reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
kroxigor

Re: reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

#646 Příspěvek od kroxigor »

kroxigor píše:Já teď řeším stavbu stolku a nevím jak ho mám dát daleko. Někde je vpravo 45 někde 50 a v dalším popisu 55mm.
Co je správně odkud kam měřit a kolik by to mělo být?

kroxigor píše:Díky, nakonec jsem si našel plány Rebela II a nastavil to podle toho tedy na 55mm.

Něco je špatně mám nastaveno podle plánku 55mm pro pojezd osy Y na vozejku a drhne mi pravej zadní držák o pravej motor osy Z :cry:
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#647 Příspěvek od Arcicorsa »

TO kroxigor: já mám nastaveno 45mm .. Heatbed je od pravého motoru osy Z 10mm a vlastní stolek cca 7mm..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#648 Příspěvek od Celeron »

dt píše:Tím to určitě nebude. Já to provozuju na stařičkém Dell Latitude E505 (Celeron M a 256M RAM, grafika nějaká naprosto zoufalá Intel 82855, XP SP1).

Ale jenom tiskneš, že jo? Slicr3 prý na XP chodit nemůže, sám Velký Rebel Lenc mi to napsal.
Nebo někdo z Vás na XP opravdu Slicruje? No trochu komplikace, na PC v kanclu příprava a na PC v dílně tisk (nebo přes SD)
Jirka
kroxigor

#649 Příspěvek od kroxigor »

Arcicorsa píše:TO kroxigor: já mám nastaveno 45mm .. Heatbed je od pravého motoru osy Z 10mm a vlastní stolek cca 7mm..

Díky tak jsem to nastavil a vejdu se akorád. Původní plány nepočítaly s těma zubatejma stavítkama.
Vzdálenost Hotbedu od desky mám na 20mm.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#650 Příspěvek od Arcicorsa »

dt píše:Když tak koukám na ten tisk, výplň typu honeycomb máš volenou z nějakého konkrétního důvodu? Docela by mě to zajímalo, resp. obecně by mě zajímalo, jaké výplně volíte na jaké tisky.

Tak konečně trocha času a mohu se rozepsat.. Takže ta výplň, zkoušel jsem všechny typy výplní co jsou v nabídce a honeycomb mi osobně vyhovuje nejvíce, rychle se tiskne a je pevný.. Pokud bych chtěl něco extra pevného tak bych ale volil Hilbertcurve (brutálně pomalé). Co se týče procenta výplně tak je dobré mít na paměti že materiál se smršťuje a počítat s tím že čím víc výplně bude tím větší smrštění nastane a stoupne riziko odlepení od podložky. Když tisknu ramena na copteru tak jedu 70% když jen vzorky tak 25% a když chci něco nenáročného jedu na 35% . Dál se tu řešilo lepidlo. Co jsem zkusil byl herkules (prý na to tisknou) ale to byl propadák, nedrželo to a vůbec jsem byl rád když se vlákno chytlo na podložku. Dále Juice, dělal jsem ho podle sebe a poměr neznám, prostě jsem přidával plast dokud to nezačalo mít konzistenci (nevím k čemu to přirovnat) asi jako řidší barva v plechovce, prostě když se to lilo na podložku tak bylo vidět že se to trochu táhne. Celkem to drží ale není to žádná hitparáda (třeba ta ráčna), povrch je ovšem luxusní a zrcadlový, první vrstva se krásně chytne a sundat to jde celkem dobře po vychladnutí. Pak je tu můj favorit (už na nic jiného netisknu) a to je tyčinka Kores (originál, zkusil jsem různé ale jen Kores funguje tak jak má), drží na podložce jako přibitý (ještě se mi nic neutrhlo), povrch bych nenazýval matným (matná je fotka a to vypadá opravdu jinak), osobně mám povrch naprosto hladký jen není zrcadlově lesklý. Teď k držení na podložce, není to jen o lepidlu ale je to hlavně o první vrstvě. Vůbec si nedovedu představit jak někteří tisknete xxxx tisků bez rovnání bedu. Já bed rovnám před každým tiskem, používám na to spárové měrky (jakou měrku, to si musíte zjistit podle vaší tiskárny, na nesmysli s listem papíru zapomeňte) a to je podle mě to nejdůležitější ale neobejde se to bez rovnání stolku před každým tiskem (vždy to chce o nějaký ten stupínek doladit štelovátka). Osobně jedu první vrstvu vždy 0.1mm a to i kdyby čert na koze jezdil. No a co dál? Snad nic :D . Jo tisknu na zrcadlo 3mm.. Jo ještě jste řešili PLA. Tam nemohu radit, PLA netisknu a nikdy asi tisknout nebudu protože k tomu nemám důvod s ABS jsem spokojený. Ale co jsem vyčetl různě po fórech (budu se opakovat) tak to zasekávání je o tom že PLA lépe vede teplo a tím pádem se nataví výše než je zdrávo, natavený materiál se začne tlačit kolem struny nahoru kde najednou ztuhne a máme zámrz (bakuli). Jeden fígl jak tomu zabránit je přesná PTFE vložka, dále kompletně vyleštěná cesta drátu v hotendu ale osobně vidím problém jinde a to ten že (dnes jsem si to sám oměřil na třech drátech) díra pro strunu je v hotendu větší než průměr drátu a tím pádem může natavený materiál vytékat směrem vzhůru kolem struny. Osobně jsem si dělal celý hotend sám a tolerance jsou minimální a není tedy možné aby se natavený materiál tlačil vzhůru kolem struny, struna funguje jako píst (ABS mi zatím nikdy nezamrzlo, od zavedení drátu prostě pořád tisknu a nic neřeším). To už je snad vše co jsem chtěl říci :D , třeba mě časem ještě něco napadne :wink: .
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#651 Příspěvek od Arcicorsa »

