reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

#616 Příspěvek od Celeron »

Velké díky za informace.
Kapton jsi lepil z samolepících pruhů 25 mm širokých, co mají v GME nebo nějaký širší?
No vidíš, na tyčku Tesa Easy Stick na rebelove.org lidi docela nadávaj, že prý Coreska je o řád lepší.
Našel jsem taky že Zahradník tiskne na Vellemanu na oboustrannou lepící pásku ale píše jen PLA.
Koukám, že je to alchymie a že si nakonec každej musí projít svojí "vývojovou" fází. :)
Jirka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#617 Příspěvek od jyrry »

Pánové, jak to tady sleduju... tak pouštím z hlavy nějaké své nápady zkusit na mojí frézku naroubovat horkoplastolep :roll:
jyrry.webnode.cz
Amper

#618 Příspěvek od Amper »

dt píše:Džusík zhruba v poměru do 1 litru acetonu rozpustím 1m struny 3mm. Ale vůbec to není kritické, aspoň já jsem nějaké zásadní rozdíly při změně hustoty nezaznamenal.

Myslim ze dzusik bez kaptonu ti nefunguje protoze ho mas moc ridkej. Ja ho mam vyrazne hutnejsi a slape na cistem skle jak vino.

Mam nekolik lahvicek od male tatarky a spol kde mam dzusik pro kazdou barvu a na vicku prisroubovany levny stetec. Tim padem je nasmrdlani otazkou okamziku.

Hustejsi dzusik lip drzi ale pokud se tyka vizualu tisku tak dela problem pouze dzusik na teply hotbed. Dojde k rychlemu vyschnuti a udela to takovy nehezky matny povrch. Tiskne se na to uplne v pohode (nekdy i lip protoze vrstva je pak fakt tlusta) ale zpusobuje to potencialni nehezkosti v povrchu tiskleho dilu.

Pokud nechces mit dzusik pro X barev tak je nejlepsi rozpustit pruhledny ABS. Pak je efekt na barvu minimalni (po rozpusteni a naneseni neni ciste pruhledny ale mlecny) pouze ve forme svetlejsi barvy.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#619 Příspěvek od Amper »

jyrry píše:Pánové, jak to tady sleduju... tak pouštím z hlavy nějaké své nápady zkusit na mojí frézku naroubovat horkoplastolep :roll:

Me to pripomina diskuse o CNC masinach z historie MojeHobby. Lidi jako ty to nejak zbuchly ,frezovali a pripadne tunili. Pak jsou lidi co to vemou profi metodikou (jako kdyz CNCcko stavel Zami) a postavi super stroj a jedou. No a pak jsou lidi co nelitaj protoze frezujou a nefrezujou protoze furt neco predelavaj na stroji. Jo a pak jsou lidi co ti vysvetli ze freze nebo 3D tiskarna je neco co oni by udelali uplne jinak, mnohem lip a mnohem vic hifi a presnejsi jen kdyby chteli (coz se jim momentalne zrovna nechce) :-D

Ja vzal set od Zahradnika, v ramci vylepseni jsem vytiskl krabicku a drzak na zdroj (na necem se clovek naucit musi), premistil to do dilny (kde nemam PCcko takze Raspi/Octopi) a zavrel do bedny a od te doby na to nesaham a tisknu. Ostatne me ted napada zda bych po X mesicich nemel zkontrolovat treba vyrovnani stolku.

Tiskarna je sice strojarky nepevna, tisknu na neco na co sice tiskne pulka sveta ale tady se dozvis za to vlastne nemuze fungovat atd.... Akorat me to nechava chladnym protoze tiskarna je nastroj :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
ST
Kontaktovat uživatele:

#620 Příspěvek od ST »

Zeptám se docela nenásilně. Jelikož o 3d tisku uvažuji, ale jsem docela náchylný na různé smrady. Je tohle nějak limitující a kde tu tiskárnu provozujete ? nebo se to dá uložit do nějaké ochranné komory s odsáváním ?
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
tomashr

#621 Příspěvek od tomashr »

Plně souhlasím s Amperem - ABS juice je naopak defakto to jediné, co funguje opravdu dobře. Skoro bych řekl bohužel - pro tisk v bytě je to to největší svinstvo z hlediska škodlivin a smradu, v dílně by to nevadilo, ale zůstane druhý "opruz", totiž dost nepříjemné čištění skla, které po pár tiscích nutné je (ono jde jen domáznout štětcem, ale jde to tak třikrát, pak už se začnou projevovat drobné nečistoty z tisku atd. a je nutné sklo vyčistit a udělat novou souvislou vrstvu).
Ale opravdu to chce podstatně větší koncentraci, jak tu padl 1 metr na litr, tak to jsem určitě na pětinásobku, možná dokonce na desetinásobku!

