ASP nebo MVVS
- Teodor
- Kontaktovat uživatele:
ASP nebo MVVS
Zdravim,
po delší úvaze co stavět či nestavět jsem dospěl k závěru, že se pustím, do stavby ŽUCHa a můj dotaz směřuje na motor
Přemýšlím jestli tam nechat, podle dokumentace, 6.5 ccm od ASP a nebo jít do detonační 10ccm od MVVS.
Řekne mi někdo výhody a nevýhody těch dvou motorů???
po delší úvaze co stavět či nestavět jsem dospěl k závěru, že se pustím, do stavby ŽUCHa a můj dotaz směřuje na motor
Přemýšlím jestli tam nechat, podle dokumentace, 6.5 ccm od ASP a nebo jít do detonační 10ccm od MVVS.
Re: ASP nebo MVVS
Dal bych tam 7,5ccm žhavíka. U detoňáku se moc nedají ovládat otáčky, a taky možná problém se sháněním paliva.
- Teodor
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:Dal bych tam 7,5ccm žhavíka. U detoňáku se moc nedají ovládat otáčky, a taky možná problém se sháněním paliva.
Díky!!
No, já lítám na polích, takže 7.5ccm se asi neztratí, co??
Má cenu jít do ASP a nebo Evolution???
Při té váze, jak jsem koukal, ta 7,5 bude určitě dobrá. Větší výkon se vždycky hodí.
To ASP je takový spotřebák, ale nenáročný na ladění. S Evolution zkušenosti nemám.
- Teodor
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:Při té váze, jak jsem koukal, ta 7,5 bude určitě dobrá. Větší výkon se vždycky hodí.To ASP je takový spotřebák, ale nenáročný na ladění. S Evolution zkušenosti nemám.
Díky za info.
Přemýšlel jsem, že bych si postavil polomaketu na 1.5ccm, ale chodím létat na posečená a sklizená pole , takže jsem malou kubaturu zavrhl
Ta 7,5ASP tam na 100% bohate staci. Ja mam model RV4 a mam tam ASP 7,5cc a som snov spokojny. Model vazi 2,90 kg. Super. Racej rezervu mat na vykone. Doporucujem ti ten motor ASP 7,5.
- Teodor
- Kontaktovat uživatele:
MalikJuro píše:Ta 7,5ASP tam na 100% bohate staci. Ja mam model RV4 a mam tam ASP 7,5cc a som snov spokojny. Model vazi 2,90 kg. Super. Racej rezervu mat na vykone. Doporucujem ti ten motor ASP 7,5.
Díky za info!!
Startujete to rukou nebo el. startérem??????
Ja ho startujem so starterom 1 krat pred letetom inak potom rukov. Tak pekne chyta len vrtulu prehodim a na 1 krat nastartuje. Preto ho startujem 1krat starterom lebo ho mam dolu hlavov nech ho nezaplavym. A potom rukov startuje na brnc.
- Teodor
- Kontaktovat uživatele:
MalikJuro píše:Ja ho startujem so starterom 1 krat pred letetom inak potom rukov. Tak pekne chyta len vrtulu prehodim a na 1 krat nastartuje. Preto ho startujem 1krat starterom lebo ho mam dolu hlavov nech ho nezaplavym. A potom rukov startuje na brnc.
Aha.
Jo jak je to s laděným výfukem u 7.5 ASP???
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Teodor píše:
Aha.
Jo jak je to s laděným výfukem u 7.5 ASP???
Laďák píšťalu ne, to by se muselo měnit časování výfuku.
Ale mám odzkoušeno na ASP 5,4 ccm dát muffler s kolínkem co vyrábělo MVVS k 3,5- ce žhavíku. Neuvěřitelnej nárůst výkonu proti origo výfuku ASP. Myslím si, že pokud dáš k ASP 7,5 mufflera k MVVS 6,5, tak to bude podobný s přírůstkem výkonu. Ale musíš dát vrtuli o 1 palec menší, než se doporučuje, aby motor jel na větších otáčkách, pak je nárůst výkonu s mufflerem opravdu velký. Jen se musí vypilovat z duralu přechodka výfuku obdélníku ASP na obdélník přechodky MVVS.
Jirka
Myslím, že jsou to zbytečné komplikace. Ta 7,5 bude mít výkonu dost, a proč z toho dělat ječák. Taky jde o to, že materiály na ASP nejsou žádný zázrak, tak jestli neklesne životnost. Ale to je jen moje dedukce. Laďák jsem měl jen na 7,5 MVVS.
