Ztráta výkonu spojená se zaskřípěním
Re: Ztráta výkonu spojená se zaskřípěním
Asi si to nezažil. Mne to už rozobralo tri modely tak viem že stačí ubrať a začne to až pri dostatočných otáčkach (a ano ak je mäkšia baterka napríklad ešte kedysi nezohriate nikláky pri prvom lete, nenastane to vôbec.. - to bol pylon na Donald 4 s pomalým AXI2820/10, ale to je úplne jedno, robila mi to aj rýchla VM2020/27 na EPP delte a robil mi to maličký outrunner na PC Cessne.. všetko "slabo uchytená prepážka").
Len teda ja by som to nenazval "zaskřípění", no to môže závisieť od použitéh motoru.
Ad strata výkonu - tá je tak 50 percent ak nie viac. Ale nestratí sa, použije sa na zničenie modelu..
Len teda ja by som to nenazval "zaskřípění", no to môže závisieť od použitéh motoru.
Ad strata výkonu - tá je tak 50 percent ak nie viac. Ale nestratí sa, použije sa na zničenie modelu..
Tak to snad záleží podle toho, jaký má motor.[/quote]
Máš pravdu, vycházel jsem z tohoto :
Motor RAY C3536/08 a vrtule APC 11x5,5"E
Máš pravdu, vycházel jsem z tohoto :
Motor RAY C3536/08 a vrtule APC 11x5,5"E
JirkaA píše:To by delalo pokazdy a nedoslo by ke ztrate vykonu. A nepomohlo by ubrat plyn na nulu a pomalu pridat, ta rezonance by tam byla vzdycky..
Já takhle s FC málem spadnul a dělal to dost pravidelně. Prostě nějaká frekvence to celé rozhodila.
Ten samý pohon v jiném éru byl potom naprosto bezproblémový.
je potřeba nezaměňovat příčiny.
Příčina je nevyváženost motoru , vrtule nebo obojího.
Důsledkem je rezonance při určitých otáčkách.
To se samozřejmě vylepší tužším upevněním motoru, ale ty vibrace nezmizí, jen nebudou tak slyšet.
je potřeba odstranit příčinu !!
Když budu nastydlej a vezmu si paralen , udělá se mi líp. Ale nejsem vyléčený.
Příčina je nevyváženost motoru , vrtule nebo obojího.
Důsledkem je rezonance při určitých otáčkách.
To se samozřejmě vylepší tužším upevněním motoru, ale ty vibrace nezmizí, jen nebudou tak slyšet.
je potřeba odstranit příčinu !!
Když budu nastydlej a vezmu si paralen , udělá se mi líp. Ale nejsem vyléčený.
Ak poznáš princíp rezonancie, tak si to napísal presne naopak ako si chcel..
Ak je tam proste kladná spätná väzba, tak by aj dokonalý motor začal rezonovať, napríklad po zrážke s nejakou muchou alebo kvapkou vody. Nevyváženie to len urýchli, ale nie je nutné.
Naopak ak to kmity je schopné tlmiť alebo je rezonančná frekvencia mimo rozsahu otáčok do ktorých to dokáže motor dostať, je drobné nevyváženie normálna vec. (aj u Teba, neverím že máš všetko dokonalé.. a ak na hmotnosť náhodou zázrakom ano, tak aspoň aerodynamicky nie.. proste tak tie naše vrtule nikto nevyrába aby sa to dalo.)
Samozrejme nikomu neradím lietať s nevyváženou vrtuľou. Žerie to hodne výkonu. Ale nie je to o tomto vlákne..
Ak je tam proste kladná spätná väzba, tak by aj dokonalý motor začal rezonovať, napríklad po zrážke s nejakou muchou alebo kvapkou vody. Nevyváženie to len urýchli, ale nie je nutné.
Naopak ak to kmity je schopné tlmiť alebo je rezonančná frekvencia mimo rozsahu otáčok do ktorých to dokáže motor dostať, je drobné nevyváženie normálna vec. (aj u Teba, neverím že máš všetko dokonalé.. a ak na hmotnosť náhodou zázrakom ano, tak aspoň aerodynamicky nie.. proste tak tie naše vrtule nikto nevyrába aby sa to dalo.)
Samozrejme nikomu neradím lietať s nevyváženou vrtuľou. Žerie to hodne výkonu. Ale nie je to o tomto vlákne..
coro píše:Ak poznáš princíp rezonancie, tak si to napísal presne naopak ako si chcel..
napsal jsem to tak jak jsem chtěl.
a týká se to tohoto tématu.
řada outrunnerů se opravdu nevyvažuje - mají nízké otáčky a výrobci to neřeší.
A o vrtulích nemluvím vůbec.
Souhlasím, s tím co píšeš a dokonalé vyvážení není, ale jde o to se k tomu přiblížit.
nechci šahat do svědomí ostatních, sám jsem dřív řešil vyvážení taky až když byl problém s vibracemi.
Ale dnes vyvážení vrtule s motorem dělám jako první.
co si Rudy z diskuze vezme a zkusí je na něm.
Podle původního popisu toho jevu mám za to že souhlasímJirkaA píše:Ale prdlajs...
