Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a Ali

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

Re: Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a

#571 Příspěvek od Arcicorsa »

Tak já neříkám rovnou nebrat, ale prostě je mi uzavřený SW proti srsti, je to trochu i profesní deformace, od firem které nám neposkytnou program PLC včetně komentářů nic nebereme a když si necháváme dělat dodávky zařízení na klíč tak je podmínkou že nám musejí dodat veškeré zdroje včetně programu v PLC, NCU atp., ono to bez toho totiž nejde moc dobře opravovat (samozřejmě dokud to funguje tak není co řešit) a platit těm firmám těžké prachy za servis fakt nechceme když to zmákneme bez nich, "zadarmo" a co je hlavní je to hned. Jsem člověk zvědaví tak holt rád po večerech pročítám kód (asi trochu úchylka :lol: ).. No tohle stejně nevyřešíme, každý má svoje :wink: a na druhou stranu je to dobře, aspoň tu máme o čem diskutovat :D .

K tomu sponzoringu, osobně mám všechny FC originál Naze32 a občas komunitě také něco vrátím, konec konců třeba ten S-Bus invertor na CC3D nefungoval dokud jsem neopravil kód.. Tohle třeba u toho zavřeného FW nebude možné.. Pokud tam bude chyba tak budeme čekat rok než se k tomu dostanou a to si ještě musí stěžovat dost lidí.. Tady stačil jeden kterému to nešlo a hned jsem to mohl opravit sám, Dominik to hned přidal do master kódu a do týdne byla vydána nová verze FW s dalšími opravami.. Myslím že těch co přispívá do vývoje FW je tu na fóru mnohem více.. Takže asi tak. Ale jak rád říkám, proti gustu ........ :wink: ..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#572 Příspěvek od jindraj »

no ty nejsi ale typický uživatel že :) ... musíš se občast snést z výšin tvé profese a odbornosti a připustit, že drtivá většina lidí má problém s tím pochopit i co je PID a nastavit je nějak zhruba a nejraději by se nevrtala ni v tom. Pro ty je pak otevřené / uzavřené celkem šumák. Ba dokonce pro ně bude komerční uzavřené řešení často výhodou. Nedá jim možnost to tolik rozvrtat a bude dělat to, co výrobce slíbil že to umí a čím se chlubí ... a když to nedělá tak vyreklamuje a pořídí něco u čeho výrobce nekecá :) .... u opensouce řešení které nebude fungovat, tak přesně jak píšeš může jen čekat a doufat, že se někdo ustrne a neví kdy to bude a zda vůbec. Prostě nic víc, než že nemám rád, když linuxáci (protože ti k tomu obvykle mají sklony nejčastěji :) cpou smrtelníkům linux a opensouce řešení jako jediná správná, ale neuvědomí si, nebo nechtějí vnímat, že pro běžného uživatele to v mnoha případech přinese víc problémů než výhod.

Cleanflight je v tomto ohledu ještě (vlastně UŽ) celkem fajn ... nejhorší problémy vychytány a aktuálně celkem funkční a ustálené řešení, u kterého ale i tak lidi celkem bojují s nutností neustále sledovat vývoj, větve, změny CLI parametrů a dostupných targetů, protože jinak je jim celý otevřený vývoj na pendrek a ne každý na to má čas a síly ... Tak proto nevidím samotné heslo opensource jako výhodu, ale jako balík výhod a nevýhod a ty výhody ne každý použije a nevýhody každého zasáhnou jinak. A stejně tak nevivím pro běžného uživatele uzavřené řešení jako jakkoliv špatné ... přinese mu opět balík výhod i nevýhod a pokud výhody převáží a nevýhody pro něj nejsou rozhodující, tak je doma.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#573 Příspěvek od holda29 »

//edit: tak jsem blbej, hned co jsem to postnul, tak jsem to vyřešil, celou dobu jsem koukal do špatného řádku. Sorry :)
tomashr

#574 Příspěvek od tomashr »

Arcicorsa píše:K těm verzím MCU by to taky chtělo napsat že F3 má význam jen při použití PID regulátoru s plovoucí desetinou čárkou.. Výpočetní výkon je totiž stejný jen ta F3 má navíc matematický koprocesor (zase RAM má jen 40KB, proti F1 s 96KB).. Celkové zlepšení nastane až při použití F4 MCU který jede až na 180MHz s RAM 192KB..

