Westland Wessex

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Westland Wessex

#31 Příspěvek od Relax »

Pěkně se to klube, bude to paráda :-).
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Michael Gulyj

#32 Příspěvek od Michael Gulyj »

Tak a je tu hřídel. Jako materiál jsem volil bezešvou nerezovou trubku. Originál má stěnu 2mm, já dal pro jistotu 3mm. V jedné firmě jí museli v kalírně trochu porovnat, protože kolik jí bylo třeba ubrousit, o tolik házela. No a pak jí na speciální mašině ubrali, aby pásla do ložisek. Doma jsem už jen vyvrtal na fréze na obou koncích díry. Tohle všechno jsem si mohl odpustit a objednat jí u Varia. Takhle jsem ale ušetřil dva tisíce.
Přílohy
ě.JPG
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od pkotatko »

No vida, pomalu se to schazi.... :-)
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Michael Gulyj

#34 Příspěvek od Michael Gulyj »

Mechanika je komplet osazená elektronikou a připravená na prvotní nastavení na stole. Před svátky mě navštíví Petr, kterej se tý operace ujme osobně. Tak se těšim. Zatim bojuju s pasováním dílů na sebe, což je docela záhul. Jsou dost pokroucený, tak je musim zmáhat. Rozhodně nelze říct, že vše do sebe zapadá, ale musim to nějak vybojovat.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Relax

#35 Příspěvek od Relax »

To vybojuješ, do jara je času habaděj :-). Přeju Ti pěkné svátky a vydařený rok 2016
Michael Gulyj

#36 Příspěvek od Michael Gulyj »

Relax píše:To vybojuješ, do jara je času habaděj :-). Přeju Ti pěkné svátky a vydařený rok 2016

Já tobě to samý a díky za účast.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Michael Gulyj

#37 Příspěvek od Michael Gulyj »

V pondělí mě navštívil Petr Koťátko s veškerou výbavou nutnou pro nastavení a ještě něco navíc :D. Takže mechanika po mechanické stránce prospěla, krom několika celkem drobných úprav na táhlech ovládání vrtulky. Horší to bylo po roztočení rotorové hlavy, která hází jako :twisted: , jednoznačně po havárii mého Tarhe. Při prvotním zkoumání jsem zjistil, že je napálenej hlavní kámen, kterej se skládá ze dvou částí. Takže budu muset opět otravovat mého kamaráda frézaře a kus vyrobit. No nějak to vybojujem ne? Přeji všem jen to nej do celýho příštího roku a letu zdar.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Michael Gulyj

#38 Příspěvek od Michael Gulyj »

V potu tváře jsem zpasoval všechny díly trupu na sebe a v průběhu prací zjišťoval stále nové věci, co se mi nelíbí a budu muset předělat. No, s tím už nic nenadělám :? . A pak jsem všechno nahrubo sestavil dohromady, abych se dozvěděl, jak jsem na tom s těžištěm. Nedělal jsem si moc iluze, ale Wessex má přeci jen delší nos než původní S-58. Když dám baterky až dopředu, vidim to tak na půl kila olova, což mě trochu otrávilo. U letadel jsem zvyklý nedovažovat ani gram (krom Sopwith Pupa, který je bez nosu :). Takže jsem zahájil práce na loži pro baterky, až to domáknu, udělam nějakou fotku.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
švíco

#39 Příspěvek od švíco »

Jen nápad, nestálo by za to pořídit baterii s větší kapacitou, se kterou na jedno nabití uděláš třeba i dva starty, než tahat olovo bez užitku?
Relax

#40 Příspěvek od Relax »

Víc baterií jsem řešil u prvního Hughese až do extrému :-). Samozřejmě nakonec tam byl 6S.
U Wessexe a jeho velikosti se o tom dá uvažovat mnohem perspektivněji.
Přílohy
IMG_0539.JPG
HUGHES 500E _6S - 18S.jpg
Michael Gulyj

#41 Příspěvek od Michael Gulyj »

Dovážit vrtulník zvýšením kapacity je ideál. Já jsem v Tarhe lítal 2x 5čl. 5000 mAh, což bych rád dodržel ze dvou důvodů. Jednak je to rozměrově tak akorát, ale hlavně na ty samý baterky lítám právě ve zmíněném Pupovi a mam ještě jeden kompletní pohon na připravovanou zhruba dvoumetrovou předlohu z druhý války. Vzhledem k ceně baterek to vidim jako výhodu, no a až to vepředu trochu načinčam (kokpit, vejfuky z turbín, který bych rád opravdu kovový), možná z toho bude nakonec třeba jen dvacet deka. Rád bych se vešel do deseti kilo, tak to by nebylo snad tak hrozný.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Relax

#42 Příspěvek od Relax »

Deset kilo ........... Když mám v ruce 4,5kilového Hughese ( letová váha ) a přestavím víc než dvojnásobek, to je pěkná váha ! To už si pak člověk uvědomí jakou má motor a listy sílu .....

A ještě to s tím dokáže pěkně akcelerovat a letět rychle :-).

Těším se na další snímky časem.
pavel123

#43 Příspěvek od pavel123 »

Ta moje benzínová heli, ze který snad, doufám, bude ten Hughes, má v současný době 7kg, možná o něco málo míň. A než jí vynesu z dílny v suterénu paneláku a donesu asi 60m do auta, tak mám ruku vytahanou jak orangutan :D
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od pkotatko »

O deseti kilech ta helina nebude ani vedet.
Budou tam 800mm+ listy. Ctyrlist. Obluda ( Black Hawk) ma 700mm ctyrlist a leti na 1100 otacek. Vazi pres deset kilo.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Michael Gulyj

#45 Příspěvek od Michael Gulyj »

Sledoval jsem stavbu dvou S-58 a jednoho Wessexe (na turbínu). Jeden Sikorsky mu váží 7,5kg- ten je dost maketově ošizenej, druhej 11kg- ten je naopak nabitej maximálně(zvukovej modul, kouření z vejfuků při starování pomyslnýho hvězdičáku a tak) a ta turbína mu váží 12kg. Tak jsem si dal laťku někde uprostřed :) .
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“