Neřešíme myslím mechanické vibrace ale vypadnutí reglu ze synchronizace... Chtělo by to video, podle popisu to není zcela jednoznačné ale na vibrace mi to nepřipadne.
jyrry.webnode.cz
Dá sa to rozhodnúť, keby skúsil menšiu vrtuľu
- aby to bolo výpovedné nemala by ale mať výrazne inú hmotnosť, len aby bola menej "ťažká" t.j. stačil by menší výkon na dané otáčky.
Ak je to rezonancia, objaví sa rovnako, asi už pri nižšom plyne keď sa dosiahnu dané otáčky.
Ak je to synchronizácia, nemal by vypadnúť vôbec lebo by nebol preťažený.
Alebo možno ak skúsi iný typ reglu (ak ten čo skúsil vymeniť bol presne rovnaký).
- aby to bolo výpovedné nemala by ale mať výrazne inú hmotnosť, len aby bola menej "ťažká" t.j. stačil by menší výkon na dané otáčky.
Ak je to rezonancia, objaví sa rovnako, asi už pri nižšom plyne keď sa dosiahnu dané otáčky.
Ak je to synchronizácia, nemal by vypadnúť vôbec lebo by nebol preťažený.
Alebo možno ak skúsi iný typ reglu (ak ten čo skúsil vymeniť bol presne rovnaký).
Čau, to video je dobrý nápad,zkusím to.To by hodně napovědělo.Co se týká vibrací - že by se to nějak klepalo, tak se to neklepe.Držím ero v rukách ve svislé poloze a kámoš si hraje s plynem, no já necítím nic, jenom to zařve a zpomalí se vrtule.Kdysi se mě přidíral motorek topení ventilátoru v autě a tento zvuk je podobný.Co se týká osazení,přesně nevím, ale není to přemotorovaný, vrtule 11 nebo 12 - dělá to na obě.První motor byl ze Satrie, druhý od Bela.Do ložisek jsme kápli přípravek pro lepší kluznost.R.
A taká triviálna vec ako pretáčajúci sa rotor voči oske, prípadne dokonca len unášač vrtule na oske, to fakt byť nemôže? Ak chytíš vrtuľu a druhou rukou plášť obežky, nepretočíš to voči sebe?
Druhá možnosť poškodenia motora, je že by nedržali kotvy (železo) na duralovom tele, a mohli sa milimeter pootáčať. Ono to stačí, keď zoberieš koľko má motor pólov tak to je len pár stupňov na preskočenie.
Ale oba tieto nápady mali byť vylúčené tým že to robí aj druhý motor.
Druhá možnosť poškodenia motora, je že by nedržali kotvy (železo) na duralovom tele, a mohli sa milimeter pootáčať. Ono to stačí, keď zoberieš koľko má motor pólov tak to je len pár stupňov na preskočenie.
Ale oba tieto nápady mali byť vylúčené tým že to robí aj druhý motor.
Já měl stejný problém po té co jsem dal větší a tvrdší lipolku.
Dejte menší vrtuli a bude to OK
Franta
Dejte menší vrtuli a bude to OK
Franta
FPV QUAD FAUST,T-REX 600 DOMINATOR,T-REX 500,F3A Supra Fly 10cm,Mistral,Funfly6,5 ,Viper 3D elektro.
Nojo, ale proč to dělá? Sám mám Fun Caba, a když jsem zkoušel různé pohony měnil jsem motory, vrtule, lítal různé baterky ale nic neskřípalo.Dodám video. Ale až bude doma syn, já nevím jak ani kam. R.
Podle mne přetížený motor vypadne ze synchronizace reglu - ozve se onen zvuk.
Třeba na T rex 500 spousta motorů byla měněna podle mne zbytečně , při odlehčení se motor přetáčel a bylo to podobné - stačilo upravit křivky regulátoru a bylo po pazvuku. Opakem byl motor na akrobatu - zde u mne při použití tvrdčí a větší baterie byl přesně tento problém odstraněn použitím menší vrtule . A to při plném plynu na zemi to také udělá , ve vzduchu při dopředném pohybu letadla je zatížení menší a motor to skousne ( neměřil jsem proudový odběr a byl by určitě zajímavý ).
Zkusit menší vrtuli a pak bádat . Já jsem měnil časování , vše zbytečně . Jinou vrtuli a bude klid.
Franta
Třeba na T rex 500 spousta motorů byla měněna podle mne zbytečně , při odlehčení se motor přetáčel a bylo to podobné - stačilo upravit křivky regulátoru a bylo po pazvuku. Opakem byl motor na akrobatu - zde u mne při použití tvrdčí a větší baterie byl přesně tento problém odstraněn použitím menší vrtule . A to při plném plynu na zemi to také udělá , ve vzduchu při dopředném pohybu letadla je zatížení menší a motor to skousne ( neměřil jsem proudový odběr a byl by určitě zajímavý ).
Zkusit menší vrtuli a pak bádat . Já jsem měnil časování , vše zbytečně . Jinou vrtuli a bude klid.
Franta
FPV QUAD FAUST,T-REX 600 DOMINATOR,T-REX 500,F3A Supra Fly 10cm,Mistral,Funfly6,5 ,Viper 3D elektro.
Ahoj - už to máme natočený, jen vložit.....jak bude syn mít čas.....R.