Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a Ali
Re: Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a
Vsak aj na obrazku je rx tx
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
No když jsem zkusmo to dal obráceně GPS to ani nepoznalo. Takže zadrátováno je určitě dobře.
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Arcicorsa píše:Pánové, řeším tu problém s Naze32 a jen bych potřeboval potvrdit zda je BUG v programu a mám ho hledat nebo mám někde problém já.. Peonek dostal OSD a nějak se nemohu dobrat správných hodnot RSSI.. Jde o to že RSSI neklesá k nule ale minimální hodnota je nějakých 45% níže to neklesne ani když zkratuji pin 2 (RSSI IN) na naze proti zemi, pokud tam nahulím 3,3V tak mám správně 100%... OSD za to nemůže zobrazuje se to stejně i v CF konfigurátoru takže je to problém FC.. Používáte někdo RSSI s Naze? Chodí vám to korektně?
Konečně jsem si našel chvilku abych to dořešil, chyba byla v kódu CleanFlight.. Program jsem upravil a už to šlape jak má.. Pokud by chtěl někdo používat RSSI analog tak může použít upravený FW (je to poslední verze a jiné úpravy krom toho RSSI v programu nejsou), jo a je to kompilace pro Naze, pokud by to někdo potřeboval pro jinou desku tak mu to mohu zkompilovat..
- Přílohy
-
- cleanflight_NAZE_RSSI_Analog_FIX.rar
- (131.06 KiB) Staženo 35 x
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Zeptám se úplně jednoduše, používáte na CF na NAZE32 nebo CC3D zapnutí FS ? Já ho tedy mám a už se mi párkrát stalo že jsem na to spadnul. Buhužel než se to chytlo zpátky, tak jsem byl na zemi. Na přijímači mám FS nastaven na HOLD. Dneska jsem zase šel k zemi po cca 250m od vysílače. Rádio je Futaba T12FG a RX je FrSky TFR4-SB a NAZE je zapojená do SBUS.
Co s tím , mám to FS na desce vypnout ?
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Osobně nepoužívám. FS mám v CF vypnuté a používám FS přijímače.. Ale bacha už se mi to vymstilo, vyklepal se konektor z přijímače a CF si pamatoval poslední povel a vesele si letěl dál a coptera málem uletěla
.. Takže bacha na to..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
ST píše:Zeptám se úplně jednoduše, používáte na CF na NAZE32 nebo CC3D zapnutí FS ? Já ho tedy mám a už se mi párkrát stalo že jsem na to spadnul. Buhužel než se to chytlo zpátky, tak jsem byl na zemi. Na přijímači mám FS nastaven na HOLD. Dneska jsem zase šel k zemi po cca 250m od vysílače. Rádio je Futaba T12FG a RX je FrSky TFR4-SB a NAZE je zapojená do SBUS.
Ještě mě napadlo můžeš upravit hodnotu "failsafe_delay" , výchozí nastavení je 10ms to znamená že pokud do 10ms nepřijdou platná data z přijímače skočí CF do FS, tak tam dej třeba 100ms a mohlo by ti to pomoci. Každopádně si ještě projdi konektory, pokud jsi nevyletěl ze signálu tak je to chování divné..
Arci, díky zkusím. Bohužel se mi tohle stalo na všech 3 copterech . Různé RX a jak na CC3D tak na NAZE32. Bohužel na QAV400 to byla totálka. Zkusím ještě dosah, ale na Futaba RX lítám s F3X bez problémů.
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je divné, na všech těch inkriminovaných copterách máš přijímače FrSky?? Ta co ti chodí má originál Futaba RX?? Osobně jsem FrSky S.Bus létal jen chvilku a určitě s deaktivovaným FS v CF.. Btw. vím že Spirit (je to sice heli ale systém hodně podobný) měl jednu aktualizaci kde se řešila nějaká chyba (odlišnost) FrSky S.Bus od Futaba přijímačů, tak jestli to nebude zrovna tento případ.. Určitě zkus zvýšit failsafe_delay, klidně běž až na 500, ničemu vadit nebude jestli FS zabere o 500ms déle..
Je to tak, všude na koptérách mám FRSKY přijímače. Dělalo mi to jak přes SBUS tak i na klasickém PWM výstupu. Problém je sehnat originál malý RX s SBUS pro T12FG , tedy spíš už asi nelze. 
Dneska jsem konzultoval s janekx můj problém s přijímači FRSky kontra desky NAZE32 a CC3D a bylo mi poraděno oddělit nápájení RX od desky. Což může být důsledek resetu přijímače a následného pádu. vyzkouším o víkendu. Snad to bude OK.
Problém je ten, že to dělá sporadicky. No uvidím.
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
ST: Máš nejdříve napájen přijímač a pak z přijímače FC? Nebo opačně?
S tím to jsem měl nejdříve také problém. Koptéra různě padala do FC. Po hodinách zkoumání jsme přišel na to že CC3D má skokové úbytky napětí a při nízkém napětí to hodilo přijímač do FS.
Vyřešilo samostatné napájení FC a RX.
S tím to jsem měl nejdříve také problém. Koptéra různě padala do FC. Po hodinách zkoumání jsme přišel na to že CC3D má skokové úbytky napětí a při nízkém napětí to hodilo přijímač do FS.
