Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Čau lidi potřebuju radu, stavim epp model extra 300 rozpětí 1300mm a rozhoduju se co koupit za motor aby letadlo bylo svižný ale ne moc těžký, uvažoval jsem o motoru axi 2217 který ja na stránkách modelmotors.cz doporučován k 3D akrobatům do 850g což by mělo stačit ale hledal jsem dál a našel o cca 40g těžší (což neni problém) motor axi 2814 u kterého udávaj že by měl unést 3D akrobata těžkého až 1200g což by se mi zamlouvalo víc. Jenže když jsem oba motory porovnal v programu Drive Calculator vyhodilo mi to že motor axi2217 má tah až 1400g a motor axi2814 dokonce o neco menší než axi2217 takže néchápu proč ho na stránkách modelmotors doporučujou pro modely těžší o 350g, pokud by mi to mohl někdo objasnit budu rád díky.
Tezko rict, otacek na volt maji skoro stejne. Proudove zatizeni pri stejnych vrtulich je skoro stejne. Ale asi bych zvolil tu 2814, pokud mas na ni misto a vetsi vaha nevadi. Podle me bude mit vetsi kroutak, a casem ho muzes pouzit i s vetsi vrtuli. Nak
Do akrobata 130cm spis ten vetsi. A nema to nahodou trosku moc velky kv, jak tam vyjde velka vrtule? Aby tam pak nebyla nejaka 9" spachtlicka, s tou by to moc neakrobatilo.
Tak sem stáhnul jinou verzi drive calculatoru kde mi to spocitalo pro motor 2814/12 nejvissi tah 1728g coz by bylo dobry ale problem je ze tento tah to ma mit s vrtuli APC 9x3,8 při otáčkách 11643 rpm a vrtule je stavena na 7222 rpm..... tak nevim jestli by to fungovalo dobre jinak co znamena kv???
Zkus to propocitat s 2814/16, popr. /20 .Tenhle parametr ma souvislost prave s kv, coz jsou otacky na 1V napeti. Cim vetsi cislo za lomitkem (nikdy nevim jestli to je pocet polu nebo magnetu), tim nizsi kv, tedy mensi otacky a vetsi lopata.
Katana VA * Blade Freeair * Puding * Filip 400 sport - 6EX Fasst
1138 píše: Cim vetsi cislo za lomitkem (nikdy nevim jestli to je pocet polu nebo magnetu), tim nizsi kv, tedy mensi otacky a vetsi lopata.
Akorat ze to neni ani to ani ono, ale POCET ZAVITU dratu. Zbytek tvrzeni je vicemene ok.
A mimochodem pocet polu = pocet magnetu (presneji magnetickych polu) a tech je u tohoto Axika a vetsiny podobnejch obezek = 14 (bezohledu na to jak je to navinuty). Zatimco polovych nastavcu (= tech civecek) je 12.
1138 píše:Zkus to propocitat s 2814/16, popr. /20 .Tenhle parametr ma souvislost prave s kv, coz jsou otacky na 1V napeti. Cim vetsi cislo za lomitkem (nikdy nevim jestli to je pocet polu nebo magnetu), tim nizsi kv, tedy mensi otacky a vetsi lopata.
S motorem 2814/20, vrtulí APC 13x6 je tah 1653g a motor si vezme 26A což by nemuselo bejt marný když uvážim že 2814/12 jen s o málo větším tahem vezme skoro o 10A víc (čas letu se taky počítá) díky za radu tento motor bude asi nejlepsi
Tak sem koukal na stranky modelmotors a u motoru 2814/20 pisou max proud nejakejch 17A a 25A max na 20sekund to by byl docela problem takze nevim cemu verit, drive calculator rika ze 25A je ok