toto presne jsem tim mym prispevkem chtel rict...No tak to maš napájané cez 5V BEC v regulátore, tak v tom chyba nie je.
prehrievanie serv
Re: prehrievanie serv
mlike píše: toto presne jsem tim mym prispevkem chtel rict...
no ja som v tomto uplna lama, ja proste hlavne rad lietam a toto je pre mna spanielska dedina ale snazim sa... kamarat ma namotal este kupit ten stabilizator orange, tak ked pojdem na slovensko tak si to necham preflashovat v novom meste nad vahom u tych chlapcov zo stranky realiticke RC modely a nahodim to do toho
Bea Hawk EDF 90mm-FLY FLY, Partenavia Victor P68B-MS MODELL
Asi bude treba ten mechanizmus, páky a pantiky spraviť tak aby to ľahko chodilo a na vysielačke nastaviť pre servá koncové body tak aby sa nesnažili servá pretiahnuť klapku až za jej mechanickú dráhu. Aby proste nebzučali keď sa klapka naplno vyklopí.
Tak mi to prislo, podle toho cos psal (bez urazky, kazdej nejak zacinal).
mlike píše:Tak mi to prislo, podle toho cos psal (bez urazky, kazdej nejak zacinal).
v pohode, akurat problem je ze uz lietam nejaky rok a aj tych er uz bolo hromadu ale na tieto technicke veci proste niesom...
dneska to kridlo otvorim a pozriem na tie paky..
Bea Hawk EDF 90mm-FLY FLY, Partenavia Victor P68B-MS MODELL
opisk píše:v pohode, akurat problem je ze uz lietam nejaky rok a aj tych er uz bolo hromadu ale na tieto technicke veci proste niesom...ale je pravda ze dospelacke era, myslim tie ktore niesu z polystyrenu som zacal lietat asi 2 roky dozadu...
Som prekvapeny ze podstatnu vec si neskontroloval a nikto ta doposial ani nenaviedol!
Ak ti ide z prijimaca signal pre digitalne serva s vysokou frekvenciou a mas serva analogove tak ti vzdy zhoria.
Neviem z hlavy frekvencie ale pre analogove je tusim 50Hz a pre digitalne 333Hz? Sirkova modulacia je rovnaka okolo 1.5ms +-
Jenže jemu nehoří právě jen ta obyčejná serva...
sky59 píše:Som prekvapeny ze podstatnu vec si neskontroloval a nikto ta doposial ani nenaviedol!
Ak ti ide z prijimaca signal pre digitalne serva s vysokou frekvenciou a mas serva analogove tak ti vzdy zhoria.
Je sice pravda, že digitální servo umí zpracovat signál s vyšší frekvencí, ale ještě jsem neslyšel, že by měl běžný přijímač jiný signál pro digi serva a jiný pro analog. Ty snad máš takový přijímač? Vysoké frekvence snad používá jen nějaké to speciální gyro pro vrtulník, nebo podobná stabilizační jednotka. V tom případě jsou obvykle vyžadována i speciální serva. Tady se ale řeší opačný problém - analogové servo vydrží, ale rychlý digitál po chvíli provozu shoří. Skutečný problém již asi popsal zdzd - tuhé panty, vůle v táhlech a čepech klapek, nebo jiná mechanická závada.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
sky59 píše:
Som prekvapeny ze podstatnu vec si neskontroloval a nikto ta doposial ani nenaviedol!
Neviem z hlavy frekvencie ale pre analogove je tusim 50Hz a pre digitalne 333Hz? Sirkova modulacia je rovnaka okolo 1.5ms +-
Máš to trošku domotané tuším.
opisk píše:..
Hm, nevidel som to a netuším ako to je robené, ale podľa mňa by bolo ideálne, keby aspoň väčšinu letu na servo nepôsobila takmer žiadna "námaha" ani z aerodynamických síl - to na krídelkách nejde urobiť, ale pri klapkách možno hej.
