Minidisc.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
petrovo

Minidisc.

#1 Příspěvek od petrovo »

Věřím, že skalním Hi-Fi fandům není pojem Minidisc cizí a proto pište cokoliv o této audio technologii a věcech k ní přidružených.

Oprášil jsem letitý Minidisc SONY MDS-JE470 a zjistil, že i v této době se dají disky (nové!) pořídit. Ale kam s nimi? Svého času byly k mání například MD Cabinet box Hama (viz. obrázek). Nemáte někdo povědomí, zda je někde ještě možnost něco takového pořídit? Hledám už týden, ale nenacházím.... Nebo prostě něco na Minidisc media.

MD Cabinet box Hama:
Obrázek

Jen pro představu - to je SONY MDS-JE470:
Obrázek
bekmen
Kontaktovat uživatele:

Re: Minidisc.

#2 Příspěvek od bekmen »

...krabice od bot :lol: - vejde se jich do ní dost! Sony = mistr mrtvých formátů! Ale je pravda, že Minidisc hraje pěkně. Originální nahrávku jsem si sice nikdy na Minidiscu nekoupil, ale kopie z originálního CD mi přišla při poslechu z Minidiscu subjektivně lepší - taková "jiskrnější"...
Beta 1400, Spitfire (Dynam), P - 51 Mustang (SDM), F 18 Blue Angel (Robbe), Minimag (Multiplex), Easy Glider El. (Multiplex), Futaba T6EX 2,4 GHz, Easy Star Set (Multiplex) prodáno
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od PiNa »

dá se toho sehnat docela dost.
Třeba takovýto kufřík a další.

Stačí zajít na eBay a zadat Minidisc Storage, hotovo :wink:

Podle mého je to mrtvá technologie. Než kupovat draze nové MD disky, pořídil bych slušný externí DAC a hrál z transportu, nebo z PC :roll:
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od PiNa »

bekmen píše:Originální nahrávku jsem si sice nikdy na Minidiscu nekoupil, ale kopie z originálního CD mi přišla při poslechu z Minidiscu subjektivně lepší - taková "jiskrnější"...

Otázka použitých převodníků v CD a MD :wink:
Martin 'PiNa' Pilný
martin z

#5 Příspěvek od martin z »

Mám MDS-JE500, zastlanej v úložným prostoru gauče. Tak jednou za rok či dva ho vytáhnu a přehraju si některý ze svých 14 disků. Že se disky dají dnes ještě koupit mě překvapuje.
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

[quote="petrovo"]----

cabinet box netuším, ale pokud by jsi měl zájem o minidisky, nějaké doma mám,kdysi jsem to pořídil kuli muzice--data disk, stereo záznam byl takový lehký bonus.
https://www.google.cz/search?q=yamaha+m ... BEgQsAQIGg
petrovo

#7 Příspěvek od petrovo »

Jo, jo - SONY byl světový tahoun v technologiích. Teď už to tak nesleduji a defacto jsem mimo s vědomím o současném stavu věcí. Vůbec bych se ale neopovážil mluvit o nich, jako o "mistru mrtvých formátů" - to zní dost zavádivě. Oni ty revoluční formáty povětšině dotahly na samý vrchol. Bohužel nejsme na vodu, proto jsme přijali spíše trend ořezávání a tím pádem větší dostupnosti na úkor špičkové kvality. Podívejte se například na nikdy nepřekonaný SONY Beta videosystém, kontra nakonec zvítězivší VHS technologie. Chudý příbuzný Betu porazil - nesahal jí ale ani po špičky bot... To je právě síla komerce.

Nikdy jsem však nebyl z "tvrdého jádra" zastánců této Japonské firmy. Co se ale optiky týká, tam jsem jejich člověk dodnes.

Nějak se ten člověk spotvořil s příchodem audio dat co se dají přehazovat vidlemi. Je to jako nemoc a těžko jí nepodlehnout. Všeho moc však škodí věci vážení. Pozor na to. Tak jo - jedinečná šance naordinovat si léčbu návratem k pramenům komponentní sestavy. Tak se na to dívám já. Jakou hodnotu pro mne měla deska z předpřevratového Semilasa v porovnání s tou samou popřevratovou v podobě dat? Nesrovnatelně větší. Nesrovnatelně! A tou hodnotou myslím vše jiné, než jen ty tři stovky za ní... Takže asi takto. Hi-Fi? Proč ne, byť s formátem letitým? Šum PC v zádech a audio viceméně jako kulisa bez nutnosti hnout prstem? Jde to, ale dře to. Snažím se na to jít směrem k oněm již zmíněným "pramenům"...

