Nezávislá telemetrie 2015

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: Nezávislá telemetrie 2015

#16 Příspěvek od JosefSvejk »

ariane píše:Amper
Umí ten Profi box Jeti taky mluvit, nebo jen tonuje a ukazuje na displeji?

Jetibox profi převede znak morseovky, který je vysílaný telemetrickým modulem (jak Ex, tak neEX) na libovolný zvuk, který si přiřadíš v nastavení.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
BoŠ

#17 Příspěvek od BoŠ »

Amper píše:Ma, jmenuje se to SmartBox ale co nevim je to zda to obsahuje i prijimac (Duplex Profi urcite ano). Navic myslim ze nema zaznam dat (Jeti ano)

Vyhoda/nevyhoda je vic polozek na displayi. Nekdy to muze bejt vyhoda ale zjistil jsem ze ty 4 hodnoty na Jetaku jsou pekne citelne i pri rychlem pohledu. A 4 cisla v 90% pripadu stacej behem letu. Vyznat se v tom Hott displayi asi bude horsi (chtelo by aby nekdo kdo zkusil oboje rekl jak to vidi)

Cenove nevim, Jeti bude asi o trochu drazsi

U Hott systému je smartbox pouze rozšířením o jeden displej jednodisplejových vysílaček (případně umožňuje nastavení senzorů telemetrie při přímém drátovém propojení), jinak stačí displej na vysílačce, záznam telemetrie na SD kartu ve vysílačce je standart, stejně jako hlasové hlášení, a výstražná zvuková signalizace.
Senzory lze použít i od třetích stran.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Lark

#18 Příspěvek od Lark »

SmartBox žádný přijímač nepotřebuje, jen se připojí do datového výstupu Tx, protože komunikace i logování probíhá přímo přes vysílač.
ariane
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ariane »

J.S.
Takže bych ho teoreticky k variu rozchodit na mluvení mohl.. Do Jeti satelitu vrazit Altise 4, posílat to do PB a v něm přiřadit k tonum hlášky. Jestli pak už to někdo zkusil???
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od xpetr »

Lark píše:Jaká jsou omezení HoTTu proti JETI, kromě nezveřejněného protokolu komunikace?

Omezení je dnes již dost, Jeti dost uteklo a systém se stal pružnějším.....
např. kombinace modulů není libovolná, např. GPS a EAMs vario, ti divočej dvě varia na jednom displeji,
chybí malý bočník proudu, volně nastavitelných alarmů např. výšky moc nemáš kromě max. výška (anebo přednastavené 20,40,60,80,100 - což vidíš,ale chybí tuším 200,250m,)
zásadně mi chybí nastavení libovolných dat na displej, musíš vybírat z přednastavených,které nejdou změnit.
Takže včera jsem při konfiguraci 4m ASW s motorem chtěl údaj kapacity a výšky (čitelné-velké písmo) a ostrouhal jsem...
A to nemluvím o modulech vypínačů rx+ servo ovládaných z vysílače, modulech pro serva ( s funkcí odpojení vadného, nebo měření proudu jednotlivých serv)
Před 2-3 lety byl GR vítěz, který doteď slaví, ale soupeř Jeti dávno vyhrává další závody......
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od xpetr »

Lark píše:SmartBox žádný přijímač nepotřebuje, jen se připojí do datového výstupu Tx, protože komunikace i logování probíhá přímo přes vysílač.

Jenže BEEP žádný vysílač HOTT nechce....., má na řízení Fujtablu

Jetibox profi ho nepotřebuje. Předpokládám, že komunikuje rovnou nahoru s RXsat...?
(nebo musí přes TX modul?)
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
Lark

#22 Příspěvek od Lark »

xpetr, díky za vysvětlení. Je vidět, že Jeťáci neusnuli na vavřínech a jedou fest ve vývoji.
JosefSvejk

#23 Příspěvek od JosefSvejk »

xpetr píše:

Ano, jetibox PROFI nepotřebuje modul (TU) jako třeba klasický jetibox. Má svůj vlastní modul a dokonce ho můžeš použít třeba u prastaré vysílačky bez duplexu (nemusí být samo ani 2,4 GHz), která má výstup učitel - žák.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
martin z

#24 Příspěvek od martin z »

Já si vyzkoušel Vario telemetrii MZK, pak Hott a i když obojí pořád mám, tak termiku podle varia jsem začal chytat až podle Skyassistantu! Je to sice pěkně postaru do vysílačky za pasem a mluvený hlášení výšky je na dnešní dobu a na můj vkus taky dost Lo-Fi, ale nic mě nenutí čumět na úletonebezpečný displej a mžikový spínač na hlášení výšky nahmátnu poslepu. Výše zmíněná telemetrická varia mají oproti tomu podle mě subjektivně pocitově dvojnásobnou prodlevu mezi nadskočením elektrovětroně v bublině a pípnutím dole na zemi. Měření různých jiných veličin přes telemetrii ano, ale vario ne, tam to vteřinu nepočká, tam je to pomalý. Ale to se mi vyjevilo až když jsem si to srovnání draze zaplatil. Z inzerátů nabízejících telemetrická varia různých značek mi dobře není, ti už vědí proč se toho zbavit.
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

Beep píše:Jak je to s přidáním Jeti k stávajícímu fasstu pouze pro telemetrii netuším.