Jiné metody jsou příjemnější na práci, ale spolehlivostí zkrátka horší, ať už je to lak na vlasy či lepicí tyčinka. Kapton sice celkem funguje, ale je zas drahý a nevydrží věčně.
tomashr

#622 Příspěvek od tomashr »

ST píše:Zeptám se docela nenásilně. Jelikož o 3d tisku uvažuji, ale jsem docela náchylný na různé smrady. Je tohle nějak limitující a kde tu tiskárnu provozujete ? nebo se to dá uložit do nějaké ochranné komory s odsáváním ?

Hele, v tuto chvíli to provozuji v pokoji a dá se to vydržet, samozřejmě se snažím netisknout moc večer, aby se na noc důkladně vyvětralo. Ideální to ale není a jednoznačně počítám s tím, že až se oteplí, tak budu tisknout na balkóně. Hlavně proto jsem si odladil OctoPI s Raspberry PI, připojeným na tiskárně se snadným připojením ethernetem (případně wifi) a kamerou na sledování tisku.

Rozhodně se z 3D tiskárny nevalí kouř jako z laserové řezačky či hromady pilin jako z CNC frézy, v tomto směru to je relativně čistá technologie, ale vyloženě "pokojové" zařízení to také není.
tomashr

#623 Příspěvek od tomashr »

Celeron píše:Třeba že kovovým hotend nejde tisknout PLA. Mám nejnovější celokov třídrát. Není to nějaka již překonaná informace?

Já s postupně rostoucími zkušenostmi začínám mít dojem, že hlavní malér s PLA je v rovnoměrnosti kvality materiálu, ne v tom, že mám také celokovový hotend. Ono to tiskne úplně v pohodě, ale pak narazíš na kus struny, který se "hryzne" v posuvu a jsi v pytli. Problémy s kovovým hotendem tu byly, ale přijde mi, že to není ta primární příčina.

Mimochodem jeden postřeh lehce k blití - připadá mi, že levné PLA z Hobbykingu se chová lépe, než české z Mladče. Docela smutné, člověk by i občas rád podpořil domácí produkci, cena zase o tolik vyšší není, ale když je kvalita proti číně možná spíš nižší, tak je volba jasná :-(
dt

#624 Příspěvek od dt »

Celeron píše:Kapton jsi lepil z samolepících pruhů 25 mm širokých, co mají v GME nebo nějaký širší?

Lepil jsem přímo šířku 20cm.
dt

#625 Příspěvek od dt »

Amper píše:Myslim ze dzusik bez kaptonu ti nefunguje protoze ho mas moc ridkej. Ja ho mam vyrazne hutnejsi a slape na cistem skle jak vino.

No já jsem zkoušel i hustší, ale je fakt že tak hustej jak píšete (pěti až desetinásobek) jsem nezkoušel.
Věřím že to někomu (tobě) funguje, psal jsem vlastní zkušenosti, ne obecné pravdy. :wink:
Ale od té doby, co mi uspokojivě funguje tyčinkové lepidlo, se už asi k acetonu nevrátím, tisknu totiž v obytných prostorách a ten smrad prostě vadí nejen mě, ale i ostatním obyvatelům. To je hlavní důvod, proč jsem s ním přestal další pokusy dělat. Ono to totiž nesmrdí jenom při nanášení, ale i při čištění. Protože několikrát použité sklo se pak musí před nanesením nové vrstvy očistit, to znamená buď umýt acetonem, nebo oškrabat. Zkoušel jsem místo umytí použít takovou tu žiletkovou škrabku na sklokeramické varné desky. Z toho je zas pro změnu strašný bordel, ty šupinky ABS jsou strašně elektrostatické, všude se to lepí a roznáší po celém bytě. Naproti tomu jednou nanesené tyčinkové lepidlo použiju podstatně vícekrát (rekord je aktuálně asi 30 tisků po sobě) a pak se to čistí opláchnutím pod vlažnou vodou. To je proti acetonu o tolik komfortnější, že už jsem ani další možnosti nezkoušel.

