Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a Ali

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

Re: Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a

#106 Příspěvek od Arcicorsa »

Potěšující zprávy, Dominik (Hydra) nahrál opravený kód do FW na GitHubu a už máme podporu Sbus integrovanou v originálním FW pro CC3D :wink: ..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
krtek2k

#107 Příspěvek od krtek2k »

super, a jak?
https://github.com/cleanflight/cleanflight/releases
nějak v tichosti, nebo bude 1.7.2 ?
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od Arcicorsa »

Pokud si zkompiluješ program co je na Gitu https://github.com/cleanflight/cleanflight tak to bude fungovat, driver je tam už opravený ale pokud jde o oficiální instalaci přes CF konfigurátor tak to bude pravděpodobně až v další verzi.

Krtku rozchodil ten tvůj kamarád ten .bin soubor?
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
krtek2k

#109 Příspěvek od krtek2k »

Už to zjišťuju. On to tady čte, ale není registrovanej. Taky je hroznej posera, jak mu něco funguje, tak to nerad mění. I když víc než jeden AUX by taky potřeboval. :)
Každopádně, palec hore tobě!
Frsky X10S Carbon
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od Arcicorsa »

Nová vrze FW 1.7.2 byla uvolněna k testování, již se dá zvolit a nainstalovat oficiálně přes CF Konfigurátor :wink: . Co je nového je popsáno zde https://github.com/cleanflight/cleanflight/releases .
tmx

#111 Příspěvek od tmx »

nebyla to sice rozsahla uprava, ale je v master kodu a tak diky za ni! ;]
vcera jsem dal 3 a neska 4 lety s novym 1.7.0 fw /z puvodniho 1.5.0/, a sem tam jsem zkusil gpshold. mel jsem 8-9 satelitu. vzdycky kdyz se quad snazil zmenit naklon, aby se vratil do puvodni pozice, udelal to, ale na opacnou stranu. takze stale zrychloval presne opacnym smerem, jak kdyby proporcni /nebo jinaci/ zisk s opacnym znamenkem. zkusim nakej reset nastaveni a znova nakalibrovat.
jak se Vam zdani novy pid controlery? ja zatim zustal u toho prvniho /0/
Peta1191

#112 Příspěvek od Peta1191 »

[quote="tmx"]
tzn.:
v klidu visim a mam zapnuty horizon /na to staci i 5ch/:
zapnu autotune - masina si ocucha roll osu - drzim to ve vzduchu jak nejdil to jde /dlouhych 5 sekund kyvani a kenklani/, pripadne az se quad prestane kyvat, hrabu jen na plyn - autotune vypnu - vydejcham se
autotune zapnu - masina si ocucha pitch osu - drzim to ve vzduchu jak nejdil to jde, pripadne az se quad prestane kyvat, hrabu jen na plyn - autotune vypnu - vydejcham se

Ahoj, zajímalo by mě pár věcí ohledně funkce, kterou popisuješ. Shlédl jsem X videí na YouTube, bohužel angličtina není můj jazyk. V některých videích jim to při probíhajícím autotune spadlo.

Z odkazu který jsi sdílel mi Google přeložil toto:

Autotune funguje pouze v horizontu nebo ANGLE režimu, před použitím automatického ladění, je to nejlepší, co nastavení tak tam je tak málo, jak je to možné drift.

Chápu, že musím mít zapnutý Horizont nebo Angle a měl bych PID nastavit na co nejnižší hodnoty.?!

Vzletim, zapnu funkci autotune a zajímá mě, jestli mám dodržet těch 5 sekund, pak funkci vypnout nebo se funkce vypne po dokončení sama???

Dál, co jsem viděl, tak coptera začala při autotuning stoupat. Mám to nějak korigovat a nebo to nechat?

Předem díky za odpovědi a poznatky od zkušenějších...
tmx

#113 Příspěvek od tmx »

zkus jestli je to ovladatelny na defaultni hodnoty, jestli ne, nemuzes s tim do vzduchu ze ano ;]
autotune muzes kdykoliv prerusit vypnutim prislusneho kanalu.
musis byt v horizon nebo angle. tech 5 sekund je muj odhad, spravne to ma byt nez zacne pipat buzzer.
videl jsem jen jedno s ladenim autotune, tam to nestoupalo. me to vsak stoupalo pri ladeni roll osy, snazil jsem se autotune nechat co nejdele a do plynu jsem hrabal.
krtek2k

#114 Příspěvek od krtek2k »

Arcicorsa píše:Krtku rozchodil ten tvůj kamarád ten .bin soubor?

Tak hele takhle. Trápil se s tím a se dvěma kusy R7008 mu to zaboha nešlo.
Pak to zkusil na R6203 a ejhle , šup a chodí to!
R7008 je moderní telemetrický přijímač.
R6203 je klasický oldschoolový FASST.
Nemáš nějakou představu, že by SBUS1 na telemetrických přijímačích měl nějak malinko jiný protokol,
než SBUS na starý klasice?
Třeba heli-bezpádlovejm jednotkám to problém nedělá.
Možná by na tohle byl schopnej odpovědět Tomáš co dělá Spirita.
Já osobně to mám pověšený na frsky TFR8SB a "no problém".
Frsky X10S Carbon
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od Arcicorsa »

