DevFus a DevWing

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Bojkas

DevFus a DevWing

#1 Příspěvek od Bojkas »

Ahoj,

myslím, že tyto aplikace si zaslouží vlastní téma a mám potřebu se s vámi o tom podělit. Jsou od výrobce aplikace PROFILI, která je tady známá. Obě jsou neuvěřitelně jednoduché a myslím, že i začátečník bude po chvíli schopen seskládat si letadlo dle požadavků. Vůbec nechápu, že jsem tady na fóru našel jen asi pět témat, ve kterých je to jen okrajově zmíněno!! 8O

DevWing - pomáhá jednoduše sestrojit křídlo, přidat všechny možné i nemožné vzpěry, výřezy a potah podle potřeby v jakékoliv velikosti. Nakonec z toho vypadne DXF žeber, kontrolních šablon náběžné hrany a podpěry pro montáž vzepětí. Obsahuje přes 2000 profilů NACA, atd..

DevFus - stejně jako u DevWing se vše skládá téměř automaticky. Víceméně stačí mít nákres se třemi pohledy letadla a můžeme hned tvořit.

Všechny ty programy mají i verze pro polystyrenové výřezy, 3 osé a 4 osé frézy, export i do gcode.

Jsem opravdu nadšenej a doufám, že budeme diskutovat, sdílet rady, návody, atd. Časem do tohoto vlákna přidám přidám nějaké základní informace, co se ve kterém kroku děla.

http://www.devcad.com/eng/default.asp
Mc quack

Re: DevFus a DevWing

#2 Příspěvek od Mc quack »

Tak jsem to zkusil . V životě jsem pracoval s několika CADy ať už 2D nebo 3D ale toto nějak nechápu tady končím už při oříznutí toho importu . Kde je chyba ?
Bojkas

#3 Příspěvek od Bojkas »

Tak menší návod, jak na devfus.
screenshot_20151116_205311.png

- Vyberete obrázky v prvním kroku a nastavíte jim délku konstrukce z boku
screenshot_20151116_205046.png

- pak z vrchu
screenshot_20151116_205122.png

- červené body jsou do ostrých rohů, na ně navazují zelené body, které jim dávají úhel (neumím to popsat)
- modré body určují zaoblení
screenshot_20151116_205824.png
Bojkas

#4 Příspěvek od Bojkas »

Modrý přidává modrý bod, červený červený a ten poslední jej maže
screenshot_20151116_210034.png
screenshot_20151116_210034.png (4.01 KiB) Zobrazeno 3347 x

V dalším kroku doporučuji zaškrtnout "All full control and splined Formers". Pak si s žebry můžete hrát jak chcete.
screenshot_20151116_210310.png

V dalším kroku už si hrajeme se žebry. Vybereme edit formers, dále vybereme žebro, které chceme upravit dvouklikem.
screenshot_20151116_210310.png

Pro pomoc si můžeme vybrat backgroud image z menu nahoře, vybereme, které žebro je na řadě, nastavíme mu zase velikost červenou linkou a můžeme obtahovat.

screenshot_20151116_210603.png
screenshot_20151116_210603.png (5.67 KiB) Zobrazeno 3347 x

Bez názvu.png

Tady po toto místo to zatím chápu, další školení bude až se to naučím. :-D
Bojkas

#5 Příspěvek od Bojkas »

Nemohl by mi někdo vyexportovat do .dat profil Clark Z?
von boberov

#6 Příspěvek od von boberov »

8O :?: :o :?: 8O
Přílohy

[Přípona dxf byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]

Bojkas

#7 Příspěvek od Bojkas »

Tak jsem si trochu hrál s trupem v DevFus.
trup-dev.png

trup-prepazky-dev.png
Telemaster

#8 Příspěvek od Telemaster »

Bojkas píše:Ahoj,

myslím, že tyto aplikace si zaslouží vlastní téma a mám potřebu se s vámi o tom podělit. Jsou od výrobce aplikace PROFILI, která je tady známá. Obě jsou neuvěřitelně jednoduché a myslím, že i začátečník bude po chvíli schopen seskládat si letadlo dle požadavků. Vůbec nechápu, že jsem tady na fóru našel jen asi pět témat, ve kterých je to jen okrajově zmíněno!! 8O

DevWing - pomáhá jednoduše sestrojit křídlo, přidat všechny možné i nemožné vzpěry, výřezy a potah podle potřeby v jakékoliv velikosti. Nakonec z toho vypadne DXF žeber, kontrolních šablon náběžné hrany a podpěry pro montáž vzepětí. Obsahuje přes 2000 profilů NACA, atd..

DevFus - stejně jako u DevWing se vše skládá téměř automaticky. Víceméně stačí mít nákres se třemi pohledy letadla a můžeme hned tvořit.

Všechny ty programy mají i verze pro polystyrenové výřezy, 3 osé a 4 osé frézy, export i do gcode.

Jsem opravdu nadšenej a doufám, že budeme diskutovat, sdílet rady, návody, atd. Časem do tohoto vlákna přidám přidám nějaké základní informace, co se ve kterém kroku děla.

http://www.devcad.com/eng/default.asp

Zeptám se,
jak konkrétně vypadá export žeber v dxf/dvg. Vytahá si program sám žebra na rovnou plochu, nebo se provede export ve 3d , ten se vloží třeba do Sketchupu, a v něm si žebra vyberu, urovnám -roztřídím do plochy (materiálu) jako přípravu na frézování .
Bojkas

#9 Příspěvek od Bojkas »

Ty prepazky hodi primo na papir a pokud chces, vytvori ti i potah :-) Pokud si poridis cam verzi, tak ti to vytvori i drahy na frezovani.

Tady je testovaci export: download/file.php?id=56768
Telemaster

#10 Příspěvek od Telemaster »

Bojkas píše:Ty prepazky hodi primo na papir a pokud chces, vytvori ti i potah :-) Pokud si poridis cam verzi, tak ti to vytvori i drahy na frezovani.

Stejně to funguje u žeber křídla ? Přepážky trupu co jsi sem dal mi jdou dobře načíst. Ty používáš jakou verzi ?
Bojkas

#11 Příspěvek od Bojkas »

Jasne, funguje to stejne a je schopne to hodit na ten papir i sablonu na kontrolu finalni nabezne hrany kridla, coz si myslim je naprosto dokonale.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Rosta2 »

Bojkas píše:Ty prepazky hodi primo na papir a pokud chces, vytvori ti i potah :-) Pokud si poridis cam verzi, tak ti to vytvori i drahy na frezovani.

V tom Tvojim frézovácím exportu, jsou chyby víceméně v každé přepážce, některé čáry na obrysech přepážek jsou prohnuté směrem dovnitř, atd. Ale pokud je to úmysl a tak to má být, tak se omlouvám za svoji neoprávněnou kritiku. Rosťa
Lark

#13 Příspěvek od Lark »

Ono těch chyb je tam podstatně víc. Takhle jednoduše to zkrátka nejde. viz. tohle vlákno:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=74880&p=1261343#p1261343
Bojkas

#14 Příspěvek od Bojkas »

Tady je to lehce vyčištěné

[Přípona dxf byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]

Lark

#15 Příspěvek od Lark »

To už je podstatně lepší. :D Akorát tu motorovou přepážku bych nechal plnou a vnitřní bočnice bych do ní vsadil jen na zámky. Případné otvory bych dělal až po ustavení motoru.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“