Ono hodně věcí chutná jinak - lépe, když se pro ně něco musí udělat. Minidisc řeknu vám mi chutná náramně!
petrovo

#8 Příspěvek od petrovo »

pepin píše:... ale pokud by jsi měl zájem o minidisky, nějaké doma mám...

Pepine, nejdřív šel ten odkaz mimo mé chápání, ale už je to dobrý :D . Došlo mi to. Jo - budeme nejspíš podobného ražení, či spíše příbuzní v oblasti zájmů. Hoď mi prosím do soukromé zprávy bližší podrobnosti co a jak s těmi médii. Kolega shání a do nových ho nemohu dotlačit...
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ufon13 »

moc hezky napsané..... jako majitel absolutního sluchu si fakt užívám tzv.MP3 špičkové nahrávky.......to je prostě příšernost ...... minidisc neznám byl jsem vychován na klasické hudbě z černých desek........a i občasné prasknutí způsobené chloupkem před safírovým hrotem bylo přijatelnější než absence frekvencí díky komprimaci v datové podobě.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Jindra_S »

Tak jsem si díky Vám připomenul minidisk koupený v návalu euforie za první výplaty, tehdy ještě při studiu. Bylo to kolem roku 1997 a pořídil jsem přenosný přehrávač Kenwood (asi tento http://i.ebayimg.com/00/s/MTM5MFgxNjAw/z/CqUAAOSwYGFU0TrL/$_3.JPG), který měl "neskutečnou" výbavu - Dobíjecí akumulátor, ovládač na drátu s LCD displejem, možnost přeskakovat skladby. Bohužel, internetová fóra tehdy nebyla, takže jsem později zjistil, že nemá velkou vyrovnávací paměť (takže pokud jsem šel rychle, po chvilce chůze prostě hudbu vynechal) a musel jsem pořídit stolní rekordér (místo abych si připlatil za nějaký přenosný i s nahráváním) a neměl poutko na pásek (Takže bylo nutné nechat ušít ne zrovna malou koženou brašničku) a nabíjecí aku jsem neměl náhradní (když mi došel, tak jsem byl bez hudby bez možnosti to nějak nabít). Nicméně sloužil několik let ke spokojenosti a vzpomínám na něj s nostalgií. Z dnešního pohledu MP3 přehrávače v telefonu to je skutečně muzejní kousek.
Vede mě to ještě k jednomu zamyšlení - mám pocit, že tehdy koncem devadesátých let lidé utráceli tak nějak více za experimenty a u koupě moc nepřemýšleli. Koupit dneska něco jen tak pro zábavy za dvě výplaty? No to ani omylem. A tehdy to bylo takové ... přirozené. :)
-
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od bekmen »

Jestli ono to utrácení nebude více spojeno s tím, že tehdy jsi neměl rodinu = náklady na život 00nic :lol: ! Z výplaty ti zbylo na "bezhlavé utrácení" víc, než teď za 1/2 roku (i když teď patrně vyděláváš několikanásobně více). A taky (a teď to neber zle) máš víc rozumu...
Beta 1400, Spitfire (Dynam), P - 51 Mustang (SDM), F 18 Blue Angel (Robbe), Minimag (Multiplex), Easy Glider El. (Multiplex), Futaba T6EX 2,4 GHz, Easy Star Set (Multiplex) prodáno
tomashr

#12 Příspěvek od tomashr »

petrovo píše: Podívejte se například na nikdy nepřekonaný SONY Beta videosystém, kontra nakonec zvítězivší VHS technologie. Chudý příbuzný Betu porazil - nesahal jí ale ani po špičky bot... To je právě síla komerce.

Jen tak naokraj - podle mě trochu pleteš dohromady Betamax a BetaCAM.
Betacam skutečně představoval vrchol vývoje páskových kamer a do jisté míry i záznamu a také se v profioblasti prosadil téměř dominantně.
Naproti tomu komerční "domácí" Betamax zas takový zázrak nebyl, při uvedení na trh byl dokonce fakticky horší než VHS. Kvůli kapacitě záznamu vyšel na trh s nižší rychlostí posuvu, což bylo omezením i v NTSC, mimo USA u PALu s větším počtem řádků to byl vyloženě malér. Později to sice u Sony dost odladili, ale ztráta času při uvedení se už nedohnala.