Ještě si dovolím poznámku, pokud by někdo chtěl zkusit můj hotend tak není problém ho vyrobit. Chladič je předimenzovaný a uchladí se krásně když jede ventilátor na 10% . Heating block je určen pro dvě vyhřívací tělíska (topit jen na jedné straně se mi nelíbí a myslím že to ani není to pravé ořechové). Heat break je z nerezu s minimální tloušťkou stěny (přenese se jen naprosté minimum tepla). Trysky nedělám, teda dělám ale jen pro sebe je to totiž strašná pakárna :? ale bez problémů pasují trysky od 3dráty a nemám k nim jedinou výtku. Pokud někdo chce tak SZ..
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#652 Příspěvek od Celeron »

Mě z toho Repetier-Hostu asi budou omývat :roll: Ta hláška Out of memory je i na 2 roky starým noťasu s W8. 8O V dílně jsem vyhrabal z regálu 15 let starou PIII 750MB s grafárnou Nvidia s ovladačem grafiky z roku 2005. Nainstaloval jsem na ni USB drivery a Repetier-Host a s STL se bez problémů vykreslují, tiskárna reaguje na povely a co je nejzajímavější, Slic3r normálně jede, i když podle hlášek na Rebel.org pod XP vůbec jít nemůže. :roll: To je teda síla... Já snad budu muset shánět po bazarech AGP8 grafiku a nainstalovat ji místo toho integrovanýho Intela.
Jirka
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#653 Příspěvek od Arcicorsa »

Změň barevnou hloubku na 16bit a sniž rozlišení třeba na 1024 x 768..
arachna

#654 Příspěvek od arachna »

Hele ja mam v dilne taky "dedecka" z 2005 s XP a slape mi na nem uplne vsechno, Repetier, Sli3cr, Cura, KissSlicer, Blender, 123Design , NetFabb...
Je v tom AMD, 4G RAM, a Nvidia 256MB a hlavne porad prvni instalace z 2005. Tim ze na nem experimentuju a instaluju vsechno co kdo "dotahne" na opravu, tak je chudak tak zapraskanej, ze uz nekolik let cekam, ze se musi zhroutit ... :lol: a furt maka 10-16hodin 5 dni v tydnu - chudak :roll:
Vecer a o vikendu tvorim na NTB Intel i5, 8G RAM, 2G Nvidia s W8.1-64 a taky zadnej trabl ... ale u toho bych to ani nepredpokladal :)
tomashr

#655 Příspěvek od tomashr »

Arcicorsa píše:Teď k držení na podložce, není to jen o lepidlu ale je to hlavně o první vrstvě. Vůbec si nedovedu představit jak někteří tisknete xxxx tisků bez rovnání bedu. Já bed rovnám před každým tiskem, používám na to spárové měrky (jakou měrku, to si musíte zjistit podle vaší tiskárny, na nesmysli s listem papíru zapomeňte) a to je podle mě to nejdůležitější ale neobejde se to bez rovnání stolku před každým tiskem (vždy to chce o nějaký ten stupínek doladit štelovátka).

