ASP nebo MVVS

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: ASP nebo MVVS

#16 Příspěvek od Celeron »

Lark píše:Myslím, že jsou to zbytečné komplikace. Ta 7,5 bude mít výkonu dost, a proč z toho dělat ječák. Taky jde o to, že materiály na ASP nejsou žádný zázrak, tak jestli neklesne životnost. Ale to je jen moje dedukce. Laďák jsem měl jen MVVS.

Larku, lítám s APC s mufflerem mimimálně 6 let, odhadem 30L metylu 10% syntetiky a 3% rycínu a nepozoruju že by se motor poroučel. A nakonec, i kdyby, kdyť to stálo asi 17 stovek. Reakce karbecu je úplně v pohodě, jako s komorákem, jen pokud se na rychlosti rozjede, skočí na "vyšší level otáček". Ale pravda je, že jsem asi 10 let lítal s Akrobatem od Modely s MVVS 6,5 se zadním výfukem a mufflerem na 20% rycínu a 2x jsem musel vstupní rouru od motoru provrtat. Byla do 2/3 průměru zakarbonovaná. Syntetika of Fuschů to nedělá.
Jirka
Lark

#17 Příspěvek od Lark »

S tou životností to byla jen úvaha. Jinak to ladění ASPček je opravdu v pohodě. Vždyť je to vlastně okopčenej OS Max. U brňáků je to podstatně citlivější. A co se týká karbonu, tak co lítám syntetiku, nevím co to karbon je. Jinak naprosto dávám za pravdu VTjr.
VTjr

#18 Příspěvek od VTjr »

První poznámka - s tím karbonem taky dost záleží kolik se lítá. Pokud dá někdo pár startů za měsíc, tak asi to nedovede do toho stavu ani s laďákem, jako já když dám za měsíc cca 60 startů po 8 až 10 minutách motorového chodu a z toho dobrá polovina na víc jak půl plynu.

Druhá poznámka je, že choulostivost nastavení MVVS není dána motorem ale RC karburátorem. Protože stabilita chodu a kvalita regulace otáček je dán a především kvalitou toho karburátoru. V MVVS však zřejmě ta původní vývojová parta provozovala spíš rychlostní kategorie (F2A, F3D) a upoutance (F2B, F2C), které RC karbec vůbec nepotřebují. Takže se asi zaměřili víc na to jak vyždímat z daného objemu co nejvyšší výkon a otázka RC karburátoru byla vždy až na druhém místě. :( Pokud se k MVVSkám namontoval webrácký Dynamix-MC nebo karbec s lineárním šoupátkem od HP, tak si motor ničím nezadal s těmy ke kterým byly původně ty karburátory určeny. I implantace karbeců od OS nebo Enya dávala dobré výsledky.
MVVS tak trvalo od nástupu RC létání víc jak 30 let, než začalo konečně ke svým vynikajícím motorům vyrábět i dobré RC karburátory. :mrgreen: Ty z posledních sérií se seřizují stejně dobře jako u ASP, ale pořád mají jednu velkou nectnost :( - povolující se jehlu volnoběhu. Točí se s ní velmi snadno (aretační pružinka vevnitř opravdu nestačí), navíc je tak snadno přístupná, že není problém s ní o něco zavadit při manipulaci s modelem a tím pádem se musí motor znovu a znovu štelovat. Naproti tomu ASP mají tuhle jehlu schovanou, je jen na šroubovák a jde velmi ztuha.
Pomoc je však snadná, stačí na MVVS volnoběžnou jehlu natáhnout asi 12mm dlouhý kousek silikonové palivové hadičky, která se nasune do mezery mezi tělem šoupátka a válcovitým tělem jehly a už se to samo tak snadno nerozšteluje. Někdo dokonce to tělo jehly zmáčkne kleštěmi do oválu, to taky pomáhá aby šla víc ztuha, ale takové řešení mi připadalo příliš netechnické, násilné. :roll:
Sám jsem měl s tím problém a motor furt šteloval, jakmile jsem nasadil tu hadičku, tak dolaďuji volnoběžnou jehlu opravdu jen výjimečně. Nanejvýš trochu upravím bohatost (podle vlivu počasí), ale normálně do volnoběžné jehly vůbec nehrabu. :wink:

