CX-10 koptérka za čtyři stovky - první dojmy
Re: CX-10 koptérka za čtyři stovky - první dojmy
Spíš co na ně řekne baterka 
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Dle komentaru to lita na baterku stejne ci jen o trochu kratsi dobu... nemusis totiz za to tolik tahat
- malé zvíře
Neodolal jsem a pořídil si taky jeden kousek - no nekupte to za čtyři stovky 
Při prvním spuštění jsem zjistil že koptérka hodně táhne na levou stranu. Zkoušel jsem to trimovat, ale už jsem na konci rozsahu trimu a stejně to táhne na stranu jak blbý. Návod jsem snad prostudoval celý, ale nic co by mohlo pomoc jsem nenašel. Nedá se tahle věc nějak zkalibrovat?!
Díky, T.
Při prvním spuštění jsem zjistil že koptérka hodně táhne na levou stranu. Zkoušel jsem to trimovat, ale už jsem na konci rozsahu trimu a stejně to táhne na stranu jak blbý. Návod jsem snad prostudoval celý, ale nic co by mohlo pomoc jsem nenašel. Nedá se tahle věc nějak zkalibrovat?!
Díky, T.
Last one alive, lock the door!
malé zvíře píše:Při prvním spuštění jsem zjistil že koptérka hodně táhne na levou stranu. Zkoušel jsem to trimovat, ale už jsem na konci rozsahu trimu a stejně to táhne na stranu jak blbý. Návod jsem snad prostudoval celý, ale nic co by mohlo pomoc jsem nenašel. Nedá se tahle věc nějak zkalibrovat?!
Psal jsem o tom v tomto tématu viz tento odkaz.
Takže doporučuji provést kalibraci akcelerometrů ve středním režimu citlivosti. Pokud je nastaven režim junior nebo advanced tak by se měl při provádění kalibrace přepnout na střední režim citlivosti.
Postup kalibrace je v návodu na straně 8 za nadpisem ACCELERATOR ALIGNMENT.
Kalibraci je vhodné provádět na vodorovné ploše. Nejlépe je si to ověřit vodováhou zda plocha, na kterou se při kalibraci model pokládá není nakloněna některým směrem, protože to by mohlo kalibraci nevhodně ovlivnit.
Navíc v návodu na straně 9 píšou poznámku popisující co dělat pokud je kalibrace neúspěšná v tom smyslu, že po jejím provedení model stále driftuje na jednu stranu.
Note: If the aircraft still keeps drifting to one direction, you can put it on level surface. Pad several pieces of paper on the deviation direction (the paper quantity required is dependent on the drifting extent in order to adjust the deviating angle of the accelerometer).
Pokud tedy po provedení kalibrace model stále driftuje na jednu stranu tak by se měla kalibrace opakovat s tím, že se model postupně na straně kam driftuje před kalibrací podloží několika listy papíru. V podstatě je pak model při kalibraci na straně kam driftuje jakoby mírně nadzvednutý tím podložením několika listy papíru. Počet listů papíru může být různý tj. je potřeba to postupně zkoušet. Začít třeba s podložením pár listy papíru a provést kalibraci. Pokud stále driftuje na tu stranu tak přidat pár dalších listů papíru a opět provést kalibraci a tak dokola až se podaří driftování odstranit.
- malé zvíře
Právě že mě ta kalibrace takhle nefunguje. I když postupuji podle návodu tak ve finále žádná změna. No nic, prcek je vybitej, nabíječka nefunguje (po násilném otevření jedna pidi součástka odpařená), takže jsem objednal z číny za 25Kč novou + několik sad vrtulí a ochranný rám
a až to přijde tak budu pokračovat... 
malé zvíře píše:Právě že mě ta kalibrace takhle nefunguje. I když postupuji podle návodu tak ve finále žádná změna.
A zkoušel si opakovaně při té kalibraci přidávat více listů papírů jako podložku na straně modelu kde driftuje ?
Pokud se to zadaří zkalibrovat tak nevypínat napájení modelu a hned létat. Při opětovném zapnutí napájení se může správní kalibrace opět ztratit, protože se při každém zapnutí dělá autokalibrace, která to může nastavit zase špatně.
Pokud se ani po deseti či více pokusech kalibrace provedených bezprostředně po sobě bez vypnutí napájení modelu i když budeš postupně při jednotlivých kalibracích model víc a víc podkládat na straně modelu kde driftuje a stejně to nebude nic platné a model bude stále driftovat na stejnou stranu beze změny v takovém případě zbývá leda reklamace/nový model.
- malé zvíře
Tak jsem nabíječku odoperoval - USB konec jsem ustřihl a připájel jsem místo něj konektor XT60, díky kterému to nabíjím v "normální" nabíječce jako 1S LiPo 
Kalibraci jsem provedl několikrát (dokonce jsem našel i vodováhu
), dělal jsem ji i s podkládáním levé strany a vypadá to že to zabralo. Teď je prcek celkem poslušnej, kalibrace drží i po vypnutí a dá se udržet na místě +- pár cm.
Kalibraci jsem provedl několikrát (dokonce jsem našel i vodováhu
Drondys, prosím Ťa, prelož tú kalibráciu, lebo evidentne je toto problém. Lepšie, ak to preloží niekto, kto AJ hovorí ako materinským jazykom, ako keď si to prekladáme translatorom...
