ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
troiac

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#2236 Příspěvek od troiac »

Amper píše:
UART0 je UART nula. To je port ktery je na APM sdileny s USB. Pokud tam neco mas bodnuteho tak se bude USB komunikace takto chovat. Zkus to odpojit

Aha to su tie vyvody na druhej strane nie tam nic pripojene nemam.
To s vykonom telemetrie musim vyskusat dam vediet.
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
sapavlisna

#2237 Příspěvek od sapavlisna »

Tak to vypadá, že mi odešel MUX, i když přesně nevím, co to znamená. Koptr mi normálně lítal (zkoušel sem teda jen vzletět a pohnout se do všech stran, na větší lítání sem si netroufl). A teď mě to štve. Taková malá součástka a vlastně ani nevím proč to odešlo. Dá se to někde sehnat a vyměnit? Tím se zrovna ptám, jestli někdo v Brně není šikovnej a nevyměnil to.
sapavlisna

#2238 Příspěvek od sapavlisna »

Pokud odešel MUX, vyřeší se něco zakoupením telemetrie? Nebo to bude pořád nepoužitelný?
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#2239 Příspěvek od jamesgsf »

A na co je ten mux zatím jsem o tom neslysel
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
sapavlisna

#2240 Příspěvek od sapavlisna »

Omlouvám se za ne příliš dobrý popis. MUX tomu říkají na netu kde sem o tom našel zmínku. Ve skutečnosti se jedná o součástku ts5a23157 a slouží jako přpínač/multiplexor v obou směrech. Je na to připojen Rx a Tx pro programování/komunikaci s 2560 přes USB nebo telemetrii respektive UART0. No a protože vyhořel, tak všechno funguje, nahraju klidně bootloader na desku přes arduino, ale přes USB nebo telemetrii se s čipem 2560 nedomluvím. Na portech telemetrie mám při zapnutí 5V, což není dobře.
Teď to můžu zkusit vyměnit (no ta smd součástka je fakt dost titěrná a netrufám si na to) a nebo to odstranit a natvrdo připojit USB nebo telemetrii. Když USB, tak tam už nikdy nedám telemetrii, když spojím telemetrii, tak se s tím už nemusím nikdy spojit pokud se něco špatně nastaví.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#2241 Příspěvek od jamesgsf »

No nevím spíš si myslím, že ti spadl bootlader nebo bude chyby na Atmel 32u2 ten se stará o komunikaci s usb, si myslím. Jde to nahrát ale potřebuješ avr isp programátor. Pokud by to nešlo nacpat přes flip pro atmel. Nejsem si jist ale myslím, že na tele i gps leze 5V, ale nikdy jsem to neměřil. Cca před půl rokem jsem toto řešil taky, nakonec jsem dvě apm ze 3 rozběhal, ale jedno má problém na kanálech nejde 3 a 4 kanál. Na to nemůžu přijít co to je ale zřejmě to bude asi nějaká HW chyba. Teď to nemůžu najít, mám to někde ve svem booku v záložkách a teď jsem bohužel v práci. Dělalo to to samé nešlo se připojit na usb a svítila jen zelená led. Bohužel si to už tak nepamatuju. Mám pocit, že mne MP 2.0 vypisoval chybu bootladeru, ale nebyl to na 2560 ale na tomhle druhém čipu.
sapavlisna

#2242 Příspěvek od sapavlisna »

No na tu 32u2 sem taky nahrál novej bootloader podle návodu. Stejně tak mi to šlo na 2560, zato vázla komunikace mezi tou 32u2 a 2560. No nevim, mě příjde mít na telemetrii na Rx 5v jako kravina. Tam bych snad měl posílat napětí z venku a když nemám nic připojený tak tam mít nulu.
Ano, 32u2 se stará o komunikaci s USB a pak pokud má na portech vedoucích k tomu MUX nějaký data, tak přepošle signál na Rx,Tx ledky. Mě při připojování blikla jen Rx, takže 32u2 dostala data, blikla Rx, zkusila je přes MUX poslat do 2560, ale protože je vyhořenej, nic neprošlo a už neblikla Tx.
Další a silnější argument pro fungující 32u2 je, že mi kopter normálně lítal a fungoval. 32u2 se stará i o příjem dat z přijímače a pokud byl špatnej, přestal fungovat nějakej kanál na vysílačce. Tohle se mi nestalo. Dokud sem nepřehrál bootloader i na 2560, koptr lítal, GPS fungovala, všechno fajn a Rx i Tx ledky blikaly.
Fakt si myslím, že je to ten MUX. Ale na ten přepájet si fakt netroufnu.

Tady sem si zkusil načrtnout zapojení toho MUX přímo v APM. Teoreticky to su schopnej odpájet vlastníma silama a spojit krajní dva konektory dole dohromady, tedy vždy NC a COM, tím propojit Tx/Rx telemetrie s Mega2560 a tím mít funkční telemetrii. Ale tam si nejsem jistej, jestli se přes to dá nahrát novej FW (protože tam mám čistej bootloader) a nebudou s tím v budoucnu trable. Propojení COM a NO (tedy přívod k 32u2 a tím USB) je už dost náročný a když to někdo zvládne, tak se dá zrovna vyměnit celá součástka.