Třetí poznámka se týká mého poznání, že při provozu motoru s laděným tlumičem je motor značně necitlivý na hlavní jehlu bohatosti. :o
V rezonančních otáčkách jsem s ní mohl točit +/-2 otáčky a na chod motoru to nemělo vůbec žádný vliv. 8O
Ale o to to má větší vliv na chod s přivřenou klapkou karburátoru a na volnoběhu, ale hlavně na plynulost přechodu z minima do maxima. :? Právě v tom je asi kámen úrazu protože když se to moc ochudí, tak ten přechod je nepravidelný s tendencí zhasínání, když se to zas příliš obohatí, tak je přechod sice plynulejší, ale pomalý a s kouřovými efekty. Správné nastavení je tedy značný kompromis a zřejmě jde spíš do bohatší směsi - možná i proto ten karbon. :?

A co se týče životnosti ASP-ček - té bych se vůbec nebál. :D
Tu svoji osmapůlku jsem hned za nova otevřel. Vypadala velice slušně. Žádné ostré jehly, žádné kovové piliny, všechno naprosto čisté, povrchy hladké až lesklé. Ložiska jsou japonská. Nenašel jsem opravdu nic, co bych musel řešit a co by neodstraněním mohlo začátečníkovi výrazně snížit životnost.
Naproti tomu u MVVSek (zejména těch posledních sérií) toho bylo vždy opravdu dost. O bordelu po strojním opracování ani nemluvím. Ale často se napři přitažením vrtule stlačila k sobě ložiska, protože byla krátká klikovka, která pak šla ztuha. :cry: Vhodná podložka to vždy vyřešila, ale to přece měl řešit už výrobce a ne já :o :!:

Jediné co se mi na ASP nelíbí je to, že zatím co zadní ložisko je metrické 6902, tak přední je palcové R6 (vnější průměr 7/8" a vnitřní 3/8") a taky závit na utahování vrtule k unašeči je Withworth 1/4"x28z/inch.
Ta ložiska se však dají naštěstí koupit v Tobexu a závitníky i očko na ten jejich pitomý závit jsem si už taky koupil v GW-Werkzeuge. :D Taky i svíčkový závitník 1/4"x32z/inch. Ono ASP není jediný výrobce, který tyhle "withwortoviny" používá, tak se to snad časem vyplatí. Jen to očko jsem musel dát obrousit na vnější průměr 25mm, aby vešlo do našeho narexáckeho vratidla, protože (jak jinak :lol: ) ta jejich očka jsou taky s průměrem 1". :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
MalikJuro

#19 Příspěvek od MalikJuro »

Teodor píše:
Aha.
Jo jak je to s laděným výfukem u 7.5 ASP???

Ja ledeny vyfuk nepouziva. Tak to ti neporadim.
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

Kašli na laďák, radši kup místo 7,5ky 8,5ku! Cenový rozdíl je rozhodně mnohem menší než to, co dáš za laďák a koleno (ať už zkrácený magic muffler, nebo dlouhou píšťalu).
Navíc krom těch již popsaných problematických zkušeností s karbonem a nelinearitou regulace výkonu je to prostě další věc, se kterou se musí experimentovat. Ne nadarmo se to nazývá "laděný" výfuk - tam prostě nemůžeš jako u expanzního si jen tak střídat různé rozměry vrtulí s tím, že se to bude chovat podle předpokladů. Tam s jinou vrtulí může být rozdíl takový, že to ani nepoletí. Pokud nebudeš experimentovat i s délkou spojovací hadice, tak ten motor do úplného optima nedostaneš. Magic je méně náročný než píšťala, protože má menší kvalitu rezonance a šířka pásma rezonančních otáček je mnohem širší. Ale je to za cenu, že přírůstek výkonu je menší než u dlouhých píšťal, které jsou zas mnohem citlivější na správné seřízení do rezonance.

