinami ) a tento vrtulnik, ktoreho sa tyka tento thread ma zaujal najviac. Zaujima ma respektive chcel by som sa dostat k tzv. maketovemu lietaniu a mozno nejakej zakladnej akrobacii. Ako som pochopil z tohto prispevku na naucenie vznasania a zakladnych leteckych navykov tento stroj staci. Problemy, ktore tu boli popisane tykajuce sa gyra a serv som vyriesil tak ze aj gyro, serva aj prijimac kupujem zvlast. Vysielac mam svoj ( OPTIC 6 ). Problem som riesil len s baterkami lebo v jednej recenzii bolo povedane ze 2200 je tazka pre tento vrtulnik tak som do objednavky dal 1800. ( dik za odpoved na mail ) Chcem objednat plne kovovu verziu 60B. Este som sa nerozhodol uplne objednavka je vyplnena a v najblizsich dnoch ju chcem odoslat.

DRAK 60 B skompletizovany
najvykonnejsi motor 3550 brushless plus reg
baterka 1800 li pol 175g

Otazka na vas znalcov je ci je moje uvazovanie ako amatera spravne alebo nie.

P.S. recenzia na ktoru je odtialto odkaz je bohuzial jedina a majitelov je doteraz malo takze je tazko urobit si obraz.Videl som na youtube kopec videi zaciatocnikov a myslim, ze by hore uvedene parametre walkera mohla splnit. Ale ludia ako vy co sa lietanim zaoberaju dlhsie asi presne poznaju vyhody a nevyhody preto sa obraciam na vas zo ziadostou o pomoc pri posudeni vhodnosti kompletu.
kmarty

#74 Příspěvek od kmarty »

Hele, ja jsem teda taky zacatecnik a navic budu ted sam proti sobe, ale ... pokud uz mas soupravu a elektroniku hodlas kupovat zvlast ... nechces jit radsi do T-Rex 450 nebo jeho klon CopterX?

Vyjde te to sice o drobet draz (odhadem tak o 2500,-), ale to je minimalni cena za to ze budes mit k dispozici rady a zdroje nahradnich dilu takrka na kazdem rohu.
martin303

#75 Příspěvek od martin303 »

Priznam sa ze ide prave o cenu. TREX450 je v normalnej cenovej kategorii plus minus 5000 az 7000 tisic korun za stavebnicu s motorom a regul. ako aj Mini titan 325 ktory treba este aj zlozit. Kompletna Walkera ( factory assembled ) , drak v plnom tuningu stoji momentalne 69 dolarov co je 1430 Sk co je 1100 CZK. Opakujem ze je to v plnom tuningu. Znamena to ze budem mat kompletne 4* drak za 6000 plus za 50 dolarov najvykonnejsi motor plus reg.. Serva nase s kovovymi koleckami po 1000 Skk * 3 a gyro s digi servom za 5400 Skk. Cize z ciny budem mat akurat 4 draky za cenu jedneho a zoberem aj tie ich trapne baterky zo zarukou za viac ako 60 nabiti urcite nevydrzia. Ale zase stoja skoro tretinu ako u nas. Mam s nimi dobre skusenosti. Na Lamu dvojrotorak som ich kupil 20 a z toho 10 som predal kamaratom. Vsetkym nam vydrzali plus minus 70 nabiti ale stali 165 Sk. co je pod 2.50 Sk na jedno nabitie. pride mi to super lebo aj tie co maju tu v obchode za 500 Sk odidu po asi 100 nabitiach. No a ked to vsetko porozbijam a miniem na nahradne diely tak kupim nieco serioznejsie a prehodim elektroniku. Myslim ze to pojde.
Odpovědět

Zpět na „Heli - dvourotory“