aky typ flight controlleru na urovni

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
lajco888

Re: aky typ flight controlleru na urovni

#16 Příspěvek od lajco888 »

jio píše:Mohl bys tuto větu rozvést? Co lze považovat za více, co NAZA nezvládá?

myslel asi ze naza lite nezvlada mody ako su npr. u px4 simple super simple alebo taky drift mod alebo u MW headfree ci uz misie tusim nezvlada ale to neviem aspon kamos co ma phantoma spominal ze misie tam nema
Amper

#17 Příspěvek od Amper »

Jen tak co vim z hlavy (mozna se u neceho pletu plus je tam jeste to ze ted lze upgradnout Lite (o ktere psal) na V2 takze je mozne ze V2 neco z toho ma) a budu porovnavat s PixHawkem :

- podpora copter/plosnik/auto s jednou elektronikou
- moznost pouziti lepsi GPS (Neo 6 vs Neo 8 )
- lepsi IMU - PX prumeruje data ze dvou akcelerometru
- logovani vsech dat na SD kartu (zadne zjistovani zda mam vibrace prikladanim telefonu ale proste se podivam co za vibrace jde primo do jednotky)
- vetsi rozsah periferii diky otevrenym standardum (OSDcka, GPSky, telemetrie, mereni)
- vice letovych modu (vcetne plne automatickeho letu pokud clovek chce, moznosti vyuzivat rally pointy kdy v pripade failsafe RTF jde copter k nejblizsimu rally pointu a nikoliv na misto startu, delani kolecek kolem zajmoveho bodu (vcetne smerovani gimbalu) atd.... )
- dva ruzne letove softy, kazdy s jinyma moznostma
- detekce GPS glitche a volitelne vyuziti dovou GPS pro snizeni sance na ulet
- podpora padakovych systemu - manualne nebo automaticky

Nejsem si jisty, je mozne ze naza ma :
- moznost ovladat 3 osy gimbal plus spoust (s tim ze si reknu zda chci aby jednotka i stabilizovala takze lze pouzit servogimbaly nebo jen predavala data do brushless gimbalu bez stabilizace)
- antena tracking
- folow me mode
- fence - lze omezit copteru tak ze nevylitne z urceneho kruhu, dobre treba pro FPV kdy vim ze mam nejaky dosah videa a coptera me proste odmitne letet dal. Bud se otoci domu nebo zacne pristavat (oboje lze prerusit a pokracovat v letu)

a myslim ze jsem jeste spoustu veci zapomel

Neporovnavam s Wookongem ale s Nazou za podobnou cenu coz bude asi Lite (na cerno upgradnuta na V2)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#18 Příspěvek od Amper »

k tem periferiim - nevim zda treba Naza podporuje senzor rychlosti letu (pitotku)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
ananas

#19 Příspěvek od ananas »

Jo podporuje ale jen v OSD
Amper

#20 Příspěvek od Amper »

a jeste doplnim vyhody co vidim u Naza Lite (ma kolega)

- da se koupit v setech s F450 za slusnou cenu a lita to pekne out of box
- dobre ulozena IMU v jednotce takze neni potreba mit celou jednotku na antivibracnim mountu (ono to neni u PX uplne nutne ale lepsi to je)
- vyrazne jednodussi na nastaveni - typicky zisk - u PX je to nekolik ruznych polozek , u Nazy jedno cislo (AutoTune to castecne eliminuje ale muze to byt proste problem a nekoho vystrasit)

Ja jsem se dva roky drbal s MegaPirate a furt to nebylo ono. On vzal setovku Nazu Lite a za tyden mu to litalo lip nez me. Po prechodu na Pixhawk se to srovnalo (pri druhem letu me letel lip nez to MegaPirate po 2 letech). 32bitove procaky a lepsi senzory se proste vyplati.

Dobre lita Naza i Pixhawk, je to spis o tom co clovek chce od softu (moznosti vs easy2use)
jio

#21 Příspěvek od jio »

Dík za rozepsání. Předpokládám, že to rozšířilo obzory nejen u mne.
Amper

#22 Příspěvek od Amper »

Rozhodne to neni kompletni - jak Naza tak Pixhawk maji urcite nejake funkce ktere jsem zapomel zminit a naopak je mozne ze Naza (obzvlast v2) umi veci ktere jsem uvedl v seznamu jako ze neumi. Kdyz to nekdo z Naziztu doplni tak to nebude vubec na skodu.
j.s

#23 Příspěvek od j.s »

"Lajco888", já se ještě zeptám, jestli jsi problém s kroužením a nedržením na pozici zkoušel řešit, a nebo chceš rovnou kupovat jinou řídící jednotku a gps a bůh ví co dalšího.
Podle mě to nejsou žádné speciální požadavky a mělo by to fungovat. Mě to zní jako klasickej "toilet bowl effect", kterej se dá jednoduše řešit externim kompasem. Tj položka za 1€...
Já jen abys zbytečně nevyhodil peníze za něco, co možná nepotřebuješ.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
lajco888

