Mostly printed CNC/Multitool

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: Mostly printed CNC/Multitool

#91 Příspěvek od Amper »

spojku pro "Z" jsem rovnou koupil hlinikovou :-)

ohledne srovnavani - no, to je trochu orisek. Ja to nejak porovnal kombinaci uhelniku, suplery atd....

Uvazuju o tom ze bych zkusil navrhnout nejaky jednorazovy meridlo
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od jozefbb »

Ja som spojku riesil takto aspon trochu pruzna , nemcur to spojil natvrdo/hore/ ja som spravil novu a odlahcil.
Přílohy
uploadfromtaptalk1452521460524.jpg
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Celeron »

Amper píše:spojku pro "Z" jsem rovnou koupil hlinikovou :-)

ohledne srovnavani - no, to je trochu orisek. Ja to nejak porovnal kombinaci uhelniku, suplery atd....

Uvazuju o tom ze bych zkusil navrhnout nejaky jednorazovy meridlo

No léra je jednoduchá, 2 x osoustružená hliníková roura 100 mm délka 150 mm, spojená dvěma závitovkama, kterou zkusíš obě úhlopříčky na stejnou dýlku. Nebo by stačily místo roury 2 plocháče 70 x 150 a zase ty závitovky. Musela by se ale zabezpečit kolmost závitovek na plocháče u trubek je to vuřt. Celej problém je se dotknout v rohu obou trubek X a Y a vyhnout se tý spojovací rohový hranatici. Já si jedu za chvíli pro 4 x jho raznice na plechovky, má broušený průměr okolo 110 mm, délku 125 a něco váží. Ještě že má člověk kámoše ve výrobním procesu. -:)
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Celeron »

jozefbb píše:Ja som spojku riesil takto aspon trochu pruzna , nemcur to spojil natvrdo/hore/ ja som spravil novu a odlahcil.

Na čem si to zkoušel? Na MPCNC? Amper tady psal, že tam zkusil pružnou a nešlo to. Autor tam nějak nedomyslel sílu působící nahoru v Z ose (odpor při zajíždění do materiálu a ta příliš tlačí do ty pružný spojky. Asi to taky předělám. :wink:
Jirka
Amper

#95 Příspěvek od Amper »

Ja jsem tam nakonec tu pruznou nechal. Kdyz se spravne nastavilo "Z"tko, srovnal se motor s osou, dal jsem matky k lozisku na horni strane "Z" atd... tak to zacalo slapat v pohode.

Jen je horni Z lozisko holt trochu namahane i axialne. Nemyslim ale ze by to byl zasadni problem
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#96 Příspěvek od Amper »

Pokud je nekdo zvedavy tak zde http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=120&t=74878&p=1273758#p1273758 najde fotky ze stavby SE.5 ktere frezuju na MPCNC.

Zatim to vypada ze vsechny mirne nepresnosti a problemy byly tim ze jsem nekde neco blbe nakreslil, zpracoval v CAMu atd...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem MPCNC úhloval pomocí broušených kulatin, příložnýho úhelníku a velký šupléry. Nejdříve jsem na 0,1 srovnal rovnoběžnost delších trubek, potom kolmost krátkých trubek na dlouhý. Vyšlo to celkem dobře, při měření úhlopříčky jsem měl rozdíl 0,3 mm na délce kolem 900 mm. Doklepal jsem to na míň než 0,1 mm. Myslím, že to je až moc dobrý a že se tato přesnost dopravou a změnama teploty stejně neudrží. Už aby dorazily GT2 aby se dal vyůhlovat kříž se Z-kem. Zatím budu vymejšlet a tisknout chainy pro kabely. Je jich tam dost a nechat je viset z nějaký šibenice dolů je eglhaft. :wink:
Jirka
Amper

#98 Příspěvek od Amper »

Dej pak vedet jaky retezy pouzivas. Ja mam ted kabely v plastovych chranickach (takove ty spiraly) coz jde ale neni to ideal.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od Celeron »

