První poznámka - s tím karbonem taky dost záleží kolik se lítá. Pokud dá někdo pár startů za měsíc, tak asi to nedovede do toho stavu ani s laďákem, jako já když dám za měsíc cca 60 startů po 8 až 10 minutách motorového chodu a z toho dobrá polovina na víc jak půl plynu.
Druhá poznámka je, že choulostivost nastavení MVVS není dána motorem ale RC karburátorem. Protože stabilita chodu a kvalita regulace otáček je dán a především kvalitou toho karburátoru. V MVVS však zřejmě ta původní vývojová parta provozovala spíš rychlostní kategorie (F2A, F3D) a upoutance (F2B, F2C), které RC karbec vůbec nepotřebují. Takže se asi zaměřili víc na to jak vyždímat z daného objemu co nejvyšší výkon a otázka RC karburátoru byla vždy až na druhém místě.

Pokud se k MVVSkám namontoval webrácký Dynamix-MC nebo karbec s lineárním šoupátkem od HP, tak si motor ničím nezadal s těmy ke kterým byly původně ty karburátory určeny. I implantace karbeců od OS nebo Enya dávala dobré výsledky.
MVVS tak trvalo od nástupu RC létání víc jak 30 let, než začalo konečně ke svým vynikajícím motorům vyrábět i dobré RC karburátory.

Ty z posledních sérií se seřizují stejně dobře jako u ASP, ale pořád mají jednu velkou nectnost

- povolující se jehlu volnoběhu. Točí se s ní velmi snadno (aretační pružinka vevnitř opravdu nestačí), navíc je tak snadno přístupná, že není problém s ní o něco zavadit při manipulaci s modelem a tím pádem se musí motor znovu a znovu štelovat. Naproti tomu ASP mají tuhle jehlu schovanou, je jen na šroubovák a jde velmi ztuha.
Pomoc je však snadná, stačí na MVVS volnoběžnou jehlu natáhnout asi 12mm dlouhý kousek silikonové palivové hadičky, která se nasune do mezery mezi tělem šoupátka a válcovitým tělem jehly a už se to samo tak snadno nerozšteluje. Někdo dokonce to tělo jehly zmáčkne kleštěmi do oválu, to taky pomáhá aby šla víc ztuha, ale takové řešení mi připadalo příliš netechnické, násilné.
Sám jsem měl s tím problém a motor furt šteloval, jakmile jsem nasadil tu hadičku, tak dolaďuji volnoběžnou jehlu opravdu jen výjimečně. Nanejvýš trochu upravím bohatost (podle vlivu počasí), ale normálně do volnoběžné jehly vůbec nehrabu.
Třetí poznámka se týká mého poznání, že při provozu motoru s laděným tlumičem je motor značně necitlivý na hlavní jehlu bohatosti.
V rezonančních otáčkách jsem s ní mohl točit +/-2 otáčky a na chod motoru to nemělo vůbec žádný vliv.
Ale o to to má větší vliv na chod s přivřenou klapkou karburátoru a na volnoběhu, ale hlavně na plynulost přechodu z minima do maxima.

Právě v tom je asi kámen úrazu protože když se to moc ochudí, tak ten přechod je nepravidelný s tendencí zhasínání, když se to zas příliš obohatí, tak je přechod sice plynulejší, ale pomalý a s kouřovými efekty. Správné nastavení je tedy značný kompromis a zřejmě jde spíš do bohatší směsi - možná i proto ten karbon.
A
co se týče životnosti ASP-ček - té bych se vůbec nebál.
Tu svoji osmapůlku jsem hned za nova otevřel. Vypadala velice slušně. Žádné ostré jehly, žádné kovové piliny, všechno naprosto čisté, povrchy hladké až lesklé. Ložiska jsou japonská. Nenašel jsem opravdu nic, co bych musel řešit a co by neodstraněním mohlo začátečníkovi výrazně snížit životnost.
Naproti tomu u MVVSek (zejména těch posledních sérií) toho bylo vždy opravdu dost. O bordelu po strojním opracování ani nemluvím. Ale často se napři přitažením vrtule stlačila k sobě ložiska, protože byla krátká klikovka, která pak šla ztuha.

Vhodná podložka to vždy vyřešila, ale to přece měl řešit už výrobce a ne já
Jediné
co se mi na ASP nelíbí je to, že zatím co zadní ložisko je metrické 6902, tak přední je palcové R6 (vnější průměr 7/8" a vnitřní 3/8") a taky závit na utahování vrtule k unašeči je Withworth 1/4"x28z/inch.
Ta ložiska se však dají naštěstí koupit v Tobexu a závitníky i očko na ten jejich pitomý závit jsem si už taky koupil v GW-Werkzeuge.

Taky i svíčkový závitník 1/4"x32z/inch. Ono ASP není jediný výrobce, který tyhle "withwortoviny" používá, tak se to snad časem vyplatí. Jen to očko jsem musel dát obrousit na vnější průměr 25mm, aby vešlo do našeho narexáckeho vratidla, protože (jak jinak

) ta jejich očka jsou taky s průměrem 1".