Kolega provozuje telemetrii vedle vysílače futaba právě přez jetibox profi, tak se ho zeptej.
memberlist.php?mode=viewprofile&u=713

s frsky DHT-U opatrně, já si ji pořídil vedle jeti a pohořel na tom, že sice vše ukazuje, ale neumožnuje to zvukově signalizovat--vário ukazuje stoupáky--zobrazuje aktuální výšku, ale ani nepípne :lol: .

jedna z možností jak se dostat k mluvící telemetrii je přez mobil, u frsky ovšem né přez modul DHT-U----správný typ by ti pro frsky doporučil Drondys.

http://www.jataya.net/cs/RCDroidBOx_telemetrie

nechá se stáhnou demo verze a vyzkoušet si ovládání a možnosti---salozřejmě virtuálně.
https://play.google.com/store/apps/deta ... dbox&hl=cs

problém muže být vidět vubec něco na mobilu na slunci a já osobně měl problém se trefit na ikonky reproduktor a vypínat--zapínat hlášení.

Vedle aplikace pro jeti podporuje Frsky a Hitec.

Vário od jeti je podle mého v pohodě použitelné, mám tu první verzi, malé zpoždění tam je-termika se podle něj létá ale v pohodě.

ke kompaktní samo domo nezbastlené telemetrické přijímací ustředně--samostatnému celku se rozumně dostaneš asi jen přez jetibox profi--samozřejmě ale za nepoměrně jiný peníz čidlových komponentu a přijímače než u frsky.

pro frsky u mě hrálo roli hlavně i možnost některé modely přímo osadit fskáckými levnými přijímači, je to rozdíl, koupit přijímač za 2k, nebo 800kč.

určitě ta mobilácká telemetrie funguje tady s tím modulem Frsky, na tomto modulu to zprovoznovali.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... le_RX.html

modul DHT-U nemá datový výstup,nelze proto zprovoznit přez mobil a nepípá signalizace z přípojných čidel, pouze síla signálu a tuším ještě přijímačových baterií.ostatní připojená čidla pouze zobrazuje na display a muže data z letu zaznamenat na mini sd kartu---možná :oops:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ystem.html
Kamca

#26 Příspěvek od Kamca »

Používám vario od firmy WSTech a naprostá spokojenost je vybaveno kompenzací a využívá Jeti zpětný kanál.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od TomasC »

Mě by zajímalo, zda máte někdo rozchozené a otestované propojení JETI varia a JETI speed senzoru, tedy systém TEK.

Prostě systém, aby se odstranila "kniplová termika". Pokud přitáhnu a model začne stoupat, ale i zpomalovat, mělo by to poznat, že za to nemůže termika a nemělo by se nic hlásit.

Já mám oboje, ale ale nemám větroně na otestování...
Drondys

#28 Příspěvek od Drondys »

pepin píše:S frsky DHT-U opatrně, já si ji pořídil vedle jeti a pohořel na tom, že sice vše ukazuje, ale neumožnuje to zvukově signalizovat--vário ukazuje stoupáky--zobrazuje aktuální výšku, ale ani nepípne :lol:.

jedna z možností jak se dostat k mluvící telemetrii je přez mobil, u frsky ovšem né přez modul DHT-U----správný typ by ti pro frsky doporučil Drondys.

http://www.jataya.net/cs/RCDroidBOx_telemetrie

...modul DHT-U nemá datový výstup,nelze proto zprovoznit přez mobil a nepípá signalizace z přípojných čidel, pouze síla signálu a tuším ještě přijímačových baterií.ostatní připojená čidla pouze zobrazuje na display a muže data z letu zaznamenat na mini sd kartu---možná

DHT-U se už myslím stejně ani nevyrábí. Frsky má teď nový displej FrSky Dashboard, který ovšem vyžaduje navíc i Frsky VF modul XJT, ze kterého je displej napájen přes Smart port a současně prostřednictvím Smart portu čte i telemetrická data z modulu. VF modul XJT lze provozovat i mimo vysílačku akorát je potřeba jej napájet třeba z 2S lipolky apod. FrSky Dashboard má i hlasový výstup a umožňuje i logovat telemetrická data na SD kartu. Níže je video demonstrující některé možnosti FrSky Dashboardu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ejrOoRUp6jo[/youtube]

Takže alternativa je FrSky Dashboard + modul XJT + telemetrický přijímač do modelu stačí třeba X4R-SB a do modelu ještě navíc telemetrická čidla dle potřeby.
Amper

#29 Příspěvek od Amper »

V tom případě je Jetibox profi lepší - ma v sobe modul i baterku.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#30 Příspěvek od Amper »

Koukám na Frsky a je to taky 9.6 ale co je zajímavý je noticka ze reálná rychlost by nemela překročit 1200bps jinak muze dojit k zahození dat. To vypadá ze FrSky realne komunikuje pomaleji než 9.6 a bufferuje data. A reálná rychlost je těch 1200.

Pokud to tak je tak je to bida, nemá to někdo nastudovane? Jsem uvažoval ze bych Frsky pořídil jako druhou vysilacku ale pokud je to tak tak radši zaplatím Jeti. Je to holt dražší ale aspon člověk podporu českou firmu.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“