Délka kabelů od nabíječky
- autoklub
- Kontaktovat uživatele:
Délka kabelů od nabíječky
jak to vlastně je ? píšou že kratši je lepší ale proč? napěti ?když přidám balancer tak je to zkoro půl metru cca 
Maxiswift,Swift II,Akrobat,FG Monster,Axial scorpion,Tamiya ta03ra,Takara Tomi,TGY 9x,9xr
- Standa Stuchlý
Re: Délka kabelů od nabíječky
půl metru bych neřešil. Horší jsou konektory. Mají mnohem větší přechodové odpory, než by byl odpor kabelů od nabíječky k baterce.
autoklub píše:jak to vlastně je ? píšou že kratši je lepší ale proč? napěti ?když přidám balancer tak je to zkoro půl metru cca
Kabely teče celkem vysoký proud. A podle Ohmova zákona takový kabel vytváří napěťové ztráty, přímo úměrné délce kabelu (a nepřímo úměrné jeho průřezu).
Ve vzorcích:
U = I . R
R = rho . l / S
kde:
U .. úbytek napětí [V]
I .. proud [A]
R .. odpor [Ohm]
rho .. měrný el. odpor (rezistivita materiálu) [Ohm.m]
l .. délka vodiče [m]
S .. průřez vodiče [m2]
jinak také:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_odpor
Na druhou stranu jsou nabíjecí proudy mnohem nižší než třeba vybíjecí a kabely u nabíječek bývají dostatečně tlusté. Nic se nesmí hrotit
- Standa Stuchlý
jen doplním
Rho - u Cu vodiče je 0,017ohm / 1mm průřez / 1m délky - u plnéhovodiče.
Jestli jsi echt puntičkář, tak lidově elektřina se šíří zejména po povrchu vodiče, z čehož plyne, že u 1mm slaněného vodiče bude Rho ještě o něco menší, ale to by bylo spíš pro puntičkáře magory
, v modelářské praxi nepoužitelný detail.
Rho - u Cu vodiče je 0,017ohm / 1mm průřez / 1m délky - u plnéhovodiče.
Jestli jsi echt puntičkář, tak lidově elektřina se šíří zejména po povrchu vodiče, z čehož plyne, že u 1mm slaněného vodiče bude Rho ještě o něco menší, ale to by bylo spíš pro puntičkáře magory
Jestli myslíš tzv. skin efekt - tak ten se projevuje pokud vím pouze u střídavého proudu(a ještě čím vyšší vyšší frekvence tím více) - u stejnosměrného nikoli - Radek
ICQ 638556901
přesně tak a spíš u vyšší frekvence 
- Standa Stuchlý
právě to jsem myslel, proto jsem psal, že to je pro magory, protože ti se budou zabývat i tím, jak nabíječka své napětí do baterky pulzuje
a může se zajít ještě dál, až do absurdna.
Pro běžnou činnost je půl metru kabel prostě zanedbatelný a nemá cenu jej řešit.
Ale kdyby si to chtěl někdo spočítat..............
Pro běžnou činnost je půl metru kabel prostě zanedbatelný a nemá cenu jej řešit.
Ale kdyby si to chtěl někdo spočítat..............
Standa Stuchlý píše:Pro běžnou činnost je půl metru kabel prostě zanedbatelný a nemá cenu jej řešit.
Není kabel, jako kabel, takže nejde takhle paušalizovat, že půl metru je vždycky OK
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
- Standa Stuchlý
...no když jsem viděl nedávno u jednoho borce nabíjecí kable tak jsem vejral... složený cca z pěti různých starých dvoulinek(asi od staré lampičky) smotané různě do sebe a rezavý plechový banány
...tak ten by tohle neřešil 
Naposledy upravil(a) frontier dne stř 04.02.2015 23:13, celkem upraveno 1 x.
Kluci netřeba složitě počítat - http://www.prevod.cz/index.php?str=412&raz=1 - Radek
ICQ 638556901
frontier píše:...no když jsem viděl nedávno u jednoho borce nabíjecí kable tak jsem vejral... složený cca z pěti různých starých dvoulinek(asi od staré lampičky) smotané různě do sebe a rezavý plechový banány...tak ten by tohle neřešil
Jenomze ten prvni by dojel na ten svuj pulmetrovej kabel
Proste na nabijecku to chce poradny, betelny kabel.. pak ho muze byt klidne metr
Proste, je tu spousta vzorecku, ktere vubec neznam a nikdy jsem je nepouzil, ale nezaznelo tu to podstatne, ze neni dulezite jenom to, jak je ten kabel dlouhy, ale musi mit hlavne poradny prurez. Takze zadne cinske srajdy s centimetrovou izolaci a milimetrovym prurezem, ale nejaky slusny a tlusty kabel (lanko).
Naposledy upravil(a) petrfm dne stř 04.02.2015 23:22, celkem upraveno 1 x.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
- Standa Stuchlý
tady není proč počítat. Spíš si pohlídat ty konektory a případné zdířky. Ta dělají paseku největší. Pak ovšem použití kabelu co dům dal je taky dobré téma
. Ten, kdo to myslí hlavně se sebou alespoň trochu poctivě, tak si pořídí kvalitní kabely, určené pro tyto účely.
- Standa Stuchlý
petrfm píše:Jenomze ten prvni by dojel na ten svuj pulmetrovej kabelProto rikam, ze neni pul metru kabelu, jako pul metru KABELU
A nemusime vubec resit chemicke slozeni, podivam se a vidim, ze to stoji za ho-no a 20cm bude moc
Proste na nabijecku to chce poradny, betelny kabel.. pak ho muze byt klidne metr
s tím souhlasím, já jen preventivně, že máš zase svůj den
nejlepší a nejkvalitnější nabíjecí kabel je žádný kabel a banánky mít naletované přímo na akumulátoru