Vyšší napětí BEC

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyšší napětí BEC

#16 Příspěvek od arda1 »

To teda vypadá jako by ten BEC šel jen přes tu zenerku? To snad ne -Radek
ICQ 638556901
JosefSvejk

#17 Příspěvek od JosefSvejk »

A je to určitě zenerka? Já teda z té fotky nic nepoznám. Nebude to třeba jen "potažený" pětivoltový lineár obyčejnou Si diodou na těch 5,6V? Divné řešení :? .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

Podle mně ten špalíček s číslem 331 je cívka, tedy žeby spínaný?
jyrry.webnode.cz
mavrick

#19 Příspěvek od mavrick »

V tom místě, kde ta součástka chybí je na plošném spoji značka diody. A i ten díl vypadá jako jako dioda. Zkusím koupit zenerovu diodu a uvidím, jestli to bude fungovat.

Pokud to fungovat nebude, tak koupím stabilizátor 5V/2A a BEC z regulátoru vyřadím.
Quadcopter F450, ZMR250 s Aurora 9
JardaRůžička

#20 Příspěvek od JardaRůžička »

mavrick píše:Takže to vypadá, že problém je nalezen

Přeji Ti úspěch, ale obávám se, že nalezen byl jen důsledek a ne problém. Zdáse, že ta dioda (ať jakákoli) jen tak neupadla, ale kvůli něčemu vyhořela. Ta příčina může trvat.
coro

#21 Příspěvek od coro »

Teoreticky to mohol mechanicky uraziť "výrobca" keď letoval káblik od príjmača, je to na tom mieste, a to zrejme nerobí automat. Alebo dokonca to mohlo komplet povoliť až pri zamrštení.
Otázne je, na aké napätie mala byť, zrejme je v spätnej väzbe toho spínaného zdroja.. ale dá sa to vyskúšať. Len by som to neskúšal na príjmači (aj keď, tých 7V našťastie zrejme príjmač znesie, no na vyššie napätie bateriek by tam mohlo prejsť priveľa.)

Je ale aj tak dosť možné že to napája aj interné obvody, ale potom je tam riziko že je usmažený ešte aj procesor, aspoň jeho AD čo často odchádza prvé.. Predsa len tie bývajú na 5, ak nie na 3,3V a o moc viac nevidia príliš nadšene.
Ak to bude všetko OK, vyskúšaj či nehreje a či bude vypínať pri vybití baterky (ak sa vôbec rozbehne).
Lark

#22 Příspěvek od Lark »

A co je to na tom pouzdru 2x4 piny vpravo dole, jak je ta bílá zalévací hmota? Na fotce to vypadá, že byla i na tom švábu, ale na něm je černá, jakoby napěněná. Z té fotky se to ale nedá moc poznat.
JosefSvejk

#23 Příspěvek od JosefSvejk »

jyrry píše:Podle mně ten špalíček s číslem 331 je cívka, tedy žeby spínaný?

Máš pravdu, určitě je spínaný. Ještě bych změřil výstupní napětí BEC při rozumné zátěži (umělé). Možná, že ta zenerka jen řeší nějakou "nedokonalost" toho spínaného zdroje a je opravdu přímo na výstupu. Ale to jenom špekuluju :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jyrry »

Lark píše:A co je to na tom pouzdru 2x4 piny vpravo dole...

Podle rozložení součástek okolo bych si tipnul na ten spínaný šváb. Nevidím okolo žádný rozumný FET, tak to chudák spínal interním FETem a to že nepřežil je celkem dost pravděpodobné.
Nalevo a nahoru od něj je možná ten interní stabík - 3 nožičky a chladicí křidélko... Takže fungovat by mohl...
jyrry.webnode.cz
Lark

#25 Příspěvek od Lark »

Taky bych to tak tipoval, ale mě šlo o to, jestli je na tom švábu ta samá zalévací hmota jako u té tlumivky, tak to vypadá, jako by byla spálená.
mavrick

#26 Příspěvek od mavrick »

Takže jsem koupil zenerovu diodu pro napětí 5,6V a napajel jsem ji do regulátoru a na vystupu BEC je teď 5,15V. Což bych řekl, že je teď přijatelné.

Ještě to chce udělat test, zda je všechno OK a snad to bude moct jít do ostrého provozu.
zdzd

#27 Příspěvek od zdzd »

mavrick píše:Takže jsem koupil zenerovu diodu pro napětí 5,6V a napajel jsem ji do regulátoru a na vystupu BEC je teď 5,15V. Což bych řekl, že je teď přijatelné.

Ještě to chce udělat test, zda je všechno OK a snad to bude moct jít do ostrého provozu.

Mimochodem - nepatří tam náhodou shottky? Ty se, na rozdíl od zenerek, u spínaných zdrojů vyskytují.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od jyrry »

No nevim, schottkyna bývá u těch kontrolerů někdy integrovaná; když už je nejspíš použitý vnitřní spínač, proč by nebyla použitá i vnitřní schottka... Pokud není, tak ta externí je podle pouzdra docela pidi... Navíc vedle ní je (asi, vidím to tak) paralelně kondík = to by hrálo pro Zenerku jako referenci...
jyrry.webnode.cz
mavrick

#29 Příspěvek od mavrick »

Když jsem přinesl zbytek do obchodu s elektronikou toho co jsem vytáhnul z regulátoru, tak mi řekli, že to s velkou pravděpodobností vypadá na zenerku. Tak jsem ji koupil a napájel na to místo a vypadá to, že to funguje.

Ještě musím udělat nějaké testy v zátěži a snad to bude dobré.
guchar

#30 Příspěvek od guchar »

Jak dopadly testy se zátěží? Rozdíl 5.15 proti popisu 5.6 V je na můj vkus příliš velký.
BEC output: Voltage 5.6V, Current 2A
Podle možností uváděných v návodu
Battery: 4S~6S NI-MH , Ni-Cd battery (4.8V~7.2V) ; 3S Li-Po battery( 7.4V~11.1V)
se jedná o spínaný stabilizátor pracující dle potřeby buď jako step-up nebo step-down konvertor.
Horní ploška diody se zdá vésti na šváb 4. nožička od shora. Kam vede dolní ploška?
Z válečku bez popisu hádat Si obyč. / Schottky / ZD je dost odvaha a prakticky nemožno.
Obyč. Si i ZD jsou schopny (s určitou ztrátou) Schottky diodu ve spínaném zdroji zastoupit.
Pokud ta nožička je výstupem švábu půjde o Schottky diodu na proud cca 3 až 5 A.
Poku z toho nebudeš tahat ty 2 A mohla by vyhovět na 1 A. (Spínaný špičkový je vždy násobkem odebíraného.)
Důležité je zapojení diody vzhledem k tlumivce (váleček s 331) a výstupnímu kondenzátoru.
Ten druhý velký elyt (vpravo na 25 V) bych hádal na vstupu.
Na jaké napětí je tem vlevo dole? /Jde odehnout od desky?/
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“