Resetovat znamená rozpojit?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Jochla
Kontaktovat uživatele:

Resetovat znamená rozpojit?

#1 Příspěvek od Jochla »

Čaute odborníci,
chtěl bych prosím poradit. Potřebuji sehnat čidlo teploty, ktere když stoupne teplota k cca 15 stupňúm, tak aby se čidlo rozpojilo. Kápnul jsem na toto čidlo , kde je napsáno, že když teplota klesne na 15 stupňů, tak se resetuje. Můžu poprosit o radu co to znamená? Že sepne nebo rozepne?
Předem dík za pomoc...
DX6i Mod 1, FunCub, CAP 232 40
Asek
Kontaktovat uživatele:

Re: Resetovat znamená rozpojit?

#2 Příspěvek od Asek »

V názvu má "rozpínač" a v popisu je "Teplota otevření = +15°C", tak předpokládám, že rozepne. Tedy teplota stoupá, při 15 rozepne a když pak zase klesá, tak při 15 sepne. Ale jistý si nejsem. U těchto pevných termostatů bývají teploty dvě. Při stoupající teplotě např. rozepne při 50 a když teplota zase klesá, tak sepne třeba až při 45.
Naposledy upravil(a) Asek dne stř 11.02.2015 20:30, celkem upraveno 1 x.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
Jochla
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jochla »

Asek píše:V názvu má "rozpínač" a v popisu je "Teplota otevření = +15°C", tak předpokládám, že rozepne.

Jakože když teplota klesne k 15 stupňů tak rozepne?
Asek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Asek »

doplnil jsem to.

A tady je datasheet:
http://docs-europe.origin.electrocomponents.com/webdocs/1318/0900766b81318821.pdf
Na straně 4 jsou toletance +-4 až 5 stupňů. Takže žádná závratná přesnost.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
Jochla
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jochla »

Přesnost nepotřebuji.
Mám v osobáku nezávislé topení které mám nastavené jako přihřívač, to znamená že při nastartování se samo zapne a pomáhá ohřát motor a brzy topí. V zimě je to paráda, ale v létě už je zbytečné aby se bufik spouštěl, tak bych to chtěl ošetřit takovým nějakým čidlem.
Pokud ale třeba někde u 0 stupňú se zase rozepne, tak je to taky na prd.
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kasssy »

Jochla píše:Přesnost nepotřebuji.
Mám v osobáku nezávislé topení které mám nastavené jako přihřívač, to znamená že při nastartování se samo zapne a pomáhá ohřát motor a brzy topí. V zimě je to paráda, ale v létě už je zbytečné aby se bufik spouštěl, tak bych to chtěl ošetřit takovým nějakým čidlem.

A nebylo by lepší vyndat na léto pojistku, nebo někam šupnout vypínač?:-))
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
JosefSvejk

#7 Příspěvek od JosefSvejk »

Mám pár takových čidel v šuplíku v dílně, ale asi budou na nižší teplotu (cca 5°C). Zapínají při snížení teploty. Ale jaké jsou ty z odkazu, to si netroufám tipnout.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Dejfak »

To je divné, klasické Webasto nebo Eberspacher to má všechno v sobě. Hlídání teploty atd...
A samo topení snižuje nebo přidává výkon topení, nebo se zapíná.
Přes diagnostiku se dá většinou nastavit teplota spínání topení.
Také by topení mělo mít tlačítko, kterým ho vypneš/zapneš.
Pokud je to topení na palivo, né elektrické tak tím že tam vřadíš něco co bude topení vypínat, tak mu to nebude dělat dobře.
To topení má několik procesů zapínání a vypínání, vyfukování komory atd... Takže když ho v plným výkonu vypneš, tak hrozí zkroucení spalovací komory.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
JardaRůžička

#9 Příspěvek od JardaRůžička »

Jochla : Řekl bych, že existují oba typy, spínací i rozpínací. V dalším textu je o tom řeč, skrývá se to pod označením N/C nebo N/O, což znamená Normal Conact nebo Normal Open. To označení by někde na tom čidle mělo být vyznačeno, samozřejmě také v objednávacím kódu.
Pokud jde o přesnost - obecně u těchto čidel je celkem slušná přesnost teploty přepnutí (sepnutí nebo rozpojení podle typu), ale o dost horší přesnost teploty návratu do původního stavu (tedy hystereze).
JosefSvejk

#10 Příspěvek od JosefSvejk »

JardaRůžička píše:Jochla : Řekl bych, že existují oba typy, spínací i rozpínací. V dalším textu je o tom řeč, skrývá se to pod označením N/C nebo N/O, což znamená Normal Conact nebo Normal Open. .

Jen malé upřesnění, zkratka N.C. je správně "normal closed". :)
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JardaRůžička

#11 Příspěvek od JardaRůžička »

Díky za upřesnění, žil jsem v omylu :?
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JirkaA »

Jochla píše:Přesnost nepotřebuji.
člověče tohle si u VW řídí auto samo, nad tuším 5 stupňů se bufík sám nezapíná. Možná řešíš hloupost.. Každopádně vypínat to napájením není dobrý nápad, to už tady zaznělo.
OK2WY
Jochla
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jochla »

VW si to řeší samo pokud je to z výroby. Já to mám dodělané v jedničkové octávce. Bufa mám D5W SC a zapojeného ho mám i tak, že po nastartování se sám zapne, a jak teplota vody dosáhne 85 stupňů, tak se sám vypne, má svoje čidlo. Originál z výroby auta mají ještě čidlo venkovní teploty, které nad 5 stupňů zabrání aby se bufik spouštěl. Neni to že se odstřihne od napájení, jen se odpojí přívod kterým se bufik zapíná a vypíná. To znamená že má svoje další + a řádně si dokončí proces. Jednak to 5 stupňové čidlo nemám, a potom 5 stupňů je pořád ještě zima, tak bych to chtěl trochu "zvednout". Zatím to mám udělané na vypínáč. Mám i spínací hodiny originál k tomu a mám i k tomu dálkové ovládání. Vše jsem montoval sám a pár roků už mi to řádně funguje. Zapojené to mám tak jak to má být, podle schémat. Jen to čidlo venkovní teploty tam neni a tak se bufik zapíná pořád po nastartování pokud to nevypnu vypínačem.
Takže tak.

Edit: Takhle to mám zapojené. Jen to čidlo mi chybí no...

Edit: Koukám že fotka neni moc kvalitní, tak kdyby chcel někdo studovat pro zajímavost, tak tu je lepší kvalita. http://www.jochla.rajce.idnes.cz/Auto#Schema-D5W-SC.JPG.jpg
Přílohy
Schema-D5W-SC.JPG.jpeg
Naposledy upravil(a) Jochla dne čtv 12.02.2015 20:41, celkem upraveno 1 x.
Jochla
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jochla »

To JosefSvejk:
Taky pár čidel mám, ale všechny jsou rozpínací, jakože když teplota klesne na 5 stupňů, tak se rozepne, takže obráceně než potřebuju. Když už zháním nové čidlo, tak bych chtěl s vyšší teplotou.

To JardaRůžička:
Právě sem v nabídce nikde nenašel že bych si mohl vybrat N/C nebo N/O.

To Dejfak:
Je to Eberspacher a ano, skoro vše si ovládá sám. To zapínání a vypínání se ovládá třeba tlačítkem nebo spínacíma hodinama které spínají plus, kterým se ovládá topení.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Dejfak »

Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“