Peklo s ÚCL

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

Peklo s ÚCL

#1 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Ahoj všem,

chtěl jsem se podělit o naše (zatím dost hrozné) zkušenosti s komunikací s ÚCL stran vydání povolení k létání UA.
Ve spolupráci s firmou Telink jsme vyhotovili veškerou dokumentaci, která je k tomu potřebná (naprosto zhovadilé formuláře o několika desítkách stran), odeslali na ÚCL mailem i přes datovou schránku a doufali, že to tak nějak zafunguje. No chyba lávky!

Měsíc se nic nedělo i píšu mail s dotazem jako to vypadá. Za týden (což je jejich minimální doba odezvy) přišla odpověď: "Bohužel Vám musím sdělit, že z důvodu enormního nárůstu počtu žádostí je nyní zpracováváme se zhruba 2 měsíčním zpožděním. Proto prosím o hodně trpělivosti. Jakmile se Vaše žádost dostane k vyřízení mě nebo někomu z kolegů, zašleme Vám buďto přímo výzvu k úhradě správního poplatku, případně Vás požádáme o doplnění žádosti."

Říkám si, jak dlouho asi musí trvat úředníkovi projít jednu žádost a kolik jich tam tudíž asi musí mít, když ani za měsíc jsme se nedostali na řadu. Vyšlo mi že tam sedí zavaleni stohem lejster zhruba o výšce 3,5 metru... No nic... :roll:

Čekáme tedy další měsíc a opět ticho po pěšině. I znovu píšu na ÚCL. Po týdnu přijde odpověď: "Vaši žádost v tuto chvíli vyřizuje kolegyně; předpokládám, že již v průběhu tohoto týdne obdržíte zpětnou vazbu..." (No hurá!) :)

A koncem týdne opravdu zpětná vazba přišla: "Dobrý den, po konzultaci s kolegy mohu sdělit, že Vaše žádost bude zpracovávána v příštím týdnu." - (Grrr!) :?

Nu a na konci příštího týdně přišlo oficiální vyjádření, ve kterém stálo: "Správní řízení vedené u Úřadu na základě podané žádosti č.j. XYZ
se přerušuje. Odůvodnění: Žádost nebyla řádně doplněna přílohami dle Směrnice SLS..."
(Och...) :(

Jako cože? Zjištění, že u žádosti chybí přílohy jim trvalo 2,5 měsíce??? 8O

Konkrétně chybělo:

Blokové schéma zapojení palubní elektroinstalace
    Kopie osvědčení o uzavřeném pojištění
    Doklady o vlastnictví UAS

Blokové schéma jsem obratem poslal (to jsem vážně zapomněl přiložit), ale jako zřizovat pojištění, když nemáme ještě povolení a tímhle tempem zjevně ani jen tak mít nebudeme? Vzhledem k nemalé ceně toho pojištění mi to přijde jako vyhazování pěněz z okna, ale budiž. Co se však myslí tím "dokladem o vlastnictví UAS", to teda nevím. Copteru máme postavenou z mnoha dílů nakoupených všude možně. To jim máme poslat účtenky od všech součástek nebo nějaké čestné prohlášení, že jsme to neukradli? Nevíte někdo?

Jako nečekal jsem, že to nepůjde úplně hladce, ale toto mi přijde jako vyloženě záměrné zdržování a obstrukce... :evil:
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Peklo s ÚCL

#2 Příspěvek od Ancistrus01 »

Tak to opravdu nezávidím!
Já mám tento proces už za sebou.
Už jen čekám na povolení k LP, mělo by tu být každým dnem... (Ikdyž při tomto tempu pokud to budu mít do léta tak budu šťastnej :lol: )
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od HavelAircraft »

Já povolení vyřizoval cca 6 měsíců.
Stačí čestné prohlášení o vlastnictví letounu.
Nevím co se ti nelíbí na době vyřízení. Nemají jen tebe.
Existuje seznam všech dokumentů potřebných pro dané povolení.
Pokud chceš pojištění které mít musíš tak si musíš napřed zažádat o přidělení předběžné registrační značky.
Ještě si budeš muset vyřídit povolení k létání pro pilota. Aby ti odstranily žákovská omezení.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vzduchoplavec »

HavelAircraft: Díky za info - doufal jsem, že bude stačit čestné prohlášení.

