Tarot či Feiyu Tech gimbal?

Všechno ostatní co nějakou souvislost s coptérami, ale nevejde se do jiného coptér tématu
Zpráva
Autor
walkera

Tarot či Feiyu Tech gimbal?

#1 Příspěvek od walkera »

Ktorý gimbal mám radšej kúpiť, Tarot T4-3D alebo Feiyu Tech Mini 3D? Ďakujem za odpovede :)
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Tarot či Feiyu Tech gimbal?

#2 Příspěvek od Woita »

Měl jsem v rukou několik AlexMosů a jeden Feiyu-tech G3.
Tarot neznám, a ten Mini 3D taky ne (vypadá ale velice podobně tomu G3), tak jen poradní slovo z mé osobní zkušenosti:
AlexMos měl velice slabou sílu, dal se snadno vychýlit a naladit ho to je věda sama o sobě.
Feiyu-Tech je kvalitou bez připomínek. Nic se nenastavuje, funguje perfektně tak jak se koupí. Má magnetické enkodéry (gromě gyr), takže se nedá zblbnout jako gimbaly bez enkodérů. Veškerá elektronika je superminiaturní, schovaná přímo v motorech (!!!), tedy žádná externí destička se spínači.

Tedy já bych šel do toho Feiyu-Techu.
Tady koukni jak G3 fungoval, když jsemna něj připnul Sony Qx-10 kamerku. Z takového nevyvážení by se AlexMos zvencnul:
https://www.youtube.com/watch?v=OsrEa1HfqwM#t=15
Úplně na konci videa jak jsem vypnul napájení je vidět, jak ty bylo s tou kamerou nevyvážené.
Dával jsem na něj různé kamery, různě těžké, s různými těžišti. Vždy funkce bez závad, nic netřeba nastavovat.
Mluvím tedy o gimbalu G3, ale ten Mini3D mi připadaá velice podobný.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
eddiex

#3 Příspěvek od eddiex »

Woito, co to tam mas za drzak toho gimbalu??
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
kraro

#4 Příspěvek od kraro »

Woita píše:Dával jsem na něj různé kamery, různě těžké, s různými těžišti. Vždy funkce bez závad, nic netřeba nastavovat.
Mluvím tedy o gimbalu G3, ale ten Mini3D mi připadaá velice podobný.

Co jsi tam měl vše za kamery?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

kraro píše:Co jsi tam měl vše za kamery?

Tak jenom co si vzpomenu:
Gopro nějakou starou větší (asi gopro2?), Gopro3 (tu používám nejvíce) , Sony Qx-10, minikameru Sony (takovou jaká se používá pro FPV - tu používám pro FPV lítání, když nechci tahat těžší Gočko), SJ4000 a nějakou miniaturní Handku. Na tu jsem ubastlil specielní pokusný držák z odřezků karbonu, ale ta dělala takovou klepačku, myslím že to měla na svědomí její "optická stabilizace". Ale gimbal stabilizoval všechny.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

eddiex píše:Woito, co to tam mas za drzak toho gimbalu??

To byl takový meziprodukt, takto jsem to provozval jenom chvilku. Z karbonových trumiček sešroubovaná taková ošklivá "mostní konstrukce", aby se pod ní dal zavěsit původní držák od gimbalu.
Tady jsem to ukazoval hned v prvním příspěvku:
viewtopic.php?f=133&t=62443

Ještě tady pro zajímavost, to už byly pokusy s odstraněním toho původního odpruženého držáku. Na konci videa je pro laskavé diváky malý bonus :D V origo držáku byla totiž původně destička s tlačítky a konektory, poněkud velká, tak jsem si ubastlil vlastní - menší a lehčí.