Otevřeně by mě spíš zajímalo, nakolik se limity F1 dají rozeznat při létání u 90ti procent lidí... Popisy jsem si docela procházel a přijde mi, že novější verze CPU snad mohou být přínosem u plně osazených desek, které pracují s kompletní sadou čidel včetně baro, mag a GPS a případně ještě uživatel touží po hromadě externích blbinek. Ale je opravdu přínos rozeznatelný při létání s 250 race s deskou Acro ve spojení s pilotem, který je sice dobrý, ale nespadá do skupiny "extrémních mutantů"? O tomto mám značné pochybnosti...
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#575 Příspěvek od Arcicorsa »

tomashr píše:Otevřeně by mě spíš zajímalo, nakolik se limity F1 dají rozeznat při létání u 90ti procent lidí... Popisy jsem si docela procházel a přijde mi, že novější verze CPU snad mohou být přínosem u plně osazených desek, které pracují s kompletní sadou čidel včetně baro, mag a GPS a případně ještě uživatel touží po hromadě externích blbinek. Ale je opravdu přínos rozeznatelný při létání s 250 race s deskou Acro ve spojení s pilotem, který je sice dobrý, ale nespadá do skupiny "extrémních mutantů"? O tomto mám značné pochybnosti...

Mám stejný názor :wink: .
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Marsyas

Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a Ali

#576 Příspěvek od Marsyas »

Čus, nemáte někdo zkušenosti, jak by se NAZE32 s cleanflightem zachovala, kdyby během letu vysadil jeden z motorů na hexe?
Včera jsem totiž spadnul a nemám tušení proč, respektive mám dvě teorie.
Letěl jsem v módu poshold, angle a mag. Nechal jsem koptéru letět rychle dopředu a pak jsem pustil pravou páčku (mód II), aby zastavila na místě. A ta pak spadla.

1) buď mám špatně nastavené PIDy, koptr se snažil zastavit na místě (a vrátit se na GPS pozici, na které byl, když jsem pustil páčku) tak agresivně, že ztratil výšku a spadl (byl ve výšce tak 4 m).
2) nebo se při manévru povolila matka unašeče a koptéra spadla.

Je to NAZE32 s iNAV fw (to je asi jako CF), drak DJI F550.

Co by se stalo, kdyby jeden z motorů ztratil výkon? Je to NAZE nějak schopná vyrovnat? Visím asi tak na půlku plynu, motory mají ještě síly dost. Neříkám, že by se s tím mělo dát létat, ale nějak nouzově přistát by asi nemusel být úplně problém. NAZA a APMko to prý docela umí. Můj copter byl příliš nízko na to, abych mohl vůbec zareagovat, ale co lze dělat, když je na nouzovou akci čas? Má někdo zkušenosti?
Prosťe rát bastlým.
tmx

#577 Příspěvek od tmx »

ahoj,

jak udelam v cli abych videl jak je nastavenej mixer. jedna se mi to tohle: http://www.iforce2d.net/mixercalc/

edit: myslim jak je nastavej mmix 0,1 atd.
Plha

#578 Příspěvek od Plha »

Zdravím na foru,
pořídil jsem si desku Racing F3 a flešnul jsem jí s Cleanflight/Betaflight tím na Boris stránce Naze 32.hex. Flešnutí proběhlo i s verifikací v pořádku. Po návratu na nastavovací stánku CF deska se nechce připojit, nevyjde z ní to unique ID a svítí jen modrá dioda. Je ta deska chybná a dalo by se to opravit ?
Doposud jsem lítal s koptérami s KK2.1 deskami, s těmihle 32b nemám zkušenost, děkuji za odpověď.
mataman
Kontaktovat uživatele:

#579 Příspěvek od mataman »

A nebude problém v tom,že do desky SpRacing,patří firmware SpRacing.hex a ne Naze.hex
T-rex 550(Vbar)@LA700(Vbar)@T14SG
Tweaker 180(SpRF3)@ThugPig(SpRF3)@QAV210(SpRF3)
Plha

#580 Příspěvek od Plha »

A nebude problém v tom,že do desky SpRacing,patří firmware SpRacing.hex a ne Naze.hex

...

Tak dík za odpověď, ale teď když se mi to nepřipojí bude přeflešování na SpRacing.hex nemožné. To naze to přijalo. Asi to opravit nepůjde...(
skiner

#581 Příspěvek od skiner »

Pravdepodobne sa ti pohnojil bootloader. Stalo sa mi to iste na Flip32, ale je to opravitelne.
Na doske mas dva piny BOOT. Musis ich prepojit a postupovat podla tohto navodu. FW pouzi ten, ktory tam patri.
http://imgmgr.banggood.com/images/uploa ... Manual.pdf
Plha

#582 Příspěvek od Plha »

dostal jsem se k tomu mazání a následovalo červené: součást je chráněná na čtení.
skiner

#583 Příspěvek od skiner »

To ti uz moc neporadim. Skusal si este pre istotu flash cez Cleanflight?
V ktorom bode presne ta to zastavilo? Na tom screenshote s tym semaforom vidim Remove protection. Neskusal si to ak to mas vysvietene ?
Az tak moc do toho nevidim, ale asi by som to vyskusal.
Plha

#584 Příspěvek od Plha »

To políčko remove protection je šedivé. Nenačte to ani obsah předchozí flese. 30USD půjde do červeného kontejneru. Jinak díky za pomoc.
nuku

#585 Příspěvek od nuku »

doufam ze ta poznamka o cervenem kontejneru byla jen takovy ranni forek...
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“