DJI NAZA pokračování 2
Re: DJI NAZA pokračování 2
Udělej novou kalibraci Nazy, za studena, a pro jistotu nový "taneček" pro kompas. Uvidíš jaká bude změna.
Jen otázka k tomu tanečku.
NAZA je možné kalibrovat buď tímto tanečkem nebo otáčením a převrácením. Jsou oba způsoby rovnocenné?
NAZA je možné kalibrovat buď tímto tanečkem nebo otáčením a převrácením. Jsou oba způsoby rovnocenné?
lukasokoun píše:dvě věci.
vrtule mám vyvážené na vyvažovačce, vybrace prakticky žádné v letu, jinak u tak malého stroje jako je f550 mi lidé co řídí profi koptery trvdí že vibrace naprosto neřešit
několik nezávisle lidí mi řeklo že kompas je použit pouze v režimech home lock a course lock, tedy nechápu co s tím kompas má společného, asi tedy někdo kecá, nevímz logiky věci ale ten kompas opravdu není třeba v modu ATTI GPS, netuším jakoiu roli by hrál
jinak k té bezpečné vzdálenosti, ano mohla být bezpečnější například pro sportovní lety, nicméně toto je pro lety co zachycují video a tam se to halt musí brát torchu jinak, proto jsem si také nepořizoval phantoma, který rozkejvá klaždý poriv když chci natáčet zahrady, domy a podobně kde jsou určité překážky
Ahojky.
Tak za prvé..kompas/GPS se opravdu deaktivuje pouze v manual nebo Atti modu. V Atti GPS je magnetometr plně funkční.
Pro IOC režimy,je funkční GPS/Mag pak nutnost. Kompas má takovou zrádnou vlastnost,že pokud je pohyb stroje pomalý,nebo stojí..tak vypočítává kde se stroj nachází. (zjednodušeně řečeno). A když se rozhodí..dějou se věci.
Za druhé,doufám,že nepoužíváš ten šmejd GPS/mag puk od DJI. Problém je prd citlivost a pouze jede na GPS. Pořiď si ten nový Neo8 GPS/Glonass /mag puk. Je naprosto jinde jak počtem satelitů tak i stabilitou magnetometru.
Dobře si skalibruj i magnetickou deklinaci--tzn pokud bude stroj trošku ujíždět..tak natoč puk o cca 4 stupně a opět zkalibruj magnetomer (taneček).
Pak dobře plánuj let..v případě nouze ti z problémů vytáhne Atti režim (ale pozor na to,že už se to chová jako letadlo...setrvačnost je sviňa
Předně všecky přítomné zdravím.
Něco o mé maličkosti. jsem naprostý začátečník co se týká lítání přesto jsem se pustil do stavby coptéry a ze začátku vše vypadalo velmi jednoduše pročítal jsem toto forum nabíral rozumy a pustil se do stavby. Rád bych lítal spíše v klidu a občas něco natočil nebo vyfotil.
Po nějakém tom pokusu jsem skončil u rámu F450 koupený jako stavebnice více méně vyhovuje rozměry vlastně jsem se vše snažil opsat od DJI neb jejich konstrukce se mi zdála být vhodnou a tak je na rámu i Naza m Lite s GPS. Stavba dopadla dobře není tam co pokazit. Problém nastal když jsem s tím chtěl letět. Má představa že přepnutím na GPS bude stačit měnit směr byla velmi naivní a v tuto chvíli je mi jasné že bez pomoci někoho kdo se s Nazou kamarádí si prostě neporadím. Její nastavení ač nemá příliš ovládacích prvků je alchymie kterou jsem jaksi podcenil a to se mi hrubě vymstilo. První tři pokusy o vzlet dopadly vždy pádem a zlomenou vrtulí ( jednou dokonce dvě) poslední pokus dnes sice nebyl havárií a nic se nepolámalo ale že bych stroj řídil se říci nedá nahoru šel bez problémů pak už si to dělá co chce tedy aspoň mi se to tak jeví.
A proto se ptám je zde někdo ochotný z Ostravska ( nejlíp OV Jih) kdo se kamarádí s Nazou aby mi na to kouknul a případně poradil co a jak aby to lítání bylo pod kontrolou? Předem díky za pomoc.
Něco o mé maličkosti. jsem naprostý začátečník co se týká lítání přesto jsem se pustil do stavby coptéry a ze začátku vše vypadalo velmi jednoduše pročítal jsem toto forum nabíral rozumy a pustil se do stavby. Rád bych lítal spíše v klidu a občas něco natočil nebo vyfotil.