Vyřešilo samostatné napájení FC a RX.
Jo mám Rx napájen s řídící desky. Buď přez PWM výstup nebo SBUS. Oddělím to napájení zvlášť pro řídící desku a pro RX. Snad bude pokoj. Stálo mě to totálku QAV400. ty malé potvory to většinou ustojí max. to odnese vrtule, Ale kdo to má pořád hledat. Ještě že tam mám bručák. 
ST píše:Jo mám Rx napájen s řídící desky. Buď přez PWM výstup nebo SBUS. Oddělím to napájení zvlášť pro řídící desku a pro RX. Snad bude pokoj. Stálo mě to totálku QAV400. ty malé potvory to většinou ustojí max. to odnese vrtule, Ale kdo to má pořád hledat. Ještě že tam mám bručák.
Stando nějak mi tahle příčina úplně nesedí ale určitě za prohození napájení (tj. nejprve do Rx a teprve z něj CC deska) nic nedáš.
TFR4-sb totiž používám aktuálně také. Já ho koupil protože v té době byl skladem a naopak FUTABA R7003 (FASSTest ) co jsem uvažoval vzít skladem nebyla. Mám tedy jednu koptéru na tom originál od Futaby a jednu na tom FrSky. výpadky jsem zažil také, ale prakticky u obou kopter a zatím moc nepozoruji, že by jedno z toho bylo nějak více či méně náchylné na nějaké výpadky. Prakticky vždy jsem při případném výpadku identifikoval nějakou celkem pochopitelnou příčinu (jednou anténku pohřbenou mezi silovými přívody k motoru kam se nějak zatoulala, jednou velmi blbě natočenou anténu na Tx, ale v drtivé většině prostě nějaké překážky v cestě signálu, které si při FPV letu neuvědomím (zídka za kterou si sednu (oči přes ní vidí, ale vysílačka je za ní na klíně už schovaná), terénní vlna, a nebo hustý porost ... často jejich kombinace). Taky lítáme hóóódně nízko nad zemí, takže zatímco Vikinga na obloze nemám problém pustit na kilák a teoreticky dál kdyby oči mohly, tak koptera těsně nad zemí mi přijde pocitově už na 100m trochu nejistý business, protože pak stačí abych si zalétl za záda a nebo za auto co stojí opodál a ležím. Alespoň já zatím vždy něco takového identifikoval
Každopádně TFR4-SB má deklarováno napájení od 3,5V ... moje deska (CC3D) má od 5V. hádám, že pokud by došlo k nějakému výkyvu v napájení, tak dřív zdechne deska CC3D než Rx. Je ale pravda, že uvažuji jen v rovině poklesu odběrem a ne že na desce je nějaké kurvítko, které způsobí větší pokles (přerušení) apod. Je také fakt, že aniž bych o tom přemýšlel tak mám z 5V zdroje na palubě napájen nejprve Rx a teprve z něj desku CC3D ... přišlo mi to tak nějak přirozenější, protože Rx je na napájení z portů konstruován.
Tak dej pak vědět, zda to nějak pomohlo.
Všechny pády byly paradoxně na přímou viditelnost a max. do 300m. Včera to bylo cca 25Om a výška cca 10m a byl výpadek , Chytlo se to kousek nad zemí, cca 1m , ale to jsem jen stačil stáhnout plyn a korigovat pád. Pořeším a budu zkoušet.
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
No nevěřím že je nějaký rozdíl v tom zda je napájení nejdříve do desky nebo do přijímače, v principu věci je to úplně jedno.. Na FC je napájecí "sběrnice" naprosto stejná jako v RX.. Věc druhá je že v copteře nejsou žádná serva a BEC není nijak špičkově zatěžován, nemá být čím, odběr z BEC je po celou dobu konstantní a není tedy důvod k nějakým poklesům či špičkám napětí BECu (není to letadlo ani heli kde by bylo x serv).. Otázkou spíš je jestli ta deska skutečně spadne do FS.. Jestli máš FC s flash pamětí (malej osminohej šváb s označením M25P16) tak můžeš aktivovat "BlackBox" . Do něj se pak zaznamenávají všechny měřená data včetně pohybů páček a pak by se z logu dalo vysledovat co se v okamžiku pádu odehrálo.. Problém s S.Bus bych vyloučil když ti to dělá i na PWMku.. Kdyby ti to nedělaly všechny coptery tak bych hledal vadný konektor ale tohle tomu nenasvědčuje, navíc ti to dělají jen přijímače FrSky.. Ještě bych zkusil dát ten origo Futaba přijímač do inkriminované coptery a vyzkoušel zda se to projeví, jestli ne tak ty FrSky přijímače stojí za prd.. Ještě mě napadá máš v těch přijímačích poslední verzi FW? Pokud ne tak bych je aktualizoval ( http://www.frsky-rc.com/download/view.p ... 8%20V1.8.1 ) .. Ještě mě napadají akumulátory, můžou být měkké a při zatažení za plyn poklesne napětí a dojde k poklesu napětí BECu, konec konců i napětí se zapisuje do logu BlackBoxu tak by to tam bylo vidět..