IMG_20150426_194125.jpg

Absolutně netuším, jak se mi tohle povedlo. Na druhou stranu to bylo jedno z nejlevnějších APM co sem našel. Koupil sem nový spolu i s power modulem z banggood. Moje APM třeba nemá připájený vývody pro jumpery 2,3 a 4 (dvojka je potřeba pro flash 32u2), kdežto to z banggood je už má, tak doufám, že to bude kvalitnější zpracování. Moc příspěvků o spáleným MUX sem nenašel, ale pár se jich najít dá. Jeden amik takový APM dokonce odkupuje, ale asi by se mi nevyplatilo to tam posílat, radši zkusím najít někoho, kdo to za úplatek vymění tady a budu mít dvě krabičky, pak můžu jednu zkusit prodat.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#2243 Příspěvek od jamesgsf »

Ok jsem rád že jsme se v některých věcech sešli aspoň jse nebádal nadarmo. Bootloader je na všech čipech jedný řady stejnej, co jsem pochopil, ale nejsem programátor. Tak to by snad problémy dělat nemělo. Jinak dík za dobrou informaci, mohl bys to ještě nějak vyfotit o jakou součástku přesně jde? když tak přemýšlím, tak na tele asi opravdu poteče 5V mám minimko propájený na 5V a a v podstatě je tele jen na y cabelu. Můžu když tak proměřit, ale až zítra.
sapavlisna

#2244 Příspěvek od sapavlisna »

No na 32u2 a 2560 jsou jiny bootloadery. Dokonce sem si stahoval nejakej spesl na 2560, protoze arduino samo o sobe na tenhle cip neumi bootloader nahrat kvuli vstsi pameti ci co. Detailne sem to nezkoumal.
Jako jo, na telemetrii z peti portu vyuzivas 4, jeden vcc, jeden zem a pak je Rx a Tx. Ale fakt me prijde divny mit konkretne na Tx 5V. Nicmene, jestli to promeris, budu rad. Pak si teda muzu koupit telemetrii a pouzivat to jen tak bez pripojeni s USB pokud s tim neni problem. To by bylo supr. Sice uz mam koupeny novy APM, ale to se snad kdyztak proda a nebo hodi do jinyho stroje.
Jinak vyfocena je ta soucastka tady http://static.rcgroups.net/forums/attachments/5/4/0/0/7/2/a7321958-58-apm%20board%20mux.jpg
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#2245 Příspěvek od jamesgsf »

Jo to jsem psal, myslel jsem řadu čipu (tedy typ, 32u, 2560,328, atd) . Tak jsem to pro měřil a TX,RX, 2,5-3.,3 vcc 5v, měl jsi pravdu. Tohle by se asi dalo opravit i domácích podmínkách.
sapavlisna

#2246 Příspěvek od sapavlisna »

jamesgsf píše:Jo to jsem psal, myslel jsem řadu čipu (tedy typ, 32u, 2560,328, atd) . Tak jsem to pro měřil a TX,RX, 2,5-3.,3 vcc 5v, měl jsi pravdu. Tohle by se asi dalo opravit i domácích podmínkách.

Vzpoměl sem si na spolužáka co dělá do hardware na VUT a sám je do toho fanda. Nějaký nářadí má doma, kdyžtak to vezme do labiny ve škole. Doma s mikropájkou a bez lupy by to dal asi jen machr, je to fakt hrozně maličký. Na té fotce se to nezdá, ale přímo na desce je to hodně malý. Jinak díky za přeměření telemetrie. Každopádně novej kus je na cestě a tenhle nechám do zásoby (možná na letadlo) a nebo prodám.
petka01

#2247 Příspěvek od petka01 »

Výte někdo co musím nastavit?
Restartovál jsem komplet nastavení APM a nejede mi telem433.
v MP mám nastavenou rychlost 115200 a vAPM nevím kde jsem to nastavoval.
Poraďte prosím.
Přílohy
IMG_20150501_110724.jpg
Lisam210 atom dx7i a pár letadel
skiner

#2248 Příspěvek od skiner »

petka01 píše:Výte někdo co musím nastavit?
Restartovál jsem komplet nastavení APM a nejede mi telem433.
v MP mám nastavenou rychlost 115200 a vAPM nevím kde jsem to nastavoval.
Poraďte prosím.

Musis to nastavit na 57600.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#2249 Příspěvek od jamesgsf »

V MP 57600 a správný port
sobi

#2250 Příspěvek od sobi »

Podľa toho screenshotu máš ozaj oba telemetrické moduly nastavené na 115 kbaudov - len zo zvedavosti - to si si nastavoval sám, alebo ti to s takou nastavenou rýchlosťou prišlo?
V MP sa teda správne pripájaš rýchlosťou 115200 baudov, problém bude v tom, že APM máš pravdepodobne nastavené na rýchlosť 57600 baudov.
Máš teda dve možnosti:
1) prekonfiguruješ oba telemetrické moduly na 57600 baudov
2) prekonfiguruješ APM pripojením cez USB kábel na 115200 baudov cez

Kód: Vybrat vše

Config/Tuning -> Full Parameter List -> SERIAL1_BAUD

hodnotu zmeníš z 57 na 115
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“