Resetovat znamená rozpojit?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
-
Jochla
- Kontaktovat uživatele:
Resetovat znamená rozpojit?
Čaute odborníci,
chtěl bych prosím poradit. Potřebuji sehnat čidlo teploty, ktere když stoupne teplota k cca 15 stupňúm, tak aby se čidlo rozpojilo. Kápnul jsem na toto čidlo , kde je napsáno, že když teplota klesne na 15 stupňů, tak se resetuje. Můžu poprosit o radu co to znamená? Že sepne nebo rozepne?
Předem dík za pomoc...
chtěl bych prosím poradit. Potřebuji sehnat čidlo teploty, ktere když stoupne teplota k cca 15 stupňúm, tak aby se čidlo rozpojilo. Kápnul jsem na toto čidlo , kde je napsáno, že když teplota klesne na 15 stupňů, tak se resetuje. Můžu poprosit o radu co to znamená? Že sepne nebo rozepne?
Předem dík za pomoc...
DX6i Mod 1, FunCub, CAP 232 40
Re: Resetovat znamená rozpojit?
V názvu má "rozpínač" a v popisu je "Teplota otevření = +15°C", tak předpokládám, že rozepne. Tedy teplota stoupá, při 15 rozepne a když pak zase klesá, tak při 15 sepne. Ale jistý si nejsem. U těchto pevných termostatů bývají teploty dvě. Při stoupající teplotě např. rozepne při 50 a když teplota zase klesá, tak sepne třeba až při 45.
Naposledy upravil(a) Asek dne stř 11.02.2015 20:30, celkem upraveno 1 x.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
-
Jochla
- Kontaktovat uživatele:
Asek píše:V názvu má "rozpínač" a v popisu je "Teplota otevření = +15°C", tak předpokládám, že rozepne.
Jakože když teplota klesne k 15 stupňů tak rozepne?
doplnil jsem to.
A tady je datasheet:
http://docs-europe.origin.electrocomponents.com/webdocs/1318/0900766b81318821.pdf
Na straně 4 jsou toletance +-4 až 5 stupňů. Takže žádná závratná přesnost.
A tady je datasheet:
http://docs-europe.origin.electrocomponents.com/webdocs/1318/0900766b81318821.pdf
Na straně 4 jsou toletance +-4 až 5 stupňů. Takže žádná závratná přesnost.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
-
Jochla
- Kontaktovat uživatele:
Přesnost nepotřebuji.
Mám v osobáku nezávislé topení které mám nastavené jako přihřívač, to znamená že při nastartování se samo zapne a pomáhá ohřát motor a brzy topí. V zimě je to paráda, ale v létě už je zbytečné aby se bufik spouštěl, tak bych to chtěl ošetřit takovým nějakým čidlem.
Pokud ale třeba někde u 0 stupňú se zase rozepne, tak je to taky na prd.
Mám v osobáku nezávislé topení které mám nastavené jako přihřívač, to znamená že při nastartování se samo zapne a pomáhá ohřát motor a brzy topí. V zimě je to paráda, ale v létě už je zbytečné aby se bufik spouštěl, tak bych to chtěl ošetřit takovým nějakým čidlem.
- kasssy
- Kontaktovat uživatele:
Jochla píše:Přesnost nepotřebuji.
A nebylo by lepší vyndat na léto pojistku, nebo někam šupnout vypínač?:-))
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
- JosefSvejk
Mám pár takových čidel v šuplíku v dílně, ale asi budou na nižší teplotu (cca 5°C). Zapínají při snížení teploty. Ale jaké jsou ty z odkazu, to si netroufám tipnout.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
To je divné, klasické Webasto nebo Eberspacher to má všechno v sobě. Hlídání teploty atd...
A samo topení snižuje nebo přidává výkon topení, nebo se zapíná.
Přes diagnostiku se dá většinou nastavit teplota spínání topení.
Také by topení mělo mít tlačítko, kterým ho vypneš/zapneš.
Pokud je to topení na palivo, né elektrické tak tím že tam vřadíš něco co bude topení vypínat, tak mu to nebude dělat dobře.
To topení má několik procesů zapínání a vypínání, vyfukování komory atd... Takže když ho v plným výkonu vypneš, tak hrozí zkroucení spalovací komory.
A samo topení snižuje nebo přidává výkon topení, nebo se zapíná.
Přes diagnostiku se dá většinou nastavit teplota spínání topení.
Také by topení mělo mít tlačítko, kterým ho vypneš/zapneš.
Pokud je to topení na palivo, né elektrické tak tím že tam vřadíš něco co bude topení vypínat, tak mu to nebude dělat dobře.