Nelíbí se mi ta rychlost. Vím, že nemají jenom mě, ale všimnout si, že žádost nemá všechny potřebné náležitosti zvládne člověk během 10ti vteřin.
Například paní v podatelně na finančním úřadu to zvládá při přebírání daňových přiznání úplně v pohodě a to jí tam rozhodně přichází řádově víc formulářů... :D

Jinak předběžnou registrační značku už máme (ta byla součástí toho vyrozumění o přerušení) a žádost o povolení k létání jsme podali také (pro 3 piloty), ale i vyřizování toho je teď pozastavené. :?
kraro

#5 Příspěvek od kraro »

Vzduchoplavec: Teď pošleš kopii pojištění, za pár dní nebo měsíců ti přijde vyrozumění, že máš zaplatit poplatek 4.000,-Kč, zaplatíš, pošleš kopii a opět za pár dní, nebo měsíců ti přijde papír, že jsi pilot žák .... a potom zkoušky na pilota a potom další stoh papírů + 10.000,-Kč ;).
Naposledy upravil(a) kraro dne sob 05.12.2015 22:33, celkem upraveno 1 x.
dudaj

#6 Příspěvek od dudaj »

Vzduchoplavec píše:
Nelíbí se mi ta rychlost. Vím, že nemají jenom mě, ale všimnout si, že žádost nemá všechny potřebné náležitosti zvládne člověk během 10ti vteřin.

Ty sis měl zjistit vše potřebné a to jim dodat.
To jsi neudělal, dodal jsi jim toho "půlku" a ještě si stěžuješ.
Asi bys měl přehodnotit svůj přístup a v napřed nedělat chyby sám.
Nejsem úředník, ale mám informace z jiného úřadu a lidi dokážou být dost hloupí a ještě k tomu arogantní.
A s těmito lidmi něco řešit - to je o hodně velké toleranci . Tvářit se při tom vstřícně a příjemně bych já osobně nedokázal.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jozefbb »

Nema nahodou kazda statna organizacia zakonom stanovenu dobu na vybavenie v ktorej ti aspon musia bez vyzvania aspon odpovedat?
guchar

#8 Příspěvek od guchar »

jozefbb píše:Nema nahodou kazda statna organizacia zakonom stanovenu dobu na vybavenie v ktorej ti aspon musia bez vyzvania aspon odpovedat?

... Správní orgán je zásadně povinen rozhodnout bez zbytečných průtahů.
Pokud nemůže rozhodnout bezodkladně, musí tak učinit do 30, výjimečně do 60 dnů *)...
*) Pokud zvláštní zákon nestanoví jinak
Tak to je čirá teorie dle "správního řádu". Obrana proti nečinnosti nečinnosti správního orgánu
vede přes jeho nadřízený orgán. Po vyčerpání všech "ostatních" prostředků je možná i soudní cesta.
https://www.patria.cz/pravo/2182135/jak-se-poprat-se-spravni-hydrou-aneb-co-s-necinnym-spravnim-uradem.html
U vědomí tohoto stavu bylo do zákona o volném poskytování služeb (VPS) vloženo ustanovení
"222/2009 Sb. Zákon o volném pohybu služeb, Vznik oprávnění uplynutím lhůty, § 28 "
http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-o-volnem-pohybu-sluzeb/zneni-0/f3991168/
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-222#p28
Ovšem jen pokud: "§ 28 (1) Stanoví-li tak jiný právní předpis, ..."
Dost trnitá cesta. Takže normálním lidem nezbýva než po prostudování potřebného, vyrobit
co nejdokonalejší žádost-podání s potřebnými přílohami a tu upravovat dle odpovědí úřadu.

Občas, lze potkat, na některých úřadech, i referenty s lidským přístupem. Po dohodě tel./mail
jim lze vyrobené poslat na nečisto, a pak zabudovat obdržené připomínky.
Ušetří si tím výzvu k odstranění nedostatků a případná přerušení/zastavení řízení.
Je jich jako šafránu. A nebude to asi případ ÚCL.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jindra_S »

dudaj píše:Ty sis měl zjistit vše potřebné a to jim dodat.
To jsi neudělal, dodal jsi jim toho "půlku" a ještě si stěžuješ.
Asi bys měl přehodnotit svůj přístup a v napřed nedělat chyby sám.