Myslím tým, že v polohe zatiahnuté bude páka serva blízko najvzdialenejšiemu (alebo najbližšiemu ak je to naopak) bodu smerom ku kormidlu, a prípadné zaťaženie bude tlačiť v podstate len na ložisko a uchytenie serva, nie na jeho motorček. A keby sa to náhodou dalo, tak aj v polohe naplno vysunuté, zas opačný prípad.
Prídeš o možnosť nastaviť tú polohu na vysielači vo väčšom rozsahu, ale ak si necháš nejaký milimeter-dva rezervu tak drobné odchýlky stále trimovať možné bude. Servo aj tak nemá rozsah 180 stupňov takže to je práve cca tá rezerva..
Ale teda snažil by som sa to urobiť tak, aby ani v nesprávnej polohe serva nedošlo k mechanickému zablokovaniu - to sa musí ale nastaviť aj dĺžkami pák (na jednej strane asi stačí, t.j. na serve) aj doladiť dĺžku tiahla.
A ešte ma napadá, či to náhodou napracuje s teplotou, a aj keď to možno naladíš doma správne, na letisku bude teplejšie (alebo v zime chladnejšie) a dorazí to a zhorí aj tak. Preto som aj napísal, že by bolo fajn keby mechanika zvládla pohyb aspoň kúsok za správne polohy - na obe strany.
Posledné čo ma napadlo sú nejaké vibrácie (od motora, nechcem ani myslieť na "flutter" lebo to by rozobralo krídlo a nie že preťažilo servo). Ale aj tie sa v prípade že by si to spravil ako vyššie píšem, prenesú do serva výrazne "sprevodované", v tej polohe páky.
Signál z vysielača, by nemal mať na takéto veci žiaden vplyv (samozrejem ak servo nejde do dorazu), ale teoretická možnosť by bola že kmitá, t.j. "vrčí servom" už vysielač - nemyslm že to je reálne.
Ak by ale náhony šli ťažko, mohli by servá zostávať vrčať - no ale ak by za letu niesli na pákach hmotnosť modelu, t.j. vztlak na nejak prehnane veľkých klapkách, tak by za letu vrčali aj tak a ešte horšie.
Horšie servo by teoreticky mohlo povoliť a neudržať polohu, čím by si uľahčilo možno za letu nejakým znížením vztlaku na tej klapke? Hm... Lepšie servo možno podrží polohu aj za cenu že pritom "zomrie" upečením ? Na zamyslenie, či to nie je nezmysel. Ale vysvetlilo by to prečo horšie servá prežijú.
PeePoTN píše:
Máš to trošku domotané tuším.
Mozes k veci? Zda sa ze mas domotane vyjadrovanie a podstata veci co si chcel (mal) povedat chyba.
petan64 píše:Je sice pravda, že digitální servo umí zpracovat signál s vyšší frekvencí, ale ještě jsem neslyšel, že by měl běžný přijímač jiný signál pro digi serva a jiný pro analog. Ty snad máš takový přijímač? Vysoké frekvence snad používá jen nějaké to speciální gyro pro vrtulník, nebo podobná stabilizační jednotka. V tom případě jsou obvykle vyžadována i speciální serva. Tady se ale řeší opačný problém - analogové servo vydrží, ale rychlý digitál po chvíli provozu shoří. Skutečný problém již asi popsal zdzd - tuhé panty, vůle v táhlech a čepech klapek, nebo jiná mechanická závada.
Bezny cc3d si mozem zvolit frekvenciu vystupu, aj som to pouzil pre degitalne serva, nevrci to na 50hz
Cc3d nie je prijímač. Ale je pravda, že niektoré systémy umožňujú zvoliť výstupnú frekvenciu pre servo. Tu popisovaný problém však s tým nesúvisí.
macil píše:Cc3d nie je prijímač. Ale je pravda, že niektoré systémy umožňujú zvoliť výstupnú frekvenciu pre servo. Tu popisovaný problém však s tým nesúvisí.
Chcel som len pomoct, moja skusenost hovori never nicomu a radsej prever