Délka kabelů od nabíječky
- JosefSvejk
Re: Délka kabelů od nabíječky
Nedávno jsem kalibroval balancér u Ichargeru. Nějak si nedokážu představit, jak by šel ten "zajíc" softwarově zkalibrovat.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
- Standa Stuchlý
to by nebyl až takový problém, ale už by to nebyl Zajíc. Otázka je, jestli by se to vyplatilo. Myslím, že ne.
Standa Stuchlý píše:Tak si odpovím sám. Pokud se mi zvedne odpor kabelů třeba díky konektorům o 0,1 ohmů což je dost, sníží se mi proud asi o 0,2A což je bezvýznamný čas. Možná 1 či 2 min. a to stejně nepoznám, protože baterka není vždy stejně vybitá.
Při navýšení odporu pro mé prasáctví o 1 ohn se proud sníží o asi 2A a to snad na nsbíječce vidím. A hned řeším. Zase mne čas nabíjení nemrzí. Předpokládám práci s nabíječkou moderní vybavenou informačním panelem.
Ta já nevím....
Vím, že původní otázka byla dávno odpovězena a že na kabelech až tolik nezáleží (hlavní je aby nedošlo někde ke zkratu).
Ale proč si někdo stále myslí, že nekvalitou kabelů dojde ke snížení proudu (mám na mysli CC fázi)? Nebo že by byl schopen něco takového na nabíječce vidět?
Copak dlouhé kabely... ale co všechno lidi dokážou do cesty proudu vložit...
(od cca 1:18) ...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yDIdbhF2Uq8[/youtube]
Nejvíc mně zaujal tím jak zastrčil oholené kablíky co nejvíc do krokodýlů aby řádně sevřely jen bužírku...
Nejvíc mně zaujal tím jak zastrčil oholené kablíky co nejvíc do krokodýlů aby řádně sevřely jen bužírku...
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
Grugh píše:
Protože to asi stále ještě nechápe..
No ono to proud snížit může - pokud bude vedení tak chabé že pro protlačení nastaveného proudu bude muset nabka jít s napětím na svorkách až na fázi CV (4,20V na článek) tak pak ten proud klesne... Tím se "obejde" ta fáze CC ...
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Copak dlouhé kabely... ale co všechno lidi dokážou do cesty proudu vložit...![]()
To nemá chybu. Ale dal si záležet, aby cvaknul tu bužírku. Je to holt machr, a ještě to vystaví.
Pritom XT-60 jsou jako delane na ty defaultni, cinske krokosvorky, ktere jsou snad u kazde nabijecky. Proste jako do maminky, ale asi se mu libi, nabijet baterky pres izolaci. Hlavne ze ma pul centimetrovy kabel
Neni to american?
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
- Standa Stuchlý
fascinuje mne, jak si někteří majitelé 20ti dolarové nabíječky myslí, že za ně nabíječka vyřeší každou stupiditu až prasárnu. Nevyřeší to ani dost slušný stroj. Prostě, elektriku neohneš
.
Standa Stuchlý píše:Prostě, elektriku neohneš.
V tomhle případě fakt ohneš, pokud se teda bavíme o odporu vedení. I levnější nabíječky v režimu konstantního proudu prostě do baterky nacpou zvolený proud, i kdyby odpor vedení byl třeba půl ohmu. A i když budeš mít nabíječku za 100 dolarů, nevšimneš si, že se něco děje. Pokud teda budeš normálně nabíjet a né diagnostikovat baterku.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
- Standa Stuchlý
pak je něco ale špatně. Ohmuv zákon mluví jasně I=U/R
- JosefSvejk
A co je špatně? Pokud použiješ stabilizátor proudu, tak ten udrží nastavený proud všemi prostředky, které má (tedy zvýšením napětí podle zmíněného ohmova zákona). Zjednodušeně baterku nabije a ještě při tom vytopí (ne vodou) dílnu.
- Standa Stuchlý
no, a to je právě to špatně. Pak se děje to, co popsal jyrry. Místo CC fáze tu budeme mít CV nabíjení. A to se některým baterkám asi moc líbit nemusí.
- JosefSvejk
Motáme se v kruhu, už neřešíme žádný problém.. 
- Standa Stuchlý
máš pravdu. Nikdy jsem toto neřešil, protože pro mne bylo samozřejmé mít kvalitní kabely a konektory. Prostě, kvalitní spojení nabíječky a baterie. Pokud ale někdo v tomto fixluje a používá třeba zvonkový drát, je to jeho problém, který musí řešit nejdříve u sebe a nemůže očekávat uspokojivý výsledek. Víc k tomuto tématu nemám co říct.