Nebyl jsem konkrétně u tohoto případu nicméně si dovolím nesouhlasit. Pokud si úřad/firma vymyslí předpis a rozsahem větší formuláře a díky množství údajů je pak nezvládá běžně vyřizovat ve stanovéné lhůtě (tady např 30 nebo 60 dnů) a poté zamítá žádost za neposkytnutí všech údajů, pak je to něco výrazně špatně - buď je předpis příliš komplikovaný nebo firma/úřad neschopný. Prostě základní validace by měla být prováděna ideálně při převzetí. Pokud tento stav budeme považovat za normální, bude tady počet předpisů a požadovaných dokladů jen narůstat - což se v podstatě děje :( .
-
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jozefbb »

Vsetko je to bohuzial len o pristupe k praci. Taka zakladna vec , ci su pri ziadosti dodane vsetky nalezitosti sa robi uz pri podani, lenze tu je hacik, uz ten na tej podatelni by to musel vediet, resp. Mal. Ak je tam nejaka chyba , tak maju povinnost sa ti aspon ozvat v zakonnej lehote a nie az vtedy , ked sa ty zacnes o to zaujimat. Mal som podobnu skusenost s katastrom v inom meste, nie v mojom mieste bydliska.Tak som napisal staznost najpr k nim, aj nato kaslali, tak na prokuraturu. Hned sa to pohlo aj s ospravedlnujucim listom od pravnika z katastra.
Bohuzial, ale stale obcan taha za ten kratsi koniec aj ked" vsetci uradnici su tam vlastne pre nas"
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Dudaj: Bohužel s tebou musím také nesouhlasit. Já se k nim vůbec nechovám arogantně. Naopak mám svatou trpělivost a jsem milý. Že si stěžuju tady je jen z potřeby se s někým podělit o ten šlendrián. Jak už tady zaznělo - pokud úřad neodpovídá ani ve stanovené lhůtě a navíc 2 a půl měsíce neni schopný rozpoznat, že něco chybí, tak je něco zásadně špatně. Ano, já jsem jim měl dodat všechno potřebné, ale jsme jenom lidi a každý udělá chybu. Čili pokud bych věděl, že tam něco chybí, tak to hned řeším. Ale já žiju dva měsíci v iluzi, že je všecko v pořádku a na žádosti se pracuje.

Je to zhruba, jako bys třeba dal své auto do servisu a netrpělivě čekal, až ti ho opraví. A když by se měsíc nic nedělo, ani dva měsíce, tak se tedy nesměle zeptáš, kde máš svoje auto a oni ti za dalších 14 dní odpoví, že bohužel s opravou ještě nezačali, protože jsi jim tam zapomněl nechat techničák. Čili dva měsíce chodíš pěšky a přitom na tvoje auto ještě nikdo ani nesáh. Jestli ti tohle přijde v pořádku, tak už nevim... :D
Naposledy upravil(a) Vzduchoplavec dne ned 06.12.2015 17:28, celkem upraveno 1 x.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Celeron »

jozefbb píše:Bohuzial, ale stale obcan taha za ten kratsi koniec aj ked" vsetci uradnici su tam vlastne pre nas"

Úředníci že jsou na úřadech pro nás? To už dávno neplatí. Většina úředníků si již velmi dlouho myslí, že jsme pro ně jem "obtěžující hmyz". :cry:
Jirka
dudaj

#13 Příspěvek od dudaj »

Klucí čtěte vždy vše !!
Jasně bylo psáno , že dokumenty byly poslány.
Takže část diskuze odpadá, protože to nikdo na vstupu nebude kontrolovat, jestli je to kompletní.
To by dělali v případě, že bych tam došel osobně a požádal o převzetí a kontrolu kompletnosti.
Pokud to pošlu, je na mé odpovědnosti, že jsem poslal vše a až na mne přijde řada, tak to budou vyřizovat.
Úřady nejsou gumový, a pokud se něčeho sejde víc tak nestíhaj.
Všichni v dnešní době jsou přetížení a maj toho v práci nad hlavu.
Pokud je tady někdo, kdo je na tom líp tak ať nebrblá a je rád.
Fík

#14 Příspěvek od Fík »

Na ÚCL se vykašli, viz viewtopic.php?f=136&t=62338&start=300 Do jara bude platit celoevropská norma.
Vydělávaji neoprávněně na hračkách v prostoru vzduchu, kterej lze řídit zdravým rozumem.
Je to jen další nesmyslná, nemístná úředničina, která má za cíl nás jen obtěžovat.
zdzd

#15 Příspěvek od zdzd »

Fík píše:Na ÚCL se vykašli, viz viewtopic.php?f=136&t=62338&start=300 Do jara bude platit celoevropská norma.
Vydělávaji neoprávněně na hračkách v prostoru vzduchu, kterej lze řídit zdravým rozumem.
Je to jen další nesmyslná, nemístná úředničina, která má za cíl nás jen obtěžovat.

Jen ti přejí, aby až tě někam urgentně poveze letecká záchranka (což ti nepřeji), se nestřetla s někým, kdo je skálopevně přesvědčen o svém zdravém rozumu...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“