To topení má několik procesů zapínání a vypínání, vyfukování komory atd... Takže když ho v plným výkonu vypneš, tak hrozí zkroucení spalovací komory.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
-
JardaRůžička
Jochla : Řekl bych, že existují oba typy, spínací i rozpínací. V dalším textu je o tom řeč, skrývá se to pod označením N/C nebo N/O, což znamená Normal Conact nebo Normal Open. To označení by někde na tom čidle mělo být vyznačeno, samozřejmě také v objednávacím kódu.
Pokud jde o přesnost - obecně u těchto čidel je celkem slušná přesnost teploty přepnutí (sepnutí nebo rozpojení podle typu), ale o dost horší přesnost teploty návratu do původního stavu (tedy hystereze).
Pokud jde o přesnost - obecně u těchto čidel je celkem slušná přesnost teploty přepnutí (sepnutí nebo rozpojení podle typu), ale o dost horší přesnost teploty návratu do původního stavu (tedy hystereze).
- JosefSvejk
JardaRůžička píše:Jochla : Řekl bych, že existují oba typy, spínací i rozpínací. V dalším textu je o tom řeč, skrývá se to pod označením N/C nebo N/O, což znamená Normal Conact nebo Normal Open. .
Jen malé upřesnění, zkratka N.C. je správně "normal closed".
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
-
JardaRůžička
Díky za upřesnění, žil jsem v omylu 
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
člověče tohle si u VW řídí auto samo, nad tuším 5 stupňů se bufík sám nezapíná. Možná řešíš hloupost.. Každopádně vypínat to napájením není dobrý nápad, to už tady zaznělo.Jochla píše:Přesnost nepotřebuji.
OK2WY
-
Jochla
- Kontaktovat uživatele:
VW si to řeší samo pokud je to z výroby. Já to mám dodělané v jedničkové octávce. Bufa mám D5W SC a zapojeného ho mám i tak, že po nastartování se sám zapne, a jak teplota vody dosáhne 85 stupňů, tak se sám vypne, má svoje čidlo. Originál z výroby auta mají ještě čidlo venkovní teploty, které nad 5 stupňů zabrání aby se bufik spouštěl. Neni to že se odstřihne od napájení, jen se odpojí přívod kterým se bufik zapíná a vypíná. To znamená že má svoje další + a řádně si dokončí proces. Jednak to 5 stupňové čidlo nemám, a potom 5 stupňů je pořád ještě zima, tak bych to chtěl trochu "zvednout". Zatím to mám udělané na vypínáč. Mám i spínací hodiny originál k tomu a mám i k tomu dálkové ovládání. Vše jsem montoval sám a pár roků už mi to řádně funguje. Zapojené to mám tak jak to má být, podle schémat. Jen to čidlo venkovní teploty tam neni a tak se bufik zapíná pořád po nastartování pokud to nevypnu vypínačem.
Takže tak.
Edit: Takhle to mám zapojené. Jen to čidlo mi chybí no...
Edit: Koukám že fotka neni moc kvalitní, tak kdyby chcel někdo studovat pro zajímavost, tak tu je lepší kvalita. http://www.jochla.rajce.idnes.cz/Auto#Schema-D5W-SC.JPG.jpg
Takže tak.
Edit: Takhle to mám zapojené. Jen to čidlo mi chybí no...
Edit: Koukám že fotka neni moc kvalitní, tak kdyby chcel někdo studovat pro zajímavost, tak tu je lepší kvalita. http://www.jochla.rajce.idnes.cz/Auto#Schema-D5W-SC.JPG.jpg
Naposledy upravil(a) Jochla dne čtv 12.02.2015 20:41, celkem upraveno 1 x.
-
Jochla
- Kontaktovat uživatele:
To JosefSvejk:
Taky pár čidel mám, ale všechny jsou rozpínací, jakože když teplota klesne na 5 stupňů, tak se rozepne, takže obráceně než potřebuju. Když už zháním nové čidlo, tak bych chtěl s vyšší teplotou.
To JardaRůžička:
Právě sem v nabídce nikde nenašel že bych si mohl vybrat N/C nebo N/O.
To Dejfak:
Je to Eberspacher a ano, skoro vše si ovládá sám. To zapínání a vypínání se ovládá třeba tlačítkem nebo spínacíma hodinama které spínají plus, kterým se ovládá topení.
Taky pár čidel mám, ale všechny jsou rozpínací, jakože když teplota klesne na 5 stupňů, tak se rozepne, takže obráceně než potřebuju. Když už zháním nové čidlo, tak bych chtěl s vyšší teplotou.
To JardaRůžička:
Právě sem v nabídce nikde nenašel že bych si mohl vybrat N/C nebo N/O.
To Dejfak:
Je to Eberspacher a ano, skoro vše si ovládá sám. To zapínání a vypínání se ovládá třeba tlačítkem nebo spínacíma hodinama které spínají plus, kterým se ovládá topení.
Tak co použít toto
http://www.gme.cz/termostat-mk138-p765-383
http://www.gme.cz/termostat-mk138-p765-383
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....