Délka kabelů od nabíječky
Re: Délka kabelů od nabíječky
Spíš mně napadá že by to mohlo být zajímavé s balancérem když budou extrémně dlouhé a/nebo tenké kabely.
Proud teče, na silových svorkách bude řekněme 12,6V a na článcích to může být jinak; jak se s tím nabka popere?
Zem balanceru a silová zem jsou v nabce spojené? Asi ju. Ale co nabka vyhodnotí když se jí bude lišit napětí na silovém plusu sady a na "balančním" plusu sady?
Proud teče, na silových svorkách bude řekněme 12,6V a na článcích to může být jinak; jak se s tím nabka popere?
Zem balanceru a silová zem jsou v nabce spojené? Asi ju. Ale co nabka vyhodnotí když se jí bude lišit napětí na silovém plusu sady a na "balančním" plusu sady?
jyrry.webnode.cz
Standa Stuchlý píše:..., při nabíjení 3S lipol 5ti Ampéry se mi sníží díky tomuto vedení proud na 4,82Ampér. .
Když při tom proudu 5A bude na svorkách nabky 4,20V kolik V bude na nabíjené sadě? Předpokládám nabku ve fázi CC a tedy to snížení proudu se nekoná, ona ho dorovná na 5A... O napětí jde, ne o proud... si tak myslím...
jyrry.webnode.cz
- Standa Stuchlý
hm, to je zajímavá otázka. Zem je spojená, úbytek napětí na balancéru bude určitě větší než na silovém, myslím, že nabíječka to vyhodnotí jako chybu. Na balancéru mám kabel dlouhý 0,5m/0,35mm a nabíječka to bere normálně. Dá se to spočítat, ale bude to docela zajímavý vzoreček. Jednodušší bude to zkusit.
- JosefSvejk
jyrry píše: Přejde do CV fáze a jak se proud do aku v této fázi snižuje, ta diference bude čím dál tím menší až bude tak malá že to bude úplně jedno
Akorát do té CV fáze přejde příliš brzy a tím se nabíjení prodlouží. O tom jsem psal (a ty, myslím, na začátku taky). Uvedu příklad, s kterým mám zkušenost. Nahradil jsem staré NiMh akumulátory ve vysavači staršími lipolkami. Udělal jsem z 3s 2200mAh 1s 6600mAh, tedy jednočlánek 3,7V. V nabíjecí "stanici" byly docela tenké kablíky od konektoru pro vysavač ke konektoru pro nabíječku. Nabíjet jsem začal Ichargerem 206. Jednočlánek samozřejmě nejde nabíjet s balancerem, napětí se měří v nabíječce na silovém výstupu a to průběžně - je to vidět na displeji. Nastavil jsem 1C nabíjecí proud a ejhle, po pár minutách CV režim. Proč? Vycházejme třeba z toho odporu 0,1Ω (ať se to dobře počítá - a je to celkem reálné), při proudu 6,5A je úbytek na kabelech 0,65V! U jednočlánku tedy bylo nabíječkou naměřeno plné napětí 4,2V při skutečném napětí 3,6V. Ty údaje nejsou přesně naměřené, je to zhruba. U vícečlánku a menšího proudu to bude jinak, ale mou původní myšlenku to snad vysvětluje.
A nepil jsem při tom nabíjení jednočlánku ani před napsáním příspěvku.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Standa Stuchlý píše:hm, to je zajímavá otázka. Zem je spojená, úbytek napětí na balancéru bude určitě větší než na silovém....
úbytek napětí na balančním bude mizivý - neteče tam významný proud.
Spíš není jasné kde nabka snímá napětí celé sady a potažmo toho "nejplusovějšího" článku. Jestli z balančního konektoru nebo ze silové svorky.
Ale asi to už nechám koňovi, metry servokabelu asi na nabíjení málokdo použije a pokud se použijí "normální" průřezy a délky, je to fakt akademická debata - významnější vliv na dobu nabíjení bude mít úroveň vybití sady...
jyrry.webnode.cz
- Standa Stuchlý
při nabíjení s balancováním nemusí být problém v kabelu. Balanční konektory jsou mnohdy ne zlacené, ale dokonce i cínované a to je velký problém. Přechodový odpor u těchto konektorů bývá děsný, jednou jsem naměřil na takovém konektoru skoro 7ohmů přechodvého odporu a to je katastrofa. Dokonce i na zlaceném výkonovém konektoru není problém 0,06ohmů. Pak stačí zavrtět konektorem a hned to spadne na 0,001omů. Konektory, to je fakt problém. Kabel bývá až druhořadá záležitost.
jyrry píše:[
Spíš není jasné kde nabka snímá napětí celé sady a potažmo toho "nejplusovějšího" článku. Jestli z balančního konektoru nebo ze silové svorky.
