petrovo píše:Nějak se ten člověk spotvořil s příchodem audio dat co se dají přehazovat vidlemi. Je to jako nemoc a těžko jí nepodlehnout. Všeho moc však škodí věci vážení. Pozor na to. Tak jo - jedinečná šance naordinovat si léčbu návratem k pramenům komponentní sestavy. Tak se na to dívám já. Jakou hodnotu pro mne měla deska z předpřevratového Semilasa v porovnání s tou samou popřevratovou v podobě dat? Nesrovnatelně větší. Nesrovnatelně! A tou hodnotou myslím vše jiné, než jen ty tři stovky za ní... Takže asi takto. Hi-Fi? Proč ne, byť s formátem letitým? Šum PC v zádech a audio viceméně jako kulisa bez nutnosti hnout prstem? Jde to, ale dře to. Snažím se na to jít směrem k oněm již zmíněným "pramenům"...
Ono hodně věcí chutná jinak - lépe, když se pro ně něco musí udělat. Minidisc řeknu vám mi chutná náramně!
Beru to jako reakci na můj příspěvek o tom, že než utrácet za předražené archaické minidisky, je lepší si koupit externí DAC a hrát z transportu/PC. Tak to trochu rozepíšu: sám jsem začínal s vinylem v osmi letech - ten pocit, kdy jsem poprvé v roce 79 slyšel LP JMJ-Equinoxe od Jugoslávského Polygramu z gramce Europhon, si budu pamatovat do konce života. Následovaly kazety a CDčka. X stereo systémů, až jsem nakonec skončil u digitálního audia a nedám na něj dopustit. Až digitální audio mi dalo to, po čem jsem celou bodu toužil a o čem jsem snil. Maximální kvalitu přehrávaného zvuku. Tu mi žádný analogový formát _dlouhodobě_ a bez vynaložení _extrémních_ finančních prostředků neposkytne.
To, že poslouchám "digitál" přece ještě neznamená, že mám hudbu jenom jako kulisu, že mi zákonitě musí šumět PC v zádech, a že se nechávám opájet možností mít bez práce to, na co se před lety muselo tvrdě makat

Všechno je to jenom o tom, jaké si to kdo z nás udělá a házet všechny / všechno digitální audio / do jednoho pytle je s prominutím pěkná hloupost a pouze svědčí o malé znalosti této oblasti.
ufon13 píše:moc hezky napsané..... jako majitel absolutního sluchu si fakt užívám tzv.MP3 špičkové nahrávky.......to je prostě příšernost ...... minidisc neznám byl jsem vychován na klasické hudbě z černých desek........a i občasné prasknutí způsobené chloupkem před safírovým hrotem bylo přijatelnější než absence frekvencí díky komprimaci v datové podobě.
Řekl bych, že absolutní sluch s možností užít si digitální (potažmo všechny) nahrávky vůbec nesouvisí. Pro posouzení kvality hudebního výkonu se určitě hodit bude, ale to je tak všechno