DJI NAZA pokračování 2

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Oldass

Re: DJI NAZA pokračování 2

#436 Příspěvek od Oldass »

Udělej novou kalibraci Nazy, za studena, a pro jistotu nový "taneček" pro kompas. Uvidíš jaká bude změna.
jio

#437 Příspěvek od jio »

Jen otázka k tomu tanečku.
NAZA je možné kalibrovat buď tímto tanečkem nebo otáčením a převrácením. Jsou oba způsoby rovnocenné?
graup15

#438 Příspěvek od graup15 »

lukasokoun píše:dvě věci.

vrtule mám vyvážené na vyvažovačce, vybrace prakticky žádné v letu, jinak u tak malého stroje jako je f550 mi lidé co řídí profi koptery trvdí že vibrace naprosto neřešit
několik nezávisle lidí mi řeklo že kompas je použit pouze v režimech home lock a course lock, tedy nechápu co s tím kompas má společného, asi tedy někdo kecá, nevím :) z logiky věci ale ten kompas opravdu není třeba v modu ATTI GPS, netuším jakoiu roli by hrál :?:
jinak k té bezpečné vzdálenosti, ano mohla být bezpečnější například pro sportovní lety, nicméně toto je pro lety co zachycují video a tam se to halt musí brát torchu jinak, proto jsem si také nepořizoval phantoma, který rozkejvá klaždý poriv když chci natáčet zahrady, domy a podobně kde jsou určité překážky

Ahojky.
Tak za prvé..kompas/GPS se opravdu deaktivuje pouze v manual nebo Atti modu. V Atti GPS je magnetometr plně funkční.
Pro IOC režimy,je funkční GPS/Mag pak nutnost. Kompas má takovou zrádnou vlastnost,že pokud je pohyb stroje pomalý,nebo stojí..tak vypočítává kde se stroj nachází. (zjednodušeně řečeno). A když se rozhodí..dějou se věci.
Za druhé,doufám,že nepoužíváš ten šmejd GPS/mag puk od DJI. Problém je prd citlivost a pouze jede na GPS. Pořiď si ten nový Neo8 GPS/Glonass /mag puk. Je naprosto jinde jak počtem satelitů tak i stabilitou magnetometru.
Dobře si skalibruj i magnetickou deklinaci--tzn pokud bude stroj trošku ujíždět..tak natoč puk o cca 4 stupně a opět zkalibruj magnetomer (taneček).
Pak dobře plánuj let..v případě nouze ti z problémů vytáhne Atti režim (ale pozor na to,že už se to chová jako letadlo...setrvačnost je sviňa :-)
Bandolik

#439 Příspěvek od Bandolik »

Předně všecky přítomné zdravím.
Něco o mé maličkosti. jsem naprostý začátečník co se týká lítání přesto jsem se pustil do stavby coptéry a ze začátku vše vypadalo velmi jednoduše pročítal jsem toto forum nabíral rozumy a pustil se do stavby. Rád bych lítal spíše v klidu a občas něco natočil nebo vyfotil.
Po nějakém tom pokusu jsem skončil u rámu F450 koupený jako stavebnice více méně vyhovuje rozměry vlastně jsem se vše snažil opsat od DJI neb jejich konstrukce se mi zdála být vhodnou a tak je na rámu i Naza m Lite s GPS. Stavba dopadla dobře není tam co pokazit. Problém nastal když jsem s tím chtěl letět. Má představa že přepnutím na GPS bude stačit měnit směr byla velmi naivní a v tuto chvíli je mi jasné že bez pomoci někoho kdo se s Nazou kamarádí si prostě neporadím. Její nastavení ač nemá příliš ovládacích prvků je alchymie kterou jsem jaksi podcenil a to se mi hrubě vymstilo. První tři pokusy o vzlet dopadly vždy pádem a zlomenou vrtulí ( jednou dokonce dvě) poslední pokus dnes sice nebyl havárií a nic se nepolámalo ale že bych stroj řídil se říci nedá nahoru šel bez problémů pak už si to dělá co chce tedy aspoň mi se to tak jeví.
A proto se ptám je zde někdo ochotný z Ostravska ( nejlíp OV Jih) kdo se kamarádí s Nazou aby mi na to kouknul a případně poradil co a jak aby to lítání bylo pod kontrolou? Předem díky za pomoc.
Androy