Po nějakém tom pokusu jsem skončil u rámu F450 koupený jako stavebnice více méně vyhovuje rozměry vlastně jsem se vše snažil opsat od DJI neb jejich konstrukce se mi zdála být vhodnou a tak je na rámu i Naza m Lite s GPS. Stavba dopadla dobře není tam co pokazit. Problém nastal když jsem s tím chtěl letět. Má představa že přepnutím na GPS bude stačit měnit směr byla velmi naivní a v tuto chvíli je mi jasné že bez pomoci někoho kdo se s Nazou kamarádí si prostě neporadím. Její nastavení ač nemá příliš ovládacích prvků je alchymie kterou jsem jaksi podcenil a to se mi hrubě vymstilo. První tři pokusy o vzlet dopadly vždy pádem a zlomenou vrtulí ( jednou dokonce dvě) poslední pokus dnes sice nebyl havárií a nic se nepolámalo ale že bych stroj řídil se říci nedá nahoru šel bez problémů pak už si to dělá co chce tedy aspoň mi se to tak jeví.
A proto se ptám je zde někdo ochotný z Ostravska ( nejlíp OV Jih) kdo se kamarádí s Nazou aby mi na to kouknul a případně poradil co a jak aby to lítání bylo pod kontrolou? Předem díky za pomoc.
graup15 píše:Ahojky.
Tak za prvé..kompas/GPS se opravdu deaktivuje pouze v manual nebo Atti modu. V Atti GPS je magnetometr plně funkční.
Pro IOC režimy,je funkční GPS/Mag pak nutnost. Kompas má takovou zrádnou vlastnost,že pokud je pohyb stroje pomalý,nebo stojí..tak vypočítává kde se stroj nachází. (zjednodušeně řečeno). A když se rozhodí..dějou se věci.
Za druhé,doufám,že nepoužíváš ten šmejd GPS/mag puk od DJI. Problém je prd citlivost a pouze jede na GPS. Pořiď si ten nový Neo8 GPS/Glonass /mag puk. Je naprosto jinde jak počtem satelitů tak i stabilitou magnetometru.
Dobře si skalibruj i magnetickou deklinaci--tzn pokud bude stroj trošku ujíždět..tak natoč puk o cca 4 stupně a opět zkalibruj magnetomer (taneček).
Pak dobře plánuj let..v případě nouze ti z problémů vytáhne Atti režim (ale pozor na to,že už se to chová jako letadlo...setrvačnost je sviňa
Ahoj graup15: sim tě, chci se zeptat na Neo8 GPS/Glonass /mag puk... celkem mě tvůj koment zaujal... a chtěl bych se o tom dozvědět víc... a i třeba ukázat nějaký videa, jak moc to vylepši stabilitu u nazy. Já mám M lite upgrade na V2.
ten neo8 je to tohle ? http://rctimer.com/product-1287.html sem ohledně tohohle uplný lajk... tak se chci zeptat, jak se to zapojuje atd. pokud by to bylo možné... a určitě i ostatní to ocení... dik
Ta gps/glonass pro Nazu je spíš tento (Tvůj odkaz je pro APM a Pixhawk) http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP ... 79718.html
Taky čekám až mi dorazí a budu moct porovnat.
martin z píše:Ta gps/glonass pro Nazu je spíš tento (Tvůj odkaz je pro APM a Pixhawk) http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP ... 79718.html
aha aha... tak dík za opravu... mno chtěl bych vědět jaký je rozdíl mezi timto glonassem a DJI Naza-M V2 GPS http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__77140__DJI_Naza_M_V2_GPS_Compass_Module_1pc_.html cenový rozdíl je tam markantní
tak pak hoď výsledek
Ahoj,
k Naza lite flashnutou na V2 hledám OSD, můžete mi poradit?
Nějakou bezproblémovou, funkční, ideálně s vlastní zkušeností
Díky.
k Naza lite flashnutou na V2 hledám OSD, můžete mi poradit?
Nějakou bezproblémovou, funkční, ideálně s vlastní zkušeností
Díky.
Asi pul roku jsem provozoval toto osd http://www.goodluckbuy.com/s-osd-remzib ... -iosd.html. S Nazou lite->v2 plne funkcni, dobre se da nastavit zobrazeni a pozice ruznych dat. Jen kalibrace napeti baterie mi nejak presne nesla. Tak jsem ted poridil PMU V2 + iOSD a vse beha perfektne. Akorat je to podstatne drazsi varianta.
To puvodni mohu prodat kdyby mel nekdo zajem, pripadne i s FTDI prevodnikem na programovani.
To puvodni mohu prodat kdyby mel nekdo zajem, pripadne i s FTDI prevodnikem na programovani.
Tarot 680 Pro | Phantom 4 | 250 vlastní 3D tisk
chci se ještě zeptat na pár věcí ohledně řídící jednotky a na komponenty k ní (iOSD mark II, AVL58)
nevím jestli už to tu proběhlo, pač je to celkem velké vlákno, ale...
1) mam M lite (V2) s iOSD mark II a narazil jsem na mnoho videí, kde na FPV monitoru je viděl zelený (šprusle, žebřík, nazývejte si to jak chce
) každopádně já tohle na své koptéře nemám
nevíte někdo jak na to ? a další věc je, že sem si chtěl upgradoval nový FW v3.02 na iOSD, aby u ukazatele napětí baterky byl i ukazatel napětí v procentech, ale já nic nevidím
upgrade proběhl v pořádku.