Podle mě si svým procesem musí projít každý a každý si pak najde metodu, která jemu vyhovuje.
tomashr

#626 Příspěvek od tomashr »

dt - jak sis asi všiml, tak s tebou dost souhlasím a v podstatě z té spokojenosti s ABS juice moc nadšený nejsem - sice mi to perfektně funguje, ale jinak to je opruz hned v několika rovinách.

Spíš bych se tě zeptal na něco jiného. Chválíš tu tyčinkové lepidlo, ale jsi spokojen s povrchem té strany "na skle"? Já totiž jsem při použití ABS juice schopen dostat doslova "zrcadlový lesk", u lepidla ani náhodou. Neříkám, že to vždy vadí, tu a tam je matný povrch i výhodou, nicméně občas lesklý povrch chci a pak jinou cestu než "džus" nevidím...

A jinak osobní postřeh - přijde mi, že tyčinkové lepidlo funguje lépe na PLA při nižší teplotě bedu, u ABS se to horší.
twint

#627 Příspěvek od twint »

Mam Rebela 2, tisknu z PLA Mladeč. Smrdí to, ale není to nic hroznýho. Sem ta motevřit okno na vyvětrání a je to OK. Tiskárnu mám v malé místnosti tak je tam větši koncetrace.
Tisknu na lepidlo Kores... měl jsem Podložku Buildtak, je fajn, ale kdyz se to připeče na ni tak to z toho nejde sundat a roztrhnete ji, tudiž další kupovat nehodlam, kores vyhovuje.

Nez zjistite jak to funguje, co a jak nastavit tak to chvilu trva. ja jsem bojoval s hotendem od 3draty a PLA - ucpávání, chlazení atd. Ted mám hotend s teflonovou vlozkou a onu proklinanou "bambulku" jsem nestrihal od te doby ani jednou.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=puso_W5l1AA[/youtube]
Přílohy
WP_20141018_15_57_34_Pro.jpg
WP_20150214_21_59_38_Pro.jpg
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
dt

#628 Příspěvek od dt »

tomashr píše:Chválíš tu tyčinkové lepidlo, ale jsi spokojen s povrchem té strany "na skle"?
A jinak osobní postřeh - přijde mi, že tyčinkové lepidlo funguje lépe na PLA při nižší teplotě bedu, u ABS se to horší.

Právě ten povrch, který se vyrábí tiskem na tyčinkové lepidlo, mi vyhovuje podstatně líp. Ještě jsem netiskl nic, na čem bych vyloženě lesklý povrch vyžadoval, takže spíš mi vyhovuje to, že je předmět víceméně rovnoměrně matný ze všech stran. Je to takové konzistentní. A co jsem měl možnost výsledky ukazovat nezaujatým pozorovatelům, tak jim se ten matný povrch taky líbil víc.
A rozhodně to není tak, že by nebyl hladký. Je výborně hladký a perfektně rovný, jenom není lesklý.
Až přijde léto a budu moct tisknout s otevřeným oknem, tak udělám pár pokusů s opravdu hustým džusem na skle bez kaptonu. Ono když to zafunguje, tak budu rád i za tuto možnost pro případ, kdy bych lesklý povrch potřeboval.

Co se týče držení ABS vs PLA, tak ABS drží jenom během tisku, kdy se sklo hřeje (topím na 110 st.). Jakmile ochladne pod 50, tak to udělá "puk" a odpadne to úplně samo.
PLA tisknu na studené sklo a tam mám problém, že to drží i po tisku a odpadnout se mu nechce. Musí se podebrat na vhodném místě a lehce zapáčit, chvilku to odolává a pak to odskočí. Ale bojím se, že kdyby to byla nějaká větší plocha, tak to z toho nedostanu.
tomashr

#629 Příspěvek od tomashr »

Díky, tak to máš podobný výsledek jako já - taky netvrdím, že při tisku na "lepidlo" povrch není hladký, jen prostě nejde dosáhnout lesku. Pokud to vyhovuje, tak proč ne, já ale už pár situací s požadavkem na lesklý měl a tam vidím u ABS cestu jen přes juice. U PLA jsem celkem slušný lesk dosáhl i u laku na vlasy, ale občas to na něm úplně nedrží.
Amper

#630 Příspěvek od Amper »

Ohledne cisteni skla od juice - nejvic se me osvedcila skrabka (pouzivam plastovku ala http://www.naradi-hrebec.cz/cz/e-shop/7 ... 06820.html , koupeno nekde v Bauxxx)

Tou to jde uplne krasne skrabnout dolu
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“