Tohle podepisuju, taky jsem dlouze řešil lepidla až jsem zjistil, že minimálně dvě třetiny úspěchu jsou ve správné výšce hlavy nad sklem pro první vrstvu. Až když je toto vyřešeno nastoupí lepidlo či juice, důležité je samozřejmě taky, ale tady se dá různě improvizovat, zatímco výška hlavy je naprostý základ.

Mimochodem řečeno ale nastavení listem papíru zas tak velký nesmysl není, člověk na to za čas chytne cit, jak musí drhnout a výsledek je zcela uspokojivý.
Amper

#656 Příspěvek od Amper »

Opravdu si rikam ze je super ze moje tiskarna neumi cist internetove diskuse :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
tomashr

#657 Příspěvek od tomashr »

Amper píše:Opravdu si rikam ze je super ze moje tiskarna neumi cist internetove diskuse :-D

Hele a ty vážně nemusíš občas doladit stolek? Tomu mám docela problém věřit - ona se spousta věcí zbytečně dramatizuje, to je jasné, ale zrovna na stolek jsem narazil zcela jednoznačně - žádná teorie. Mimochodem stolek docela pracuje podle teploty bedu , typickou situací k doladění je přechod mezi 100st ABS a 40-50st PLA.
dt

#658 Příspěvek od dt »

Celeron píše:Ale jenom tiskneš, že jo? Slicr3 prý na XP chodit nemůže, sám Velký Rebel Lenc mi to napsal.
Nebo někdo z Vás na XP opravdu Slicruje? No trochu komplikace, na PC v kanclu příprava a na PC v dílně tisk (nebo přes SD)
Jirka

Tak to ti sám Velký Rebel Lenc kecal.
Dělal jsem na tom dlouhé měsíce úplně všechno - tisk, Slic3er i kreslení ve Sketchupu. Všechno šlapalo jak hodinky, ale pravda, ne všechno najednou. Při tisku jsem musel na proces repetiera nastavit vysokou prioritu a nesměl jsem dělat nic jiného.
A Slic3r na XP šlape úplně v pohodě. Je sice fakt, že na těch 256M RAM nic moc, větší tisky docela swapujou, ale prošlo to. Extrém byl, když po mě chtěl soused vytisknout nějakou nahou babu, STL mělo 40MB, to se asi 20 minut jenom načítal STL do repetiera a slicing běžel asi 2 hodiny. Ale nakonec doběhl a úspěšně se vytisklo. :wink:
Teď už mám ten noťas opět jako servisní, protože tisknu přes Octopi a tudíž můžu kreslit a slicovat jinde, takže používám stolní PC v pracovně.
Naposledy upravil(a) dt dne úte 17.03.2015 8:42, celkem upraveno 1 x.
dt

#659 Příspěvek od dt »

tomashr píše:
Hele a ty vážně nemusíš občas doladit stolek? Tomu mám docela problém věřit - ona se spousta věcí zbytečně dramatizuje, to je jasné, ale zrovna na stolek jsem narazil zcela jednoznačně - žádná teorie. Mimochodem stolek docela pracuje podle teploty bedu , typickou situací k doladění je přechod mezi 100st ABS a 40-50st PLA.

Nevím jak Amper, ale já to moc neřeším. Jenom to zběžně kontroluju, když čistím sklo a nanáším znova lepidlo. Ale už ani nepoužívám papír nebo měrku, prostě sjedu na 3-4 přednastavené kalibrační body a kouknu z boku proti stěně, jak je vysoko tryska nad sklem. Většinou kývnu hlavou jako že OK a nic neřeším. Při spuštění tisku se zběžně kouknu, jak vypadají první centimetry, většinou dobře. Výjimečně se stane, že je tryska blíž než by měla být (zvláštní, nikdy se mi sama nevzdaluje, vždycky přibližuje), tak za chodu utáhnu šroubky desky o 10-20 stupňů a jede to. Stejně se nejdřív tisknou první 2-3 smyčky skirtu, tam je jedno jak dopadnou.
Amper

#660 Příspěvek od Amper »

Donutili jste me to jit overit a podle mne to mam v cajku. Teda papirovou metodou. Naposled jsem to kontroloval kdyz jsem tiskarnu prenasel coz je tak mesic.

Mozna to je tim ze tisku jen ABS (PLA jsem jeste nerozbalil), tiskarna je zavrena v boxu takze start i snizovani teploty je relativne stejnomerne.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“