Kdo se experimentovat nebojí, tak ať klidně jde touto cestou, :wink: kdo chce především létat, tak ať si koupí větší motor. :lol: :lol: :lol:

Já, ač velmi rád experimentuji a nebojím se toho, jsem to stejně zatím taky odložil ad acta. Jsou s tím jen problémy. Když jsem svého času ždímal z dvaapůlky MVVS 2,5GRR 23 000 ot/min. a cca 0,5kW výkonu, tak to bylo co let to jedna svíčka - při jejich cenách taky cesta do pekel. Navíc s tím jekotem ani nebylo kde lítat. :(
Lark

#21 Příspěvek od Lark »

Taky bych se přimlouval za normální expanzní tlumič. Psal jsi že lítáš za barákem na louce, takže o žádné soutěže určitě nejde a ušetříš si spoustu starostí a výkon té 7,5 nebo 8,5 bude určitě dostatečný. Dej mu palivo Rapicon 5% nitra, nebo Tornado taky 5% nitra a budeš spokojenej. Akorát pro záběh (klidně 4l kanystr) bych přidal tak 5% ricinu.
MalikJuro

#22 Příspěvek od MalikJuro »

Ja lietam ta isto na luke mame to skosene a Ta RV4 startuje na pol plynu stu 7,5cc naco spekulovat o ladeny vyfuk.
Teodor
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Teodor »

MalikJuro píše:Ja lietam ta isto na luke mame to skosene a Ta RV4 startuje na pol plynu stu 7,5cc naco spekulovat o ladeny vyfuk.

Wow, díky za postřehy :) Dnes jdu už spát, tak zítra odpovím na jednotlivce.
Nicméně, ŽUCHa jsem si vybral ze tří důvodů:

1. tozrní křídlo - jádro EPP nebo podobné, potažené balzou;( můj RCV2 větroň je z polí tak potrhaný, že mne nebaví to už ani opravovat, ale co dělat, když mám zatím jen jeho)

2. Létám fakt jen na polích, která používají zemědělci, tudíž kdybych měl výkres na maketu nebo polomaketu třeba Focke-Wulf FW 190 tak bych rozhodně nepohrdl.

3.Na svah si chci postavit ryze svahového větroně, DEMON - 3, protože v okolí chalupi máme pár svahů
Teodor
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Teodor »

Celeron píše:Larku, lítám s APC s mufflerem mimimálně 6 let, odhadem 30L metylu 10% syntetiky a 3% rycínu a nepozoruju že by se motor poroučel. A nakonec, i kdyby, kdyť to stálo asi 17 stovek. Reakce karbecu je úplně v pohodě, jako s komorákem, jen pokud se na rychlosti rozjede, skočí na "vyšší level otáček". Ale pravda je, že jsem asi 10 let lítal s Akrobatem od Modely s MVVS 6,5 se zadním výfukem a mufflerem na 20% rycínu a 2x jsem musel vstupní rouru od motoru provrtat. Byla do 2/3 průměru zakarbonovaná. Syntetika of Fuschů to nedělá.
Jirka

A rozdíl mezi 2 a 4 taktem?? Co je výhodnější použít?
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

Co je vhodnější :roll: - na to nelze odpovědět jednoznačně - závisí to dost od modelu a požadavku na jeho letové vlastnosti a realistický projev. A taky subjektivních požadavků a názoru.

Ale některé rozdíly vyjmenovat mohu. :wink:

- Čtyřtakt má proti dvoutaktu nižší maximální otáčky, při stejné kubatuře i o něco menší výkon (asi 60~70%), ale i při těch menších otáčkách zas vyšší kroutící moment. Takže snese větší vrtuli než stejně velký dvoutakt.
- Má taky příjemnější a realističtější zvuk.
- Má taky nižší spotřebu paliva a nešpiní tolik model olejem.
- Je však složitější a výrobně náročnější, tím pádem při stejném objemu i mnohem dražší a taky bývá o něco těžší (není to však pravidlo, protože díky malému lehkému tlumiči se to vyrovnává).
- V provozu však vyžaduje víc pravidelné údržby aby neutrpěla jeho životnost (hlavně kontrolu a seřizování vůle ventilů, čistění ventilů a sedel od karbonu a pod.)
- Zatím co na chod a výkon dvoutaktu má značný vliv typ, konstrukce a rozměry výfukové soustavy/tlumiče (např laděného), naproti tomu u čtyřtaktu je ten vliv minimální.
- Chod čtyřtaktu je spojen s větší nepravidelností a tudíž i s vibracemi, protože pracovní cyklus je jen jeden za 2 otáčky hřídele. I navzdory tomu se dá seřídit na nižší volnoběh.
- Čtyřtakt má taky lepší sací schopnost, protože pracuje s karburátory téměř polovičního průřezu sacího difuzéru.
- Občas dovede při startování výrazně kopnout, až se tím odšroubuje vrtule - proto mívá na unašeči krom dotahovací matice i kontramatku.

