Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

#256 Příspěvek od Ancistrus01 »

Amper píše:Zkusil bych si ty Stabilize P/R dat na tahovej potak od 10 do treba 3 a uvidis. Proste to rychle zkusis ve vzduchu.

Dalsi moznost je zkusit rucni vyladeni podle navodu od Dave, dava jine vysledky nez autotune

Obrázek

To je nápad dík!
sobi

#257 Příspěvek od sobi »

OK2BUH píše:Dobře, takže když to shrneme tak varování pro ostatní. Po připojení baterky se už nesmí s Pixhawkem hýbat. Nesmí se startovat z ruky ani z dopravních prostředků. To je sice nevýhoda proti ostatním systémům ale berme to jako vlastnost.

APM:Copter kalibruje gyrá aj počas Armovania
OK2BUH

#258 Příspěvek od OK2BUH »

Tak jsem vytáhl z telefonu tlog a zpracoval ho v MP. Je tam vidět "bad gyro health". Koptéra po startu byla nakloněná dozadu a mazala rychlostí 50 km/hod pryč. Na páčky to jaksi reagovalo tak jsem bojoval. Po 160 m bohužel log končí pro ztrátu spojení BT (to je stejně na BT dost). Poslední co je vidět, že se mi podařilo snížit rychlost a zatočit o 90 stupňů doprava. Hned potom jsem stáhl plyn na nulu a dal disarmed. To už v logu není. V tom místě je přehledná velká posečená louka, nic tam nebylo. Proč to nespadlo a nebo neaktivovalo RTL po vypnutí vysílačky nevím, při předešlém letu RTL fungovalo. Počet satelitů podle logu byl 16 až 18. Po 3 dnech hledání jsme bohužel nic nenašli.
Blbé je to, že Pixhawk sice hlásil problém blikáním červená-modrá a nedovolil start, ale zajištěním a odjištěním pomocí tlačítka začal blikat zeleně a start dovolil. Přitom podle logu problém stále trval. Takže tlačítko problém zamaskuje ale neodstraní, odstraní ho pouze odpojení a připojení baterky. Tato zkušenost mě přišla trochu draho a nikde jsem se o tom nedočetl.
OK2BUH

#259 Příspěvek od OK2BUH »

Takže jsem něco kolem toho zjišťoval a dávám radu zdarma, kterou jsem draze zaplatil. S Pixhawkem je možno startovat z ruky (u některých letadel to ani jinak nejde, musí se házet nebo vystřelovat katapultem). Baterka se musí připojit v klidu a nechat proběhnout inicializaci čidel (to jsem udělal). Jenomže je tam jeden problém: pokud uběhne do startu delší čas tak milý Pixhawk začne inicializovat znova při armování a to byl ten průser. Takže to chce připojit baterku na zemi, počkat na satelity, zvednout do ruky a hned letět, nikam s tím už nechodit. To prakticky vylučuje použití v dopravních prostředcích. Vývojáři o tom vědí a řeší to.
troiac

#260 Příspěvek od troiac »

Ja ked som mal este APM-ko 2.6 tak som raz startoval z ruky ked sa zacal vznasat zapol som alt hold a urobilo to salto puklo sebou o asfalt potm zase vzlietlo a ledva som to dostal na zem odvtedy zasadne startujem zo zeme a o tom ze ho treba nechat v klude pokial sa nezinicializuje snad nemusime ani hovorit...
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
sobi

#261 Příspěvek od sobi »

OK2BUH píše:...Baterka se musí připojit v klidu a nechat proběhnout inicializaci čidel (to jsem udělal). Jenomže je tam jeden problém: pokud uběhne do startu delší čas tak milý Pixhawk začne inicializovat znova při armování a to byl ten průser. Takže to chce připojit baterku na zemi, počkat na satelity, zvednout do ruky a hned letět, nikam s tím už nechodit. To prakticky vylučuje použití v dopravních prostředcích. Vývojáři o tom vědí a řeší to.

No, podľa toho, čo písal Randy (developer), je inicializácia pre APM:Copter pri Armovaní pridaná zámerne z dôvodu, že elektronika sa po čase dostane na "pracovnú" teplotu a vtedy je tú inicializáciu vhodné zopakovať. Osobne si nemyslím, že je problém to z kódu vyhodiť a prekompilovať, len pre lepšiu reguláciu letu je tam ta reinicializácia vhodná.
Predpokladám, že pri APM:Plane sa inicializácia deje iba pri pripojení na napájanie, pretože lietadlá sú menej citlivé na správnu stabilizáciu než koptéry a vrtulníky. Ale môžem sa mýliť, pretože najnovšia verzia APM:Plane má defaultne zapnuté Armovanie, čo predtým nebolo.
OK2BUH

#262 Příspěvek od OK2BUH »