#440 Příspěvek od Androy »

graup15 píše:Ahojky.
Tak za prvé..kompas/GPS se opravdu deaktivuje pouze v manual nebo Atti modu. V Atti GPS je magnetometr plně funkční.
Pro IOC režimy,je funkční GPS/Mag pak nutnost. Kompas má takovou zrádnou vlastnost,že pokud je pohyb stroje pomalý,nebo stojí..tak vypočítává kde se stroj nachází. (zjednodušeně řečeno). A když se rozhodí..dějou se věci.
Za druhé,doufám,že nepoužíváš ten šmejd GPS/mag puk od DJI. Problém je prd citlivost a pouze jede na GPS. Pořiď si ten nový Neo8 GPS/Glonass /mag puk. Je naprosto jinde jak počtem satelitů tak i stabilitou magnetometru.
Dobře si skalibruj i magnetickou deklinaci--tzn pokud bude stroj trošku ujíždět..tak natoč puk o cca 4 stupně a opět zkalibruj magnetomer (taneček).
Pak dobře plánuj let..v případě nouze ti z problémů vytáhne Atti režim (ale pozor na to,že už se to chová jako letadlo...setrvačnost je sviňa :-)

Ahoj graup15: sim tě, chci se zeptat na Neo8 GPS/Glonass /mag puk... celkem mě tvůj koment zaujal... a chtěl bych se o tom dozvědět víc... a i třeba ukázat nějaký videa, jak moc to vylepši stabilitu u nazy. Já mám M lite upgrade na V2.

ten neo8 je to tohle ? http://rctimer.com/product-1287.html sem ohledně tohohle uplný lajk... tak se chci zeptat, jak se to zapojuje atd. pokud by to bylo možné... a určitě i ostatní to ocení... dik
martin z

#441 Příspěvek od martin z »

Ta gps/glonass pro Nazu je spíš tento (Tvůj odkaz je pro APM a Pixhawk) http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP ... 79718.html

Taky čekám až mi dorazí a budu moct porovnat.
Androy

#442 Příspěvek od Androy »

martin z píše:Ta gps/glonass pro Nazu je spíš tento (Tvůj odkaz je pro APM a Pixhawk) http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP ... 79718.html

Taky čekám až mi dorazí a budu moct porovnat.

aha aha... tak dík za opravu... mno chtěl bych vědět jaký je rozdíl mezi timto glonassem a DJI Naza-M V2 GPS http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__77140__DJI_Naza_M_V2_GPS_Compass_Module_1pc_.html cenový rozdíl je tam markantní 8O by mě zajímalo proč je to tak drahé... nevěřim že platíme jen za značku :lol: popřipadě ještě bych chtěl vědet rozdíl GPS u M lite.

tak pak hoď výsledek :wink:
metlis

#443 Příspěvek od metlis »

Ahoj,
k Naza lite flashnutou na V2 hledám OSD, můžete mi poradit?
Nějakou bezproblémovou, funkční, ideálně s vlastní zkušeností :)

Díky.
romanCM

#444 Příspěvek od romanCM »

Asi pul roku jsem provozoval toto osd http://www.goodluckbuy.com/s-osd-remzib ... -iosd.html. S Nazou lite->v2 plne funkcni, dobre se da nastavit zobrazeni a pozice ruznych dat. Jen kalibrace napeti baterie mi nejak presne nesla. Tak jsem ted poridil PMU V2 + iOSD a vse beha perfektne. Akorat je to podstatne drazsi varianta.
To puvodni mohu prodat kdyby mel nekdo zajem, pripadne i s FTDI prevodnikem na programovani.
Tarot 680 Pro | Phantom 4 | 250 vlastní 3D tisk
Androy

#445 Příspěvek od Androy »

chci se ještě zeptat na pár věcí ohledně řídící jednotky a na komponenty k ní (iOSD mark II, AVL58)

nevím jestli už to tu proběhlo, pač je to celkem velké vlákno, ale...

1) mam M lite (V2) s iOSD mark II a narazil jsem na mnoho videí, kde na FPV monitoru je viděl zelený (šprusle, žebřík, nazývejte si to jak chce :lol: ) každopádně já tohle na své koptéře nemám :? nevíte někdo jak na to ? a další věc je, že sem si chtěl upgradoval nový FW v3.02 na iOSD, aby u ukazatele napětí baterky byl i ukazatel napětí v procentech, ale já nic nevidím :( upgrade proběhl v pořádku.