Naposledy upravil(a) Lark dne úte 16.06.2015 12:19, celkem upraveno 1 x.
Po svých 20-hodinových zkušenostech s provozem MVVS 7,5 s originálním MVVS laděným "magic muflerem" ten zkrácený laďák rozhodně nedoporučuji.
Jednak regulace otáček RC karburátorem není tak lineární jako s expanzním tlumičem, motor se špatně chová ve středních nerezonančních otáčkách a pak dost vzroste tvorba karbonových usazenin. Po necelých 20 hodinách provozu vypadal vevnitř motor takhle: viewtopic.php?f=8&t=72347
Je pravdou, že výkon stoupl výrazně, ale s ním i spotřeba paliva asi o 30%. Otáčky motoru s vrtulí 10x6" na zemi vzrostly ze 14000 na 15000 ot/min a model pak stoupal do vzduchu po vrtuli jako raketa, ale za ty problémy a patrně i zkrácení životnosti motoru (resp. rozebírání a pracné čištění vnitřností motoru) - to fakt nestojí.
Co se týče původní otázky, tak detonační MVVS 10 určitě nedoporučuji. Provoz s ní vyžaduje trochu jiné zkušenosti než se žhavíky.
Navíc budeš mít problém se sháněním hotového paliva.
Pokud seženeš diethylether (např. v nějaké zdravotnické laboratoři) tak si ho můžeš míchat sám, protože ostatní komponenty (petrolej/nafta, ricínový olej a dvoutaktní M2T či podobný) seženeš snadno. Ale pokud neseženeš ether, tak si neporadíš.
A jak psal Lark, regulace otáček RC karburátorem nejde v takovém rozsahu jako u žhavíků, takže se asi budeš muset smířit s mnohem vyšším volnoběhem.
Pokud vím, tak detonační MVVS 10ccm se vyrábějí prakticky jen kvůli jedné jediné kategorii historických modelů Texaco, pro nic jiného se kvůli těm provozním problémům dost dobře nehodí.
Ostatní menší MVVS (tedy 6,5cm3, 7,5cm3 a 8cm3) se už bohužel nevyrábějí, takže ty seženeš jedině z druhé ruky (ale nevylučuji, že se u někoho válejí i úplně nové - ja koupil taky tak). Náhradní díly na ně se pořád vyrábějí, takže i to je volba. Ale jejich cena - no řešil jsem do své 7,5ky cenu generálky (koupi nové klikovky, výbrusu a japonských ložisek) a dostal jsem se na cenu necelých 60€! Přitom ale nová ASP.51 (osmapůlka) vyšla na 70€.
Takže já doporučuji ASP a když už chceš řešit výkon, tak rovnou tu osmapůlku (rozměrově i hmotnostně se neliší od jejich menších bratrů 6,5 nebo 7,5-ky).
Po svých zkušenostech s laděnými výfuky jsem dospěl k poznatku, že pokud nejsou nějaká omezení pravidly na velikost objemu motoru, tak vždy je lepší zvolit spíš motor většího obsahu s expanzním tlumičem, než honit malý motor laďákem do vysokých výkonů a otáček. Ono i ten zvuk nad 14000 ot/min není příjemný. Ten samý tah, co vyždímáš laďákem ze 6,5ky s malou vrtulí pri 16-17 tisíc ot min dostaneš při 13 tisících z osmapůlky s větší vrtulí a relativně tichým dvoukomorovým tlumičem (kdyby výkon nestačil, dá se z něj vyndat přepážka a výkon trochu vzroste, ale za cenu vyššího hluku). O výrazně delší životnosti motoru s expanzním tlumičem ani nemluvím.
Jednak regulace otáček RC karburátorem není tak lineární jako s expanzním tlumičem, motor se špatně chová ve středních nerezonančních otáčkách a pak dost vzroste tvorba karbonových usazenin. Po necelých 20 hodinách provozu vypadal vevnitř motor takhle: viewtopic.php?f=8&t=72347
Je pravdou, že výkon stoupl výrazně, ale s ním i spotřeba paliva asi o 30%. Otáčky motoru s vrtulí 10x6" na zemi vzrostly ze 14000 na 15000 ot/min a model pak stoupal do vzduchu po vrtuli jako raketa, ale za ty problémy a patrně i zkrácení životnosti motoru (resp. rozebírání a pracné čištění vnitřností motoru) - to fakt nestojí.