Jestli jsem to dobře pochopil tak by to mělo dělat reinicializaci po určité době (nevím jak dlouhé) ale jen při prvním armování, při dalších už ne. Takže by měl fungovat tento postup: připojit baterku v kufru auta, po chvíli armovat ale neletět, dát disarmed a potom to vzít, jít na louku a letět z ruky. To je složité jak zánět pohrudnice. :) Jenom mne udivuje, že jsem první kdo se s tím vydrbal. Vy jste nikdo nezkoušeli startovat z ruky? U krátkonohých rámů typu QAV je i posečená tráva vysoká, přece kvůli tomu nebudu vozit stůl.
sobi

#263 Příspěvek od sobi »

tiež môžeš urobiť ARM (hocikedy) na zemi a potom štartovať koptéru z ruky bez strachu, že sa niečo posr...
ono to bude lepšie aj z dôvodu, že koptéra bude poznať presnejšie v akej výške je "domáca zem" napr. pri RTL+autoland...

PS: štartovať s heli z ruky mi teda nikdy nanapadlo ;)
ešte jedno doplnenie: netreba sa báť toho, že koptéra by počas kalibrácie gýr mala byť vodorovne so zemou - nemusí. podstatné je, aby sa v tom čase nehýbala...
OK2BUH

#264 Příspěvek od OK2BUH »

No jo, ale armovat na zemi a potom to brát do ruky je nebezpečné. To je jako zvedat ze země granát s vytaženou pojistkou. Drbneš do plynu a neštěstí je hned. Já mám navíc péro na páce plynu, které drží střed. To jsem okopíroval od Phantomistů a je to výborná věc.
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#265 Příspěvek od PetrP2B »

A není to tak, že je na zemi potřeba provést armování tlačítkem, kdy se kalibrují senzory a následná druhá část armování páčkou plynu už v podstatě jen povolí roztočení vrtulí a nic se nekalibruje? Přišlo by mi to takhle logické.
sobi

#266 Příspěvek od sobi »

OK2BUH píše:No jo, ale armovat na zemi a potom to brát do ruky je nebezpečné. To je jako zvedat ze země granát s vytaženou pojistkou. Drbneš do plynu a neštěstí je hned. Já mám navíc péro na páce plynu, které drží střed. To jsem okopíroval od Phantomistů a je to výborná věc.

THR HOLD / THR CUT spínač na RC nepoužívaš? dobrá praktika z vrtulníkov...
OK2BUH

#267 Příspěvek od OK2BUH »

PetrP2B píše:A není to tak, že je na zemi potřeba provést armování tlačítkem, kdy se kalibrují senzory a následná druhá část armování páčkou plynu už v podstatě jen povolí roztočení vrtulí a nic se nekalibruje? Přišlo by mi to takhle logické.

Bylo by to logické ale bohužel je to přesně naopak. Tlačítko jen povolí motory, kalibraci senzorů vyprovokuje arm z vysílače.

@sobi: to by bylo řešení, jenomže já mám povolen volnoběh takže bych to stejně do ruky už nevzal. No nic, nebudu nic vymýšlet, stejně už to nemám :( Momentálně svádím vnitřní boj jestli do toho jít znova. Lítalo to nádherně.
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#268 Příspěvek od PetrP2B »

Hmm, holt jiný kraj, jiná logika :-) Já tu mojí 3,6kg mrchu s gimbalem do ruky nevezmu pro start ani náhodou :D
sapavlisna

#269 Příspěvek od sapavlisna »

OK2BUH píše:No jo, ale armovat na zemi a potom to brát do ruky je nebezpečné. To je jako zvedat ze země granát s vytaženou pojistkou. Drbneš do plynu a neštěstí je hned. Já mám navíc péro na páce plynu, které drží střed. To jsem okopíroval od Phantomistů a je to výborná věc.

Pred chvili si psal ze:
OK2BUH píše: Jestli jsem to dobře pochopil tak by to mělo dělat reinicializaci po určité době (nevím jak dlouhé) ale jen při prvním armování, při dalších už ne.....

Takze teoreticky ti staci odarmovat na zemi, zaarmovat, vzit do ruky, odarmovat a letis. Tedy dle vlastnich slov. Pixhawk nemam, jen APM a to kratce, takze zkusenosti nemam. Jen si tohle vlakno ze zvedavosti procitam :-)
OK2BUH

#270 Příspěvek od OK2BUH »

sapavlisna píše:Takze teoreticky ti staci odarmovat na zemi, zaarmovat, vzit do ruky, odarmovat a letis. Tedy dle vlastnich slov. Pixhawk nemam, jen APM a to kratce, takze zkusenosti nemam. Jen si tohle vlakno ze zvedavosti procitam :-)

Ano, to si myslím ale musíte to někdo vyzkoušet, já už nemám na čem. :?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“