Těžiště EasyStar

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
nebozez

Těžiště EasyStar

#1 Příspěvek od nebozez »

Ahoj všichni!

Tak jsem postavil svoje první letadlo - EasyStara. První 2 lety jsem už udělal sám a dopadlo to dobře. Lítání je prostě boží záležitost!!!

Těžiště jsem nastavil přesně podle návodu. Úhel seřízení mám taky v pořádku. Zdá se mi ale, že letadlo moc stoupá při přidání plynu. Už při 2/3 plynu jde letadlo hodně nahoru, čímž ztrácí rychlost a zhoupne se dolu a tak pořád dokola.

Řeším to vytrimováním VOP za letu o něco níž (VOP je skloněna asi o 2mm pod podélnou osou VOP). Nechtělo by to posunout těžiště o trošku dopředu (popř. o kolik)? Nemá někdo podobnou zkušenost? Nemohl jsem při stavbě udělat nějakou chybu?

Díky.
vasin
Kontaktovat uživatele:

Chování při klouzání

#2 Příspěvek od vasin »

A jak se to pak chová při bezmotorovém letu? Také se to jakoby vzpíná? Myslím tím, že by letadlo letělo jako houpavě ... mělo by tendenci se zhoupnout nahoru tím by ztratilo rychlost a pak pak by zhuplo dolů a po nabrání rychlosti by se zase snažilo zhoupnout díky težišti nahoru a tak pořád dokola?

Pokud ne tak bude těžiště nejspíš v poho a tak se to buď řeší na lepším vysílači nastavení letového nastavení pro motorový let kdy by jsi měl mírně potlačeno a při přechodu do bezmotorového letu by jsi přepnul na normal.
Další možnost je vždy dotrimovat ručně, a není to nic neobvyklého, vždy když poletíš s motorem tak jak říkáš, dotrimuješ na motorvý let a pak to zase odpípáš zpět na klouzání.
No a další možnost je prostě korigiovat let pákou a celou dobu motorového letu mírně potlačovat dle potřeby.

Ale jsem taky jen začátečník tak mi moc nevěř 8)
Torro 900, HomeMade F3K(létá na svahu), F3K TurboGladiator, Tornado XX, Motýl (Lynx), 2M (e-větroň)
sabre

#3 Příspěvek od sabre »

Já měl stejný problém. Musel jsem posunout těžiště dopředu. Doma se podívám o kolik, ale bylo to dost. Potom už lítal skvěle v kluzu i v motorovém letu. S těžištěm podle návodu to šlo hodně blbě řídit. Pro začátek ho klidně posuň o 1,5cm, večer napíšu přesnější údaje.
Mirek
nebozez

#4 Příspěvek od nebozez »

Klouzání jsem zatím zkoušel jen trochu, ale aby klouzal rovně, musím mít taky dotrimováno stejně jako při motorovém letu, jinak se taky vzpíná - ikdyž míň.
vasin
Kontaktovat uživatele:

Sabre

#5 Příspěvek od vasin »

Pak bude platit to co napsal Sabre
Torro 900, HomeMade F3K(létá na svahu), F3K TurboGladiator, Tornado XX, Motýl (Lynx), 2M (e-větroň)
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Marek71 »

Tak to je ťažisko, mal som rovnaký problém, Hoki poradil, ja som dal do špičky jednu starú AA baterku ako závažie a už to bolo OK. Pozri sem:
http://mojefotogalerie.com/rc/index.php ... ziska.html
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
sabre

#7 Příspěvek od sabre »

Ahoj, tak jsem koukal na Easystara, těžiště mám 60mm od náběžné hrany a je to akorát.
Mirek
nebozez

#8 Příspěvek od nebozez »

díky, zkusím to :wink:
xsukk
Kontaktovat uživatele:

Re: Těžiště EasyStar

#9 Příspěvek od xsukk »

Jak daleko má být těžište ES od náběžné hrany křídla,prosím? :-)
http://www.rcalbum.com/index.php?action=udtl&id=1872;&mbck=6550
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Doktor »

V návodu není žádná zmínka?
xsukk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od xsukk »

žádný číslo jsem tam neobjevila. Ale létalo to dneska dobře ... :-) Akortá mám ted nějajek problém s motorem :(
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Doktor »

Starej ES má v manuálu uvedeno 78mm. Novej ESII manuál ke stánhutí nemá, ale křídlo a celkové proporce to má cca stejný, tak i těžiště bude podobný. Zda máš ES nebo ESII netušim.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

Ahoj,

v návodu je těžiště uvedeno jako bod 78mm od náběžné hrany u kořene křídla.

Je to na straně 18 na obrázku Fig. 22
xsukk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od xsukk »

Děkuju :-)
LEXA

#15 Příspěvek od LEXA »

Doktor píše:Starej ES má v manuálu uvedeno 78mm. Novej ESII manuál ke stánhutí nemá, ale křídlo a celkové proporce to má cca stejný, tak i těžiště bude podobný. Zda máš ES nebo ESII netušim.

Nový Easy star II, manuál je k stáhnutí na strankách http://www.multiplex-rc.de/. Všechny modely od Multiplexu mají manuály a nejenom modely,ale i ostatní výrobky (motory,reg,serva, RC atd.) mají manuály na stránkách MPX ,v tomto ,jako ostatně ve všem je MPX perfektní !!!!
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“