Na Božence jsem to pak vyřešil elegantněji. Tam jsem ten origo odpružený mezikus (ve kterém jsou ukrytá tlačítka manuálního ovládání) úplně vyhodil a gimbal přišrouboval natvrdo k "superčistému patru". Ušetřil jsem tak hezkých pár gramů a i rozměr.
eddiex

#7 Příspěvek od eddiex »

Aha diky. No ja ted resim uchyceni gimbalu na F450 tak, aby byl jakoby v rovine s horni deskou, nebo i mirne vyse. Ale tak jak u Tebe jakoby vepredu. Zespod totiz bude FPV bez gimbalu. Ta mostni konstrukce mne zaujala.
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

eddiex píše:Aha diky. No ja ted resim uchyceni gimbalu na F450 tak, aby byl jakoby v rovine s horni deskou, nebo i mirne vyse. Ale tak jak u Tebe jakoby vepredu. Zespod totiz bude FPV bez gimbalu. Ta mostni konstrukce mne zaujala.

Tak k té mostní konstrukci: Nařezal jsem si uhlíkové trubičky, myslím tak 3 - 4 mm venkovní průměr, a na jejich koncich jsem dovnitř zalepil pevná letovací očka. Konce oček jsem napřed ohnul do správného úhlu, takže výsledný tvar toho nosníčku byl třeba "Z". Z nich se pak dá sešroubovat poměrně pevná konstrukce - musí to být správně navržené, aby v prostoru vznikly trojúhelníky - pak se to ani nehne. Ale stejně se mi to nakonec moc nelíbilo, totiž udělal jsem to delší než nylo nezbytně třeba, tak to tak jakoby trčelo :-)
očka.jpg
očka.jpg (10.32 KiB) Zobrazeno 3233 x
patf

#9 Příspěvek od patf »

Je rozdíl mezi FEIYU MiNi 3D 3-Axis a touto FeiYu Tech Mini 3D 3-Axis?
Na fotce je každá jiná, viz počet silentbloků. Mám kameru Xiaomi a hledám pro ní vhodný gimbal...
dt

#10 Příspěvek od dt »

patf píše:Je rozdíl mezi FEIYU MiNi 3D 3-Axis a touto FeiYu Tech Mini 3D 3-Axis?
Na fotce je každá jiná, viz počet silentbloků. Mám kameru Xiaomi a hledám pro ní vhodný gimbal...

To první je starší verze. Nyní se dodává s 6 špunty a silnějšíma deskama.
Allesak

#11 Příspěvek od Allesak »

Měl jsem Feiyu a šlapal suprově.
walkera

#12 Příspěvek od walkera »

Nemáte niekto VAŠE video z toho feiyu tech mini 3D? Ideálne aj pri nejakom vetre, nech vidím ako to funguje.. Ďakujem (-:
dt

#13 Příspěvek od dt »

Já jsem ho testoval a měl pár much.
1. Dodané utlumení je moc měkké, klepalo se to na těch silentblokách jak drahý pes. Špunty do uší a narvat to dovnitř. A to mluvím o verzi 2, tedy té s 6 gumama.
2. Při stabilizaci mírně ujížděl horizon. Udělal jsem třeba náklon doprava (prudce) a na videu se to projevilo jako slaboučké naklonění, které se po 3-4 sekundách srovnalo. Totéž při klonění dopředu/dozadu, celý horizont mírně cestoval.
3. Řízení směru kamery při příliš pomalé změně nejelo plynule. Nastavil jsem si zpomalení serva na TX tak, aby přejezd přes celý rozsah trval cca 15 sekund a gimbal při tomto tak nějak divně cukal. Když jsem to mírně zrychlil, jelo to plynule.
4. Z výroby nebyla kamera přesně vodorovně a pamatuju si, že jsem strávil celé odpoledne hledáním, jak to mám napravit, protože v sekci ke stažení není u tohoto výrobku žádný nastavovací software. Nakonec pomohl soft pro G4, který na to shodou okolností funguje, ale jenom na doladění roll/pitch. Pak už to bylo v cajku.
5. V yaw ose nejde otočit kolem dokola (360 pan), ale jenom asi -160 až 160 stupňů. Ale zase má magnetické encodery. Něco za něco.
patf

#14 Příspěvek od patf »

to jsi moc nepotěšil "dt"...:)
nerad bych travil cas jeste ladenim a vselijakym nastavovanim gimbalu. Muze tedy nekdo doporucit neco za podobne penize, rad bych pro Xiaomi neco funkcniho...
diky.
dt

#15 Příspěvek od dt »

Za podobné peníze to bude mít vždycky nějaké problémy.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - jiné“