S MiniDisc to mimochodem bylo trochu podobné, první verze byly totiž s prominutím shit, kvalita komprese strašná atd. Sony to dokázalo v pozdějších verzích kodeku ATRAC plně napravit, ale ztracený čas byl opět hodně cítit. V době uvedení plně odladěné verze už nastupovaly možnosti pro vypalování CD a tak nebylo dosaženo dostatečného rozšíření.
Možná je to docela škoda, minidisc určitě měl potenciál širšího využití i pro vyloženě datové použití, s ohledem na malé rozměry proti CD byla tehdy dosažená kapacita cca 1GB hodně dobrá, při dalším vývoji by jistě narostla. Zatímco pásková videa (i třeba DAT pásky v audio verzi) by téměř jistě zmizely v každém případě, tak minidisc asi potenciál měl podstatně delší. Ale zkrátka šel vývoj jinudy...
Alonso68
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Alonso68 »

Nástup minidisku od prvních MZ-1 jsem zažil jako servisák v autorizovaném sevisu. Stolní byly vždy v pohodě, ale přenosné mi pily krev. Čím novější, tím menší a komplikovanější a zpravidla poškozené pádem. Pak přišly MP3 a s minidisky to vzalo rychlý konec. V roce 2008, kdy jsem tam končil se už v servisu moc neobjevovaly, jen občas přinesl nějaký muzikant stolní stroj na údržbu.
petrovo

#14 Příspěvek od petrovo »

No vida! Přenosné Minidisc-y. A servisák? Tak to je člověk nejpovolanější. Je/byl nějaký přenosný model vyloženě doporučitelný?
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od PiNa »

petrovo píše:Nějak se ten člověk spotvořil s příchodem audio dat co se dají přehazovat vidlemi. Je to jako nemoc a těžko jí nepodlehnout. Všeho moc však škodí věci vážení. Pozor na to. Tak jo - jedinečná šance naordinovat si léčbu návratem k pramenům komponentní sestavy. Tak se na to dívám já. Jakou hodnotu pro mne měla deska z předpřevratového Semilasa v porovnání s tou samou popřevratovou v podobě dat? Nesrovnatelně větší. Nesrovnatelně! A tou hodnotou myslím vše jiné, než jen ty tři stovky za ní... Takže asi takto. Hi-Fi? Proč ne, byť s formátem letitým? Šum PC v zádech a audio viceméně jako kulisa bez nutnosti hnout prstem? Jde to, ale dře to. Snažím se na to jít směrem k oněm již zmíněným "pramenům"...

Ono hodně věcí chutná jinak - lépe, když se pro ně něco musí udělat. Minidisc řeknu vám mi chutná náramně!

Beru to jako reakci na můj příspěvek o tom, že než utrácet za předražené archaické minidisky, je lepší si koupit externí DAC a hrát z transportu/PC. Tak to trochu rozepíšu: sám jsem začínal s vinylem v osmi letech - ten pocit, kdy jsem poprvé v roce 79 slyšel LP JMJ-Equinoxe od Jugoslávského Polygramu z gramce Europhon, si budu pamatovat do konce života. Následovaly kazety a CDčka. X stereo systémů, až jsem nakonec skončil u digitálního audia a nedám na něj dopustit. Až digitální audio mi dalo to, po čem jsem celou bodu toužil a o čem jsem snil. Maximální kvalitu přehrávaného zvuku. Tu mi žádný analogový formát _dlouhodobě_ a bez vynaložení _extrémních_ finančních prostředků neposkytne.

To, že poslouchám "digitál" přece ještě neznamená, že mám hudbu jenom jako kulisu, že mi zákonitě musí šumět PC v zádech, a že se nechávám opájet možností mít bez práce to, na co se před lety muselo tvrdě makat :wink: Všechno je to jenom o tom, jaké si to kdo z nás udělá a házet všechny / všechno digitální audio / do jednoho pytle je s prominutím pěkná hloupost a pouze svědčí o malé znalosti této oblasti.

ufon13 píše:moc hezky napsané..... jako majitel absolutního sluchu si fakt užívám tzv.MP3 špičkové nahrávky.......to je prostě příšernost ...... minidisc neznám byl jsem vychován na klasické hudbě z černých desek........a i občasné prasknutí způsobené chloupkem před safírovým hrotem bylo přijatelnější než absence frekvencí díky komprimaci v datové podobě.

Řekl bych, že absolutní sluch s možností užít si digitální (potažmo všechny) nahrávky vůbec nesouvisí. Pro posouzení kvality hudebního výkonu se určitě hodit bude, ale to je tak všechno :wink:
Martin 'PiNa' Pilný
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“