#24 Příspěvek od lajco888 »

j.s dobre povec mi teda co spravit? lebo nemam sice megapirate soft ale tam kamen urazu asi nebude a podla PC mi ukazuje ze kompas je OK pekne reaguje len skor si myslim ze GPS je smejd lebo npr. mam akesi remzibi OSD z ebayu za par korun ktore by malo mat to iste GPS co je na doske a ukazuje udaje len z GPS (nema svoj senzor okrem stopiek a voltmetru) no a ked stojim na mieste tak mi ukazuje domov poziciu 0 zrazu 1...2...3m... vyska trosku mu lieta o par metrov ale proste podla toho dedukujem ze GPS ktore je aj na MW robi toto iste a tym padom nevie sa poriadne trafit domov a ani drzat polohu
j.s

#25 Příspěvek od j.s »

tak GPS má vždy nepřesnost, ale to neznamená, že ti při RTH nebo GPS hold bude lítat coptéra v kruhu,pokud sem tam někam popolétne o nějaký ten metřík, pak ano, zřejmě to bude vinou GPS, ale pokud ti to létá v kruhu, jako je to třeba na tomto videu, tak bude na vině spíše ten kompas. Pokud potřebuješ konkrétně poradit co a jak máš udělat, určitě to po chvilce googlení nalezneš, případně se pak zeptat v příslušném tématu na fóru-

Pokud ti to děla to co na tom videu, máš pravděpodobně zarušený kompas, nevím, jestli na to má mwii nějaký test, každopádně na zemi s vyplými motory to nepoznáš.
Zkusil bych co nejlépe zkalibrovat kompas, nastavit declination a zkusit RTH nebo GPS hold ve větší výšce, daleko od stromů, ať vidíš, co ti to opravdu dělá.
Odstranit magnetické rušení je problematické, a proto se zarušení řeší externím kompasem, který bude jednoduše někde na vrchu coptéry (třeba na tyčce), dál od silových kabelů.
Amper

#26 Příspěvek od Amper »

Pripadne se da ruseni kompasu eliminovat pomoci proudove sondy a pouzitim funkce APM (tj. APM nebo PixHawk desky) CompassMot.

Daj se vrtule opacne aby copteru tlacili k zemu, zapne se funkce a pridava se plyn. Jednotka zapisuje do tabulky odchylku kompasu pri dane hodnote proudu a nasledne je to schopna pouzivat pro kompenzaci za letu
lajco888

#27 Příspěvek od lajco888 »

no tak kompas je urcite dobry skusal som headfree mod a ine ten je oka je to isto vina GPS lebo sa nevie trafit ani ostat stat na mieste myslel som to tak ze dokaze lietat az v 5m rozmedzi teda v 5m kruhu ale nie ze by v tom kruhu kruzil ako na videu len sa posuva hore dole vpravo vlavo proste odchylka GPS
j.s

#28 Příspěvek od j.s »

Tak jestli je to na volném prostranství, mimo baráky nebo třeba stromy a nehrozí odrazy, které jsou jinak na vině takových nepřesností, zjistil bych si ještě kolik chytám satelitů v místě, kde obvykle lítám.. Buď zaznamenat a následně vyčíst z logu, pokud to mwii pro podporuje a nebo alespoň vzít notebook a připojit copter na místě, kde létáš a odsledovat kolik gps chytá satelitů. Tedy za předpokladu, že je to tam někde vidět.
I tak.. Pokud je na vině gps, vyměň gps. Jinou řídící jednotku nepotřebuješ.
Nebo ano?
lajco888

#29 Příspěvek od lajco888 »

presne to som skusal GPS cca 10 som mal takze to vizeralo oka vymenim GPS a uvidime co to spravi snad to nebuchne :D no chcel som novu dosku kvoli vecsiej presnosti a ako ma px4 priamo na uSD log a taka otazka este px4 ma prijem signalu z receiveru len s.bus, PPM sum? lebo ja mam z hobbykingu orange DSM2 a to je 9CH takze to by asi nefungovalo ze?
Seba

#30 Příspěvek od Seba »

Nemáte někdo zkušenost s FY 41AP pro coptéru http://www.feiyu-tech.com/product-en.php?id=37
Mám verzi pro letadlo, tam pracuje perfektně,tak uvažuji o koupi pro multicoptéru. Nevím jestli už to není ale trochu zastaralé,ale výhoda je ,že to má vše od videa atd,nic se nemusí dokupovat.Je to jen pro model na klidné poletování s kamerou.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“