a další věc... mám k iOSD připojené i AVL58 od DJI z iOSD vede channel kabel do přijímače, ale zaboha nemůžu rozchodit přepínání kánálu na vysílačce :-/ máte někdo s tím zkušenosti ?
2) co se týče samostatné NAZy, tak se chci zeptat, co je na tom pravdy, že když máte nastavené inteligentní orientační kontrolu, tak když opakovaně cca 3x dáte páčku nahoru a dolu tak si NAZA automaticky nastaví, třeba ve výšce 30 m nový home point? jde mi o to... když si udělám již zmíněný home point a poletím někam do pryž a budu cca jen ve 20 m a dám třeba FS, tak se vrátí na určitý bod, kde sem to nastavil, ale poletí domu už ve výšce 50 m a né ve 20 m? je to tak ?
má to někdo vyzkoušené ?
BTW co si budem povidat... defaultně 20 m výška je nic moc :-/
díky
nevím jestli už to tu proběhlo, pač je to celkem velké vlákno, ale...
1) mam M lite (V2) s iOSD mark II a narazil jsem na mnoho videí, kde na FPV monitoru je viděl zelený (šprusle, žebřík, nazývejte si to jak chce

a další věc... mám k iOSD připojené i AVL58 od DJI z iOSD vede channel kabel do přijímače, ale zaboha nemůžu rozchodit přepínání kánálu na vysílačce :-/ máte někdo s tím zkušenosti ?
2) co se týče samostatné NAZy, tak se chci zeptat, co je na tom pravdy, že když máte nastavené inteligentní orientační kontrolu, tak když opakovaně cca 3x dáte páčku nahoru a dolu tak si NAZA automaticky nastaví, třeba ve výšce 30 m nový home point? jde mi o to... když si udělám již zmíněný home point a poletím někam do pryž a budu cca jen ve 20 m a dám třeba FS, tak se vrátí na určitý bod, kde sem to nastavil, ale poletí domu už ve výšce 50 m a né ve 20 m? je to tak ?
díky
Androy píše:2) co se týče samostatné NAZy, tak se chci zeptat, co je na tom pravdy, že když máte nastavené inteligentní orientační kontrolu, tak když opakovaně cca 3x dáte páčku nahoru a dolu tak si NAZA automaticky nastaví, třeba ve výšce 30 m nový home point? jde mi o to... když si udělám již zmíněný home point a poletím někam do pryž a budu cca jen ve 20 m a dám třeba FS, tak se vrátí na určitý bod, kde sem to nastavil, ale poletí domu už ve výšce 50 m a né ve 20 m? je to tak ?má to někdo vyzkoušené ?
díky
Nastaveni nove Home position v jine vysce funguje a k te pak ve FS prida 20m pokud uz neni vys. V tom pripade vyska zustane a leti na Home position. S IOC to nema nic spolecneho. Akorat prepinac sdruzuje funkci Course lock a Home lock. Kdyz parkrat prepnes Off/Course lock, nastavi se novy smer "nosu'. Kdyz tp same Off/Home lock, nastavi se prave nova pozice + vyska.
Tarot 680 Pro | Phantom 4 | 250 vlastní 3D tisk
- gardenroute
Měl jsem iOSD Mk II několik let na P1, byla to jeho zcela první instalace ve zdejších vodách na této koptere. Ty pruhy - zelený žebřík jsem tam také nikdy neměl (a ani jiní, diskutovalo se to na RCG) , byť na DJI fotkách jsou. Tedy ne s NAZA.Androy píše:chci se ještě zeptat na pár věcí ohledně řídící jednotky a na komponenty k ní (iOSD mark II, AVL58... mam M lite (V2) s iOSD mark II a narazil jsem na mnoho videí, kde na FPV monitoru je viděl zelený (šprusle, žebřík, nazývejte si to jak chce) každopádně já tohle na své koptéře nemám
nevíte někdo jak na to ? a další věc je, že sem si chtěl upgradoval nový FW v3.02 na iOSD, aby u ukazatele napětí baterky byl i ukazatel napětí v procentech, ale já nic nevidím
upgrade proběhl v pořádku...
Ukazatel napětí standardně ukazuje skutečně jen napětí, procenta to umělo až u P2 s chytrou baterií...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
No, ty zeleny (nebo jinak barevny) zebriky maj jeden vyznam - kamera je puvodne urcena pro parkovaci senzor v autech 
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper: tak ja si ty žebřiny asi nalepim na display
a bude po problému...
btw: už někdo vyzkoušel gps/glonass pro Nazu http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP%20...%2079718.html ?? celkem rád bych znal výsledek
jak moc je to účinější než klasický GPS modul od DJI...
btw: už někdo vyzkoušel gps/glonass pro Nazu http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP%20...%2079718.html ?? celkem rád bych znal výsledek
graup15 ho má a je stím velice spokojen co tak píše
že s Dji pukem je to nesrovnatelné.. zkus mu napsat SZ
určitě budeš mít víc satelitů to je jisté
určitě budeš mít víc satelitů to je jisté