Co se týče původní otázky, tak detonační MVVS 10 určitě nedoporučuji. Provoz s ní vyžaduje trochu jiné zkušenosti než se žhavíky.
Navíc budeš mít problém se sháněním hotového paliva.
Pokud seženeš diethylether (např. v nějaké zdravotnické laboratoři) tak si ho můžeš míchat sám, protože ostatní komponenty (petrolej/nafta, ricínový olej a dvoutaktní M2T či podobný) seženeš snadno. Ale pokud neseženeš ether, tak si neporadíš.
A jak psal Lark, regulace otáček RC karburátorem nejde v takovém rozsahu jako u žhavíků, takže se asi budeš muset smířit s mnohem vyšším volnoběhem.
Pokud vím, tak detonační MVVS 10ccm se vyrábějí prakticky jen kvůli jedné jediné kategorii historických modelů Texaco, pro nic jiného se kvůli těm provozním problémům dost dobře nehodí.
Ostatní menší MVVS (tedy 6,5cm3, 7,5cm3 a 8cm3) se už bohužel nevyrábějí, takže ty seženeš jedině z druhé ruky (ale nevylučuji, že se u někoho válejí i úplně nové - ja koupil taky tak). Náhradní díly na ně se pořád vyrábějí, takže i to je volba. Ale jejich cena - no řešil jsem do své 7,5ky cenu generálky (koupi nové klikovky, výbrusu a japonských ložisek) a dostal jsem se na cenu necelých 60€! Přitom ale nová ASP.51 (osmapůlka) vyšla na 70€.
Takže já doporučuji ASP a když už chceš řešit výkon, tak rovnou tu osmapůlku (rozměrově i hmotnostně se neliší od jejich menších bratrů 6,5 nebo 7,5-ky).
Po svých zkušenostech s laděnými výfuky jsem dospěl k poznatku, že pokud nejsou nějaká omezení pravidly na velikost objemu motoru, tak vždy je lepší zvolit spíš motor většího obsahu s expanzním tlumičem, než honit malý motor laďákem do vysokých výkonů a otáček. Ono i ten zvuk nad 14000 ot/min není příjemný. Ten samý tah, co vyždímáš laďákem ze 6,5ky s malou vrtulí pri 16-17 tisíc ot min dostaneš při 13 tisících z osmapůlky s větší vrtulí a relativně tichým dvoukomorovým tlumičem (kdyby výkon nestačil, dá se z něj vyndat přepážka a výkon trochu vzroste, ale za cenu vyššího hluku). O výrazně delší životnosti motoru s expanzním tlumičem ani nemluvím.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Teodor píše:...chodím létat na posečená a sklizená pole , takže jsem malou kubaturu zavrhl
Souhlasím
Teodor píše:... 6.5 ccm od ASP a nebo jít do detonační 10ccm od MVVS.
Ještě jedna nevýhoda - MVVS 10 DFS RC je asi o 150g těžší než osmapůlka ASP.
Ale výhodou toho detoňáku je především v minimální spotřebě paliva
Další výhody detoňáků, které je ještě drží v kategorii F2C (týmové upoutané modely) je krom nízké spotřeby, která tam taky hraje významnou roli, taky "nenáročné" a rychlé ruční startování (ale nenáročné a rychlé platí pouze pro zkušené a vycvičené, protože pro nezkušené to platí spíš naopak
Teodor píše:No, já lítám na polích, takže 7.5ccm se asi neztratí, co??
Má cenu jít do ASP a nebo Evolution???
Určitě do trávy je vždy lepší větší model.
Co se týče volby mezi ASP a Evolution - nemohu posoudit, Evolution jsem nikdy neměl.
Ale z dostupných informací soudím, že by mezi nimi neměl být nějaký zásadnější rozdíl v provozu či výkonu.
Pokud vím Evolution jsou trochu dražší, ale mají ergonomičtější umístění svíčky. Je skloněna dozadu, takže je dál od točící se vrtule - ale když se nejedná zbrkle, tak při troše opatrnosti, rozvahy a vybudování správných návyků je to nepodstatný detail. Umístění hlavní jehly bohatosti na zadním víku mají jak Evolution tak i ASP (dokonce i poslední MVVSky to měly, ale za příplatek).
Evolution však poslední dobou vyrábějí i nízkoobjemové benziňáky
Jen ten smrad benzínu při skladování modelů, to je hlavní nevýhoda.
Do bytu určitě ne a i ve společném sklepě by se asi sousedé stěžovali.