Tiež som to kalibroval, ale nie som si istý 100% či som to urobil dobre...
Tiež som to kalibroval, ale nie som si istý 100% či som to urobil dobre...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jf5MMCip0HU[/youtube]
automet píše:Drondys, prosím Ťa, prelož tú kalibráciu, lebo evidentne je toto problém. Lepšie, ak to preloží niekto, kto AJ hovorí ako materinským jazykom, ako keď si to prekladáme translatorom... Tiež som to kalibroval, ale nie som si istý 100% či som to urobil dobre...
Myslím, že video, které zde vložil macil je lepší něž jakýkoli textový překlad. Navíc rozhodně nezvládám angličtinu jako rodilý mluvčí a ani si netroufám odhadovat nakolik je ten návod vůbec psaný rodilým mluvčím nebo spíš čínglish.
Níže jsem se pokusil přeložit tu část o kalibraci i k té dodatečné poznámce k tomu. Je to přeloženo jen velmi zhruba a jistě se najde někdo jiný kdo to zvládne přeložit i lépe. Na překlad větší části toho návodu nemám dost času.
Kalibrace akcelerometru
Pokud začne být model v letu nestabilní nebo driftuje jedním směrem tak je vhodné provést kalibraci akcelerometru.
1. Po navázání spojení mezi modelem a vysílačkou položte model na vodorovnou plochu.
2. Nastavte střední režim citlivosti a pak stáhněte knipl plynu do nejnižší pozice.
3. Je-li knipl plynu vlevo pak umístěte levý knipl do levého dolního rohu a pravý knipl do levého horního rohu. Indikační LED na modelu by měla blikat po dobu jedné až dvou sekund čímž model indikuje, že byla kalibrace úspěšně dokončena.
4. Je-li knipl plynu vpravo pak umístěte levý knipl do levého horního rohu a pravý knipl do levého dolního rohu. Indikační LED na modelu by měla blikat po dobu jedné až dvou sekund čímž model indikuje, že byla kalibrace úspěšně dokončena.
Pozn. Pokud model stále driftuje jedním směrem pak je vhodné před prováděním kalibrace tj. před bodem 3. model podložit několika listy papíru na straně, na kterou model driftuje (potřebné množství listů papíru je závislé na míře driftování a potřebném přizpůsobení úhlu odchylky akcelerometru).
Díky, díky, díky, kolegovia!
- takto som to skúšal aj predtým, ale aj tak som si nebol 100% istý, či to robím správne. Väčšinou sa z AJ textu vysomarím, ale toto mi bolo akosi ťažko zrozumiteľné.
- takto som to skúšal aj predtým, ale aj tak som si nebol 100% istý, či to robím správne. Väčšinou sa z AJ textu vysomarím, ale toto mi bolo akosi ťažko zrozumiteľné.
Tak dorazily ty 3-listé vrtulky a hned jsem udělal několik testovacích letů.
Poznatky jsou tyto:
- kvalita zpracování ucházející, ale střed je o něco silnější, takže se nesmí nasadit úplně nadoraz, jinak dřou o motor, nasadit jenom tolik, aby se ještě volně otáčely
- přijdou mi tužší, otázka je jestli je to dobře nebo špatně, každopádně u kořene se ohýbají výrazně méně ochotně než originál
- reakce na ovládání jsou mírně tupější, asi je to dáno nižšími otáčkami
- doba letu se zkrátila zhruba o 20%
nicméně v tom asi roli hraje i to, že moje baterka není z nejnovějších
- výrazně tišší než originál a zvuk je méně otravný, méně komárovitý
Poznatky jsou tyto:
- kvalita zpracování ucházející, ale střed je o něco silnější, takže se nesmí nasadit úplně nadoraz, jinak dřou o motor, nasadit jenom tolik, aby se ještě volně otáčely
- přijdou mi tužší, otázka je jestli je to dobře nebo špatně, každopádně u kořene se ohýbají výrazně méně ochotně než originál
- reakce na ovládání jsou mírně tupější, asi je to dáno nižšími otáčkami
- doba letu se zkrátila zhruba o 20%
- výrazně tišší než originál a zvuk je méně otravný, méně komárovitý
dt píše:Tak dorazily ty 3-listé vrtulky a hned jsem udělal několik testovacích letů. Poznatky jsou tyto:...
Na popud admina jsem udělal shrnutí některých informací v úvodním příspěvku tohoto vlákna a použil jsem tam i text z tohoto tvého příspěvku i s odkazem na zdroj vedoucí přímo na tvůj příspěvek. Doufám, že to nevadí.
OK v pohodě
Zeptam se tak - dneska chci litat s kopterkou, ale kdyz prejedu kniplem plynu urcite misto, tak dojde k vypnuti vsech motoru. Toto se ale nedeje pokazde, po chvilce vse funguje (cca 5-6 vypnuti a pak to funguje po cele draze plynu).
Nemate s tim nekdo zkusenosti? Myslite ze problem ve vysilacce nebo koptere?
Nemate s tim nekdo zkusenosti? Myslite ze problem ve vysilacce nebo koptere?