chtěl jsem se podělit o naše (zatím dost hrozné) zkušenosti s komunikací s ÚCL stran vydání povolení k létání UA.
Ve spolupráci s firmou Telink jsme vyhotovili veškerou dokumentaci, která je k tomu potřebná (naprosto zhovadilé formuláře o několika desítkách stran), odeslali na ÚCL mailem i přes datovou schránku a doufali, že to tak nějak zafunguje. No chyba lávky!
Měsíc se nic nedělo i píšu mail s dotazem jako to vypadá. Za týden (což je jejich minimální doba odezvy) přišla odpověď: "Bohužel Vám musím sdělit, že z důvodu enormního nárůstu počtu žádostí je nyní zpracováváme se zhruba 2 měsíčním zpožděním. Proto prosím o hodně trpělivosti. Jakmile se Vaše žádost dostane k vyřízení mě nebo někomu z kolegů, zašleme Vám buďto přímo výzvu k úhradě správního poplatku, případně Vás požádáme o doplnění žádosti."
Říkám si, jak dlouho asi musí trvat úředníkovi projít jednu žádost a kolik jich tam tudíž asi musí mít, když ani za měsíc jsme se nedostali na řadu. Vyšlo mi že tam sedí zavaleni stohem lejster zhruba o výšce 3,5 metru... No nic...
Čekáme tedy další měsíc a opět ticho po pěšině. I znovu píšu na ÚCL. Po týdnu přijde odpověď: "Vaši žádost v tuto chvíli vyřizuje kolegyně; předpokládám, že již v průběhu tohoto týdne obdržíte zpětnou vazbu..." (No hurá!)
A koncem týdne opravdu zpětná vazba přišla: "Dobrý den, po konzultaci s kolegy mohu sdělit, že Vaše žádost bude zpracovávána v příštím týdnu." - (Grrr!)
Nu a na konci příštího týdně přišlo oficiální vyjádření, ve kterém stálo: "Správní řízení vedené u Úřadu na základě podané žádosti č.j. XYZ
se přerušuje. Odůvodnění: Žádost nebyla řádně doplněna přílohami dle Směrnice SLS..." (Och...)
Jako cože? Zjištění, že u žádosti chybí přílohy jim trvalo 2,5 měsíce???
Konkrétně chybělo:
- Blokové schéma zapojení palubní elektroinstalace
- Kopie osvědčení o uzavřeném pojištění
- Doklady o vlastnictví UAS
Blokové schéma jsem obratem poslal (to jsem vážně zapomněl přiložit), ale jako zřizovat pojištění, když nemáme ještě povolení a tímhle tempem zjevně ani jen tak mít nebudeme? Vzhledem k nemalé ceně toho pojištění mi to přijde jako vyhazování pěněz z okna, ale budiž. Co se však myslí tím "dokladem o vlastnictví UAS", to teda nevím. Copteru máme postavenou z mnoha dílů nakoupených všude možně. To jim máme poslat účtenky od všech součástek nebo nějaké čestné prohlášení, že jsme to neukradli? Nevíte někdo?
Jako nečekal jsem, že to nepůjde úplně hladce, ale toto mi přijde jako vyloženě záměrné zdržování a obstrukce...