Víc toho mne nenapadá, snad mě někdo ještě doplní/poopraví.
Teodor
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Teodor »

VTjr píše:Co je vhodnější :roll: - na to nelze odpovědět jednoznačně - závisí to dost od modelu a požadavku na jeho letové vlastnosti a realistický projev. A taky subjektivních požadavků a názoru.

Ale některé rozdíly vyjmenovat mohu. :wink:

- Čtyřtakt má proti dvoutaktu nižší maximální otáčky, při stejné kubatuře i o něco menší výkon (asi 60~70%), ale i při těch menších otáčkách zas vyšší kroutící moment. Takže snese větší vrtuli než stejně velký dvoutakt.
- Má taky příjemnější a realističtější zvuk.
- Má taky nižší spotřebu paliva a nešpiní tolik model olejem.
- Je však složitější a výrobně náročnější, tím pádem při stejném objemu i mnohem dražší a taky bývá o něco těžší (není to však pravidlo, protože díky malému lehkému tlumiči se to vyrovnává).
- V provozu však vyžaduje víc pravidelné údržby aby neutrpěla jeho životnost (hlavně kontrolu a seřizování vůle ventilů, čistění ventilů a sedel od karbonu a pod.)
- Zatím co na chod a výkon dvoutaktu má značný vliv typ, konstrukce a rozměry výfukové soustavy/tlumiče (např laděného), naproti tomu u čtyřtaktu je ten vliv minimální.
- Chod čtyřtaktu je spojen s větší nepravidelností a tudíž i s vibracemi, protože pracovní cyklus je jen jeden za 2 otáčky hřídele. I navzdory tomu se dá seřídit na nižší volnoběh.
- Čtyřtakt má taky lepší sací schopnost, protože pracuje s karburátory téměř polovičního průřezu sacího difuzéru.
- Občas dovede při startování výrazně kopnout, až se tím odšroubuje vrtule - proto mívá na unašeči krom dotahovací matice i kontramatku.

Víc toho mne nenapadá, snad mě někdo ještě doplní/poopraví.

A doporučil by jsi ho začátečníkovi do ŽUCHa a nebo raději 2 takt ???
Lark

#27 Příspěvek od Lark »

Jestli je to tvůj první spalovák, tak bych ti doporučil radši ten 2T. Jestli nemáš někoho k ruce kdo má zkušenosti, je snazší na obsluhu i údržbu jak už napslal VTjr.
Teodor
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Teodor »

Lark píše:Jestli je to tvůj první spalovák, tak bych ti doporučil radši ten 2T. Jestli nemáš někoho k ruce kdo má zkušenosti, je snazší na obsluhu i údržbu jak už napslal VTjr.

Jj, bude to první spalovák.
Díky!!
Lark

#29 Příspěvek od Lark »

Doporučuju si trochu nastudovat způsob záběhu motoru a pro záběh použít buď palivo s ricinovým olejem 80%/20%, nebo Tornado 5% nitra a přidat do něj 5% ricínového oleje. Spoustu informací můžeš získat třeba tady:
http://www.kolmanl.info/index.php?show=MOTORY_SPALOVACI
VTjr

#30 Příspěvek od VTjr »

Nemám na to vyhraněný názor :roll: , ale taky se přikláním pro začátek spíš ke koupi 2-taktu. Především kvůli ceně - pokud se něco nepovede, tak bude aspoň ta škoda menší. :mrgreen:

A na prostudování bych doporučil články i na téhle stránce: http://www.mojehobby.cz/diskuze/informace.php?idforum=7
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“