TO Krtek: To je zajímavé, osobně jsem to testoval s přijímačem X8R, na stejném přijímači to testoval i Hydra. Je pravda že v těch protokolech bude nějaký malinkatý rozdíl.. Tomáš (ZeXx86) dokonce kvůli tomu vydal nový FW pro Spirita, tam ale byla situace obrácená, Futaba běhala ale někteří uživatelé Taranisu + Sbus hlásili problémy (ale jen v této konfiguraci). Blbé je že to nemám jak vyzkoušet, vše tu mám od Frsky.. Ještě by bylo zajímavé kdyby zkusil použít externí invertor a poslal data do UARTu co je na flexportu aby se vyloučilo že se s tím nekamarádí integrovaný invertor, popřípadě ještě změřit napěťové úrovně u obou Futaba přijímačů na Sbusu. Ovšem je to už trochu laboratorní práce tak nevím jestli by se mu do toho bádání chtělo. Možností proč to nechodí je bohužel více a bez výzkumu tomu budeme přicházet na kloub jen velice obtížně..

TO tmx: Zkoušel jsem zatím jen PID 0 a PID 3 . Zůstal jsem zatím u trojky, myslím že je to lepší než 0 ale více se tomu budu věnovat až bude teplo a budu moci pořádně ladit na letišti..
tmx

#116 Příspěvek od tmx »

problem s GPS se vysvetlil, spatne zkalibrovanej kompas, asi se pri zmene fw kalibracni hodnoty kompasu neprenesly. dovolim si tvrdit, ze za 90% problemu s gps muze prave spatna kalibrace magnetometru, proste program nevi kterym smerem na vyrovnavat rozdil v pozici. kuprikladu v logu mikrokopteru naskakuje alert, ze kompas ukazuje pitominy /velky nebo maly hodnoty/
mel jsem 13 sat, quad se drzel v kole do prumeru 1.5m, tocil jsem u toho piruety a vse v poradku.
zlobi ale baro, chtelo by ho zakryt do molitanu, ale zatim jsem nevymyslel jak.
ted jsem rad, ze to lita a nebudu ted furt neco resit, s pid reglama a pid hodnotama si budu hrat jak bude vice casu, napriklad pristi sobotu v budkovicich ;]
do toho se mi vysypaly bryle, na konektoru o plose 5x2 mm bylo 10 dratu, nakonec jsem ty 3 dulezite objevil. v brylich byl i headtracker, atmega324 s 3osym kompasem, to jsem naslapal do kosa.
ST
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od ST »

Dneska mi přišel UBLOX 6 modul. Nastavil jsem ho podle návodu a připojil na NAZE32 TX a RX do portu 3 a 4 a napájení do pinů pro ESC. NA UBLOX jsem propájel napájení 5V. Bohužel mi GPS NAZE pořád nevidí. Co mám špatně ? V konfiguraci se mi nedaří aktivovat GPS, když zaškrtnu, a pak dám save , tak zaškrtávátko zmizí.

Díky za pomoc.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
krtek2k

#118 Příspěvek od krtek2k »

a jen pro ujištění, nedělám z tebe deb*la,
připojuješ RX na TX a TX na RX ?
Frsky X10S Carbon
ST
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od ST »

Jo jsem debil, už mi to jede. Neaktivoval jsem si na UART2 GPS. V těch portech mám trochu gulášovku. :roll:

Mohl by někdo prosím trochu popsat jak ty porty fungují a na jakých pinech. Nevím jestli jsem to popsal dost srozumitelně.

Jinak ještě k GPS, používám tuto : NEO-6M Ublox GPS V2 a tady se mi nedařilo sejvnout konfiguraci, potom jsem si všimnul v návodu, že je potřeba ještě aktivovat položku I2C-EEPROM. Potom se to už zapsalo.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Honzabr

#120 Příspěvek od Honzabr »

Nazdar přátelé
už dobu tady sosám informace a je na čase abych také nějaké dal:
Pro S-bus jsem použil toto:http://rcstudio.cz/prislusenstvi/29-sbus-na-cppm-prevodnik.html k mému překvapení to chodilo s R6303SB na první zapojení a na pinu 1(pro někoho 3) .Nepochopil jsem ale proč 2.pin +5V nestihne napájet přijímač .Proč? Strčil jsem dva články LIIon do přijímače a chodí to bez problémů . Mám akorát strach aby těch 6V nevlezlo někam do NAZE32.Jinak jsem se dostal do závěrečného stadia nastavování trikoptery se servem . Nedělal to někdo? Dost mne mate obrázek v manuálu NAZE32 kde se všechny vrtule mají točit proti směru hodinových ručiček ve všech ostatních (manuál k trikoptéře,v Rabbitovy,NAZA 32 je to tak , že motory 1,2 (dle číslování NAZE|32) se točí po směru a 3 proti směru hodinových ručiček . Může někdo poradit? A ještě dvě připomínky a dotazy. Zdá se mi to nebo ne - všechny mnou potřebovaná nastavení doposud mají okénka v záložkách a nemusím používat většinu příkazů CLI.
A pro Boha mi někdo řekněte jak je to s UART 1,2 a SWUART 1,2 když je nastavím - na kterých pinech se ty UARTy objeví? Nějak mi to hlava nebere. Asi jsem lehce mentálně zaostalý :oops: .Jinak chci ještě touto cestou poděkovat nicku Arcicorsa za pomoc v SZ , bez něj bych nebyl tam kde jsem. Dííííky
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“