ASP nebo MVVS

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Teodor
Kontaktovat uživatele:

ASP nebo MVVS

#1 Příspěvek od Teodor »

Zdravim,
po delší úvaze co stavět či nestavět jsem dospěl k závěru, že se pustím, do stavby ŽUCHa a můj dotaz směřuje na motor
Přemýšlím jestli tam nechat, podle dokumentace, 6.5 ccm od ASP a nebo jít do detonační 10ccm od MVVS.
Řekne mi někdo výhody a nevýhody těch dvou motorů???
Lark

Re: ASP nebo MVVS

#2 Příspěvek od Lark »

Dal bych tam 7,5ccm žhavíka. U detoňáku se moc nedají ovládat otáčky, a taky možná problém se sháněním paliva.
Teodor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Teodor »

Lark píše:Dal bych tam 7,5ccm žhavíka. U detoňáku se moc nedají ovládat otáčky, a taky možná problém se sháněním paliva.

Díky!!
No, já lítám na polích, takže 7.5ccm se asi neztratí, co??
Má cenu jít do ASP a nebo Evolution???
Lark

#4 Příspěvek od Lark »

Při té váze, jak jsem koukal, ta 7,5 bude určitě dobrá. Větší výkon se vždycky hodí. :D To ASP je takový spotřebák, ale nenáročný na ladění. S Evolution zkušenosti nemám.
Teodor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Teodor »

Lark píše:Při té váze, jak jsem koukal, ta 7,5 bude určitě dobrá. Větší výkon se vždycky hodí. :D To ASP je takový spotřebák, ale nenáročný na ladění. S Evolution zkušenosti nemám.

Díky za info.
Přemýšlel jsem, že bych si postavil polomaketu na 1.5ccm, ale chodím létat na posečená a sklizená pole , takže jsem malou kubaturu zavrhl :)
MalikJuro

#6 Příspěvek od MalikJuro »

Ta 7,5ASP tam na 100% bohate staci. Ja mam model RV4 a mam tam ASP 7,5cc a som snov spokojny. Model vazi 2,90 kg. Super. Racej rezervu mat na vykone. Doporucujem ti ten motor ASP 7,5.
Teodor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Teodor »

MalikJuro píše:Ta 7,5ASP tam na 100% bohate staci. Ja mam model RV4 a mam tam ASP 7,5cc a som snov spokojny. Model vazi 2,90 kg. Super. Racej rezervu mat na vykone. Doporucujem ti ten motor ASP 7,5.

Díky za info!!
Startujete to rukou nebo el. startérem??????
MalikJuro

#8 Příspěvek od MalikJuro »

Ja ho startujem so starterom 1 krat pred letetom inak potom rukov. Tak pekne chyta len vrtulu prehodim a na 1 krat nastartuje. Preto ho startujem 1krat starterom lebo ho mam dolu hlavov nech ho nezaplavym. A potom rukov startuje na brnc.
Teodor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Teodor »

MalikJuro píše:Ja ho startujem so starterom 1 krat pred letetom inak potom rukov. Tak pekne chyta len vrtulu prehodim a na 1 krat nastartuje. Preto ho startujem 1krat starterom lebo ho mam dolu hlavov nech ho nezaplavym. A potom rukov startuje na brnc.

Aha.
Jo jak je to s laděným výfukem u 7.5 ASP???
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

Teodor píše:
Aha.
Jo jak je to s laděným výfukem u 7.5 ASP???

Laďák píšťalu ne, to by se muselo měnit časování výfuku.
Ale mám odzkoušeno na ASP 5,4 ccm dát muffler s kolínkem co vyrábělo MVVS k 3,5- ce žhavíku. Neuvěřitelnej nárůst výkonu proti origo výfuku ASP. Myslím si, že pokud dáš k ASP 7,5 mufflera k MVVS 6,5, tak to bude podobný s přírůstkem výkonu. Ale musíš dát vrtuli o 1 palec menší, než se doporučuje, aby motor jel na větších otáčkách, pak je nárůst výkonu s mufflerem opravdu velký. Jen se musí vypilovat z duralu přechodka výfuku obdélníku ASP na obdélník přechodky MVVS.
Jirka
Lark

#11 Příspěvek od Lark »

Myslím, že jsou to zbytečné komplikace. Ta 7,5 bude mít výkonu dost, a proč z toho dělat ječák. Taky jde o to, že materiály na ASP nejsou žádný zázrak, tak jestli neklesne životnost. Ale to je jen moje dedukce. Laďák jsem měl jen na 7,5 MVVS.
Naposledy upravil(a) Lark dne úte 16.06.2015 12:19, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#12 Příspěvek od VTjr »

Po svých 20-hodinových zkušenostech s provozem MVVS 7,5 s originálním MVVS laděným "magic muflerem" ten zkrácený laďák rozhodně nedoporučuji. :!:
Jednak regulace otáček RC karburátorem není tak lineární jako s expanzním tlumičem, motor se špatně chová ve středních nerezonančních otáčkách a pak dost vzroste tvorba karbonových usazenin. Po necelých 20 hodinách provozu vypadal vevnitř motor takhle: viewtopic.php?f=8&t=72347 :(
Je pravdou, že výkon stoupl výrazně, ale s ním i spotřeba paliva asi o 30%. Otáčky motoru s vrtulí 10x6" na zemi vzrostly ze 14000 na 15000 ot/min a model pak stoupal do vzduchu po vrtuli jako raketa, ale za ty problémy a patrně i zkrácení životnosti motoru (resp. rozebírání a pracné čištění vnitřností motoru) - to fakt nestojí. :mrgreen:

Co se týče původní otázky, tak detonační MVVS 10 určitě nedoporučuji. Provoz s ní vyžaduje trochu jiné zkušenosti než se žhavíky.
Navíc budeš mít problém se sháněním hotového paliva.
Pokud seženeš diethylether (např. v nějaké zdravotnické laboratoři) tak si ho můžeš míchat sám, protože ostatní komponenty (petrolej/nafta, ricínový olej a dvoutaktní M2T či podobný) seženeš snadno. Ale pokud neseženeš ether, tak si neporadíš.
A jak psal Lark, regulace otáček RC karburátorem nejde v takovém rozsahu jako u žhavíků, takže se asi budeš muset smířit s mnohem vyšším volnoběhem. :roll:
Pokud vím, tak detonační MVVS 10ccm se vyrábějí prakticky jen kvůli jedné jediné kategorii historických modelů Texaco, pro nic jiného se kvůli těm provozním problémům dost dobře nehodí. :(

Ostatní menší MVVS (tedy 6,5cm3, 7,5cm3 a 8cm3) se už bohužel nevyrábějí, takže ty seženeš jedině z druhé ruky (ale nevylučuji, že se u někoho válejí i úplně nové - ja koupil taky tak). Náhradní díly na ně se pořád vyrábějí, takže i to je volba. Ale jejich cena - no řešil jsem do své 7,5ky cenu generálky (koupi nové klikovky, výbrusu a japonských ložisek) a dostal jsem se na cenu necelých 60€! Přitom ale nová ASP.51 (osmapůlka) vyšla na 70€. :o

Takže já doporučuji ASP a když už chceš řešit výkon, tak rovnou tu osmapůlku (rozměrově i hmotnostně se neliší od jejich menších bratrů 6,5 nebo 7,5-ky).

Po svých zkušenostech s laděnými výfuky jsem dospěl k poznatku, že pokud nejsou nějaká omezení pravidly na velikost objemu motoru, tak vždy je lepší zvolit spíš motor většího obsahu s expanzním tlumičem, než honit malý motor laďákem do vysokých výkonů a otáček. Ono i ten zvuk nad 14000 ot/min není příjemný. Ten samý tah, co vyždímáš laďákem ze 6,5ky s malou vrtulí pri 16-17 tisíc ot min dostaneš při 13 tisících z osmapůlky s větší vrtulí a relativně tichým dvoukomorovým tlumičem (kdyby výkon nestačil, dá se z něj vyndat přepážka a výkon trochu vzroste, ale za cenu vyššího hluku). O výrazně delší životnosti motoru s expanzním tlumičem ani nemluvím. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#13 Příspěvek od VTjr »

Teodor píše:...chodím létat na posečená a sklizená pole , takže jsem malou kubaturu zavrhl :)

Souhlasím 8) , na trávu nejlépe od 6,5cm3 a výš a kolečka nejmíň 70mm průměru. Jinak jsou se startem problémy. :roll:
VTjr

#14 Příspěvek od VTjr »

Teodor píše:... 6.5 ccm od ASP a nebo jít do detonační 10ccm od MVVS.
Řekne mi někdo výhody a nevýhody těch dvou motorů???

Ještě jedna nevýhoda - MVVS 10 DFS RC je asi o 150g těžší než osmapůlka ASP. :(
Ale výhodou toho detoňáku je především v minimální spotřebě paliva 8O (proto se taky i prosadily u kategorie Texaco, kde jde právě o to nastoupat co nejvýše s velmi limitovaným množstvím paliva a zaletět pak maxo).
Další výhody detoňáků, které je ještě drží v kategorii F2C (týmové upoutané modely) je krom nízké spotřeby, která tam taky hraje významnou roli, taky "nenáročné" a rychlé ruční startování (ale nenáročné a rychlé platí pouze pro zkušené a vycvičené, protože pro nezkušené to platí spíš naopak :lol: ) Ale ani jedno z toho, myslím, nebude pro Tebe to nejpodstatnější kritérium. :wink:
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

Teodor píše:No, já lítám na polích, takže 7.5ccm se asi neztratí, co??
Má cenu jít do ASP a nebo Evolution???

Určitě do trávy je vždy lepší větší model.

Co se týče volby mezi ASP a Evolution - nemohu posoudit, Evolution jsem nikdy neměl.

Ale z dostupných informací soudím, že by mezi nimi neměl být nějaký zásadnější rozdíl v provozu či výkonu.
Pokud vím Evolution jsou trochu dražší, ale mají ergonomičtější umístění svíčky. Je skloněna dozadu, takže je dál od točící se vrtule - ale když se nejedná zbrkle, tak při troše opatrnosti, rozvahy a vybudování správných návyků je to nepodstatný detail. Umístění hlavní jehly bohatosti na zadním víku mají jak Evolution tak i ASP (dokonce i poslední MVVSky to měly, ale za příplatek).
Evolution však poslední dobou vyrábějí i nízkoobjemové benziňáky :!: (desítku a patnáctku) - tak když už jít do vyšších kubatur, i to by stálo za úvahu. Pokud vím, tak ty jejich benzínové desítky nechodí špatně a lítáš na levný a snadno dostupný benzín Natural s M2T olejem - proti žhavíkům opravdu za 1/4 cenu.
Jen ten smrad benzínu při skladování modelů, to je hlavní nevýhoda. :cry:
Do bytu určitě ne a i ve společném sklepě by se asi sousedé stěžovali.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“