A ses si jisty, ze ten balancer v nabijecce je vubec nejak rizeny procesorem? Jasne, meri se z nej napeti a loguje, pripadne jen zobrazuje, ale co kdyz zbytek funguje analogove, stejne, jako treba balancer od zajice? Pak by se to chovalo jako pro 3clanek 3 zenerky s napetim 4,2V. A je tedy uplne jedno, jake napeti je na svorkach nabijecky, ma to za ukol jenom rozdelit napeti v sade tak, aby zadny clanek neprekrocil napeti 4.2V.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Standa Stuchlý píše:Dokonce i na zlaceném výkonovém konektoru není problém 0,06ohmů. Pak stačí zavrtět konektorem a hned to spadne na 0,001omů. Konektory, to je fakt problém. Kabel bývá až druhořadá záležitost.
Ono casto staci zavrtet tim multimetrem, aby ten odpor skocil o dva ohmy sem, o tri tam
- Standa Stuchlý
iCharger 206 je plně procesorová, nebo analog/procesor china? Něco podobného si měl a fungovalo to podle kroků kolem stolu.
- Standa Stuchlý
já to měřil nabíječkou podle vnitřního odporu baterky v počátku nabíjení. Multimetrem se to měřit nedá. Nabíječku mám přesnější
.
Standa Stuchlý píše:iCharger 206 je plně procesorová, nebo analog/procesor china? Něco podobného si měl a fungovalo to podle kroků kolem stolu.
Icharger je fajn, ona i ta nabijecka co jsem mel, byla fajn, kdyby to byl original a ne fake z ebay
petrfm píše:
A ses si jisty, ze ten balancer v nabijecce je vubec nejak rizeny procesorem? Jasne, meri se z nej napeti a loguje, pripadne jen zobrazuje, ale co kdyz zbytek funguje analogove, stejne, jako treba balancer od zajice? Pak by se to chovalo jako pro 3clanek 3 zenerky s napetim 4,2V. A je tedy uplne jedno, jake napeti je na svorkach nabijecky, ma to za ukol jenom rozdelit napeti v sade tak, aby zadny clanek neprekrocil napeti 4.2V.
Asi jde o to u jaké nabíječky. Raytronic C60 třeba balancuje po celou dobu nabíjení i vybíjení, takže je asi procákem řízený. Jinak si taky myslím, že délka kabelů, s průřezem několika mm^2, má zanedbatelný vliv.
to petrfm: Měřit přechoďák v řádech miliohmů ohmmetrem je naprostý nesmysl. Chce to měřit jako úbytek napětí na konektoru při určitém proudu a odpor dopočítat.
Lark píše:to petrfm: Měřit přechoďák v řádech miliohmů ohmmetrem je naprostý nesmysl. Chce to měřit jako úbytek napětí na konektoru při určitém proudu a odpor dopočítat.
Stejne to meri i ten multimetr
Jinak ja jsem teda moc nabijecek rozebranych nemel, ale rekl bych, ze i kdyz to balancuje po celou dobu, muze to byt prosty analog
Proto si myslim, ze balancer je proste oddelena vec a nema na prubeh nabijeni zasadni vliv. Pouze se z jeho vetvi meri napeti a zobrazuje na LCD. Ale treba se pletu a nektere nabijecky to resi jinak. Urcite se to da resit ruzne.
petrfm píše:... A ses si jisty, ze ten balancer v nabijecce je vubec nejak rizeny procesorem? ...
Nejsem
Ale nějak řízený bude, jinak by
a) se brzy usmažil
b) balancoval by hned od začátku všechny články stejně a to nedělá - balancovaný článek bliká, tedy jeho napětí na displeji - proč?
c) omezovač od Zajíce omezuje až na konci, nebalancuje v průběhu nabíjení; to třeba iCharger jo
Ale stejně je to fuk; původní otázka byla myslím dostatečně zodpovězena.
jyrry.webnode.cz
I levné nabíječky jako accucell ovládají ballancer z procesoru.