jak na vlastní PCB (tišťák)? poradí někdo něco jednoduchého?
Re: jak na vlastní PCB (tišťák)? poradí někdo něco jednoduch
Švejku a jak si vyřešil tu negativní předlohu? Z Eagle tisk do PDF, pak v Corelu na negativ a tisk na fólii?
- JosefSvejk
Z orla do .pdf a potom to invertuji ve photoshopu. Žádnou jinou úpravu dělat nemusím.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Dobrý den, já taky ještě používám zastaralou techniku kreslení trubičkovým (kýbl) perem.
Když se soustředím a nikdo neotravuje, tak to ani nevypadá špatně.
Ale je to spíše na jednodušší věci. K té fotocestě jsem se zatím nedokopal, navíc nyní nemáme tiskárnu.
Používal jsem takový červený lak ještě po tatíkovi. Odolává leptání, po vyleptání jde omýt i vodou. Nejhorší je, že už pomalu dochází a nový už se nedá sehnat. Elchemco už vyrábí nějakou novou recepturu, lak je zelený a po vyleptání jde umýt jen lihem, vodou nepustí. Zkoušel jsem ho, ale s tím my to nejde, je to jen taková zelená voda. Co budu dělat, až mi dojde ten červený nevím. na DPS jsem se už ptal i u nás v havířově, ale jak už tady bylo psáno, dělají jen větší série 10ks a více. Prý se jim nevyplatí dělat kvůli jednomu malinkému plošnému spoji ty různé masky apod. a já bych se nedoplatil. DPS asi 3x5cm vyjde u Bučka asi na 30,- kč a ti v havířově by chtěli asi 120,- kč. Tak to je rozdíl.
Když se soustředím a nikdo neotravuje, tak to ani nevypadá špatně.
Používal jsem takový červený lak ještě po tatíkovi. Odolává leptání, po vyleptání jde omýt i vodou. Nejhorší je, že už pomalu dochází a nový už se nedá sehnat. Elchemco už vyrábí nějakou novou recepturu, lak je zelený a po vyleptání jde umýt jen lihem, vodou nepustí. Zkoušel jsem ho, ale s tím my to nejde, je to jen taková zelená voda. Co budu dělat, až mi dojde ten červený nevím. na DPS jsem se už ptal i u nás v havířově, ale jak už tady bylo psáno, dělají jen větší série 10ks a více. Prý se jim nevyplatí dělat kvůli jednomu malinkému plošnému spoji ty různé masky apod. a já bych se nedoplatil. DPS asi 3x5cm vyjde u Bučka asi na 30,- kč a ti v havířově by chtěli asi 120,- kč. Tak to je rozdíl.
JosefSvejk píše:Tak jsem dnes konečně vyzkoušel výrobu DPS tím negativním fotorezistem a vypadá to slibně.
Koupil jsi už nažehlený nebo jen folii a "nalaminoval" sám? Radek
ICQ 638556901
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
JosefSvejk píše:Z orla do .pdf a potom to invertuji ve photoshopu. Žádnou jinou úpravu dělat nemusím.
V 5.11 jsem jenou něco smáčknul a vyplivlo to negativ. Koukni co dělaj ULP.
Jirka
- JosefSvejk
V ULP jsem to nenašel. Ještě se to dá vyexportovat do postscriptu a potom zase v "něčem" invertovat. Ve photoshopu jsem ale měl s ps horší výsledky než s pdf - hrany byly rozmazané.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
V postscriptu jsem měl na šikminách schody. Kdysi to lezlo z plošákovníku Smartwork.
Jirka
Jirka
Pokud se používá k leptání chlorid železitý, jsou nesmytelné fixy vyhovujícím a dostatečným řešením pro kusovou výrobu plošných spojů. Pokud nejsou zpola vyschlé.
Jde to i bez úprav mimo eagle a photoshop.
1. musí být černý podklad při kreslení dps
2. Export do obrázku... nastavit monochrom, 2400dpi
3. Vytisknout v nějakém editoru, tisknu takhle ze zoneru
žádmná úprava velikosti, vše funguje, přesnost dostačující i pro oboustranné prokovené desky
Tisk inkoustovou tiskárnou Epson, zatím nejlepší výsledky
Negativem dělám už pár let
1. musí být černý podklad při kreslení dps
2. Export do obrázku... nastavit monochrom, 2400dpi
3. Vytisknout v nějakém editoru, tisknu takhle ze zoneru
žádmná úprava velikosti, vše funguje, přesnost dostačující i pro oboustranné prokovené desky
Tisk inkoustovou tiskárnou Epson, zatím nejlepší výsledky
Negativem dělám už pár let
- JosefSvejk
Na co tiskneš? Na fólii pro inkoust nebo na pauzák?
na čiré folie pro inkoust
- JosefSvejk
Zkoušel jsem teď tisknout laserovkou na pauzák a výsledek perfektní. Negativní fotorezist je to nejlepší, co jsem kdy zkusil. Teď jsem dal osvit 3,5 minuty a u druhé desky 5 minut a obě vyšly. Ta pětiminutová ale byla už dost přesvícená a musel jsem dlouho vyvolávat. Přesto jsem nemusel rezist ani škrábat, ani dokreslovat. Zkrátka paráda za pár kaček. Fotorezist jsem koupil na e-bay od někoho ze Slovenska - A4 kolem stovky i s poštou.
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj!
Měl bych prosbu, byl by někdo ochotný a schopný vyrobit tento plošák? https://github.com/peabody124/misc_hard ... r/KISS_PDB
Jedná se o malou rozvodnou desku pro 250tky koptéry určenou pro KISS regulátory. Kdyby byl problém s výrobou jednoho kusu, tak bych si jich klidně vzal i více
Na tom githubu by mělo být snad všechno potřebné. Ideálně kdyby byl někdo schopný to vyrobit včetně barevného povlaku a potisku. Na cenně by jsme se domluvily v SZ.
Děkuju moc!

Měl bych prosbu, byl by někdo ochotný a schopný vyrobit tento plošák? https://github.com/peabody124/misc_hard ... r/KISS_PDB
Jedná se o malou rozvodnou desku pro 250tky koptéry určenou pro KISS regulátory. Kdyby byl problém s výrobou jednoho kusu, tak bych si jich klidně vzal i více
Na tom githubu by mělo být snad všechno potřebné. Ideálně kdyby byl někdo schopný to vyrobit včetně barevného povlaku a potisku. Na cenně by jsme se domluvily v SZ.
Děkuju moc!

- JosefSvejk
To není na amatérskou výrobu. I podklady jsou už ve formátu pro profesionální zpracování. Levněji to pořídíš v Číně (já používám ITEAD studio), v ČR to bude dražší, ale rychlejší. Počítej ale s cenou určitě několika (více) stokorun.
Ta deska by u Číňanů stála $10 + pošta (10 kusů). Příplatek za zlacení $20.
Ta deska by u Číňanů stála $10 + pošta (10 kusů). Příplatek za zlacení $20.
Naposledy upravil(a) JosefSvejk dne ned 06.09.2015 13:23, celkem upraveno 1 x.