Obrázek

a další věc... mám k iOSD připojené i AVL58 od DJI z iOSD vede channel kabel do přijímače, ale zaboha nemůžu rozchodit přepínání kánálu na vysílačce :-/ máte někdo s tím zkušenosti ?

2) co se týče samostatné NAZy, tak se chci zeptat, co je na tom pravdy, že když máte nastavené inteligentní orientační kontrolu, tak když opakovaně cca 3x dáte páčku nahoru a dolu tak si NAZA automaticky nastaví, třeba ve výšce 30 m nový home point? jde mi o to... když si udělám již zmíněný home point a poletím někam do pryž a budu cca jen ve 20 m a dám třeba FS, tak se vrátí na určitý bod, kde sem to nastavil, ale poletí domu už ve výšce 50 m a né ve 20 m? je to tak ? :-) má to někdo vyzkoušené ?

BTW co si budem povidat... defaultně 20 m výška je nic moc :-/

díky
romanCM

#446 Příspěvek od romanCM »

Androy píše:2) co se týče samostatné NAZy, tak se chci zeptat, co je na tom pravdy, že když máte nastavené inteligentní orientační kontrolu, tak když opakovaně cca 3x dáte páčku nahoru a dolu tak si NAZA automaticky nastaví, třeba ve výšce 30 m nový home point? jde mi o to... když si udělám již zmíněný home point a poletím někam do pryž a budu cca jen ve 20 m a dám třeba FS, tak se vrátí na určitý bod, kde sem to nastavil, ale poletí domu už ve výšce 50 m a né ve 20 m? je to tak ? :-) má to někdo vyzkoušené ?

BTW co si budem povidat... defaultně 20 m výška je nic moc :-/

díky

Nastaveni nove Home position v jine vysce funguje a k te pak ve FS prida 20m pokud uz neni vys. V tom pripade vyska zustane a leti na Home position. S IOC to nema nic spolecneho. Akorat prepinac sdruzuje funkci Course lock a Home lock. Kdyz parkrat prepnes Off/Course lock, nastavi se novy smer "nosu'. Kdyz tp same Off/Home lock, nastavi se prave nova pozice + vyska.
Tarot 680 Pro | Phantom 4 | 250 vlastní 3D tisk
gardenroute

#447 Příspěvek od gardenroute »

Androy píše:chci se ještě zeptat na pár věcí ohledně řídící jednotky a na komponenty k ní (iOSD mark II, AVL58... mam M lite (V2) s iOSD mark II a narazil jsem na mnoho videí, kde na FPV monitoru je viděl zelený (šprusle, žebřík, nazývejte si to jak chce :lol: ) každopádně já tohle na své koptéře nemám :? nevíte někdo jak na to ? a další věc je, že sem si chtěl upgradoval nový FW v3.02 na iOSD, aby u ukazatele napětí baterky byl i ukazatel napětí v procentech, ale já nic nevidím :( upgrade proběhl v pořádku...
Měl jsem iOSD Mk II několik let na P1, byla to jeho zcela první instalace ve zdejších vodách na této koptere. Ty pruhy - zelený žebřík jsem tam také nikdy neměl (a ani jiní, diskutovalo se to na RCG) , byť na DJI fotkách jsou. Tedy ne s NAZA.
Ukazatel napětí standardně ukazuje skutečně jen napětí, procenta to umělo až u P2 s chytrou baterií...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Amper

#448 Příspěvek od Amper »

No, ty zeleny (nebo jinak barevny) zebriky maj jeden vyznam - kamera je puvodne urcena pro parkovaci senzor v autech :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Androy

#449 Příspěvek od Androy »

Amper: tak ja si ty žebřiny asi nalepim na display :lol: a bude po problému...

btw: už někdo vyzkoušel gps/glonass pro Nazu http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP%20...%2079718.html ?? celkem rád bych znal výsledek ;-) jak moc je to účinější než klasický GPS modul od DJI...
ananas

#450 Příspěvek od ananas »

graup15 ho má a je stím velice spokojen co tak píše :-D že s Dji pukem je to nesrovnatelné.. zkus mu napsat SZ

určitě budeš mít víc satelitů to je jisté :-D
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“