Z Thingu je to typ co chodí jen na jednu stranu. Koncovky jsem si namaloval sám a abych nemusel pracně vykreslovat poslední článek na koncovce, tak ho acetonem lepím jeden článek na koncovku. Chain leží na Al vinglu ležícím nad krokáčema. Zatím jsem vytiskl 35 článků a to je cca 40 cm, trvalo to 0,3 mm tryskou přes noc 11 hodin. Ještě je potřeba dalších asi 25 cm, takže zase noční. :)
Chci taky nějak líp vyřešit konce GT2. Na jedný straně to může být origo na bindr, ale na druhý by to chtělo nějaký štelování třeba šroubem. Předpokládám, že na rozpěrku nastavím stranu s pevným uchycením ručním natočením krokáčů a na druhý straně se do seřídí šroubem. Vyvazování po seřízení mi připadá práce pro 3 ruce a přesnost nic moc.
Dám fotky a stl až to smontuju abych nešířil nějaký případný chyby.
Jirka
Amper

#100 Příspěvek od Amper »

Koncovky se sroubama na stelovani napeti jsem nekde videl, mrkni po thingi
Amper

#101 Příspěvek od Amper »

btw : ja zacinam lehce uvazovat o konstrukci rozsireni ktere by resilo drzaky motoru a srouby tak aby se pouzival pro nahon sroub.
Sice to zpomali masinu ale

- umozni to vyuzit vetsi silu motoru (jedna diky prevodu a druhak diky moznemu prechodu z microstepu na fullstep/pulstep kde je motor schopen vic zabirat)
- umozni to lepe sestelovat uhly protoze stepper bez elektriny je volny coz u remene dela problem ale u sroubu to nevadi takze by mel jit stroj presnejs seridit a serizeni lepe drzet
- zkultivuje beh (viz bod 1)

Rikam si ze za cenu par tiskejch dilu, 4 metru zavitovky M8, par pruzin a matek by to stalo.
petrno

#102 Příspěvek od petrno »

Amper píše:Koncovky se sroubama na stelovani napeti jsem nekde videl, mrkni po thingi

co tohle :
http://www.thingiverse.com/thing:925911
Amper

#103 Příspěvek od Amper »

Lark

#104 Příspěvek od Lark »

Celeron píše:Montuju právě rám na dřevotřískovou základnu a je to docela makačka vyůhlovat. Půjčil jsem si metrovou šupléru a není to ono, i když se proměří vzdálenosti protějších trubek rámu, stále to je trochu koso3,14ča. Napadlo mě sehnat 2 nebo 4 broušený (nebo aspoň soustružený špalky minimálně fí 100 a minimální délky 120mm a dát je do rohů s dotykem na obě trubky a pak měřit úhlopříčky na rovnost a doklepávat. Zatím jsem sehnal měrový 80 mm špalky a ty jsou malý, naráží na blok křížení trubek. Snad to nějak dopadne...

Co tomu říkají místní nástrojaři, třeba Jova nebo Lark? Tedy pokud to čtou. :)

Jirka

Omlouvám se, ale nečtu tohle vlákno pravidelně, takže asi s křížkem po funusu.
Pro ten postup seřizování bych zvolil jednu nejdelší trubku jako referenční, s tím že s ní vůbec nebudu hýbat. Místo vřetena upnout hodinky a srovnat protější trubku na souběžnost jak horizontálně, tak vertikálně. Tím budeš mít základní rovinu a rovnoběžné trubky. Potom to chce velký úhelník a zase hodinkama srovnat postupně příčné trubky (i vertikální rovnoběžnost s podélnými). No a na "Z" potom tou lérou zase kolmo na sebe, nebo i broušenou kostkou položenou na pravítku, položeném na trubky a hodinkama místo vřetena (jezdit "Z").
Jak jsem čet tak si to vyrovnal do 0,1 ale myslím, že je to na dřevěné konstrukci dlouhodobě neudržitelné.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Celeron »

Lark píše:Jak jsem čet tak si to vyrovnal do 0,1 ale myslím, že je to na dřevěné konstrukci dlouhodobě neudržitelné.

Však jsem to tam psal, doprava, teplota, přidám ještě vlhkost, ta s dřevotřískou taky cvičí. Já si myslím, že na pižlání balzy a překližky pokud to půjde do 0,5 mm tak se nic neděje. Nesmíš na to být moc "nástrojařsky přísnej" :mrgreen:
Jirka
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“